Widow Embalmer Widow Embalmer komentáře u knih

Život a dílo skladatele Foltýna Život a dílo skladatele Foltýna Karel Čapek

Banda blbě napsaných zajímavých postav podává svou výpověď o dobře napsané blbé postavě.
Z té poslední kapitoly, která má mimochodem úplně jiný charakter, je naprosto cítit, že si mistr Čapek vůbec nevěděl rady, kudy a jak z tohohle plytkýho průšvihu vybruslit. Začal filozofovat, pak mu docvaklo, že tohle nemá cenu, řek si "fak dis šit" a uprostřed věty sk.....

17.01.2017 2 z 5

Sex, drogy & cyb'n'roll Sex, drogy & cyb'n'roll Petr Heteša

Sex, drogy a cyb'n'roll mohla bejt fakt jízda,
juknout se do budoucnosti, hackerskýho hnízda,
Ale smrdí z toho Kulhánek, Stroncium pak "kontrol cé",
-TO SI VOBŠLECH, HETEŠO-, svítí na mý kontrolce.

13.01.2017 3 z 5

ABC hudební nauky ABC hudební nauky Luděk Zenkl

Chceš-li zkoušku z hudby dáti,
měl bys tuto knihu znáti.
Výklad je jak pro blbečky,
pochopíš dur i notečky.

13.01.2017 4 z 5

Othello Othello William Shakespeare

Na každém šprochu je pravdy trochu,
Afroameričan je pojem korektní.
Žárlivost je cesta v peklo, hochu,
ni bílá panna není perfektní.

Ověřuj fakta, nedej na pomluvy,
presumpce viny správná je stěží.
Po zločinu z vášně pozdě na omluvy.
Zahla či nezahla, to je oč tu běží.

21.02.2016 4 z 5

Pán ledové zahrady Pán ledové zahrady Jarosław Grzędowicz

Ta sexuální výchova podávaná jako souboj byla nejtrapnější erotika, co jsem kdy ve fantasy zažil. Nadrbaná úča si vymyslí složitej systém soutěžení, aby ji horlivý student pořádně uspokojil a ještě mu to podá tak, že je to jedna z nejdůležitějších částí výcviku vládce. No potěš koště teda. Další věc, co v knize vůbec nefunguje, je čistě pro vizuální potěšení Matrixem provařenej bullet time. Nápad kombinace sci-fi a fantasy je sice zajímavej, ale dějový linky ani jednoho v této knize bohužel ne. Naštěsí to celkem svižně odsejpalo, ale stejně končím u prvního dílu. Perkele!

21.02.2016 3 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Chudák Boxer. Prasata jsou pěkný svině.

05.08.2015 3 z 5

Jindřich V. Jindřich V. William Shakespeare

Kopítřas byl, stejně jako Jindra pětka, opravdový král. A po všech těch staletích stále je. Ikdyž ne kvůli komplexnímu ději nebo propracovaným kulisám, ale díky nadpřirozenému smyslu pro lidskost a sociální drama. Ale především je to skutečný mistr sémantiky, který s neúnavnou dokonalostí klade slova tak, že není ani nebylo na světě nikoho, kdo by vyjádřil své myšlenky a emoce lépe. A přes emoce on hodně jede a proto jsou jeho díla stále aktuální.

23.07.2015 4 z 5

Satanská Bible Satanská Bible Anton Szandor LaVey (p)

Myslím, že veškeré dnešní motivační knihy, které nás učí být sebevědomými a úspěšnými lidmi, kteří jsou schopni si pro sebe urvat co nejvíc blahobytu a štěstí, čerpají z LaVeyovy Satanské bible, ze které vyškrtly veškerý nadbytečný satanismus. Protože to je hlavní učení této knihy: jedině sobecké jednání dle práva silnějšího nám umožní v tomto krutém světě netrpět křivdou slabých.

12.07.2015 3 z 5

Pojídači mrtvých Pojídači mrtvých Michael Crichton

Film s Paňděrasem jsem viděl kdysi dávno poprvé a od té doby ještě mnohokrát. Takže přečtení Pojídačů mrtvých byla jen otázka času. A kdyby ve mě kniha nevyvolávala příjemné pocity filmové nostalgie, tak by mě snad ani moc nebavila. Knižní Ahmad, ačkoliv všechny rád rychle soudí, se projevuje spíše jako svou mentalitou omezený idiot, jehož názory značně pokulhávají za většinou mnohem moudřejšími argumenty všech ostatních postav, ačkoliv se nám Ahmad snaží vecpat, že je to naopak. Přidávám jednu hvězdu za to, že bez této předlohy by můj oblíbený film nikdy nevznikl.

12.07.2015 3 z 5

Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Nejpříčetnější Kopřiva, který (jak naznačuje ve svém komentáři uživatel trudoš) zřejmě chce rozšířit svou popularitu i mezi běžnější čtenáře. Což je na druhou stranu trochu zrada na své skalní fanoušky, kterým zde mohou trochu chybět ujeté vyšinutosti (jako vyndavání a následné vracení orgánů vagínou mučené bytosti v Asfaltu či dětství hovnaře v Holomraze) které dělají Kopřivu pořádně žahavou a pálivou. Přesto je celá kniha dostatečně cynická, abychom tam našeho starého dobrého Štěpána poznali.

12.07.2015 5 z 5

Potulný rytíř (adaptace) Potulný rytíř (adaptace) Ben Avery

Klasická ukázka toho, že když něco vydělává, tak je potřeba vytvořit další doprovodné produkty, které zisky ještě znásobí. Sběratelské figurky, karty, všelijaké další předměty, filmy, seriály... no a třeba i grafické romány... na kvalitě už nezáleží, značka je zavedena. Tohle je obyčejný příběh s podprůměrnou ilustrací. Z tohohle se atmosféra GoT naprosto vytratila.

12.07.2015 1 z 5

Arthas: Zrod krále Lichů Arthas: Zrod krále Lichů Christie Golden

Má víra ve světlo je neochvějná...
Blizzard stvořil pro mě jeden z nejsilnějších fantasy příběhů vůbec. A tím je osud královského syna Arthase, který se při honbě za pomstou stává princem smrti. Někdo zde vytýkal, že kniha kopíruje hru Warcraft 3 a potažmo její datadisk. Já tvrdím, že je to správná volba. Blizzard vynaložil mnoho úsilí a peněz na to, aby jejich produkt byl perfektní a měnit cokoliv na Arthasově příběhu by byl krok zpět.
Fanouškům, kteří by si rádi z nostalgie či pro oživení rádi připomněli vše podstatné ze hry, ale nechce se jim strávit dlouhé hodiny klikáním myši, doporučuji shlédnout "filmy" Warcraft 3 (https://www.youtube.com/watch?v=BJiyZt8Npb4) a Warcraft 3 Frozen Throne (https://www.youtube.com/watch?v=mXaV-wv8WdU), které tato kniha vypráví a prohlubuje.
...Mrazivý smutek hladoví.

12.07.2015 5 z 5

Pod parou Pod parou Terry Pratchett

Obdivuhodné číslo. Čtyřicátá Pratchettova Zeměplocha vycházející v českých luzích a hájích post mortem. Oproti řekněme první bláznivé a komediální polovině serie došlo k výraznému zklidnění, až Pod parou působí skoro jako vážný fantasy román s železniční tématikou. Ale právě ta potrhlost a ztřeštěné nápady jsou duší Zeměplochy. Jakoby Pratchettovi docházela pára. Ovšem na druhou stranu mince, přihlédneme-li k faktu, že sir Terry své poslední knihy psal pod tíhou krutého pana Alzheimera, nezbývá mi nic jiného, než znovu smeknout klobouk, protože je to pořád žůžo čtení.

08.06.2015 4 z 5

Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Řekneme-li, že Hobit je krásnou pohádkou a Pán Prstenů komplexním románem, můžeme Silmarillion nazvat fantastickou učebnicí dějepisu Tolkienova světa. Na tak útlou knížečku jsou příběhy v ní velice košaté a je zde tolik myšlenek a podnětů, že by z toho Jackson klidně natočil patnáct filmů. A kdo ví, možná, že to udělá. Docela bych se mrknul na bitku Morgotha s Fingolfinem.

04.06.2015 5 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Můj nejoblíbenější díl s nejoblíbenější hláškou: "Máte fakt moc chytrýho ptáka, pane Pottere."

03.06.2015 5 z 5

Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

James Hugh Calum Laurie. Toho chlapa já obrovsky obdivuju. Chuck Norris se může jít zahrabat. Na co Hugh šáhne, to mu jde a že on šahá skoro na všechno. Juniorský mistr Anglie ve veslování, 4. na MS. Legenda britského humoru (spolu se svým nerozlučným parťákem Sephenem Fryem), výtečný muzikant, ovládá hru na klavír, kytaru, bicí, harmoniku a saxofon. To vše využil ve svém bluesovém albu Let them talk (2011) a Didn't it rain (2013). Dále samozřejmě představitel fenoménu Dr. House, držitel Řádu Britského impéria a teď k tomu všemu ješte spisovatel. Obchodník se smrtí sice není žádné závratné revoluční dílo, ale jako špionážní thriller rozhodně v žánru obstojí a s přehledem předčí mnoho jiných děl od autorů, kteří jsou "jenom" spisovatelé. Souhlasím s magazínem Life, který vyhlásil Hugha za nejvšestranněji nadaného muže všech dob. Vyhledávám ho jako komika, herce i muzikanta a po přečtení Obchodníka se smrtí ho budu vyhledávat i jako spisovatele.

03.06.2015 4 z 5

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Genialní plot twist v příběhu nejznámějšího z hippies a jeho homies. Ale největší podíl na úspěchu téhle knihy má pokrytectví západní pánbíčkářské kultury. Odsuzujeme ručníkáře za jejich nenávist vůči karikaturistům, ale reakce milujbližníhosvého na Šifru byla v podstatě stejná, a proto si Brownův výklad těchto "historických" záznamů, odkazů a symbolů vysloužil nálepku přinejmenším KONTROVERZNÍ. Mě je jedno, jestli někdo věří na Ježíška (tedy pardon, Ježíše) nebo na důchodové pojištění, reflexní terapii či dobré sousedské vztahy. Ale lidi, klídek! Trochu té tolerance k těm, jejichž víra ve váš bullshit je slabá. Jackson taky nepochopil Tolkiena (a to je mnohem větší hřích) a jak si tady všichni chrochtáme blahem.

03.06.2015

Skřek šelmy Skřek šelmy Lynn Beach (p)

POZOR POZOR
Zaběhla se nám kočička,
slyší na jméno Death Reaper. Má mourovatý kožíšek s pruhy zaschlé krve svých obětí. Za pamlsek umí otevřít libovolnou tepnu v těle a ráda spinká v ještě teploučkých vnitřnostech. Naposledy byla spatřena nedaleko hřbitova, jak páře břicho hrobníka. Nálezci proplatíme veškeré lékařské zákroky spojené s rekonvalescencí.

01.06.2015 2 z 5

Já, robot Já, robot Isaac Asimov

Jako Já, bejt robot, tak si dvakrát rozmyslim, jestli chci nebo nechci samostatně myslet. Protože taková myslící mysl obsahuje i vědomí. A u vědomí je potřeba si uvědomit, že uvědomění si sebe sama je definice života. A ať vědomě či nevědomky, takto stvořený duch ve stroji je to, oč tu Asimovi jde. Uvědomuju si, že si někdo z Vás myslí, že je to nesmysl, ale doporučuju si to u této knihy ještě jednou promyslet, ať máte čisté svědomí.

01.06.2015 4 z 5

Oceán prachu Oceán prachu Bruce Sterling

Po přečtení antologie Vidím to jinak jsem oprášil Sterlingův již 38 let starý románový debut Oceán prachu a musím řict, že jsem byl poněkud zklamán. Bruce je především brilantní vizionář a všechny jeho povídky, které jsem četl, se navzájem předbíhají v genialitě. O to hlubší byl můj smutek, když jsem si při čtení Oceánu prachu uvědomoval, že nedosahuje kvality žádné z nich. Pan Kulhánek ale zřejmě v nápadu obyvatelné pukliny v povrchu planety nehostinné pro život nalezl inspiraci. A nutno dodat, že Stroncium má asi tak o pět čísel větší koule.

01.06.2015 3 z 5