wimpzk
![Zápisky ze Severní Koreje Zápisky ze Severní Koreje](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445660/zapisky-ze-severni-koreje-dcr-445660.jpg?v=1618169697)
Zvláštní kniha. Dělala na mě dojem, že ji autor vlastně ani nechtěl napsat, ale když nakonec po peripetiích s povolením cesty do Severní Koreje mohl do této země konečně vycestovat, tak musel natočit i televizní reportáž a tyto zápisky mu sloužily jako podklad pro dokumentární film. Zápisky ničím nepřekvapí. Kašírované výjevy ze života prostého lidu korejského, urputná snaha domorodců ukázat nesvobodnou zemi v co nejlepším světle, kult osobnosti na každém kroku, špatně maskovaná hospodářská zaostalost země...Kniha neurazí, nenadchne.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dvacet tisíc zlodějů Dvacet tisíc zlodějů](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45661/dvacet-tisic-zlodeju-45661.jpg?v=1285517710)
Tento příběh jsem poprvé četl někdy v 8.-9. třídě ZŠ a myslím, že až po Veteránech, kteří mě nadchli...Dnes po 30. letech mi tento pouštní příběh z 2.sv. války opět ožil pod rukama. Stejná a přeci tak jiná kniha. Komunistickému poselství, které Lambert do knihy vtiskl, se dnes již směju, nikoli tak příběhu samotnému. Lambert uměl napsat silné a uvěřitelné postavy. Válku nijak nepřikrášluje, naopak líčí ji dost syrově až odporně a nemá iluze ani o lidských charakterech...Rád znovu sáhnu i po Veteránech.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lekce tvůrčího psaní Lekce tvůrčího psaní](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/1219/lekce-tvurciho-psani-Nsq-1219.gif?v=1428000420)
Tuhle Vieweghovu novelu mám rád. Proč? Je to přiznaná nadsázka. Navíc si Viewegh utahuje nejen z literárních kritiků a nenadaných studentů, ale samozřejmě i ze sebe a své literární slávy. Kromě toho zde Viewegh s nadhledem a jemným humorem reflektuje své učitelské působení v dávno zaniklé Literární akademii Josefa Škvoreckého a ukazuje nám, jak výuka tvůrčího psaní tehdy na začátku milénia probíhala na český způsob.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Proces Proces](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31305/proces.jpg?v=1733597729)
Další z mých literárních návratů do dob gymnaziálních. Tehdy v 1. ročníku byla pro mě četba Procesu ranou těžkým kladivem mezi oči. Tak tak jsem to ustál, ale následky jsem pociťoval dlouhé roky poté. Jak absurdní a přitom tak realistické. Dnes po více než 25. letech se mi po přečtení tohoto románu již jen lehkým mravenčením připomněla dávno zahojená rána. Po 30. letech, ve zralém věku a po tolika odžitých a ještě daleko absurdnějších situacích musím konstatovat, že Proces není vůbec absurdní četbou, ale navýsost vizionářským a nadčasovým dílem a právem jedním z nejdůležitějších románů 20. století.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Křesťanství a homosexualita. Pokusy o integraci Křesťanství a homosexualita. Pokusy o integraci](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135517/krestanstvi-a-homosexualita-pokusy--4XP-135517.jpg?v=1478518361)
Martin C. Putna touto rozsahem útlou, ale co do obsahu poměrně bohatou knihou vyplnil další z mezer z oblasti religionistiky. V samotném názvu knihy se skrývá výstižný popis obsahu publikace. Ano, jde o pokus, nikoli o vyčerpávající a vševysvětlující dílo. Navíc jde o pokus o integraci Křeštanství a homosexuality, což je vzhledem k jistému napětí mezi těmito dvěma pojmy skutečně pokus více než odvážný. Ale je dobře, že se o to M.C.Putna v rámci svých možností v r. 2012 pokusil. Dnes, tedy o více než 10 let později, je situace poněkud jiná, řekl bych, že ještě o něco méně konfrontační a to i mezi křesťany a homosexuály v církevním prostředí, nemluvě o celospolečenské situaci. Nicméně myslím si, že spousta nevyjasněných otázek mezi křesťanstvím a homosexualitou zůstává i dnes a bude zajímavé sledovat, jestli na tuto publikaci naváže někdo další, případně či zda sám M.C.Putna svůj výzkum v této oblasti neaktualizuje.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dějiny německé literatury v Čechách 1900 - 1939 Dějiny německé literatury v Čechách 1900 - 1939](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35995/dejiny-nemecke-literatury-v-cechach-35995.jpg?v=1272990642)
Na tuto knihu jsem se těšil, zvlášť když již není prakticky k sehnání a také proto, že mě coby tehdejšího studenta germanistiky zajímal pohled autora, který sám pochází z česko-německé rodiny, germanistiku vystudoval a byl velmi činný v otázce česko-německé kulturní vzájemnosti v období 1. republiky.
Musím přiznat, že jména většiny zde uváděných autorů a to zejména z pohraničních oblastí tehdejšího Československa mi nic neříkají. Jde o autory, kteří jsou i z pohledu současné německé germanistiky zapomenuti. Nicméně zcela bez významu zmínky o této regionální německy psané literatuře českých zemí nejsou. Naopak. Cenný je autorův pohled na charakter takto psané literatury tak velmi se odličující od tzv. pražské německé literatury.
Škoda, že sama osobnost Josefa Mühlbergera je v naší zemi nedoceněna nebo spíše ještě ne dostatečně oceněna. Snad až další výzkum v oblasti germanistiky vynese tohoto autora opět na výsluní zájmu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489075/derave-pameti-sedesat-bajecnych-let-hKS-489075.jpg?v=1643194439)
Celkem vtipně a s nadhledem napsané paměti, v nichž se samozřejmě autor nevyhnul ani již notoricky známým událostem ze svého života (rozkol s nakladatelem, rozvod, milenky), takže co do obsahu žádné velké překvapení, protože v nesčetných rozhovorech na sebe p. Viewegh již téměř vše prásknul. Přesto jsem si tyhle memoáry rád přečetl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Povídky II. Popis jednoho zápasu a jiné texty z pozůstalosti Povídky II. Popis jednoho zápasu a jiné texty z pozůstalosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/3234/povidky-ii-popis-jednoho-zapasu-a-jine-texty-z-pozustal.jpg?v=1733597209)
Tato sbírka povídek se mi četla ne příliš snadno a knihu jsem často odkládal i na několik týdnů. Proč? Snad asi nejvíce proto, že některé texty na mě působily více než nehotovým dojmem. Jako kdyby si Kafka místy jen pohrával s nějakým tématem a vůbec netušil proč. Na straně druhé jsou tu povídky, které člověka chytnou za pačesy a nepustí. Za zážitek z těchto povídek mi nakonec stálo celou sbírku přečíst. Škoda, že Kafka sám neměl dostatek sil, času, motivace atd. některé nehotové povídky dovést k finální uspokojivé podobě. Ale to by snad ani nebyl Kafka, kdyby se mu podařilo všechny texty dokončit (a ještě s nimi byl sám spokojen).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Deníky 1913–1923 Deníky 1913–1923](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/3230/deniky-1913-1923.jpg?v=1733597889)
Během čtení těchto deníků jsem si stále překvapeněji až s jistou bolestností postupně uvědomoval, jak vlastně málo jsem Kafku znal, resp. jak zkreslený obrázek jsem si o něm měl. Tak předně jsem netušil, jakým bohatým společenským životem Kafka žil. Překvapilo mě, že velmi obdivoval divadlo a zvlášť měl slabost pro divadlo hrané haličskými židy v jazyce jidiš. Také jsem netušil, jak moc se trápil vlastními nedostatky ať už domnělými nebo skutečnými a to až tak, že jej to limitovalo ve vlastní tvorbě. Kafka z těchto deníků pro mě vyčnívá jako chodící pochybnost věčně se potácející nad propastí zmaru vlastní existence. Na druhé straně Kafka používá jazyk tak dovedně až mistrně, že je vskutku na pováženou, že si tak nevěřil. Jeho literární fantazie a schopnost užívat neotřelých a velmi obrazných přirovnání je fenomenální. Ne nadarmo se stal ve 20. století literárním fenoménem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Život s dýmkou Život s dýmkou](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173223/zivot-s-dymkou-173223.jpg?v=1377185384)
Knihu jsem četl jak jinak než pouze během kouření dýmky. Pro znalce dýmkařského umění jistě nic převratně nového, ale myslím, že vždy potěší přečíst si notoricky známé věci, pokud je někdo popisuje s láskou a osobním zaujetím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Varovný signál Varovný signál](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/3321/varovny-signal-Ttk-3321.jpg?v=1683632562)
Můj třetí příběh s Jackem Reacherem. Do poslední chvíle napínavá a místy velmi drsná kniha. Začínám mít tohoto literárního "spravedlivého" hrdinu moc rád.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Evangelium ohně Evangelium ohně](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56757/evangelium-ohne-WGw-56757.jpg?v=1587109427)
U této knihy jsem se velmi bavil. Tato literární jednohubka byla velmi chutná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ochlazení: Špionážní thriller z blízké budoucnosti Ochlazení: Špionážní thriller z blízké budoucnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281854/ochlazeni-66314fa7deddb.png?v=1714507688)
Pro mě milé literární a ve světle událostí posledního roku také společensko-politické překvapení z pera někdejšího politika a velvyslance p. Žantovského. Knihu jsem četl v počátcích ruské agrese na Ukrajině a místy jsem žasl, jak autor před mnoha lety dokázal vykreslit tehdy zcela hypotetické události, ke kterým mělo dojít v Bělorusku poté, co Rusko převzalo nad tímto státem kontrolu. Zejména pasáže o mrznoucí Evropě v důsledku omezení či přiškrcení dodávek plynu Ruskem do Evropy se mi nečetly lehce. V našem reálném světě naštěstí vše dopadlo o moc lépe, ale kdo to před rokem mohl vědět? Knihu doporučuji, p. Žantovský napsal kvalitní příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Můj život po životě Můj život po životě](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176196/muj-zivot-po-zivote-176196.jpg?v=1381394974)
Ano, je to skutečně "deníček pacienta" spíše než plnohodnotný deník, jak jsme u Viewegha zvyklí, ale to mu rozhodně neupírá na čtivosti a vzhledem ke všeobecně známým událostem ze života tohoto autora, na hodnotě. Ba právě na opak. Je dobré si připomenout, že se život může ze dne na den obrátit o 180 stupňů a člověku nezbyde než se s tím potýkat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Proměny města Kolína 2 Proměny města Kolína 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489303/promeny-mesta-kolina-2-63e27d0cc86d6.png?v=1675787532)
Druhý díl ambiciózně a vskutku velkoryse pojaté a precizně zpracované fotografické knihy. Škoda, že se vydání nedožil sám Vladimír Serbus.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Názory na vraždu Názory na vraždu](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68270/nazory-na-vrazdu-68270.jpg?v=1299013883)
Kdysi jsem tuhle novelu již četl, ale tentokrát jsem si ji vychutnal v podobě rozhlasové četby, namluvené Sašou Rašilovem. A velmi jsem se u toho bavil. Byť jde o prvotinu, už zde se objevuje typický Vieweghův rukopis (Humor, ironie, sarkasmus). Velmi příjemný zážitek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mimochodem Mimochodem](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451887/mimochodem-tOa-451887.jpeg?v=1614854989)
Woodyho znám jen z jeho filmů, nikdy jsem od něj žádnou knihu nečetl. Na jeho autobiografii jsem byl ale velmi zvědav. Především proto, že mě zajímal jeho pohled na vlastní tvorbu, ale i na život a tak vůbec. Knihu jsem doslova zhltl. Woody zde používá pro něj tak typický humor, jímž nešetří hlavně sám sebe. Svou tvorbu a sebe jako umělce i jako člověka vesměs shazuje. Nemalá část knihy je věnována kauze kolem sex. skandálu vyvolaném Miou F. To není věru veselé čtení. Woody ale přesto žije a tvoří dál. Jsem rád, že jsem se dozvěděl mnoho užitečných informací nejen o filmech W.Allena, ale i o tvůrci samém. O trochu více nyní chápu, proč se o humoristech říká, že jsou často v soukromí ve skutečnosti smutní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Davitina harfa Davitina harfa](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15684/davitina-harfa-6hh-15684.jpg?v=1566855022)
Mé první seznámení s Ch.Potokem a je to seznámení nadmíru šťastné. Již dlouho se mi nestalo, aby mě četba dojímala tak, že jsem musel i na několik dní knihu odložit a vrátit se k ní až poté, co se mi zjitřené emoce uklidní. Vyprávění z pohledu asi 9-12 leté dívky hledající své místo v rodině, ve škole a ve víře v předvečer 2.světové války pojal autor tak, že čtenář může chovat sympatie prakticky ke všem postavám. Příběhu dominuje lehká melancholická nálada. Není divu, Ilana zde zažije nejednu ztrátu, ale nakonec dosáhne jisté katarze...Těším se na další knihy Ch. Potoka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak se dobývá hrad Jak se dobývá hrad](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231018/jak-se-dobyva-hrad-5Th-231018.jpg?v=1417511016)
Přiznám se, že mě kniha lákala zejména proto, že jsem se chtěl dozvědět něco ze zákulisí prezidentské kampaně Miloše Zemana. Netušil jsem, že p. Šlouf zde popíše podstatnou část své politické kariéry, tedy od 80. let, kdy coby komunista působil v různých funkcích v Praze a také jako poslanec v ČNR až po první přímou prezidentskou volbu v roli jakéhosi volebního manažera, lobisty, poradce M.Zemana atp. Čtení je to z pohledu pikantních zákulisních informací české politiky nadmíru zajímavé. Můj názor na nejen p. Šloufa, ale i na M.Zemana to však nijak pozitivně neovlivnilo. Ba právě naopak
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Biomanžel Biomanžel](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265849/biomanzel-e8c-265849.jpg?v=1445790531)
Nutno předeslat, že tento román není žádný "longáč", nebo-li, knihu lze v klidu přečíst za jedno zimní odpoledne a ještě se při tom dívat třeba na ČT24. Nabízí se také srovnání s předešlým románem Biomanželka, na který ostatně i autor prostřednictvím obálky knihy odkazuje. Obě knihy mě bavily, Biomanželka o jednu hvězdičku více. Holt Viewegh je Viewegh, je to svého druhu osobitý žánr.