Winster Winster komentáře u knih

Rýže po charvátsku / Stínová hra Rýže po charvátsku / Stínová hra Hana Prošková

Velice pekne ikdyz konec tskovy smutny. Musim rici ze prvni povidka se mi libils vic, byla v ni takova vetsi logika a navaznost. I rozzuzleni bylo v celku necekane. Druha povidka v zasade neni spatna, hlavne prvni 3/4 jsou super, ale v konci jsem se jiz trochu ztracel a nevedel jsem kdo je kdo kdy kde jakJe pravda, ze jsem ji docital v praci kde nebyl takovej klid
I tak knihu doporucuju k precteni vsem fanouskum H.P

09.07.2023 5 z 5

Smrt mladé stopařky / Rakev a hruška / Tajemství planet Smrt mladé stopařky / Rakev a hruška / Tajemství planet Hana Prošková

(SPOILER) Přečteny tyto detektivní příběhy už v jiných knihách. Bohužel tato žádnou novou neobsahuje.
Rakev a hruška v tajemství obří číše
Tajemství planet- v tajemství planet
Smrt mladé stopařky

03.07.2023 5 z 5

Kopistnaté prsty Kopistnaté prsty Hana Prošková

První povídka je asi jedna z nejlepších co jsem od H. Proškové četl. Je to čtivá detektivní záležitost z nepražského prostředí chat, hodpod a bodrých lidí z Moravy. Dalo by se říci, že jsem ji zhltl o státnicích jedním dechem. Horác je proste de svým stylem života a profesí, která mu otvírá dveře do domů různých zajímavých lidí a možná, že i k vrahovi?!
Kopistnaté prsty jsou trošku (bohužel) jiná liga, je zde vyobrazen život prosté slečny, která neumí do 5 počítat na začátku příběhu. Její postava se však během příběhu mění a dostává úplně jiné povahové rysy a její prostinkost je konfrontována s vraždami a loupežemi a podivnými lidmi.. . Mohu říci, že i tak je tato detektivní povídka čtivá, ale rozhodně to nedosahuje kvalit Vašátka a Horáce. I tak jsem tuto knihu (sešit) přečetl za několik dní, oceňuji na autorce to jak Vás dokáže vtáhnout do světa hospod, tramvají a životů jednotlivých hrdinů. Je pravda, že slečna je dosti naivní a její ,,zamilovanost je spíše románovou zápletkou.
I tak za mně 5x*

26.06.2023 5 z 5

Boje a návraty Boje a návraty František Fajtl

Velice hezky psaná kniha o osudech našich letců v krajích zasažených válkou. Krásně a čtivě rozepsané povídky, které nejsou jen o soubojích ve vzduchu, ale o normalních radostech a starostech občas tedy až trochu moc, což působí poněkud odtažitě pro některé čtenáře této knihy. Přístup autorův s bohatou mluvou ovšem krásně nahrazuje i "neakčnost" některých pasáží.

16.06.2023 5 z 5

Rabín a čarodějnice Rabín a čarodějnice Isaac Bashevis Singer

Pekne spousta techto pohádek se vyuziva i v dnesnich casech...

30.03.2023 4 z 5

Jahody se šlehačkou Jahody se šlehačkou Hana Prošková

Nejvic se mi libila posledni detektivka. Zde neni Vasatko a Horac v cele knize coz na kvalite neubira. Jen je to jine…Posledni pribeh je takova se zivota proste se vsim jidlem pitim a vnimanim sveta kolem sebe. Dekuji

10.02.2023 5 z 5

Bitva o Británii Bitva o Británii František Fajtl

Vydařená "faktografie" z bitvy o Británii od samého začátku do konce. Popis jednotlivých systému obrany a útoku. Letadla používaná RAF i Luftwaffe. Velmi čtivé. Dostala se mi do rukou z vydání z roku 1991. Je zde hezky vyobrazeno, jak se RAF poučilo z každého náletu a operativně reagovalo na jednotlivé útoky nepřítele. Poučí vás i na základě používané techniky. Moc doporučuji všem milovníkům vzdušných soubojů z WW2.

Podzimní novely Podzimní novely Vladimír Körner

Měl jsem tu možnost tuto knihu sehnat v krásném stavu a dokonale jsem se do ni začetl. Příběhy znám z filmů a v samostatných vydáních. Je to taková jízdenka do pohraničí. Do poválečného života obyčejných lidí s dozvuky války. Je krásné procházet temné lesy a potkávat jeptišku, bývalého statkáře nebo se ukrýt před němci v dřevěné cukrové boudě...clovek se boji a rika si kdo mohl v te dobe v tomto miste zit…

Rychlé šípy Rychlé šípy Jaroslav Foglar

Tahle knížka změnila můj život v pohledu na komiks. Jedná se o dokonalá "klučičí" dobrodružství v jednom svazku.

Létal jsem s Třistatřináctkou Létal jsem s Třistatřináctkou František Fajtl

Nutno říci, že až na vyjímky jsem se během četby k osudům našich letcův v RAF nikdy nedostal. Tedy spousta věcí pro mě byly novinkou. Nikdy jsem si nemyslel, kolik letců bylo zabito nebo zraněno jen pro cvičných letech, během přeletů, nácviků apod. Dále co všechno museli letci absolvovat po návratu z boje. Také jsem si život letce představoval vždy trochu jinak, než je uveden v této knize autor zde líčí v celku cestovatelský život po letištích s přelety a návštěvami u kamarádů a známých. Musím ale vyzdvihnout to jak jsou zde krásně popisovány veškeré autorovi zážitky, které vás nekompromisně vtáhnou do děje. Velký dík všem naším hrdinům co bojovali proti zlu, abych si tu knihu mohl vůbec přečíst. Kdo čekáte knihu o stovkách sestřelených mesounů při jednom letu jděte si spíš pro scifi.

29.11.2022 4 z 5

Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Krasne silne a opravdu ctive dilo o hrdinech ze vzduchu a utrapach obycejneho lidskeho zivota…

10.11.2022 5 z 5

Zlá panenka Zlá panenka Hana Prošková

Pekne s ctive povidky z minule doby. Couracky po Praze a mistnich putykach. Pratelstvi a zloba mezi lidma. Ooo jak spudobe dilo…

01.11.2022 5 z 5

Tajemství planet Tajemství planet Hana Prošková

Smrt stoparky a tajemstvi planet. Nejrozsahlesi povidka prectena uz drive.
Ctive a snadno uchopitelne. Moc pekne Proskova se cte opravdu moc hezky. Pribehy nas zatahnou do ruznych mist i socialnich vrstev tehdejsi spolecnosti.

23.09.2022 4 z 5

Tajemství obří číše Tajemství obří číše Hana Prošková

Opet velice povedene povidky. Mnohe se v knihach opakuji. Ale knihy se vyplati pujcit a poridit i pro 1-2 nove povidky. Je to takove sledovani osudu lidi te doby. A pro cloveka zijiciho v Praze pohadka.

14.09.2022 5 z 5

Záhada obří číše Záhada obří číše Hana Prošková

Je to moc pěkná kniha. Je pravda že ústřední povídka je tedy extrémně dlouhá a docela trvá, než se tím člověk prokouše. Nicméně momentálně jsem těmto detektivkám od Proškové doslova propadl...Uvidíme se na Uhelném trhu.

23.08.2022 5 z 5

Černé jako smola Černé jako smola Hana Prošková

Výborně napsaná a čtivá detektivka!

08.08.2022 5 z 5

Předčasný pohřeb (19 povídek) Předčasný pohřeb (19 povídek) Edgar Allan Poe

Je to velice pěkné počtení. Některé povídky jsou opravdu moc hezké napínavé a strašidelné (jakou černý kocour apod.) Technické vsuvky mi taky nevadí, působí to poutavě a zajímavě. Ovšem u některých povídej člověk čte 2-3 strany a neví co tím chtěl autor říci. Také jsem se dost pobavil u povídky anděl pitvornosti :)

14.07.2022 4 z 5

Smrt programátora Smrt programátora Hana Prošková

Jestli je tato kniha v modrých číslech, tak jen pro omezenou fantazii čtenářů.
První povídka je městsko hospodská založená na lidské zášti a nenávisti.
Druhá je pro mě jedna z nejlepších povídek co jsem kdy četl. Tajemný zámek se stopou války a děsivou postavou z lidské mysli. Je to pro fantazii člověka opravdu krásné čtení. Smrt programatora je tajuplna povidka plna zvratu a patrani po osobnosti matematika bylo velice zajimave. Knihu vsem vrele doporucuji. Jedna z nejlepsich co jsem kdy cetl.

30.06.2022 5 z 5

Měsíc s dýmkou Měsíc s dýmkou Hana Prošková

Krásné s velice čtivé!

26.06.2022 5 z 5

Tři králové Tři králové Zdeněk Ležák

Velice povedený komiks, který i širší skupině lidí přinese informace o třech králích a ostatních odbojových skupinách na území protektorátu.
Musim říci, že by si klidně zasloužil i více dílů, aby děj nebyl tak shrnutý do jedné knihy. To je jeho jediná vada.

15.06.2022 4 z 5