Worbitka89 Worbitka89 komentáře u knih

Deník malého poseroutky Deník malého poseroutky Jeff Kinney (p)

Čteno v rámci čtenářské výzvy. Pro mladé čtenáře bych tipla parádní čtení i s bezva obrázky. Pro dospělé taková ta nostalgie. Škoda, ze už mi není jedenáct...

28.05.2021 4 z 5

Feng shui pro šťastný domov Feng shui pro šťastný domov Simon Brown

Druhá kniha o fengshui, kterou jsem četla. Podává obecné info, které připomíná výpisky na referát. Občas nedávají informace zcela smysl. Hodně odkazuje na jiný text v knize, takže člověk poměrně často listuje, aby něco zjistil.coz me absolutně nebavilo. Pěkné příklady. Historie a vysvětlení by mělo být na začátku, ne na konci knihy. Základ čtenáři poskytne.

27.05.2021 3 z 5

Praktická encyklopedie FENG ŠUEJ Praktická encyklopedie FENG ŠUEJ Gill Hale

Obecná encyklopedie seznamuje obecně s feng-suej. Pro mě jen 2/3 knihy. Kancelář není třeba. Mnoho obrázků, krátké popisky, pár příkladů z praxe přibližují tento svět. Publikace je staršího data a neobsahuje již aktuální výpočty roků, směrů. Kdo chce proniknout do feng-suej musí přečíst i jiné knihy, které ho více navedou, sama jsem si nebyla někdy jistá, co a jak...

12.05.2021 4 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

První kniha od autorky. Příjemná oddechovka ze vzpomínkou na Kodan a Londýn. Konečně vím, co je to hyggie. I kafe a něco sladkého jsem si k tomu udělala. Zkusím její další knihy.

29.04.2021 4 z 5

Červený drak Červený drak Thomas Harris

Chtěla jsem zkusit něco temnějšího a nebyla si jistá, zda tohle není trochu moc (přece jen film mlčení jehňátek v dětství byl náročný zážitek) , ale byl to omyl a tohle byla pecka! Doporučuji, a měním názor - severská literatura je oproti Drakovi slabý odvar.

16.04.2021 5 z 5

Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Lewis Carroll (p)

Jako můj život poslední rok a půl - nic v něm nedává smysl :D

Pro děti krásná kniha plná fantasie, zvratů, crazy postav, zvířat všeho druhu a bez logiky. To všechno je dětský svět. Jako malá jsem měla ráda film z r. 1951. Jako dospělá se na to už dívám lehce jinak, tak nějak dospěle a vážně... občas jsem se v tom zmatku i ztratila, Alenka je slušně vychovaná dívka, která poznává charaktery zvířata rostlin s jejich strachy a radostmi, ostatní zlostné a malicherné postavy, a dokonalou Šklíbu. Škoda, že Za zrcadlem už Šklíba chyběla. Druhá část už je podobná první a závěr tolik nenadchne. Přidávám bod za šachy. Velmi mě zaujali fotografie a život skutečné Alenky, která byla inspirací knize.

08.04.2021 4 z 5

Pátá hora Pátá hora Paulo Coelho

V kostce: víra, naděje, láska a politika hýbe světem. Nebýt konce, který to trochu symbolicky zachránil. Má třetí kniha od Coelhyho, zatím nejslabší, tak nějak nevýrazná.

27.03.2021 2 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Běžně thrillery nectu, ale tato kniha me chytla tzv. všemi deseti. Skvělý styl vyprávění. Střídavě jsem fandila jedné, druhé či třetí hrdince, s každou mě něco pojilo.... U Rachel jsem si i tu sklenku dala.... nic prostě není takové, jak se (z vlaku) zdá. Konec s Annou se mi líbil nejvíc! Asi zkouknu i film.

22.03.2021 5 z 5

Hovory s T. G. M. Hovory s T. G. M. Karel Čapek

Čteno v rámci čtenářské výzvy. A není to jednoduché čtení... Co dodat k tomu, co zde ještě nepadlo? Asi jen to, že to s námi - republikou a demokracíí - myslel dobře... možná až naivně - kam jsme si dostali, co jsme z toho udělali, co jsme si nechali vzít, vnutit a zničit - to už je jiná věc ... Z jeho poznámky ,,chtěl bych vidět republiku za sto let" mě popravdě zamrazilo.

09.03.2021 5 z 5

České národní pohádky České národní pohádky Karel Jaromír Erben

Pěkný návrat do dětství, hezké české pohádky,na které můžeme být pyšní.

05.02.2021 5 z 5

S láskou tě nenávidím S láskou tě nenávidím Jo Watson

Prvni kniha od této autorky a rozhodně ne poslední. Konečně něco co dá číst jako Bridget Jones. Není to trapné a úplně ohrané. Skvělá romantická (misty lechtiva) komedie, takové oddechovky jsou pro odpočinek z dnešního covidstresu parádní!
Až na Mei ta tam moc nesedla a sladký doslov... Oceňuji výborný nápad jak poukázat na důsledky chování rodičů na děti (alkohol, léky,deprese).

31.01.2021 4 z 5

Říkadla Říkadla Jindřich Hilčr

Utla kniha s deviti neprilis znamymi rikadly. Roztomile ilustrace s vesnickou tematikou.

12.01.2021 3 z 5

Dívka se zlatýma očima Dívka se zlatýma očima Honoré de Balzac

Popis lidí žijících v Paříži prestihl dobu! Lépe vykresleny popis ženy a lásky jsem prozatím necetla, jednoduchý pribeh pripominal damu s kameliemi. Nicméně závěr pribehu byl trochu zbrkly a zmatený.

11.01.2021 2 z 5

Martin v ráji Martin v ráji Jan Ryska

Ucila jsem se na ni cist, asi jako většina... A je o tom jak všude se da najit kousek krásy... Hlavne v dětských očích.

08.01.2021 3 z 5

Zatoulané house Zatoulané house Mária Rázusová-Martáková

Jedna z prvnich knih na uceni.

08.01.2021 4 z 5

Všemoudré pohádky pro prince a princezny Všemoudré pohádky pro prince a princezny Jiří Henych

Hledala jsem prvni krátké pohadky pro predcitani pro dcerku. Tyhle to prozatim nebudou, treba za 10-12let... Az o nich budeme moci diskutovat odpoledne u kakaa a ne v noci pred spanim u ditka co se uci mluvit. Sakrasticky pojate 2-3strankove pohádky, ktere konci vesmes okradenim, bitim ci zabitim dobrého hrdiny, vitezstvim zlodějů, vrahu,politiku a tim deti maji pripravit na život. Kombinace historie, nasi politiky, moderna a obcas i sprostych slov me nezaujala jako pohádky pro male prince a princezny, knihu jsem si precetla sama, je originální, ale obcas vyvolává lítost a vztek, pokud protipolitickych pohadek prectete moc na jeden zatah. Jinak se mi pribehy líbily, ty nepoliticke byli pekne a ty politické.... Vsak to znate... Nazev knihy je zavadejici - pro prince a princezny (malinke deti) neni.

08.01.2021 2 z 5

Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Náročná kniha pro náročného čtenáře. Dá mu to, co dá on jí...
Mnohé již bylo řečeno,kniha je složitá a obsáhlá - rozkošatělost, odkazy na bibli, antiku, detailní popisy lodě, velryb, života na moři... Pořád jsem čekala, kdy ,,To" hlavní přijde a ono pořád takové nic. Někdy jsem se přistihla, že čtu, ale myšlenky mě utekly jinam. Jindy jsem i (přiznávám) u knihy zdřímla. Závěr byl rychlý, což je trochu škoda. Námořníkům jsem, s ohledem na dnešní dobu, ochranu zvířat vs. snahu o pomstu a zabití, nefandila. Nicméně obdivovala jsem Achabovu houževnatost a cílevědomost. MobyDick byl pro mě jednička, jak jako zvíře, tak jako symbol, který představuje.
Kniha psaná v jiné době, ale přesto obsahuje i zajímavé myšlenky a symboliku o životě, smrti, světě, je třeba je tam hledat, v tom je krása knihy - náročné pro některé dnešní čtenáře.

04.01.2021 4 z 5

Velká obrazová všeobecná encyklopedie Velká obrazová všeobecná encyklopedie James Hughes

Super pro děti a mládež, která nechce jen sedět na internetu. Sama jsem se v ni hodně naučila.

03.01.2021 5 z 5

Lepší než život Lepší než život Rob Grant

Cau trpaslikovci! Co dodat k Red Dwarf, do kosmu?....Muj chlap se jmenuje David a naše zvire se jmenuje Holly.... Výběr je ciste nahodny... Jakoze věřím v kremikove nebe :D kez by RD mel tolik dilu jako Simpsonovi...

30.12.2020 5 z 5

Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

Jsem tu prvni u takove autorky?? No, tak tedy - J.K. Rowling prostě umí psát!
Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, je psaná jejím typickým stylem, plná zvratů, napětí, ilustrovaná obrázky od českých dětí. Také prolog byl velmi sympatický. Jediné, co bych vytkla, je určení věkové kategorie čtenářů. Kniha určitě není vhodná pro 7leté děti, když se v ní ve většině děje píše o vraždách nevinných lidí, týrání dětí (někdy i zvířat), šikaně, násilí, smrti hlady a nářkem malých dětí a nafouklych brisek u miminek, zoufalství rodičů, hladomoru... Nehledě na propracované intriky a jistou symboliku se skutečným světem, kterou malé děti těžko pochopí. Je ideální pro generaci dospělých, která vyrůstala na Harrym Potterovi a pro děti od cca 9-11let, pokud jsou již na to zralé, protože v tomto království by jistě nechtěli žít. Závěr mi také připoměl známou naší Werichovskou pohádku, třeba se jí J.K.R. inspirovala :-)

01.12.2020 3 z 5