YA-girl YA-girl komentáře u knih

Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Krása :) Citlivě napsané, neměla jsem problém se do života vypravěčky vžít, kladně hodnotím i krátké kapitoly vyměněné občas za obrázek ;), děj díky nim svižněji odsýpal. Vtipné pasáže se střídaly s úvahami o smyslu žití / života / živoření, takže kdo chtěl, mohl si i zapřemýšlet sám nad sebou... Závěrečnou pointu jsem nečekala, myslela jsem, že to skončí úplně jinak - takže i za to dávám další hvězdičku, protože mě vždycky potěší, když mě knížka překvapí :). Jediná malinká výtka - konec mohl být malinko rozvedenější, čtenář (tedy až po odhalení pointy) s čímsi počítá a na cosi se těší a pak se toho tak úplně nedočká ;-).

11.08.2017 5 z 5

Nekonečné moře Nekonečné moře Rick Yancey

Líbilo se mi to možná o něco víc než jednička (jak už tu někdo psal, tak asi hlavně proto, že u jedničky jsem viděla nejdřív film a tak už mě kniha AŽ TAK nepřekvapila). Tady bylo těch překvapivých zvratů spoustu, jeden střídal druhý, ale kupodivu mi to nepřišlo "přes čáru" nebo "to už je moc". Možná jsem příliš naivní, ale věřím tomu, že přesně takhle nějak by se to odehrávalo doopravdy; že něco silného v nás lidech být musí, co nás drží při životě i v nepředstavitelně drsných podmínkách a situacích -
jinak bychom tu prostě už dávno nebyli... :) Odkrylo se tu i něco víc ohledně záměru mimozemšťanů, ale pořád to není ono, pořád "něco" chybí, takže doufám, že třetí díl nezklame a vše se tam uspokojivě vysvětlí :).

24.07.2017 5 z 5

Pátá vlna Pátá vlna Rick Yancey

I když jsem nejdřív viděla film, nezapamatovala jsem si z něj tolik, aby mě nebavilo číst knihu. Bavilo mě to moc, bylo to napínavé, líbil se mi i styl vyprávění, kdy se vypravěči střídali. Je vidět, že autor má vše promyšlené, nenarazila jsem na žádná "odfláknutá" místa :). Občas mě zasáhly i některé "hluboké myšlenky", které ze sebe hrdinové chrlili... takové ty úvahy o lidství, o životě a podobně - nepřišlo mi to přehnané nebo třeba že by se to vzhledem k věku hrdinů nehodilo. Celkově to, jak všichni jednali, mi přišlo dokonale uvěřitelné... prostě z mého pohledu skvělá YA sci-fi :).

24.07.2017 5 z 5

Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

Vysoké ohodnocení této knihy mě nutilo číst až do strany 60, pořád jsem doufala, že "to" přijde, ale bohužel... asi to není můj šálek kávy :). Přišlo mi to až moc jednoduché a plytké, hlavní ženská postava dokonale nesympatická už od první chvíle, kdy se dostala na scénu, uvažování a především rozmluvy hrdinů naivní až hloupé... a děj mě prostě nevtáhl už proto, že mi přišlo, že tam žádný děj ani není. Ty dvě hvězdičky dávám za nádherný jazyk a vypravěčský styl, to tedy bylo potěšeníčko - číst ty slovní obraty a barvité popisy, opravdu nádhera... ale nedokázalo mě to u knihy udržet.

24.07.2017 2 z 5

Kruh Kruh Dave Eggers

Za mě jednoznačně jedna z nejlepších knih, co jsem v poslední době četla. Především námětem a poselstvím, ale i zpracováním - pořád jsem se při čtení vyloženě ošívala, jak nepříjemně mi z toho "smajlíkovsky přesocializovaného" života v Circlu bylo... Nesouhlasím s komentáři níže, dle kterých byla hrdinka nesympatická a hloupá: mně právě přišlo, že tu bylo nádherně ukázáno, že i inteligentní, "normální" (= průměrné) ženě umí šikovný manipulátor vymýt mozek... a to pomalu, plíživě, aniž by to ona vůbec zaregistrovala... A to všechno lze dokázat skrz dobře promyšlená mocná hesla, díky vyladěné "firemní politice" a samozřejmě především díky neustále sílícímu přesvědčení, že "takhle uděláme svět lepším"... Těmto zmanipulovaným, "poblblým" lidem pak přišlo, že "život na síti" (tj. život tvořený neustálou komunikací přes devět monitorů, dva náramky a přes jakési sítnicové rozhraní), s všudypřítomnými kamerami, čipy a bez soukromí je ten jediný správný, a na lidi s jiným názorem znepokojeně pohlíželi jako na nemocné, kterým je potřeba pomoct a "socializovat" je... Celým románem prostupovala strašně tenká linka mezi tím, co ještě je/mohlo by být dobré a prospěšné, a tím, co už je zvrácené a nepřijatelné... Mercerovy a případně Kaldenovy postřehy ohledně nebezpečí a vlastně i nezajímavosti tohoto moderního života by podle mě měly zářit na přihlašovacích stránkách všech těch facebooků, instagramů a podobně, aby se lidi aspoň trochu zamysleli... No, snad v reálu nikdy těch posledních pár kroků, které nás dělí od "uzavření kruhu", nepřekročíme :).
P.S.: Viděla jsem poté i film - ztráta času, bohužel! Knihy bývají lepší než filmy, ale v tomhle případě je ten rozdíl opravdu nechutně velký. Z celého potenciálu knihy, z toho, co mělo z děje vyznít a co si měl čtenář/divák odnést, zůstalo ve filmu snad 5 %... zbytek předělali tak, aby to bylo asi vizuálně zajímavější... a aby hlavní hrdinka byla víc za hrdinku a míň za blbku... Podle mě ten, kdo viděl jenom film, nemá nejmenší šanci pochopit, proč tolik čtenářů ještě dlooouho po dočtení nepříjemně mrazilo v zádech...

06.07.2017 5 z 5

Silo Silo Hugh Howey

Nemohla jsem se odtrhnout... Bylo to napínavé, ale ne takovým tím typickým způsobem "jestli se do minuty něco nestihne, TAK...". Spíš jsem se nemohla dočkat, co se dozvím dalšího o konstrukci Sila, o tom, jak tam lidé žijí, jak to mají vymyšlené a zařízené, proč to tak je... Prostě takový perfektně promyšlený "jiný svět", jiný způsob života. Na konci pak přišla sice tušená, přesto ale skvělá pointa... a už tak by mi to stačilo ke spokojenosti, ale prý existují ještě další díly, takže moje radost nezná mezí :-). Doporučuji!

02.07.2017 4 z 5

Etikoterapie - záhada života a smrti Etikoterapie - záhada života a smrti Ctibor Bezděk

Na knize není vůbec poznat, že poprvé vyšla už před nějakými sedmdesáti lety (ba dokonce je zde obsaženo mnoho citací od ještě starších autorů); myšlenky a úvahy zde obsažené jsou nadčasové. Autor se zabývá především tím, že původ VŠECH nemocí a tělesných chorob je vždy v "duchovním prvku" našeho Já; přesněji řečeno v rozkolu mezi duší / naším nejvyšším Já / Bohem - a tím, co doopravdy děláme (tj. že se ve svém každodenním životě podřizujeme spíše svému nižšímu Já, když se ženeme za materiálnem, podléháme různým chtíčům, žijeme nepoctivě a nemorálně). Několik kapitol je dále věnováno anatomii lidského těla (ty pro mě byly trochu oříškem, ale prokousala jsem se jimi ;)), dále je zde rozebírán Bůh, víra, náboženství, smrt... a nebo třeba požadavky na moderního lékaře, na jeho osobnost a na to, jakým způsobem má lidem pomáhat. Celou knihou prostupuje uklidňující dojem, že všechno souvisí se vším, všechno je dokonale sladěné... a že není potřeba se ničeho bát :).

02.07.2017 5 z 5

Let 305 Let 305 A.G. Riddle

Tak za sebe musím říct, že jsem spíš zklamaná... Čekala jsem napínavou sci-fi, a i když námět byl super, přišlo mi, že nebyl pořádně využitý. Hlavním hrdinům (vypravěčům) jsem jakoby nevěřila; všechno vstřebali až moc snadno a lehce, se vším se rychle smířili, což pro mě ubralo příběhu na důvěryhodnosti (mám radši takové ty normální lidi, kteří bývají třeba i v šoku, když se dozví něco takového... nebo kteří občas udělají i chybu ;)...). Celkově to vyprávění bylo takové nenapínavé - šlo o životy a já přitom otáčela stránky jenom vlažně a málem bez zájmu (což se mi teda stane málokdy). A když už jsem se začala v poslední čtvrtině i mírně ztrácet v ději a v tom, o co se vlastně teda hrdinové snaží, tak nemůžu než dát jen dvě hvězdičky - za ten nápad jako takový, a za to, jak hlavní hrdinka milovala své tvůrčí psaní ;).

29.06.2017 2 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Vůbec jsem nečekala, že se mi to bude až tak líbit a že to na mě tak zapůsobí. "Životní moudra", místy tak hluboká, až vlastně obyčejná a důvěrně známá, tu byla podávána jen tak mimochodem, s lehkostí, mezi řádky; i přesto mě ale někdy ten smysl, který z daného příběhu vyplynul, dokázal zasáhnout s překvapivou silou... A mimochodem, pasáže, ve kterých Jeska popisovala svůj čas trávený vedle Dalajlámy, ve mně i takhle "na dálku" dokázaly vyvolat jakýsi zvláštní vnitřní klid, jaký si představuju, že vyzařuje z něj... A to jsem se od buddhismus nikdy nezajímala a ani to (zatím?) nemám v plánu. Ta kniha ve mně ale "cosi" zanechala.

22.05.2017 5 z 5

Narozeniny Narozeniny Danielle Steel

Moje první a poslední seznámení s touto autorkou. Zaujalo mě to téma, kde šedesátiletá žena hodnotí svůj život a vzpomíná; ale bylo to o ničem a dalo se z toho vytřískat víc (srovnávám např. s pro mě dokonalou knihou Hledači mušlí od R. Pilcherové). Nemělo to ani nějakou zajímavou myšlenku nebo pointu, kvůli které by to stálo za to číst. Všichni hrdinové jsou prostě úžasní, pracovití, úspěšní, odvážní, skromní... do-ko-na-lí... Příběh bez děje a spádu... celé je to takové unylé, plytké, nudné a přeslazené. Jednu hvězdičku dávám asi proto, že jsem to i přesto všechno tak jaksi dokázala "přetrpět" do konce.

19.05.2017 1 z 5

Hledači mušlí Hledači mušlí Rosamunde Pilcher

Hlavní hrdinka Penelopa vzpomíná na svůj život; dozvídáme se tak o jejích rodičích, dětech, osudových mužích i přátelích. Každá z těchto postav je jiná, každá má svůj vlastní příběh, přesto jsou všechny příběhy vzájemně propletené do jednoho velkého a silného - do Penelopina života. Čtení nutí k přemýšlení o tom, co je a není v životě důležité, o tom, jak je život krátký i pomíjivý i jak může, ale nemusí být naplněný... Přesto, že téma je svým způsobem silné, je vyprávěno úžasně hřejivým a uklidňujícím způsobem - já měla pocit, že sedím v příjemném, útulném domku u krbu s babičkou Penelopou... a i když kniha měla skoro 600 stran, na konci mi bylo líto, že už se nebudu moct k tomu krbu dál vracet :).

19.05.2017 5 z 5

Můj život s puberťáky Můj život s puberťáky neznámý - neuveden

Pobavila jsem se, ale zároveň i dojala - knihou tak nějak neprvoplánově, přesto místy docela silně prostupuje, jak čas rychle letí dopředu, jak je vše pomíjivé... ale láska (v tomto případě) k dětem pomíjivá není :). Chybí zde jakákoliv zápletka nebo konečná pointa, je to spíš sbírka humorných, s nadsázkou podaných příhod ze života... ale každá z nichž v sobě nese svůj vlastní jakoby "závěr", nad kterým se dá i "psychologicky pouvažovat", pokud na to člověk má náladu :).

18.05.2017 4 z 5

Příští Příští Michael Crichton

Když jsem se zorientovala ve všech těch jménech, tak mě to chytlo. Chvílemi bylo obtížné rozlišit, kde autor čerpá z reality a kde už je to fikce - ale to mám ráda. Rozhodně celé téma i závěr, který z knihy vyplynul, je hodně k zamyšlení. Ale možná jsem od toho konce čekala něco... víc, nevím, možná akčnějšího nebo překvapivějšího.

02.05.2017 3 z 5

Tušení podrazu Tušení podrazu Ondřej Neff

Perfektně mě to vtáhlo do děje - odehrává se to (víceméně) v současnosti, na místech, která znám... a je to takové snadno uvěřitelné, což mám ráda. Navíc "česky" uvěřitelné ;). Plus skvělý námět, ten mě nadchl a byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Ale konec mi přišel až moc... překombinovaný. A nebo jsem to možná ani úplně nepochopila ;).

02.05.2017 3 z 5

Svět za světem Svět za světem Mary Poisson King

Hlavní hrdinka možná až MOC dokonalá ;), ale jinak kniha perfektní, hlavně hodnotím originální a skvěle propracovaný námět :). Román je napsán opravdu čtivě, velice snadno jsem při čtení zapomněla na reálný svět... :) A to, že autorka je Češka, mě příjemně překvapilo - já už myslela, že se další americký bestseller, který se každým dnem začne natáčet... ;)

27.04.2017 5 z 5

Mapa času Mapa času Félix J. Palma

Nádherný, propracovaný román s nečekanými zápletkami i vyústěním děje. Kniha je jakoby složena ze tří částí, ale ty jsou vzájemně propleteny; děj se navíc odehrává v historickém Londýně, což je pro mě další plus ;). Kniha je svým způsobem napínavá, i když v ní nejde o život. Čte se sama nejen díky originální zápletce, ale především díky perfektnímu vypravěčskému stylu. Postavy jsou nádherně vykresleny a neměla jsem nejmenší problém s nimi sympatizovat. Opravdu nádhera :).

27.04.2017 5 z 5

Merde! Rok v Paříži Merde! Rok v Paříži Stephen Clarke

Zezačátku velice vtipné, svěží, správně ironické; ke konci už mi spíš věčný sarkasmus hlavního hrdiny mírně lezl na nervy ;), takže na další díly se nechystám... Každopádně doporučuji, super oddechovka - a několikrát jsem se smíchy úplně odbourala ;).

27.04.2017 4 z 5

Bože, první vráska! Bože, první vráska! Agnés Abécassis

Za mě bohužel omyl... mám ráda knihy v ich-formě, kde se hlavní hrdinky dívají na sebe a svůj život s nadhledem, ale tohle bylo přehnané, neuvěřitelné, jakoby o ničem, bez pointy - a z toho důvodu ani ne k zasmání, prostě nudné... celkem se i divím, že to vůbec stálo za vydání :(

24.04.2017 2 z 5

Myšlenky srdce Myšlenky srdce Louise L. Hay

Co odstavec, to perla... doporučuji číst pořád dokola a nechat to do sebe prostě vstoupit... :)

24.04.2017 5 z 5

Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay