ydnac ydnac komentáře u knih

Lov Lov Bernard Minier

Kniha se mi velice dobře četla, ostatně jako všechny Minierovi knihy :-)
Krátké kapitoly, svižný děj.
Oproti minulým thrillerům musím říct, že souhlasím s komentáři ostatních, že je to tentokrát trochu něco jiného, ale i tak mě to bavilo :-)
Servaz je povolán k autonehodě, při níž zemřel chlapec, který byl štván lesem jako lovná zvěř.
Byl nahý, na hlavě měl jelení hlavu a na hrudi slovo "spravedlnost".
Je spravedlnost, vzít životy jiných do vlastních rukou, bez žalobce, bez soudu, bez důkazů, i když systém někdy rozhodne špatně nebo je nucen zločince pro nedostatek důkazů pustit?...
Někdo si myslí, že ano a toho musí Servaz dopadnout...
Tentokrát se mi více než napětí a akce dostalo několika námětů k zamyšlení, což není na škodu :-)
Těším se na další díly :-)

13.03.2022 5 z 5

Poslední slib Poslední slib Kathryn Hughes

Opět jsem strávila příjemný den s knihou od Kathryn Hughes :-)
Tentokrát je hlavní hrdinkou Tara a její maminka Violet.
Čtrnáct let žily jedna pro druhou, než se Violet seznámila s pohledným a bohatým mužem.
Ten změnil osudy všech...
Sledujeme několik dějových linek, které se samozřejmě časem propojí a odhalí všechny souvislosti.
Nechybí láska, přátelství (Alfa jsem si oblíbila) a 40 let čekání...
Toto je čtvrtá kniha, kterou jsem od autorky přečetla a s velkým nadšením budu čekat na další.
Její knihy jsou neskutečně čtivé, nedají se odložit, uvítala bych jednou tolik stran :-)

11.03.2022 5 z 5

Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Celý děj se odehrává ve věznici Zalindov.
Ranhojička Kiva je v něm už 10 let a čeká na záchranu od své rodiny, která stále nepřichází...
Do Zalindovu je přivezena zajatkyně - královna rebelů (Tilda), nemocná, v bezvědomí a má podstoupit 4 zkoušky, které málokdo přežije a není jasné, zda se vůbec uzdraví.
Kiva vezme její trest na sebe a stává se tak Tildinou šampionkou.
Pokud by se jí podařilo přežít, budou obě volné, ale Kiva má více důvodů, proč to dělá...
Vlastně celý příběh jsem čekala a byla napnutá, kdy už přijde takové to WOW, čekala jsem dlouho, ale pak to přišlo :-)
No a i když jsem už četla propracovanější a v mnoha ohledech lepší fantasy, rozhodně mě konec navnadil na další díl :-)

10.03.2022 3 z 5

Volavka Volavka Sharon J. Bolton

PŘEČTENO JEDNÍM DECHEM :-)

Lacey je tentokrát vyslána v utajení na univerzitu v Cambridgi.
Má jen pozorovat a hlásit podezřelé věci, ale jí to nedá a samozřejmě se dá do vyšetřování podezřele vysokého počtu sebevražd.
Několik mladých dívek vypovědělo, že nebraly drogy a přesto je v sobě měly.
Byly několik dní pryč a nepamatovaly se kde, proč ani co tam dělaly.
Popisovaly , že je někdo sexuálně obtěžoval, přestože u nich nikdo nebyl.
Všechny spojují různé psychické problémy, fóbie, strach a halucinace.
Je to náhoda?....
Jsou to opravdu sebevraždy?...
NAPÍNAVÉ A MRAZIVÉ !!!
Oblíbila jsem si také Evi, která jediná věděla o Lacey, kdo skutečně je.
Fenka Sniffy se k Evi skvěle hodila :-)
Jsem zvědavá, jak bude pokračovat spolupráce a možná i něco víc :-) mezi Lacey a Markem.
Rozhodně doporučuji :-)

09.03.2022 5 z 5

Nová doba Nová doba Marie Lamballe (p)

Děj začíná těsně před koncem války a je vyprávěn z pohledu několika osob.
Kavárna u Anděla se znovu staví na nohy a my sledujeme osudy jejích obyvatel - rodiny Kochových, přátel, příbuzných, nájemců.
V té době mají samozřejmě nedostatek jídla, topiva a vůbec všeho, ale jejich vzájemná sounáležitost, přátelství a láska jim pomáhá to všechno překonat a taky šmelení na černém trhu :-)
Přestože je kniha z poválečné doby, je nabitá nadějí a vírou v lepší časy.
Dobře se mi četla :-)

06.03.2022 4 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

NÁROČNÁ A SMUTNÁ KNIHA.

Moc špatně se mi četla, ale SAKRA stojí za přečtení !
Příběh Juda mi trhal srdce na kousky, po tváři mi tekly slzy.
Zneužívání v dětství, ponižování, strach, neuvěřitelná bolest, sebepoškozování a pocit, že jste ošklivý, poškozený, zbytečný, nechcete nikoho žádat o pomoc a nechápete proč by vás někdo mohl mít rád...
To všechno Jude prožil a já měla chuť ho obejmout.
Říct mu, že každý je jedinečný, každý si zaslouží být šťastný.
Je to i příběh výjimečného přátelství a lásky.
Je to příběh utrpení.
Je to kniha, která mě nenechala vydechnout, musela jsem na ní pořád myslet a
JEŠTĚ DLOUHO BUDU...

05.03.2022 5 z 5

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

KONEČNĚ :-)

Na knihy Maasové se vždycky moc těším :-)
Dlouho jsem na ni čekala a pak jsem ji přečetla za dva dny :-)
V první polovině knihy jde o bojový výcvik Nesty, který jí byl nabídnut jako jedna z možností jejího řekněme usměrnění :-).
Tímto úkolem je pověřen Cassian a rozhodně není nouze (mírně řečeno) o erotické jiskření.
Vlastně bych už klidně tento díl označila za erotický román.
Druhá polovina knihy se krásně rozjela a konečně se začalo něco dít :-)
Hrozbou pro Rhysandův dvůr se stává královna Briallyn.
Do hry se dostávají Klenoty děsů a moc Nesty.
Trénovat boj začínají s Nestou i kněžky obývající knihovnu a společně se stávají Valkýrami a přítelkyněmi :-)
Napětí, akce, sex, láska, přátelství, spojenectví, intriky, obřad krve, těhotná Feyre v ohrožení života...
Miluju to propletení příběhů, všechno má svůj důvod.
Nesta ušla velký kus cesty a velkým vývojem :-)
Konec už jsem hltala stranu za stranou :-)
TĚŠÍM SE NA DALŠÍ KNIHY :-)

28.02.2022 5 z 5

Sleduji tě Sleduji tě Michael Robotham

Marnie má dvě děti a její manžel je pohřešovaný, nechal jen dluhy u nebezpečných lidí.
Nemá peníze ani práci a tak je nucena dělat "společnici".
V její blízkosti často umírají lidé...
Napínavé a z psychiatrického hlediska zajímavé.
Knihy od Robothama mě ještě nezklamaly :-)

25.02.2022 4 z 5

Krycí jméno Helena Krycí jméno Helena Ariel Lawhon

VÝJIMEČNÁ KNIHA O VÝJIMEČNÉ ŽENĚ.

Nancy Wakeová se vdala těsně před vypuknutím války.
Její muž Henri odešel do války a ona se zapojila do odboje.
Nancy byla známa pod několika jmény.
Milovala rudou rtěnku, která jí sloužila jako "zbroj", své pejsky a nejvíce Henriho.
Byla statečná, tvrdá, odvážná, loajální, vtipná, nepřehlédnutelná vzhledem a svým smíchem.
Dokázala si získat úctu a respekt makistů, které pomáhala zásobit zbraněmi, oblečením a jídlem.
Skvěle a poutavě napsáno, velice čtivé.
Nancy si získala i můj obdiv a respekt.
Většina postav je v knize skutečných a o to víc jsem s nimi soucítila, všichni bohužel zachráněni nebyli...
DOPORUČUJI!

22.02.2022 5 z 5

Dopis Dopis Kathryn Hughes

Přečetla jsem nejdříve knihy Klíč a Tajemství a teď Dopis :-)
Jsem stále nadšená úžasnou dojemností těchto příběhů.
Děj je smutný tématem týrání žen.
Tina, hrdinka současnosti, prožila jednu ránu osudu za druhou.
Objevila dopis starý 35 let a ten změnil její život...
Opět je to kniha, na kterou nezapomenu, protože ve mně zanechala silné emoce.
Autorku řadím mezi jednu z nejlepších, vtáhne čtenáře do děje a nepustí.
Těším se na Poslední slib :-)

21.02.2022 5 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Dobrá detektivka :-)
Kate a Tristan rozjeli svojí detektivní kancelář a čeká je pátrání po dávno pohřešované novinářce Joanne.
O pomoc je požádala její maminka a věří, že se jim bude dařit lépe než policii.
Odhalují, čím se zabývala Joanna.
Narazí na další pohřešované.
Napínavé a velice čtivé :-)
Bryndza ve skvělé formě : )

20.02.2022 4 z 5

Vládci popela Vládci popela Scott Reintgen

Originální fantasy?
Tak napůl :-)
Je pravda, že jsem viděla jistou podobnost s Hunger Games, ale vlastně mi to nevadilo, protože takové knihy mám ráda :-)
Moc se mi líbil nápad, nechávat koně povstat z popela jako fénixe :-)
Začátek nás seznamuje se všemi aktéry prestižního dostihu, který je stěžejní pro celý děj.
Závodníci si vybírají různé alchymické komponenty, z kterých jejich kůň povstane.
Není to ovšem "obyčejný" závod, jsou zde i duchové, božstvo a pro každého představuje vítězství něco jiného.
Oblíbila jsem si Imeldu :-), hlavně asi proto, že neměla žádnou nadpřirozenou pomoc, je chytrá, bystrá a umí si poradit.
Start je teprve začátek :-)

19.02.2022 4 z 5

Město žen Město žen David R. Gillham

Chvíli jsem myslela, že tuto knihu odložím, ale někde kolem strany 140 se děj rozhýbal a pak už jsem jí musela dočíst.
Sigrid je jak říká "dobrá němka", ale záleží na úhlu pohledu.
Začne pomáhat s ukrýváním židů.
Nebezpečí a zrada číhá všude.
Další válečný příběh, který ukazuje, že člověk musel riskovat život, aby mohl pomoci druhým.
Bylo potřeba sehnat lidi, kteří udělají falešné doklady, sehnat peníze, naplánovat trasu...
Nenechat se chytit a přežít.
Určitě stojí za přečtení, jen už jsem četla z tohoto období knihy, které mě zaujaly více a tak tentokrát hodnotím na tři hvězdy.

17.02.2022 3 z 5

Tajemství Tajemství Kathryn Hughes

To bylo tak....
DOJEMNÉ, NAPÍNAVÉ, SMUTNÉ I KRÁSNÉ.

Autorka má úžasný talent, kniha mě chytla za srdce od samého začátku a musela jsem číst pořád dál.
Současnost je příběh Beth a Michaela, kteří hledají a doufají v dárce ledviny pro svého pětiletého synka Jackea.
Minulost je příběhem Daisy, která musela udělat osudové rozhodnutí.
Budoucnost je všechny spojí...
Další kniha na kterou nezapomenu.
DOPORUČUJI.

15.02.2022 5 z 5

Studie ohně Studie ohně Maria V. Snyder

První polovina knihy mi připadala trochu rozvleklá, ale ta druhá mi to vynahradila a konec se mi líbil :-)
Jelena stále nezná celý rozsah své moci, jde po stopě Křoviňáka, který v minulém díle unášel dívky a čerpal z nich sílu a je tu i další nepřítel...
Rozhovory s koňmi jsou bezva, Kiki je miláček :-) a Valek taky :-)
Nevím jestli bude další díl, ale doufám v to :-)

14.02.2022 4 z 5

Tanec v ohni Tanec v ohni Graham Masterton

Tentokrát Katie vyšetřuje smrt tanečníků.
Poté je zastřelen člen místního gangu.
V Corku se stále obchoduje s drogami a je potřeba zatknout obchodníka, který pořádá psí zápasy.
Do toho se chystá útok na ministra obrany.
Katie rozhodně má co dělat :-)
Jen ten její osobní život...
A její nový šéf... už by jí tam autor mohl dát někoho, kdo by ji podporoval.
A Barney... ach jo, bylo mi ho líto.
Jsem zvědavá na další díl.

13.02.2022 4 z 5

Dcera říše Dcera říše Louise Fein

Nacisti a zlo, které spáchali, je nepředstavitelné.
Co když, je ovšem takový nacista vaším otcem...
Co když se zamilujete do žida a je to pokládáno za horší čin než vražda...
Pro Hetty to byla opravdu příšerná situace, od dětství jí samozřejmě učili sloužit říši, jejím úkolem bylo, stát se dobrou manželkou, matkou a rodit co nejvíce čistých arijských dětí.
Změnit myšlení jí pomohla její láska Walter.
Pochopila, že lidé jsou všichni stejní, někteří páchají zlo, jiní zase dobro a nezáleží na rase či vyznání.
Při čtení tohoto smutného příběhu jsem si uvědomila, že dobrý konec nemusí být "zůstali spolu" ,ale stačí ZŮSTALI NAŽIVU.

10.02.2022 4 z 5

Říkej tomu, jak chceš Říkej tomu, jak chceš Brigid Kemmerer

ZÁSAH DO SRDCE.

Knihy Brigid Kemmerer mě vždycky dostanou.
Hlavní hrdinové mají vždy OPRAVDOVÉ PROBLÉMY, ne jen obyčejné pubertální.
Rob čelí situaci, kdy jeho otec, je každému znám tím, že ukradl jejich peníze a pokusil se o sebevraždu. Spolužáci ho neustále napadají, posmívají se, z hvězdy školy se stal vyvrhelem.
Maegan jednou podváděla při školním testu (ač to vůbec nepotřebovala) , chytili ji a škrtli výsledky nejen jí, ale dalším 100 studentům, tudíž také není moc oblíbená a každý jí říká - podvodnice.
Oba spojí školní projekt, na kterém začnou spolupracovat.
Oba mají doma problémy.
Oba jsou skvělý :-)

09.02.2022 5 z 5

Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

1. začátek byl napínavý
2. období předávání dárků a vysvětlení, které se k nim vztahovalo mi připadalo podezřelé,
nějak mi to nesedělo a trochu mi upadala pozornost
3. pak přišel nečekaný a šokující zvrat a potřebovala jsem vědět jak to dopadne
4. konec mě zklamal, některé věci nebyly dořešeny a asi jsem ho úplně nepochopila...
Kdybych měla doporučit thriller, tak tenhle by to asi nebyl.

08.02.2022 3 z 5

Už mě vidíš? Už mě vidíš? Sharon J. Bolton

TAK TOHLE JE PECKA :-)

Napětí od začátku do konce, přečteno za pár hodin :-)
Děkuji všem přátelům na DK za jejich recenze, které mě opět přivedly na skvělou sérii :-)
Myslela jsem si, že tuším jak to bude a ejhle všechno bylo jinak.
Lacey Flintová je náhodou přítomna u smrti první oběti současného Jacka Rozparovače.
Přidává se k týmu, který začíná vraždu vyšetřovat a rozhodně mají co dělat.
Nezůstane jen u jedné...
Doporučuji :-)