ydnac komentáře u knih
Tuhle knížku jsem si vybrala do čtenářské výzvy a rozhodně nelituji :-)
Sarah je jedinou obětí brutálního vraha, která přežila jeho běsnění.
Začala nový život s novým jménem na odlehlém ranči.
Našla nové přátele, jak lidské tak zvířecí :-)
Může najít i klid v duši a třeba i lásku?
Nedaleko je nalezena oběť a někdo nechává Sarah stopy, které jí děsí...
TEMNÉ VÁBENÍ JE ZPĚT!
Napínavý thriller, syrová nádhera přírody a příliš mnoho náhod...
DOPORUČUJI.
VTIPNÉ :-)
Styl této autorky, která píše pro mladé čtenáře, se mi moc líbí.
S jejími knihami se vždycky pobavím a odpočinu si :-)
"Jakože jsi tu na brigádě?"
"Ne, za brigádu dostáváš zaplaceno, já jsem otrok. Tenhle podnik patří našim, takže tu musím příležitostně makat, aby se ze mě nestal rozmazlený fracek. Podle táty je to škola života a taky si musím odpracovat výchovu, které se mi od rodičů dostalo."
"Tak to tady budeš do důchodu."
"Neboj, zas tak vychovaný nejsem."
IDA NEMOHLA "PŘÍTELKYNĚ" NECHAT JÍT...
Knížek o koncentračních táborech je hodně a všechny nám ukazují hrůzy a utrpení.
Tato kniha popisuje příběhy a životy několika žen, které to prožily, ale zaujala mě úplně něčím jiným.
Zaujala mě a vlastně hodně chytla URPUTNOST spisovatelky Idy.
Dostal se k ní rukopis, který možná napsala jedna z vězněných žen.
Ida udělala mírné úpravy a knihu vydala, ale nedá jí spát, KDO JE AUTORKA....
Myslela na PŘÍTELKYNĚ několik let, pátrala, představovala si jejich příběhy a mně na tom celém připadá úžasné, že na ně nechtěla zapomenout, přestože je osobně neznala.
ANI JÁ NEZAPOMENU
NEZAPOMENU NA SÍLU PŘÁTELSTVÍ
NEZAPOMENU, ŽE NEMÁME ZAPOMÍNAT
ODVĚKÝ BOJ DOBRA A ZLA.
V této knize ovšem zástupci Světla a Tmy mají mezi sebou dohodu o míru, která spočívá v systému "něco za něco".
Což mě přivedlo na takovéto : není lásky bez nenávisti, není radosti bez utrpení ALE....
Svět musí být v rovnováze, ALE kdo může a nemůže zasahovat?
Vlastně zde se ani nedá říct, že dobro vítězí.
Kniha má tři části.
První mě hodně nadchla a bavila, Olga jako sova byla super :-)
Město je plné magů, upírů, světlých a temných.
Námět se mi taky líbil, ale konec první části mě zklamal, připadal mi moc rychlý, nedořešený..
Pak už se to tak nějak táhlo a musela jsem se do čtení nutit.
Plno věcí se opakovalo.
Nad touto knihou se dá hodně polemizovat, ale někdy méně je více.
Nevím, asi mi vadilo, že té rovnováhy je tu nějak moc, snažení Noční hlídky bylo vlastně jen jejím udržováním.
Knihu jsem si půjčila, přečetla a vracet se k ní nebudu.
Kniha se mi četla dobře, ovšem na knize je napsáno - strhující poválečné drama - ale žádné velké drama se tam neodehrává (to jen na okraj).
Vlastně jsem doufala, že děj se bude více zabývat procesem, svědky, důkazy a odsouzením obžalovaných, protože jsem už četla hodně válečných knih, ale ještě žádnou, ve které by se řešilo potrestání těch co páchali ta zvěrstva.
Kniha popisuje spíše život jaký vede tlumočnice Eva a její rodina.
Co mi udělalo velkou radost bylo to, že Eva chtěla překládat, chtěla pomáhat navzdory přání rodičů a svého přítele.
Rozhodně nebylo jednoduché tlumočit otřesné zážitky přeživších.
Bylo mi smutno, když jsem četla jak ty šmejdi říkali u soudu, že o ničem nevěděli, nevěděli o plynových komorách, nikoho neubili, jen poslouchali rozkazy, že při selekci vlastně zachránili životy a co je pro mě stále naprosto nepochopitelné, že hodně lidí, přestože byli stovky svědků, prostě nevěřili, že je to pravda, že jsou to VRAZI.
Kniha určitě stojí za přečtení, jen je napsaná trochu jinak než jsem čekala.
PAŘÍŽ :-)
Unesený bukinista.
Ztracená kniha a kniha za statisíce dolarů.
Jak to všechno souvisí ?
Hugo (šéf bezpečnosti a velvyslanectví), Tom (bývalý zaměstnanec FBI) a krásná novinářka Cladia společně řeší již zmíněné zmizení pouličního prodavače knih - Maxe.
A nejen to...
Tenhle příběh není žádný krvák a není kdovíjak náročný na přemýšlení, ani detailně propracovaný a ani postavy nejsou moc vykreslené, ale četlo se mi to dobře :-) a nelituji.
Na oddech dobrý :-)
Další díl bych si přečetla:-)
KOUZELNÉ :-)
Tato kniha mě pohltila od první stránky.
Xhante se svojí maminkou Florou se chystají otevřít v novém městě nový obchod se starožitnostmi.
Nakupují nové kousky, seznamují se s místními lidmi a Xhante volá tajemství chatelainu...
Prolínání dnešní doby a 17. století bylo krásně propojeno.
Líbilo se mi nadšení sympatických hrdinek pro staré a cenné předměty, to jak je bavilo opravovat a renovovat.
V minulosti, kam Xhante cestovala časem, na mě zase dýchla romantika, ale i útrapy té doby.
Napínavé a velice čtivé :-)
DOPORUČUJI :-)
VZPOMÍNKY...
Greta sbírá jejich střípky, něco si vybavuje, něco si spojuje, ale není to lehké - má alzheimera.
Dětství prožila za 2. světové války.
Myslí si, že má v sobě "gen zla" po otci - nacistovi.
O tom všem vypráví své terapeutce, o rodině, o koncentračním táboře, o nevědomosti mládí, lásce, utrpení.
Musím říct, že konec mě překvapil a opravdu dojal.
SPOILER:
Konec mi připomněl Zápisník jedné lásky :-) a stejně tak mi přišlo moc smutné, že Anna si kvůli své nemoci nevzpomíná na všechny události , svého manžela a syna :-( vím jak je těžké někoho "ztratit" tímto způsobem...
Zavazadlo bylo super :-)
Dvoukvítek je milý turista s vtipným démonkem ve fotoskříňce :-)
Mrakoplaš je potrhlý a hrabivý čaroděj.
První polovina knihy mě moc bavila, druhá vůbec.
Větší slátaninu jsem dlouho nečetla :-):-):-)
Další díly???.....nevím, možná někdy :-)
Anne je francouzka, která se odstěhovala do Prahy a Lenka je češka žijící ve Francii.
Tato kniha je psána formou poklidných dopisů o jejich dětech, práci, politice, myšlenkách, jejich dojmech a poznatcích o obou zemích.
Není tu nic napínavého, žádná tajemství ani nečekané zvraty, jen dva životy dvou kamarádek :-), starosti i radosti.
Příběh není ani nijak dopodrobna rozepsán, ale ráda jsem si tuto knihu přečetla :-)
TOHLE SE FAKT DOBŘE ČTE :-)
Druhý díl mi připadal stejně výborný jako první.
Poppy s Casteelem jsou na cestě do Atlantie.
Jejich vztah se vyvíjí, více se poznávají, jiskří to mezi nimi, neustále se pošťuchují a dráždí :-)
Přesto, že to jejich laškování se hodně opakuje a je dost předvídatelné jak to dopadne, tak stejně mě to bavilo :-)
U Poppy se zintenzivňují její schopnosti...
Plán je pořád stejný - chtějí se vzít, najít Iana, zachránit Malika a bojovat za Atlantii.
JEN OKOLNOSTI SE MĚNÍ...
A zase TAKOVÝ KONEC !!!!!!
Snad bude další díl co nejdříve :-)
PŘÍBĚH DVOU ŽEN.
První část vypráví "Verity" (Julie) a tu druhou Maddie.
Setkaly se spolu za 2. světové války a staly se nejlepšími přítelkyněmi.
Jedna vyslýchá nepřítele, druhá je pilotka.
Obě jsou chytré a statečné.
Nebezpečí a krutost války jsou však pro obě osudové...
Šifry, mapy, letadla a ženské pilotky, které jsou stejně dobré jako muži :-)
Doufala jsem, že Polib mě Hardy! nezazní...
Námět originální - 70 let stará vražda a tajemný, zvláštní obraz.
Popis trochu zdlouhavý - legendy, rituály, zvyklosti uzavřené komunity, tajemství - to bylo zajímavé, ale občas mi upadala pozornost.
Dozvěděla jsem se nové informace o Terese a Massimovi - to jsem ráda, jsou skvělá dvojka a jejich špičkování se k nim hodí.
V tomto díle je i nová dvojice - slepá dívka Blanka se svým pejskem Smokym, ti jsou velkým přínosem nejen pracovně, ale i lidsky :-)
Teresa dál bojuje se svou nemocí...
Massimo se svou minulostí i budoucností...
Jsem zvědavá na další díl :-)
JSEM NADŠENÁ A MILUJI ZÁHADY :-)
Tuhle knihu jsem opravdu nechtěla pustit z ruky :-)
Avery má připadnout majetek Tobiase Hawthorna - miliardáře.
Podmínkou je, že 1 rok bude bydlet v jejich rodinném sídle s jeho čtyřmi vnuky a dalšími členy rodiny.
To vypadá celkem jednoduše, ale Avery se stává terčem útoků a na každém kroku je obléhána novináři.
Rodina Hawthornových také není zrovna nadšená, že Avery je dědičkou...
Vnuci zemřelého od něj už v dětství dostávali různé hádanky, rébusy, úkoly a teď začíná poslední Hra, do které jsou zapojeni všichni, včetně Avery.
Možná je indicie dovedou k odpovědím, které hledají...
Velice lehce se mi četlo a přesto jsem byla napjatá, jak to celé dopadne.
Bavilo mě hledání skrýší, hledání dalších stop.
Bavila mě Averyna kamarádka Max se svými "předělanými slovy" :-) to jsem se hodně nasmála.
Bavila mě celá kniha !!!
K mojí smůle, jsem si až na konci přečetla, že se jedná o trilogii, ach jo a já NUTNĚ potřebuji další díl :-)
Doporučuji :-)
SKUTEČNÝ PŘÍBĚH.
Číst o válce a jejích hrůzách v dnešní době, za současné situace na Ukrajině, je opravdu něco, co bych si nikdy nepomyslela, že se stane.
Pořád si díky těmto knihám připomínáme děsivé, kruté a nepředstavitelné události. Smrt, chudobu, hlad, zimu, nemoci a přesto, že nelze zapomenout, lze bohužel stále fanatizovat a dezinformovat celé národy.
Tato kniha je vyprávěním o životě pana Szpilmana. O životě za války. O ukrývání, hledání jidla,strachu, ztrátě.
Je to svědectví přeživšího...
Děti byly zavražděny oblíbenou německou metodou: Němci je chytili za nohy a s rozmachem jim rozbili hlavu o zeď.
Nabídl mi, abych hrál v kasinu německého Vernichtungskommanda, kde se večer pánové z gestapa a SS, znavení celodenním vražděním Židů, snažili rozptýlit. Přitom byli obsluhováni lidmi, které měli dříve nebo později také zavraždit.
Takovou nabídku jsem samozřejmě přijmout nechtěl.
KRUTÉ... ANO :-(
Ale člověk nemůže zavírat oči, musí čelit pravdě.
(SPOILER) PŘÍJEMNÁ FANTASY :-)
Mám už načteno stovky knih tohoto žánru a tak bych o této řekla, že je jednoduše napsaná a dobře se čte.
Chybělo mi jen více detailnějšího popisu co se týče přeměny knih ve zlotvory, více vysvětlení, ale prostředí knihoven je mi samozřejmě velice blízké a to mě bavilo.
Hlavní hrdinka je odvážná, chytrá, udělá si vlastní názor a chce se stát strážkyní knihovny.
Nechybí pohledný čaroděj a tajemný démon :-), ti byli skvělý.
K tomu pár šotků, padouch, kouzla, láska, kouzelné knihy (grimoáry) a ohrožení světa.
Kniha si určitě najde hodně čtenářů.
Příběh z války.
Příběh o životě slepé dívky.
Příběh ztraceného kamene.
Příběh mladého vojáka.
"Když jsem oslepla, Wernere, lidi říkali, že jsem statečná. Když můj otec zmizel, lidi říkali, že jsem statečná. Ale to není statečnost. Já nemám jinou možnost. Jednoduše se vzbudím a žiju svůj život. Ty to tak neděláš?"
ČTENÍ NA ODPOLEDNE
Jednoduchý příběh o dívce Madeline, která je 17 let zavřená jen doma, má alergii na svět.
Jednoho dne se přistěhuje do vedlejšího domu rodina s pohledným chlapcem a Mady poprvé zažije i lásku.
Všechno ovšem není takové jak to vypadá...
Závěr jsem nečekala a docela mě zaskočil.
Námět je hodně zajímavý, ale myslím, že by se dal lépe a více rozvést.
Krátká jednohubka, podle mě nenadchne a neurazí.
TŘETÍ DÍL JE NEJLEPŠÍ :-)
Všechny knihy s Lacey jsou skvělé, ale tenhle mi připadal nejvíce napínavý.
Vraha jsem si pro sebe tipovala, ale bohužel - špatně.
Lacey je po svém minulém případu stále mimo službu, ale stejně je, jako vždy, zapletena do případu zavražděných chlapců.
Její soused Barney je velice chytrý, zvláštní hoch a hodně se zajímá o tento případ.
Jeho otec bývá každé úterý a čtvrtek mimo domov, přesně ve stejné dny, kdy došlo k vraždám.
Lacey si stále nechává svá tajemství pro sebe a k Markovi zachovává odstup.
Doufám, že se v posledním díle už dají konečně dohromady :-)
Opět velice čtivá kniha .
Doporučuji :-)
VELKOLEPÁ KNIHA :-)
Rozsáhlé zpracování, které nás provede 1. světovou válkou.
Všichni známe dějiny, ale v tomto příběhu je nám ukázáno, přestože se jedná o fiktivní postavy, jak někteří chtěli bojovat v nesmyslné válce, jiní chtěli mír, svobodu, lásku, přátelství.
Intriky a mocenské boje o nadvládu a území po staletí zaslepují vůdce, cary, krále, prezidenty a ti posílají miliony lidí smrt.
V tomto příběhu jsem si oblíbila postavy za Británii, Německo, Rusko i Ameriku - Maud, Ethel, Guse, Grigorije, Waltera, Billiho.
Někteří z nich měli být nepřáteli, ale stali se z nich manželé a přátelé.
Někteří přátelé stáli proti sobě (jejich země) na bojišti.
Samozřejmě historický vývoj byl jasný, ale nešlo nefandit těm, kteří chtěli mír a zpět ke svým rodinám.
Obyčejní lidé nechtěli bojovat, hodně z nich ani nevědělo proč, ale museli...
Nikdy nelze pochopit a v dnešní době obvzlášť, proč ti co vedou země potřebují stále víc a víc a obětují to nejcennější - lidský život.
Kniha je to velice dlouhá, ale výborně napsaná, čtivá a nenásilně vás naučí o historii.
Další díly si určitě přečtu :-)
DOPORUČUJI.