Yorika komentáře u knih
Kniha pro Poláky o Češích.Nebo i pro Čechy?Jistě je přínosné poznat,jak se nás dívají za hranicemi.Jen mi vadilo,že většina knihy se zabývala postojem Čechů k Bohu.Postoj k víře a náboženství to je podle mého názoru jeden z hlavních rozdílů mezi námi a Poláky.A na této knize je to vidět.
Pěkné.Ale Norskému dřevu se přesto nevyrovná.Obzvlášť konec knihy mě docela zklamal.
V době nepředstavitelných zvěrstev,zvrácenosti,krutosti a beznaděje byl Schindler malým ale jasným světélkem naděje,lidskosti a milosrdenství.A to i přesto,že jeho zhýralý život plný zábavy a krásných žen již tak lichotivý nebyl.Buďme mu proto vděční za každý život,jenž se mu podařilo zachránit.
Drsný příběh o lidech z ulice,kteří se musí každodenně potýkat s existenčními porblémy i odlišností,která je odsouvá na okraj společnosti.A cesta z tohoto kolotoče beznaděje je zatím v nedohlednu....
Skvělé zakončení triologie o jednom z největších českých králů.Škoda,že se ten lesk a sláva českého národa již asi nevrátí.
Dojemná kniha plná emocí,odehrávající se v těžkých časech krize v tehdejší Americe.Autorovi se podařilo na nevelkém prostoru 110 stránek vykreslit tragiku tehdejší doby a na příběhu obyčejných dělníků ukázat nelehký život lidí.Silná kniha.
Skvělá kniha.Steinbeck je výborný psycholog a charakteristiky jeho postav jsou jako vždy velmi dobré.Baví mě sledovat,jak lidé z autobusu v důsledku nestandartní situace ztrácejí zábrany a na povrch vyplouvají jejich skutečné ne vždy pěkné povahy a pohnutky.
Oddychová četba pro nenáročného čtenáře.U této knihy může člověk příjemně vypnout a jen tak relaxovat.Občas je to potřeba.
Tři příběhy žen ze specifického kraje Hlučínska.Kraje,kde se mísí němčina s češtinou,lpí se na tradičních hodnotách a nejít v neděli do kostela je hřích.Příběhy žen,s nimiž se život příliš nemazlil a které své mládí prožily v letech 2.světové války,kdy jejich muži či bratři museli narukovat v uniformě Wermachtu.Autorka se zabývá především psychologií postav,příběh je až na druhém místě.Navíc jsou všechny povídky víceméně stejné.Škoda.Ze zajímavého tématu se dalo vytěžit jistě víc.
Je jistě vždycky přínosné podívat se na naši českou mentalitu,minulost i současnost nezaujatýma očima cizinců.Myslím,že v tomto případě jsme obstáli.Tuto knihu psal Polák. A zná nás zřejmě více než my sami.
Dost dobře nechápu popularitu této knihy.Já jsem se nudila.Únavné filozofické tlachání o ničem ubíjí linii příběhu.Úmorná snaha spisovatele o intelektuálnost vychází naprázdno.
Tradičně výborné.Sice mi dělalo trochu problémy orientovat se v přehršli historických postav a sledovat politické pletichaření,případně přemýšlet,kdo je čí dcera,švagr či strýc ale barvitost děje a historické vysvětlivky tento nedostatek zakrývají.Kdo má rád romány s příchutí starých rytířských časů,uřčitě četbou této knihy neprohloupí.
Poezie-tu opravdu ne.Ale tento příběh je tak jímavý a zajímavě napsaný,že jsem nakonec knížku přelouskala až do konce a můžu říci,že se mi i líbila.Ale podruhé už knihu zřejmě číst nebudu.
No příliš nadšená z této knihy nejsem.Zdlouhavé nudné pasáže,úvahy o ničem ale příběh má něco do sebe.Pokud se člověk prokouše některými nudnými odstavci není to nakonec zase tak zlé.Ale můj šálek kávy to přesto není.
Úžasná kniha.A vůbec to není o rybaření,jak někteří z neznalosti a nepochopení tvrdí.Je to příběh o životě a smrti ,o obětování se pro své blízké...Nádherný příběh.
Tato kniha mě velice zasáhla.I když zpracovává bolestné téma boje s nevyléčitelnou rakovinou,má zvláštní atmosféru,která vás vtáhne do děje a už nepustí.Pro mě literární zážitek.
Velice zvláštní kniha.Ale Murakami v podstatě jiné knihy psát ani neumí.
Komorně psaná, trochu depresivní kniha.Osudy jedné ,,obyčejné" německé rodiny,kterou nemilosrdně semlely ,,jistoty socialismu".Výborné charakteristiky postav ale děj bohužel trochu fádní.
Historické postavy znovu ožívají.Díky paní Vaňkové to nejsou jen suchopárné osobnosti,které známe z učebnic dějejpisu ale lidé z masa a kostí,kteří uměli milovat i nenávidět a politicky intrikovat podobně, jako mocnáři dnes.Možná ještě čtivější než první díl.
Jistě atraktivní téma,které by však určitě šlo zpracovat i lépe.Málo uvěřitelné postavy,nudné pasáže.