zirafinec zirafinec komentáře u knih

Znamení Athény Znamení Athény Rick Riordan

Za mě jedna z nejlepších knih celého Riordanverse, mé drahé posedlosti :)
A ten konec? Četla jsem ho poněkolikáté, věděla jsem, co se stane, a stejně jsem měla slzy v očích...

11.11.2024 5 z 5

Neptunův syn Neptunův syn Rick Riordan

Ani nedokážu popsat, jak moc miluji Bohy Olympu. A i když první a druhý díl nejsou nejlepší z celé série, pořád jsou to dobré knížky a stoprocentně stojí za přečtení, pokud máte rádi Percyho Jacksona!

20.10.2024 5 z 5

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Poslouchala jsem jako audioknihu, abych to stihla přes víkend na povinnou četbu do školy. Na rozdíl od valné většiny jiných knih z povinné četby mi tato nejenže nevadila, ale dokonce jsem si to užila (což ale může být způsobeno mou posedlostí řeckou mytologií xd). Je to krásně napsáno.

29.09.2024 5 z 5

Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

Páni. Přečíst čtyřistastránkovou knížku za méně než 24 hodin už se mi nepovedlo opravdu dlouho. Kniha neskutečně rychle utíkala a já jsem se po půlnoci přistihla, jak ji svírám a čekám, až věci obrátí k lepšímu. Za to děkuji krátkým kapitolám.

Sama se nacházím v aroace spektru a v téhle knížce jsem se až děsivě moc poznávala, ač ještě nejsem ve věku hlavní postavy. První zhruba dvě třetiny knihy mi přesně odpovídaly a chvílemi jsem musela knížku zavírat, abych vstřebala, co všechno vlastně vnímám jinak než alloromantičtí a allosexuální lidé a co mi nikdy nedošlo. A hlavně, co to pro mě znamená. Zbylá třetina knížky pro mě byla horší. Chvílemi jsem se vžívala do postav a byla ráda, jak se děj a hlavně Georgia vyvíjí. Jindy mi bylo do breku, protože sama v této fázi ještě rozhodně nejsem. V ledasčem mi to otevřelo oči.

I když své bytí aroace osobou prožívám jinak než hlavní hrdinka, přeci jen je to spektrum a jak je několikrát opakováno v knize, žádný aromantik/asexuál není stejný, bylo to dobře a přesně popsané. I kdybych se v problematice neorientovala, myslím, že bych pochopila, co se Georgii děje. Za to můžu děkovat tomu, že paní autorka píše z vlastní zkušenosti a mám dojem, že v této knížce tak nějak popisuje svůj vlastní život (například i ona vyrostla v Kentu a studovala na univerzitě v Durhamu anglickou literaturu).

Jediné, co mi na knížce vadilo, byl občasný kostrbatý překlad různých LGBTQ+ termínů. Za to ale může spíš náš jazyk než co jiného a asi bych to nepřeložila lépe.

Doporučuji celým svým srdcem.

17.09.2024 5 z 5

Percy Jackson: Příručka pro polobohy Percy Jackson: Příručka pro polobohy Rick Riordan

Pokud jako já vlastníte od Riordana, co se sehnat dá, tahle knížka vám nesmí chybět! Přečtete ji za chvíli a konečně se dozvíte, jak to tedy bylo s tím Bobem :)

15.09.2024 5 z 5

Zloděj blesku Zloděj blesku Rick Riordan

Tak jsem si knihu přečetla znovu. Po páté? Šesté? To je asi všeříkající :D

24.08.2024 5 z 5

Konečně v češtině! Z Percy Jackson universa jsem přečetla fakt velkou spoustu knih (i nějaké ty nepřeložené by se našly), a když jsem se konečně rozhodla si The Demigod Files koupit, zjistila jsem, že má vyjít překlad. A tak jsem si chvíli počkala a nelituji!

Vítám každou další informaci ze světa stvořeného Rickem Riordanem a v této knížce jich najdete plno. Kupříkladu jsme se konečně pořádně dozvěděli tu historii titána Boba - jej!

Věřím, že kdokoli, kdo je do Riordanverse zažraný natolik, aby pokukoval po dolňkových knihách, si tuhle moc užije.

08.08.2024 5 z 5

Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Knihu jsem si moc, moc užila. I když mi tedy ta pitevní atmosféra moc dobře nedělala xd Další díly si určitě přečtu.

27.06.2024 5 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Wow. Pohled devítiletého kluka tomu příběhu dodává hloubku a je to jenom hrůza...

22.06.2024 5 z 5

Percy Jackson a egyptští mágové Percy Jackson a egyptští mágové Rick Riordan

Jak já miluju Riordanovy knihy! Jsem neskutečně ráda, že už nám to vyšlo i v češtině a já si tak mohu užít každý vtip, který v knize najdu (a že jich tam je), což se mi v angličtině tak snadno nepodaří. Jestliže znáte obě dvě série, na co ještě čekáte? Přečtěte si to! Slibuji vám, litovat nebudete.

13.06.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

O Severní Koreu jsem se trochu zajímala i před četbou této knihy, ale z ní nyní mnohem více chápu, jak propaganda člověka ovlivňuje. Narodila jsem se ve svobodné zemi a nic ani trochu podobného jsem nikdy nezažila, nedokážu si představit, jaké to je. Bohužel, nevěřím tomu, že za mého života se Severní Korea "zlepší" a přesune se k demokratičtějšímu systému. Jak lze zjistit (nejen) v této knize, národní ideologie tam prostupuje každým a je zažraná tak hluboko, že se jí obyvatelé KLDR jen tak nezbaví.

08.06.2024 5 z 5

Příběhy z devíti světů Příběhy z devíti světů Rick Riordan

Miluju Riordanverse, takže tahle kniha pro mě byla čirým potěšením. Zkrátka, pokud máte rádi Magnuse Chase, přečtěte si to.

08.06.2024 5 z 5

Krev polobohů Krev polobohů Rick Riordan

Tak jsem si jednu ze svých oblíbených knih přečetla znovu ...a co dodat, je důvod proto, aby byla oblíbená :)

23.05.2024

Černá čarodějka Černá čarodějka Laurie Forest

Na začátku jsem to nečekala, ale postupem času se z toho vyvrbila opravdu dobrá knížka! Elloren byla z mého pohledu neskutečně nesympatická -a jsem za to ráda. Udělalo mi radost, že to konečně není někdo dokonalý navzdory prostředí, ale naopak se chovala tak, jak by "měla". Určitě si to přečtu znovu.

18.05.2024 5 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Jsem beze slov.
Jediná škoda je toho podivně zrychleného konce...

12.05.2024 5 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Bohové. Tahle série je tak strašně moc dobrá. Přečtěte si to. Prostě to udělejte.

07.05.2024 5 z 5

Aréna smrti (speciální vydání) Aréna smrti (speciální vydání) Suzanne Collins

Proč, proč, já hloupá, proč jsem otálela rok, kdy se mi jen tahle knížka válela v knihovně a já ji nepřečetla? Dokonalost. Po každé kapitole si člověk řekne Ještě jednuu, a celá knížka je najednou pryč. Přečtěte si to.

28.04.2024 5 z 5

Prázdnice: Hon na Morrigan Crowovou Prázdnice: Hon na Morrigan Crowovou Jessica Townsend

Tady se někdo inspiroval pandemií :)

22.04.2024 5 z 5

Divomor: Síly, jež v sobě objevila Morrigan Crowová Divomor: Síly, jež v sobě objevila Morrigan Crowová Jessica Townsend

Druhý díl mě bavil ještě více než první. Také jsem ho přečetla za jeden den a tohoto dne nelituji :)

15.04.2024 5 z 5

Loď mrtvých Loď mrtvých Rick Riordan

Proč jsem se k Magnusi Chaseovi nedostala dřív? Jakožto zarytý fanoušek Percy Jackson sérií jsem měla dát šanci i norské mytologii rovnou. Neskutečně mě to bavilo. Na rozdíl od řecké mytologie tuto neznám, a proto mě překvapilo každé další setkání s novým bohem či silou mnohem více než u původních sérií. Doporučuji každému, kdo má rád absurdní humor, rád se vrací do dětství a miluje falafel!

15.04.2024 5 z 5