ZuzanaZ83 ZuzanaZ83 komentáře u knih

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Uff.

Re-reading po dvaceti letech. Naivní romantický příběh z počátku 19. století. Pro mě vlastně dost utrpení a ujištění, že tenhle žánr pro mě ani "na stará kolena" není.
Hlavní postavy se vyznačují především afektovaností, sobeckostí, ufňukaností a Lintonovic rod i churavostí.

Z úcty ke klasice dávám 3*, nicméně tohle je podle mě jedna z klasických ukázek toho, že by se měly změnit a modernizovat seznamy povinné literatury k maturitě. Tohle není dílo, které dnešní mladou generaci (nebo aspoň její většinu) přivedou k četbě....

01.11.2022 3 z 5

Strašák Strašák Frank Goldammer

Detektivka úplně jinak. Pátrání po vrahovi komplikuje válka a politické dění v Drážďanech. Po konci války a obsazení města Rusy Max Heller pokračuje v pátrání.
Příběh má další náboj v podobě nedůvěry související s válkou, nikdo nemůže věřit nikomu, Rusovi ani Němcovi.

03.08.2022 4 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Cassandra zjistí, že v autě, které v noci míjela cestou domů, byla nalezena mrtvá Jane, žena, kterou chvíli znala. Pak jí začne někdo volat, ale nikdo se neozývá. Co když jí vrah u vozidla viděl? Zároveň má Cass strach, že se u ní začíná projevovat předčasná demence, kterou trpěla její matka. Její manžel Matthew pomalu ztrácí trpělivost, Cass se tak svěřuje dlouholeté kamarádce Rachel.

Střední pasáž se strašně táhla. Z Cass se pomalu stávala troska. Ale autorka moc dobře ví, kdy utahanost stačí. A pak to byla jízda.

Skvěle vystavěný psychothriller, který vás v první třetině vtáhne, ve druhé třetině trochu uspí a ve třetí se rozjede tak neuvěřitelně, že to prostě musíte dočíst a nestíháte chápat. Parádní čtení.

23.03.2022 5 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Kniha narozdíl od filmu je plná technických detailů a postupů, které se zdají někdy nadbytečné, ale dávají smysl. Deníkové záznamy Marka jsou taky plné humoru, nadhledu i vůle žít. Jednoznačně super počin.

29.09.2021 4 z 5

Exodus. (Kniha I-V) Exodus. (Kniha I-V) Leon Uris

Opravdu velkolepý rozsáhlý román o historii Palestiny a Židů. Román přináší na pozadí fiktivních osob velmi zajímavá fakta a informace. S ohledem na dění kolem Palestiny a Izraele v roce 2021 jde i velmi zajímavý vhled.

18.05.2021 5 z 5

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Tom Felton byl vždycky ten čtvrtý. Reflektory byly namířeny vedle něj. A vlastně asi naštěstí.
Vyprávění o rodině, natáčení HP i životě po je vtipné, ale především plné lásky, pokory a přátelství.

07.10.2024 5 z 5

Když andělé dřímají Když andělé dřímají Tereza Bartošová

Děsivé, napínavé, čtivé. Reálnost a hrůznost celého příběhu mě opravdu vtáhla.
Moje první, ale jistě ne poslední kniha od autorky.

12.09.2024 4 z 5

Smečka Smečka * antologie

Soubor hororových povídek, které spojují psi v nejrůznějších podobách a rolích. Některé povídky kolem mě jen tak proběhly, většina mě buď šokovala, nebo zasáhla.

04.09.2024 4 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Další díl z rodiny šlechticů z Ameriky na českém hradě Kostka. Tentokrát se příběh věnuje pokusu o krádež, vraždu, ublížení na zdraví a dalším kriminálním činům, které se odehrály v den úmrtí princezny Diany.
Tyhle knihy jsou taková párhodinová jednohubka, ale pořád mě nesmírně baví.

07.09.2023 4 z 5

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Klasická pecka. Tihle dva prostě umí - myslím autory i dvojici Joona + Saga. Opět napínavý thriller. Mrtvých je tu více než dost, takže si čtenář přijde na své.
Scéna s pronásledováním Sagy mi přišla trochu jako přestřel, ale jinak naprosto skvělé.

30.08.2023 5 z 5

Nejsem živá Nejsem živá Anne Frasier (p)

Opět super detektivka s policistkou Jude v hlavní roli. Tentokrát pátrá po vrazích podle Fibonacciho posloupnosti.
Příběhem se také prolíná soukromý život a děsivá historie Jude i jejího nadřízeného Uriaha.
Tahle kniha je nenáročná, má krátké kapitoly a čte se sama. Určitě doporučuji i těm, kteří se potřebují ze čtecí krize.

27.08.2023 4 z 5

Genesis Genesis Chris Carter

Opět pecka! Standardní Carterovka plná děsivých míst činu. Za hrůznými činy se skrývá dost hrozná souvislost. Skvěle čtivý a propracovaný příběh.
Jsem ráda, že autor i přes svá soukromá dramata nepřestal psát.

01.04.2023 5 z 5

Billy Summers Billy Summers Stephen King

Thriller o "hodném" nájemném vrahovi, který zabíjí jen zlé lidi. A o jeho posledním kšeftu.
Kniha má spád, čte se moc dobře. Oproti Kingovým knihám, co jsem zatím četla, je čtivá od první stránky a v podstatě bez komplikovaného děje.

27.01.2023 4 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Nejsem úplně povídková, ale Nesbø je pro mě skoro povinnost.
Každopádně se mi styl povídek vlastně líbil, nechybělo napětí, nadhled i humor.
Já jsem spokojená.

18.01.2023 4 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Opravdu moc dobře napsaná kniha, ve které až do posledních stránek nevíte, jak to vlastně je. Velká spokojenost.

Četla jsem jako ebook. Co mě ale až fyzicky bolelo, byla obrovská spousta gramatických a pravopisných chyb. Nebýt kniha tak dobrá, kvůli pravopisu a překladu bych ji odhodila.

06.10.2022 4 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Dojemná klasika o osmnáctiletém studentovi Pavlovi, který ve chvíli, kdy potká židovku Ester začne vnímat realitu nacismu a války.

25.09.2022 5 z 5

Stroje jako já Stroje jako já Ian McEwan

Stylem už z podstaty Odeonky náročnější čtení. První polovina se mi tak nějak vlekla, ale druhá část to vynahradila.
Kniha v alternativní historii z Anglie roku 1982, kdy si Charlie koupí umělého člověka Adama. On a jeho partnerka pak mají Adamovi naprogramovat vlastnosti.
Zamyšlení nad tím, jestli tato inteligentní forma může a má obstát v lidské společnosti.

21.09.2022 4 z 5

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Milá kniha plná slušnosti, nadhledu a mírné ironie vůči sobě samému. Příjemné čtení, při kterém máte pořád lehký úsměv na tváři.

10.08.2022 4 z 5

Nezvěstná Nezvěstná Rachel Abbott

Skvěle napsaný příběh. Krátké kapitoly, děj neztrácí tempo. Postupné rozplétání nitek mě opravdu strhlo. Jen ty konce mi u téhle autorky nikdy nedají spát. :-)

28.06.2022 5 z 5

Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Zajímavé čtení. Pan doktor je v určitém smyslu svéráz, určitě velmi sebevědomý, ale vzhledem k tomu, co umí a dokázal, proč by nebyl? Místy mi přišly lékařské detaily zbytečné, s některými etickými názory nesouhlasím, ale celkově se mi kniha líbila.

17.06.2022 4 z 5