Čo sa varí v Kremli: (Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou) (2022) | Databáze knih

Čo sa varí v Kremli: (Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou) přehled

Čo sa varí v Kremli: (Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou)
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502153/bmid_co-sa-vari-v-kremli-cKh-502153.png 5 63 63

Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou Prečo s posledným ruským cárom Mikulášom II. zastrelili aj jeho kuchára? Čo sa varilo prvým likvidátorom černobyľskej katastrofy? A kto dal Gagarinovi pred odletom do kozmu vypiť pohár mlieka? Spoznajte Rusko cez kuchynské dvere vo vynikajúcej kulinárskej reportáži Witolda Szabłowského! Po úspešnej knihe Ako nakŕmiť diktátora prichádza poľský reportér Witold Szabłowski s jej voľným pokračovaním. Tentoraz vo svojej kulinársko-reportážnej knihe nazerá pod pokrievku Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu. Szabłowského kniha Čo sa varí v Kremli vám prezradí, čo jedával Stalin na svojej tajnej dači neďaleko Moskvy, čo sa pieklo v peciach obliehaného Leningradu či aké bolo prvé jedlo vodcov Ruska, Ukrajiny a Bieloruska po rozpade ZSSR. Szabłowski nám však ponúka aj niekoľko „receptov“ z obdobia veľkého ukrajinského hladomoru a v špeciálnom predslove k slovenskému vydaniu nás pozýva „do kuchyne“ v obliehanej mariupoľskej fabrike Azovstaľ. Spoznajte Rusko, krajinu, ktorá buduje svoju moc nožom, naberačkou, vidličkou a... hladom. Asi nie je náhoda, že v krajine, v ktorej sú ľudia zo všetkého najviac kŕmení propagandou, je prezidentom a neobmedzeným diktátorom práve vnuk kuchára – Vladimir Putin.... celý text

Literatura faktu Historie Příběhy
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Rosja od kuchni: Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem, 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čo sa varí v Kremli: (Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou). Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (15)

boxas
27.01.2025 5 z 5

Nikdy mě nenapadlo podívat se na historii tak, jak to udělal polský novinář Witold Szabłowski. Tedy přes kuchaře a kuchařky a jídlo, které vařili.
Líbila se mi už předchozí kniha Jak nakrmit diktátora, tahle o Rusku je však propracovanější, ale také mnohem, mnohem depresivnější.
Podobně jako autor také například nechápu, jak na Ukrajině při několika hladomorech mohlo zemřít x milionů lidí. Nikdo neví kolik. Vždyť je to tak nesmírně úrodná země, ta nejlepší půda - černozem! Jak je to možné?
Jak je možné, že jediné, co udělali pro zdraví kuchařek v Černobylu, bylo, že jim po několika dnech sebrali dozimetry, aby kuchařky neustálé pípání těchto měřičů záření nevyvádělo z míry. A co kuchař cara Mikuláše, popravený společně s carskou rodinou? Proč on? Za co?
Ach jo. Místy fakt depresivní!
Ale v knize jsou i mnohem veselejší pasáže. Tak třeba divočáci, naučení přijít až k posedu, aby si kremelští mocní mohli "užít" honitbu. A nebo víte, že aby těsto dobře vykynulo, že je mu potřeba zpívat? Aspoň tak to prý tvrdil Stalinův kuchař a kupodivu to prý fungovalo! Tak to zkuste!

Lessana
01.12.2024 4 z 5

S Witoldom som už mala tú česť. Knihou Ako nakŕmiť diktátora ma navnadil na ďalšiu, no a vybrala som si Čo sa varí v Kremli, aby som nadviazala na tematiku kuchyne.
Oceňujem tento nápad (a následný výskum, cestovanie, rozhovory...) pretavený už do dvoch autorových kníh - priblížiť významné historické míľniky tej-ktorej krajiny prostredníctvom jedla, resp. rozprávania kuchárov súdobých dejateľov. Tuto od Mikuláša II., hladomoru na Ukrajine (výpovede babiek, ktoré ho zažili na vlastnej koži, sú neskutočne silné), pokračujúc príbehom Stalinovho kuchára a jeho ženy, obliehaním Leningradu, kuchyňou druhej svetovej vojny cez hostinu na Jalte, Gagarinove krmy, kulinárske hody v Kremli, zážitky z vojny v Afganistane, silné dojmy z rozprávaní kuchárok v Černobyli až po poslednú večeru ZSSR, Putinovu kuchyňu a na záver gurmánske pochúťky Krymských Tatárov.
Každá kapitola (nazvaná výstižne "Tanier") je rozprávaním o rodine kuchára i toho, pre koho varil. A na konci každej sú vybrané tie najlepšie podávané recepty.
Odmysliac jednoznačný politický postoj autora, človek sa od rozprávačov priamo i medzi riadkami dozvie veľa zaujímavého - nielen o sýtych či hladných ruských bruchách. Všetko v pútavom, vlastne reportážnom románe rozprávanom ľudsky, citlivo, so zdravým sedliackym rozumom, vtipne, dojímavo i napínavo.


Fidibus
28.09.2024 5 z 5

Dějiny každodennosti - pohled na ruské a sovětské dějiny pohledem kuchařů a kuchyňského personálu slavných mužů, přišlo mi to dobře napsané.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023


Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)

02.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čo sa varí v Kremli: (Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou) v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených81x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených13x
v Mé knihovně33x
v Chystám se číst38x