První osoba jednotného čísla přehled

První osoba jednotného čísla https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473892/bmid_prvni-osoba-jednotneho-cisla-fOk-473892.jpg 4 353 353

Od japonského vydání posledního románu Komturova smrt uběhly už více než čtyři roky. Haruki Murakami nyní přichází s novou sbírkou povídek, kterou identifikuje už názvem: První osoba jednotného čísla. Pro autora bylo dlouho typické, že psal v první osobě. Třetí vyprávěcí osobu začal používat až v pozdních dílech. Nejen tímto prvkem, ale i stylem a tématy se teď vrací ke kořenům. A také bilancuje. Máme tu osm textů, které si můžeme labužnicky vychutnat. Murakami píše o studentském životě v 60. letech minulého století, hovoří o lásce k jazzu nebo o obdivu ke skupině Beatles; ostatně spisovatel už dvě starší povídky nazval podle jejich písní: Drive My Car a Yesterday. V povídkách se dostávají ke slovu náhodná i záhadná setkání, autor popustí uzdu fantazii: slavný jazzový saxofonista Charlie Parker podle něj nezemřel roku 1955, ale dožil se 60. let. V úsměvné povídce Zpověď opice z Šinagawy se vypravěč na svých cestách dostane do malého hotýlku, kde narazí na mluvícího opičáka, který má rád hudbu Antona Brucknera a který mu ochotně umyje záda. Haruki Murakami v povídkovém souboru také bilancuje. Říká, že na přibývajících letech není zvláštní to, že člověk sám stárne. Překvapivé je spíš to, jak hrozně zestárli lidé z jeho generace, obzvláště ženy… Nečekejte poselství, vysvětlení nebo rozuzlení, ba ani překvapivé pointy ne. Povídky mají jinou schopnost – zůstanou vám v hlavě nadlouho. Možná už se jich nezbavíte nikdy.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

一人称単数 (Ičininšó Tansú) , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize První osoba jednotného čísla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (75)

Kexina
09.03.2024 3 z 5

Murakamiho mám opravdu ráda, ale tohle nebylo ono. Přišlo mi to jako že prohledal šuplík s nápady a ty, které nedokázal dál rozvést a udělat z nich plnohodnotný příběh, ty slepil do povídkové knihy. Co naplat, forma krátkých textů tomuto autorovi opravdu nesedí.

ArkAngel
28.02.2024 3 z 5

Možná se budu opakovat, ale Murakamimu kratší formát tolik nesedí. Pochopitelně to není špatné, ale jeho génius a práce s podivnem daleko lépe vyzní v tlustých špalcích. První osoba jednotného čísla v tomto bizáru celkem polevuje a má spíše mystičtější autobiografický charakter (kdy postavy mají s Murakamim mnoho společného, ale příběhy jsou smyšlené). Velkou roli zde pochopitelně hraje hudba, protože ta byla pro autora důležitá a nechybí ani Murakamiho klasický archetyp osamělého muže ve středním věku.


Anette99
27.02.2024 5 z 5

Lehký povídkový soubor, kde se mísí vzpomínky s fantazií a mystičností. Od Murakamiho už sem četla Komturovu smrt, tak jsem věděla co čekat - a tento soubor povídek mě nezklamal.

všechny komentáře

Související novinky (9)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


TOP 10 nejprodávanějších knih (32. týden)

17.08.2022


TOP 10 nejprodávanějších knih (30. týden)

03.08.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha První osoba jednotného čísla v seznamech

v Právě čtených23x
v Přečtených450x
ve Čtenářské výzvě117x
v Doporučených7x
v Knihotéce156x
v Chystám se číst145x
v Chci si koupit51x
v dalších seznamech2x