Zlý král z pohádky

recenze

Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam (2022) 3 z 5 / Kikina182
Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam

Brooklyn se do života vetřel muž, který jí připomíná zlého krále z pohádky. Na rozdíl od pohádek se ho však nemůže zbavit. Je tam, kde je ona a udělá cokoli, aby byla jeho. A Brooklyn si po čase už ani není jistá, jestli se ho vůbec zbavit chce. Ale přeci jen je to zlý král, možná by se spíše měla poohlédnout po nějakém hodném…

Ronnie Eight má čtivý styl psaní, ale občas bohužel trochu zmatený, což knize na čtivosti ubírá. Hodně za to můžou skoky v čase, vzpomínky a trochu i mnoho vypravěčů. Někdy mi trvalo i stránku, než jsem si uvědomila, že jsem v úplně jiné časové rovině, nebo že kapitolu vypráví někdo jiný, než jsem myslela. Autorka má sice pokaždé napsáno, z jakého pohledu kapitola je, ale postavy si byly tak podobné, že jsem se v tom lehce ztratila.

To, co mě ale mrzí nejvíc je absence popisů a myslím, že kdyby jich tam bylo víc, tak by se veškerá zmatečnost vytratila. Autorka umí psát skvělé popisy, což bylo vidět na částech, kde popisovala produkty, které kniha propagovala. Je ale opravdu škoda, že tuhle svou dovednost nevyužila i v ostatních aspektech knihy.

Moc se mi líbí myšlenka knihy. A to vlastně jak využití knihy k propagaci slovenských tvůrců a jejich výrobků, tak samotný námět knihy. Je drsný, temný a ani v nejmenším si nebere servítky a neohlíží se na to, aby něco nebylo kontroverzní. To se v dnešní době už moc nevidí.

Samotný příběh se mi také moc líbil, ale opět se tu jako problém ukázal nedostatek popisů. Měla jsem pocit, jako kdyby kniha přeskakovala od jedné scény ke druhé a nenechala to vyznít, rozvinout atmosféru a všechny emoce, které v ní byly naznačené, což je neuvěřitelná škoda.

Největším problémem jsou ale, jak už jsem se zmiňovala, postavy. Opět kvůli málo popisům se mi jednak pletly, protože všechny působily skoro stejně. Především jsem ale nechápala, proč dělají tohle a proč tamto, protože jsem je neznala a neznala jsem jejich motivaci a to se v příběhu také odrazilo.

Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam je kniha se skvělým nápadem. Když opominu to, že skrz příběh propaguje slovenské tvůrce, tak ten námět se mi moc líbí a Ronnie Eight je jedna z mála autorek, která se zkrátka nebojí psát temné knihy. Ale všechno skvělé bohužel troskotá na nedostatku popisů. Myslím, že přidat popisy, tak by tohle byla perfektní kniha. Takhle je to za mě spíše průměr, ale i tak musím říct, že se mi líbila. A hlavně jsem neskutečně zvědavá, jak bude kniha pokračovat, jelikož ten konec mi zkrátka nedá spát.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Ronnie Eight.


Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam Ronnie Eight

Pripomína mi zlého kráľa z rozprávky. Panovačného, tajomného, krutého i charizmatického. Takého, ktorý vám opantá myseľ sľubmi, pohladí dušu sladkými rečami a uväzní srdce do neľútostných dlaní. Takého, ktorý je plný sebeckých úmy... více


Komentáře (0)

Přidat komentář