Marie Úlehlová-Tilschová životopis
česká, 1896 - 1978
Životopis
Marie Úlehlová-Tilschová, vlastním jménem Anna Marie Úlehlová rozená Tilschová (*13. července 1896, Praha – †9. srpna 1978, Praha) byla významnou odbornou spisovatelkou, propagátorkou zdravé výživy 20. století. Jméno Marie Úlehlová-Tilschová je literárním pseudonymem, stejně jako zkratka M. Ú. T., kterou později používala. Začínala jako překladatelka beletrie. Záhy se zcela zaměřila na otázky zdravé výživy. Byla autorkou mnoha odborných a populárně naučných publikací, kuchařek, učebnic a příruček z oblasti zdravé výživy. Její publikace i osvětová činnost se věnovaly především správnému přístupu ke stravování, teprve v druhé řadě přinášely bohatou nabídkou receptů. Mezi nejznámější práce patří „Výživa ve světle věků“ a „Česká strava lidová“. Byla členkou výboru a později i předsednictva Společnosti pro racionální výživu a dlouholetou šéfredaktorkou časopisu Výživa lidu.
Narodila se v rodině univerzitního profesora JUDr. Emanuela Tilsche, její matkou byla spisovatelka Anna Marie Tilschová. Nechodila do obecné školy, učila se doma. Poté studovala na na dívčím gymnáziu Minerva, dále se věnovala studiu výživu. Zavítala mimo jiné na Vysokou školu hygieny do Londýna a na Ústřední institut výživy do Moskvy.
(zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)
Ocenění
Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.
Marie Úlehlová-Tilschová - knihy
1951 | Výživa a potrava |
1945 | Česká strava lidová |
2000 | Staročeská kuchařka |
1959 | Rok v české kuchyni |
1970 | Chuťový místopis |
1957 | Vaříme účelně pro zdravé i nemocné |
1949 | Rok v naší kuchyni |
1937 | Jak a čím se živit |
1944 | Výživa ve světle věků |
1964 | Aktuální problémy správné výživy v jednotlivých měsících |
Žánry autora
Literatura naučná Historie Hobby Kuchařky Rodina Technika a elektro
Štítky z knih
kuchařky vaření národní jídla etnografie, národopis zvyky a obyčeje jídlo a pití stravování, výživa česká kuchyně kuchařské recepty krajové, regionální recepty
Úlehlová-Tilschová je 2x v oblíbených.