Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety
Čeněk Zíbrt
![Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208951/bmid_ceska-kuchyne-za-dob-nedostatku-pre-fK2-208951.jpg?v=1539032927)
Publikace je zaměřena na netypické zdroje obživy, ke kterým se z větší či menší míry muselo uchylovat obyvatelstvo v českých zemích v dobách nedostatku. Autor, renomovaný etnograf a kulturní historik, se zaměřil na období roku 1817, kdy téměř v celé Evropě zavládl hlad v důsledku tíživých hospodářských podmínek, způsobených předešlými roky neúrody.... celý text
Přidat komentář
![Cinik Cinik](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Je to velmi zajímavé a poučné čtení, které by se někdy mohlo hodit mít doma - Bůh nás ale chraň před dobou, kdy by se mělo stát aktuálním návodem. Opravdu se rád obejdu bez zjištění, jak chutná náhražka mouky z mechu a lišejníku... :-) Na druhé straně některé recepty a nápady (nouzová zásoba masa v podobě doma chovaných želv a jeho úprava) zní vlastně i lákavě.
![Česneksmedem Česneksmedem](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/245132/m_cesneksmedem-YQC.jpg?v=1535273040)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER)
Rozhodně to nebude masově čtená kniha, takže vykecám trošku víc. Mnoho z těch receptů člověk za svůj život už přečetl. Osobně jsem ale neznal tři. Ten první je o dřevěné mouce, nejčastěji z břízy. Nejde však o mouku pro lidi, ale jako přísada do krmení domácímu skotu. Druhý recept je huspenina z už vyvařených kostí, které se rozdrtí, zalejete to vodou a vaříte. Následně se to přefitruje přes plátno a nechá zchladnout. Poslední recept je náhražka kávy. O některých možnostech již slyšel snad každý. Zde jde o jadérka ze šípků, která se několikrát máčí ve vodě, aby se zbavila chloupků. Pak se s trochou cukru praží a rozemelou.
Snad jsem vás alespoň malinko navnadil na přečtení této knihy, vhodné i pro příznivce postapo.
![Bedřich63 Bedřich63](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/108449/m_bedrich63-DZo.jpg?v=1614597217)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha je určitě povinnou četbou pro všechny, kdo by si chtěli uvařit a sníst např. veveřice, žáby, želvy, šneky a mnoho jiných pochutin. Ochutit to vše lze zase bylinkami rostoucími volně v přírodě. Pokud někdo chce získat recepty na alternativy obilné mouky, náhražky kávy, levné polévky a spoustu dalších, tak tady je vše na jednom místě.
Recepty jsou vztaženy k roku 1817, kdy v Evropě zavládl hlad.
Je dobré být připravený, člověk nikdy neví, kdy to může potřebovat.
V dnešní době se jedná o docela úsměvné čtení, ale s racionálním jádrem.
Autorovy další knížky
1999 | ![]() |
2000 | ![]() |
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2013 | ![]() |
Velmi zajímavá kniha, která stojí za přečtení. Přináší mnoho zajímavých nápadů i pro dnešní dobu.