Český ráj

Český ráj
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390980/bmid_cesky-raj-DOM-390980.jpg 4 498 498

Parta chlapů se pravidelně schází ve staré sauně za městem. Potí svoje těla i duše. Nemají jména, jen staré indiánské přezdívky. Tady je nikdo neruší, tady se cítí svobodní a mohou být těmi, kým doopravdy jsou. Jejich sebestředný svět rámují tragikomické vzpomínky na minulost i nejistota z vlastní budoucnosti. Radost a smutek mezi kapkami vody. Novela o současných mužích, jejichž touhy a sny se soustředí na tajemný svět za vysokou zdí, který možná obývají ženy…... celý text

mi-380
03.10.2020 5 z 5

Autor to má přesně odposlouchané a promyšlené. Do sauny nechodím, je mi tam horko. Ale dvě hodiny v hospodě po tenisu, nohejbalu, cyklistice s partou, tam je stejná diskuze. Karikatura mužského světa stlačeného úderem kyvadla emancipace, jehož výkyv se už přesouvá přes rovnovážný bod. Tak trochu povídky z třetí kapsy: současné, zkrácené, úderné. Skoro až mám chuť zkusit zase saunu.
K tomu skvělá četba Petra Čtvrtníčka a jsem v krátké době už podruhé nadšený na 100 % (aktuálně 276 hodnotících s nezaslouženým podprůměrem 72 %).

czerwa
21.09.2020 2 z 5

Asi jsem nepochopila myšlenku. Styl vyprávění ani indiánské přezdívky mě zvlášť neuchvátily. Celkově ve mně tato kniha nezanechala žádný výrazný dojem. Škoda, Rudišovy knihy mám ráda.

willy9203
20.09.2020 5 z 5

Mě bavil nejen použitý humor, ale i styl psaní, který je poměrně neotřelý - žádný popis, jen dialogy chlapů, kteří se scházejí v sauně. Lehké čtení na dovolenou.

ladyka
31.08.2020 4 z 5

Jako audiokniha před spaním mi sedla dobře, nic hlubokomyslného a závratného, spíš takové mužské "plkání", ale jako celkem vtipná oddechovka - proč ne. Myslím, že díky podání p. Čtvrtníčka to saunování teprvo dostalo ty správné grády.

kap66
24.08.2020 5 z 5

Tak takhle to, vy chlapi, máte! A víte, že - pokud to tak nějak je - to vůbec není špatný? Ani pro vás, ani pro nás - ženy? A že to i já, žena ve věku postav (dědci? – ale kdež!), můžu dost lehce přijmout? Je to knížka postavená na dialogu, žádný příběh, ale také žádné prázdné plkání; vždyť se ti chlapi mají rádi, soucítí spolu a uznávají se navzájem, dokonce se i trochu vychovávají, jejich machrování v sobě nemá tu pravou agresivitu, jejich pohled na sex a ženy není prvoplánově vulgární a jejich snaha pochopit sebe ve světě chlapů i žen je upřímná. Takže pro mě má Český ráj dostatečnou hloubku, kterou jsem vstřebala skrz hlasitý smích či posmutnělý úsměv. Byla jsem maximálně spokojená.
Audiokniha: Petr Čtvrtníček über alle.

OldaB
18.08.2020 5 z 5

Zpočátku mi to přišlo o ničem, ale rychle jsem se zorientoval a dočetl v podstatě na jeden zátah. Co mě zaujalo, je hlavně ta melancholie z těch hovorů, ta touha něco vyjádřit. Závěr knihy jsem rozhodně nečekal, ale myslím, že do celkového rámce výborně zapadl.

Gordonlord
14.08.2020 1 z 5

Prázdné plkání party dědků o životě, během sedánku v sauně.

Už z podstaty je jasné, že žádný extra příběh tady nebude. Mohly to utáhnout zajímavé postavy. Ty tu nejsou. Takže to mohlo být zaměřeno na konverzační situační humor. Ten tu není. Takže to mohlo mít alespoň nějakou hloubku, přesah, styl...to tady taky není. No...tak alespoň nějkou silnou, nečekanou pointu ? Ta tady taky není. Kde nic není, tu nic není.

Bavilo mě jen marně čekat, co bude dál. Z milosti jedna hvězda.

mcabr
10.08.2020 4 z 5

Chlapi sobě, ale šlo to.

asterixka
07.08.2020 5 z 5

Jednoduše geniální! Zážitek z knihy (audioknihy) umocněn načtením Petra Čtvrtníčka. Skvělé.

fruitbueno
06.08.2020 2 z 5

Ne a ne, tohle mi nesedlo. Nesaunuju a nepružím. Asi proto.

twigxi
31.07.2020 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha.

Pan Rudis me zase dostal! Libi se mi jeho styl psani a misty jsem si (rada!) vzpomnela i na moji oblibenou Narodni tridu ("chces do drzky?"). V hlave mi to pri poslechu bezelo jako film. Libi se mi jak svizne pribeh plyne, pak se ve vhodnou chvili na moment jakoby zastavi, aby mel ctenar cas na zamysleni... a pak se zase jede dal!

Tohle me proste bavi a tesim se na dalsi jizdu.

Burák
23.06.2020 2 z 5

Jaroslav Rudiš je moje platonická láska a jedním z mých nejoblíbenějších autorů vůbec. Ale tohle teda za sebe s čistým svědomím dál doporučit bohužel nemůžu. Přitom je toho dost za co knížku pochválit jde - originální sonda do mužské duše, "indiánská" jména postav, neotřelé prostředí kde se děj odehrává nebo některé postřehy vyplývající z dialogů. Dost často jsem při čtení myslela na svého tátu. :-D Celkově to ale moc nefunguje, a dočetla jsem to jen ze sympatií k autorovi a taky hlavně proto, že to není dlouhé. Škoda. Příští kniha se mi snad bude líbit víc.

Mayaku
02.06.2020 3 z 5

Ach jo, Jaroslave. Tak u této knihy jsme se úplně nepotkali a nenaladili se na tu správnou tschechisch-deutsche Welle jako obvykle. Asi málo pružím.

Pavlína79
31.05.2020 4 z 5

kniha o ničem a přesto o všem - kniha o životě. Terapeutická skupina chlapů v sauně - řeknou si co chtějí a život jde dál ... kéž by každý "chodil do sauny".

Karborund
15.05.2020 5 z 5

Jak někdo napsal, kniha o ničem, oponoval bych, že kniha je o všem - co život přináší a bere.
Moc jsem od knihy nečekal o to víc jsem byl překvapen.

Martiiiik
08.05.2020 5 z 5

Autora moc nemusím, ale kniha mi byla doporučena a musím uznat, že jsem se dobře pobavila.. :-D Chlapi, no.. :-D Líbilo se mi, že tam nebyla jména, ale vždy jen "ten, který je něco.." :-) Každá osoba vykazuje pouze několik málo vlastností, ale to vůbec nevadí.. :-) Jde pouze o vtipné saunové rozhovory skupiny mužů, a jako žena nedokážu posoudit, zda to tak muži mají, ale umím si to docela živě představit :-D

Chajda69
04.05.2020 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha v podání Petra Čtvrtníčka.

Zřejmě jsem v knize hledal větší hloubku, než reálně byla, ale nakonec je to poselství přece jen pěkné - i když se občas tváříme, že je nám všechno fuk a jsme děsně nad věcí, spousta věcí nás trápí a vlastně nevíme, co bychom si bez našich žen počali.

Pocení duše může mít někdy velmi ozdravný účinek.

V28
29.04.2020 4 z 5

Tak tohle bych vzal na třetiny. Po první jsem chtěl odložit, v druhé už to bylo i místy vtipné a třetí, tak ta byla výborná. Myslím, že kdyby tohle někdo zfilmoval, tak některé hlášky z knihy, jak je vidět i v komentářích, zlidovějí okamžitě.

hs777
28.04.2020 3 z 5

Odpočinkové, takové nahlédnutí do hlubin mužské duše (ale velká hloubka to teda nebyla).

jitka7326
20.04.2020 5 z 5

Pružíš? Ženském musíš vonět.... Pánové, lakujte, lakujte ale nepřelakujte...
Příjemná oddechovka.