Gastronomie českého středověku: Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali
Monika Feyfrlíková Černá

Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme. Patří mezi ně například mandlové mléko, rýžová mouka, konopný olej, ale i exotická pozapomenutá koření, jež byla dříve žádanou součástí luxusnějších pokrmů, které si s pomocí této kuchařky můžete doma sami uvařit. Poodhalí vám mimo jiné také, co stálo za úspěchem středověkých kuchmistrů a jakým způsobem probíhaly bankety na nejprestižnějších panovnických dvorech. Kniha má velký počet nových (dosud nepublikovaných) receptů, velké množství skvělých fotografií, podrobnější výklad k tradičním surovinám a nové výsledky archeologických výzkumů, které upřesňují nebo dokonce mění naše představy o středověkém způsobu života. Nalezněte znovu fascinující chutě naší minulosti a pochutnejte si!... celý text
Přidat komentář
Autorovy další knížky
2015 | ![]() |
2020 | ![]() |
2024 | ![]() |
Některé věci pro mě překvapením nebyly, ale byly krásně ucelené. Něco pro mě bylo nečekané překvapení - velmi časté použití mandlového mléka v receptech.