Jídlo a pití za Rudolfa II.
Magdalena Beranová
Přitažlivě upravená publikace přináší pestrou paletu informací o všem co souvisí se stravováním, pitím a stolováním v období české renesance. Podává svědectví o tom, že naši předci často holdovali velkému a nemírnému pití, což však nebývalo hodnoceno nepříznivě, a četné pijácké spolky byly velmi populární. Kniha je určena širší veřejnosti s hlubším zájmem o kulinářství, vhodná je však i pro profesionální kuchaře. Podle historických receptů dr. Beranové se dnes vaří v řadě pražských restaurací a hotelů. Je vhodná též jako dárková publikace.... celý text
Přidat komentář
Štítky knihy
jídlo a pití historické recepty dějiny stravování
Autorovy další knížky
2011 | Jídlo a pití v pravěku a ve středověku |
1988 | Slované |
2000 | Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka |
2009 | Slované v Čechách: Archeologie 6. - 12. století |
1997 | Jídlo a pití za Rudolfa II. |
V knihovně mi na ni zrušili rezervaci, kniha prý přestala existovat. Přechozímu čtenáři asi připadala tak skvělá, že než ji vrátit, raději s ní uprchl do Mexika.
Každopádně je to zajímavé čtení. Protože se na proměnách kuchyně učíme se synem dějepis, jde mi hlavně o historicky nové postupy a suroviny, což je zde v receptech i v doprovodném textu pěkně doloženo (vidličky, patizony). A recepty jsou... no, taky zajímavé, ehm, samé maso nasladko... naštěstí syn dokázal vybrat pár jídel, která je ochoten spoluvařit a hlavně pak ochutnat.