Koralína

Koralína
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544082/bmid_koralina.jpg 4 1461 1461

Čo sa skrýva za veľkými vyrezávanými drevenými dverami v salóniku? Podľa Koralíninej mamy nič, iba stena, pôvodne vraj spájali ich byt s vedľajším. Keď však Koralína do tých dverí jedného nudného dňa vstúpi, na druhej strane nájde iný byt, napodiv presne taký istý ako ten ich (len lepší). Na prvý pohľad sa zdá, že všetko je úžasné. Jedlo je lepšie ako doma a škatuľa s hračkami je plná lietajúcich anjelikov a lebiek dinosaurov s cvakajúcimi zubami. No po chvíli sa ukáže, že tento druhý svet je v skutočnosti desivý. Druhá matka a druhý otec vyžadujú, aby zostala s nimi a stala sa ich malým dievčatkom. Chcú ju zmeniť a už nikdy nepustiť. Koralína bude musieť bojovať, aby sa mohla vrátiť do bežného života a zachránila nielen seba, ale aj svojich rodičov.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji.
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Bude vydáno: , Slovart (SK)

Coraline, 2002

Marquis
02.12.2023 3 z 5

Ak budete Coralinu čítať pred Oceánom na konci uličky, kľudne si pridajte hviezdičku naviac.

Ja som bol pravdepodobne výnimočne naladený inak, než Gaiman-pozitív, pretože príbeh šiel úplne mimo mňa a tiež mi trvalo, kým som sa do neho začítal.

Filmová adaptácia je o pol hviezdičky lepšia. Určité diela proste lepšie znesú celuloid...

Pert
12.11.2023 1 z 5

Mně to přišlo pro děti strašidelné a pro mládež až moc dětské, dětská jména, dětský styl psaní.
Koralina mi moc sympatická nebyla, vlastně asi nikdo z knížky.
Nemohla jsem se začíst ani mě to moc nebavilo, ke čtení mě nic netáhlo.

ArwenAragorn
16.10.2023 4 z 5

80%
Výborný fantastický příběh. Občas jsem se s Koralinou i bála. Ale byla to moc odvážná a chytrá holčička.

Doporučuji, ale myslím, že pro děti je to moc složité, tu mládež už beru.

tereziehl
13.10.2023 4 z 5

Příjemně překvapena. :)

PetulaNovotna
02.10.2023 5 z 5

Pohádky jsou víc než pravdivé: ne tím, že nám tvrdí, že existují draci, ale proto, že říkají, že draky je možné porazit. Velice poutavý a napínavý příběh.

Selket
10.09.2023 5 z 5

Dohánění restů. Protože ji znám jen z filmové verze. Kniha mi přišla o dost temnější a jako fíha, ty dveře v knize vůbec nejsou malý?? :-)

Falka280
20.08.2023 5 z 5

K téhle knize jsem se dostala přes film - který nám pouštěl náš úžasný učitel asi v osmé třídě. Filmové zpracování miluju a ačkoliv se od knihy liší i v několika zásadních věcech (například do filmu přidali Hubíka jako výplň) mám moc ráda obojí. Je pravda, že knižní ani filmové zpracování není tak úplně pro děti, ale na druhou stranu dnešní děti jsou otrlé a řekla bych, že se to může zalíbit naopak každé věkové kategorii. Pár podobností s Alenkou v říši divů - malá dvířka, mluvící kočky, nějaká ta záporácká ženština...Najdeme tu pár úžasných citátů a skvělou zábavu. Já ke Koralíně tíhnu vždy na podzim nejvíce, ale pouštím si jí / čtu, klidně několikrát do roka, protože to je i má srdcová záležitost :) 5/5

Šárušš
16.08.2023 5 z 5

Koralina je pro mě srdcovka. Když jsem byla malá jeden z mých oblíbených filmů byla právě Koralina a svět za tajemnými dveřmi. Když jsem tedy Koralinu viděla v knihkupectví, neváhala jsem, a musela si ji koupit. Nejvíc se mi líbí, z jakého důvodu kniha jako taková vůbec vznikla.

Kate3003
17.07.2023 3 z 5

Toto pro mě bylo první setkání s Koralinou, protože světe div se ... Film jsem neviděla. Jedná se o takový milý pohádkový i když svým způsobem trochu strašidelný příběh. Kniha je primárně určena pro děti a jelikož já už do téhle kategorie úplně nespadám tak jsem si příběh až tolik neužila. Rozhodně si, ale nemyslím že byto bylo protože by byl špatný. Spíš už jsem s toho prostě vyrostla. Věřím, ale že pro správnou věkovou kategorii to může být velmi poutavý příběh.
Příběh jako takový byl čtivý a kniha byla během chvilky přečtená což rozhodně beru jako velké plus. Škoda, že jsem na knihu nenarazila dříve.

Taťka Hraboš
19.04.2023 5 z 5

Knížka určená tak pro děti na prvním stupni základní školy, takže jsem ji půjčoval hlavně pro mladšího syna. Ten ale nakonec dříve vzal do ruky první díl série Mistborn od B. Sandersona, tak se asi k téhle knize hned tak nedostane. Nakonec jsem si ji tedy přečetl sám, když je tak slavná. Je to vlastně s podivem, protože na první pohled to žádné převratné arcidílo není; prostě takový milý pohádkový příběh se sympatickými kladnými postavami, jasným poselstvím a jemnými horrorovými prvky. Kdyby byl zamýšlen pro dospělé a podán nějak tak, jak to umí třeba mistr King, pak by to byla síla, i když v doslovu se píše, že někteří dospělí čtenáři z něj i v této podobě mají mrazení v zádech a děsivé sny (za všechno asi můžou knoflíky :-) ). Na mě to takové účinky nemělo, ale i tak mě to bavilo a věřím, že i děti si tenhle malý klenot vychutnají.

Lexie321
14.04.2023 5 z 5

Televízne spracovanie som videla už dávnejšie čiže dej som viac menej poznala ale aj napriek tomu sa kniha čítala dobre a bola zaujímavá. Taká rozprávka s hororovými prvkami s hlavnou hrdinkou v podobe jedinečnej zvedavej a odvážnej Koraliny.

zaru0878
12.04.2023 5 z 5

Pěkná kniha.

B4LU
10.04.2023 5 z 5

Krátká pohádka neodolatelně prorostlá hororovými prvky, která ihned evokuje můj oblíbený Oceán na konci cesty, případně počiny Tima Burtona. Jednoznačných pět hvězd.

Hanys_
09.03.2023 4 z 5

Krátký příběh, který zhltnou za pár odpolední i menší děti, zároveň horrový tak akorát, aby z toho neměli traumata. A vlastně to čtení dost bavilo i mě. 8/10

Hor89
13.01.2023 3 z 5

Pohádkový příběh s hororovými prvky - v hlavní roli se zvědavou Koralinou a podivným starým domem. Kniha je atmosférická a velice čtivá (jako téměr vše od Neila Gaimana), ale kdyby autor ubral pohádkové prvky a přidal hororu (po vzoru Oceánu na konci cesty) líbila by se mi kniha víc. A velké plus má kniha za doplňkové ilustrace Dava McKeana.

Anushka1
07.01.2023 5 z 5

Asi bude jen málo lidí, kteří by neznali příběh holčičky, která v novém bytě objeví dveře, které na první pohled nikam nevedou. Zdání však může klamat a Koralina se skz ně dostane do světa, který je stejný jako ten její, ale zároveň i úplně jiný. Přivítá ji tu druhá maminka a tatínek, kteří však mají místo očí knoflíky a Koralině tak začíná největší dobrodružství jejího života, ze kterého by se nemusela vrátit živá.
Neil Gaiman napsal tento příběh pro své dcery, takže by se mohlo zdát, že se jedná o čistě dětskou knihu. Místy je děj ale dost hororový, že by se za to nemusel stydět ani Stephen King. Četla bych to dětem? Já ano Ale ostatním bych nejdřív doporučila přečíst si knihu sami a až pak se rozhodnout. Každopádně mě čtení celkem navnadilo podívat se i na film, který mě do teď nevysvětitelně míjel.

JointlieKat94
30.12.2022 5 z 5

Výborné čtení!

Gaimana fakt žeru, vypráví jako nikdo jinej. Kdybych byla mladší, fakt bych se u toho bála (bála jsem se malinko i teď, ale pst..).

Přiznám se, že film jsem neviděla. Ale napravím to, jasně že musim. Už jen kvůli těm děsivejm knoflíkům místo očí.

Líbilo, a fakt moc. :)

AndreaOn
20.12.2022 5 z 5

Za me super...miluji i film a chtela jsem vedet, jak to bylo opravdu napsano...

MargotWolandov
18.12.2022 5 z 5

Jojo... zlatý Neil Gaiman mě zase potěšil!

lištička1998
12.11.2022 5 z 5

Jeden z nejlepších horrorů, jaké jsem kdy četla. A přitom je to pro děti!