Kuchyně pozdního středověku
Monika Feyfrlíková Černá
Na našem knižním trhu ojedinělá publikace, díky níž získáte ucelenou představu, jak se stravovali naši dávní předkové, jaká byla skladba jídla jednotlivých vrstev obyvatelstva a můžete si dokonce i vyzkoušet některý z uvedených pozdně středověkých receptů.
Přidat komentář
Kniha stručně mapuje stravování v období pozdního středověku. Člověk se dozví o tom, jak se lidé stravovali, jak stolovali nebo jaké používali nádobí. V seznamu plodin je uvedeno, které potraviny středověký člověk rozhodně nemohl znát, protože většina z nich byly objeveny nebo přivezeny až v novověku. Na konci jsou uvedeny běžné recepty tohoto období, které určitě stojí za vyzkoušení :-)
Sbírka zajímavostí o středověké kuchyni. Dříve mě nenapadlo přemýšlet, jak se používal ubrus, že ryba byla všechno, co žilo ve vodě. Oceňuji rozepsání půstů.
Recepty jsou skvělé, vyzkoušela jsem mazanec a hezký po středověku jsem použila třtinový cukr ;-)
Pomerne stručná knižka o stravovaní a kuchyni neskorého stredoveku (prevažne) na území Čiech a Moravy. Ako vyzerala kuchyňa, kde sa varilo, pieklo, aké náčinie sa používalo, ktoré plodiny, zvyky podľa sociálnej vrstvy, rozdiel medzi vidiekom a mestom a podobne. Na konci niekoľko strán receptov využiteľných aj dnes a doplnené obrazovým materiálom. Príjemná jednohubka, keď ostaneme v kuchárskej (nestredovekej) terminológii.
Velice zajímavý průvodce pro všechny, kterénzajímá nejen historie ale i strava a výživa našich předků.
Velice zajímavá a poučná kniha obsahuje tyto kapitoly: jak se nakupovalo, vařilo a jedlo v městském prostředí, kuchyně venkova a chudiny, kuchyně a stravování na panovnických a šlechtických dvorech, klášterní kuchyně, krčmy a hostince, jak jedli studenti a žáci, židovská kuchyně, na válečném tažení, co se jedlo a pilo,stolování, lov, hladomor a neúroda, jídlo v době postů a svátků, jídlo a medicína, dobové recepty.
Potěšil mě seznam rostlin, které bychom v Čechách pozdního středověku marně hledali.
Tenounká knížečka, která mi dala víc než jakákoli encyklopedie. Minimálně zajímavé a dobré recepty ;)
Autorovy další knížky
2015 | Kuchyně pozdního středověku |
2020 | Móda a odívání v husitské době |
2024 | Gastronomie českého středověku: Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali |
Tenká knížka, která přehledně a stručně uvede čtenáře do středověké kuchyně. Zajímavé informace o vaření, nádobí a potravinách dané doby. Recepty na závěr lákají k vyzkoušení.