Norské dřevo
Haruki Murakami
V románu nejvýznamnějšího japonského spisovatele současnosti se skrývá fantastický, romantický i tragický milostný příběh. Čtenář však neunikne směsici japonských reálií, psychologickým portrétům hrdinů ani scénám vášně a nespoutaného sexu. Román vyšel japonsky v roce 1987, byl přeložen do 36 jazyků a celkově se ho prodalo přes 9 milionů výtisků.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , OdeonOriginální název:
ノルウェイの森 (Noruwei no mori), 1987
WOW. Tušila jsem, že to bude stát za to a fakt hustý. Velice neobvyklé postavy, netradiční problémy. Rozhodně nic, co bych už někdy někde četla nebo viděla. Prostě za mě fakt dobrý.
Ke knize jsem se dostala diky ctenarske vyzve. Nazev lakavy i hodnoceni.... Ale pro me kniha nic moc. Cetla jsem ji pekne dlouho a zaver? Zhorsil muj pocit z knihy jeste vic... Jedina Midori zachranila cely muj dojem :)
Hodně melancholické,dost sexuální.Nějak mi neseděl začátek s koncem,týpek začal vzpomínat , ale závěr?jinak to nylo příjemné čtení, zajmavé podpříběhy...
Mé první setkání s tímto autorem a když nad tím tak přemýšlím, patrně i první setkání s jakýmkoli autorem dálně východním. Dílo vykresluje milostný život mladého muže v Japonsku 60. let minulého století. Autor v díle rozebírá osudy několika lidí, kteří se během studentských let a krátce po nich objeví v životě hlavního hrdiny Tóru Watanabeho a ovlivňují ho. Hlavními motivy jsou touha, láska a přátelství, avšak ve stínu silných psychických otřesů a problémů, které vyústí až do několika bolestivých událostí. Tóru je trochu zvláštním mladým mužem, který se však v autorově podání dobře poslouchá a čte. Úžasná je povaha a vystupování dívky jménem Midori, tu jsem si velice oblíbil. Kniha se i přes vážná a bolestná témata čte výborně, asi i proto, že jsou nám tato témata blízká. Souhlasím s komentářem z dodatku knihy, že se Norské dřevo vymyká klasické japonské tvorbě. Ano, četl jsem jen jednu japonskou knihu, ale je pravda, že kdyby nebylo uváděno, kde se kniha odehrává a japonská jména postav, mohlo by klidně jít o příběh mladých lidí z Paříže, Londýna nebo New Yorku. Právě proto nebyl Murakami mezi klasickými japonskými autory tolik oblíbený. Název Norwegian wood odkazuje na píseň skupiny The Beatles, kterou měla velice ráda Tóruova osudová láska.
Příběh je vyprávěn retrospektivně. Tóru (hlavní postava) již ve středním věku se ohlíží zpátky do svých vskutku depresivních mladých let. Román omývá témata osamostatnění, hodnotu přátelství, lásky a sebevraždy. Co se Murakamimu musí nechat je jeho schopnost vykreslování postav. Již po chvíli čtení jsem cítil osobitou energii z každé postavy, kterou nám autor předhodil. Těžko říci, jestli ve mně kniha zanechala něco jiného než smíšené pocity a krátkodobý smutek, co však po dočtení mohu dodat je, že tak příjemně čtivou a melancholickou knížku jsem v rukou dlouho neměl.
Po nadšení z Honu na ovci musím konstatovat, že Norské dřevo u mě nepadlo na úrodnou půdu. Celá kniha byla spíše depresivním mučením, které nabízelo jen malé posuny v ději a postavy balancující mezi nevyspělými teenagery a hloubavými filozofy.
Velmi pekne spracovana audiokniha. Samotny pribeh je na moj vkus chladny a citim intelektualny kalkul. Murakami pre mna nie je to prave, no.
Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě. Četla se sama, ale nějak si na ní nedokážu utvořit názor. Na jednoho člověka (hlavní hrdina) moc smutku.
Knihu jsem četla strašně dlouho, vyloženě jsem se nutila do čtení. Vybrala jsem si ji na základě čtenářské výzvy... dle zde umístěných komentářů, ale mně teda vůbec nesedí.
[audiokniha]
Norské dřevo je smutné, ale ne depresivní. Je to jako sedět dlouhé hodiny s nejbližšími přáteli v čajovně a vést dlouhé rozhovory o všem. Jeden z Murakamiho znaků je téma sexu, kdy lavíruje mezi nevkusností až nechutností a upřímnou otevřeností. Sex je součástí mnoha rozhovorů, a stačil jen krůček, aby mě to začalo nudit. Co se zdálo být radikální v 80. letech, kdy román poprvé vyšel, mi nyní přišlo skoro až onanistické a vychloubačné. Ale to vše působilo kontrastně ke krásným rozhovorům, které jsou lehké jako jarní vánek. Byly to dvě strany, které se doplňovaly.
Knihu jsem četla na základě Čtenářské výzvy. Dle hodnocení jsem se na ní docela těšila, ale byla pro mě velkým zklamáním. Kniha mi vůbec nesedla a nebavila mě.
Díky čtenářské výzvě jsem se konečně dostala ke knize, kterou nám na gymnáziu doporučila naše angličtinářka. Nyní po dočtení mám pocit, že jde o jednu z knih, jejíž četba vás svým způsobem ovlivní a pocit z ní přetrvá. Rozhodně bych ale mnoho pasáží právě přečtené knihy nečekala v díle, která nám, tehdy náctiletým, bylo doporučeno přísnou profesorkou v důchodovém věku :)
Kniha se dobře čte, melancholická atmosféra knihy je velmi působivá, bavil mě vhled do mentality lidí z druhého konce světa spolu s japonskými reáliemi, i když jen velmi lehce naznačenými. V knize se střídá rychlý úderný děj, když Watanabi tráví čas s Midori s jemným, hlubokým až snovým, kdy jsou spolu s Naoko. Bavila mě autorova přímočarost i ona syrovost, jak píše o několik komentářů níže Lizard. Souhlasím se Snobold, že pro navození lepší atmosféry ke čtení je nejlepší pustit si Norwegian Wood od Beatles :) Byla to má druhá kniha od H. Murakamiho, jako první jsem četla Na jih od hranic, na západ od slunce, která se mi líbila o malinko více, zřejmě proto že to byla první kniha od tohoto autora a styl jeho knih je podobný, navíc mi přišla taková "dospělejší" prožíváním hlavní postavy.
Kniha přečtena díky čtenářské výzvě. Hodnotit jí nebudu, protože ani trochu to nebyl můj šálek kávy.
Kniha se mi dostala do ruky náhodou. Vůbec jsem nevěděla, co od ní čekat. Velice mě překvapila syrovost příběhu,nevadil mi ani popis sexu a příběh se mi i přes depresivní podtext líbil. Četla se mi dobře a jsem ráda za její přečtení.
Tuto knihu jsem četla do čtenářské výzvy , naslepo vybrané podle tématu . Takže jsem postupně objevovala co je kniha vlastně zač . Ze začátku mi připadala jako podivný popis několika životů , postupně ale do sebe začali zapadat a začalo to i dávat smysl.
sex sebevražda Japonsko zfilmováno psychiatrické léčebny japonská literatura pornografie poruchy osobnosti romantika poruchy příjmu potravy mezilidské vztahyAutorovy další knížky
2005 | Norské dřevo |
2012 | 1Q84: Kniha 1 a 2 |
2010 | Kafka na pobřeží |
2004 | Na jih od hranic, na západ od slunce |
2015 | Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování |
Určitě si u knihy neodpočinete, ale za to mnoho užijete a poznáte. Kniha je docela opravdu depresivní, ale velmi dobře napsaná. Netradiční postavy a zajímavý děj vás dostane.