-markéta- Online -markéta- komentáře u knih

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Další díl Harryho za mnou a opět super! Za mě tedy tento díl neslabší, ale konec ovšem ztrhující a smutný. Harry mě v chvílemi hodně štval.
Myslím si, že tam několik pasáží bylo zbytečných, ale to je můj názor.
Harryho miluji a těším se na poslední díl!

25.08.2020 4 z 5

Bál šílených žen Bál šílených žen Victoria Mas

(SPOILER) Já jsem nadšená! Narazila jsem na tuto knihu omylem, ale velmi mě zaujala a jsem moc ráda, že jsem po ní sáhla.
!!!SPOILER!!!
Kniha vypráví o psychiatrické léčebně ve Francii, kam manželé, děti, rodiče odkládají své ženské polovičky. Řekli byste, že v léčebně by měly být nemocné ženy, avšak v některých případech se tam nacházely ženy, které se pouze nehodily do společnosti, nebo se bouřily, či byly jednoduše jiné. V léčebně prováděli pokusy na ženách, které měly záchvaty. Úmyslně jim je vyvolávali a lidé se na to chodili koukat - hyenismus.
Hlavní hrdinkou je pracovnice Genevie, která je striktní a žije pro svou práci (sama dříve byla psychicky nemocná). Na pacientky je dá se říci zlá. Avšak nová pacientka Eugenie, která vidí duchy a může s nimi mluvit, v ní něco zlomí a Genevie se změní. V první řadě ošetřovatelka samozřejmě nevěří, že něco jako duch existuje, avšak Eugenie ji přesvědčí (bude mluvit s její mrtvou sestrou) o opaku.
Vše končí tak, že slečna Genevie pomůže Eugenii utéct z léčebny a sama se poté stává její pacientkou.

V knize je velmi zajímavé sledovat, jak to na takovém místě chodí a jak místo vnímají pacientky.
Kniha byla skvělá a moc by mě zajímalo, jak se bude vyvíjet život Eugenie po útěku.

Hlavní otázkou celé knihy je, kdo je vlastně nemocný a kdo ne.

10.06.2020 5 z 5

Máj Máj Karel Hynek Mácha

O knize jsem přemýšlela už když jsem maturovala, ale něco mi říkalo, že to nebude taková sláva, jak všechny literární nadšenkyně říkají.
Ale přeci jenom je to klasika, kterou by měl každý za svůj život alespoň jednou přečíst.
Když jsem začala číst, musela jsem se usmát, neboť jsem si vzpomněla na základní školu, kdy jsem se nejznámější pasáž musela učit nazpaměť (kousek si pamatuji dodnes - jako každý).
Každopádně jsem o knize měla správné mínění. Není to nic extra.
Jednoduchý příběh, který je napsán zbytečně složitě.
SPOILER!!!
Ve zkratce - Příběh milenců Jarmily a Viléma. Oba tragicky zemřou. Vilém je popraven za vraždu svého otce, který sváděl Jarmilu, jakmile se to Jarmila dozví, utopí se.

07.03.2020 3 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

A tohle je přesně ten díl, který se už liší poměrně dost od filmu.
Za mě lepší, protože se člověk dozví více věcí a více věcí je i rozvedeno. Každopádně některé pašáže se liší úplně (nebudu vypisovat, protože nechci spoilerovat).
Harry Potter je srdcovka, po které sáhnu vždy, když chci nějakou lehčí a nenáročnou literaturu. Každým dílem více a více obdivuji spisovatelku, že něco takového dokázala vymyslet - stále to nechápu.
4 hvězdičky dávám z důvodu zbytečně (za mě) dlouhého začátku, než Harry vůbec jel do Bradavic.

01.03.2020 4 z 5

Vděk Vděk Delphine de Vigan

Knihu jsem přečetla na jeden zátah a mrzelo mě, když skončila.
Tato kniha obsahovala vše, co od knihy očekávám: čtivost, vtip, lehký smutek a hlavně pointu. Na konci se podle mě každý zamyslí.
Jedná se o mou druhou knihu od této autorky a opět jsem byla nadšená, takže rozhodně sáhnu po zbývajících.
Jednoznačně doporučuji.

18.02.2020 5 z 5

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Knihu jsem si koupila z důvodu, že jí byl plný Instagram a doporučovaly ji moje oblíbené knižní influencerky + knihy z válečného období miluji.
Poprvé jsem knihu vzala do ruky někdy v listopadu a po 60 stránkách jsem si řekla, že tohle teda ne-e. Každopádně já nejsem typ čtenáře, který by to s knihou takhle lehce vzdal a sáhla jsem po ní tedy teď a musím říct, že nechápu, co to se mnou v listopadu bylo, protože takhle knížka je doopravdy skvělá!
Všechny knihy z válečného období, které jsem četla byly z koncentračních táborů. Tento příběh nám ukazuje, jak celou válečnou situaci vnímali Němci.
Bylo to pro mě něco nového a něco, co se mi doopravdy moc líbilo a musím doporučit.
Dokonce jsem si i na konci pobrečela.

18.02.2020 5 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Nádherná kniha!
Poprvé, co jsem četla knihu z Osvětimi a nebyla pouze o židech, ale byla o romech! Super!
Nádherný příběh plný emocí, naděje, obětování, lásky.
Četla jsem už mnoho knih s touto tématikou, ale tato se mi zdá zatím jako jedna z nejlepších!
Kniha se četla sama. Rozhodně doporučuji.

23.10.2019 5 z 5

Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

Další skvělá detektivka za mnou!
Skvělý, napínavý příběh! Vůbec by mě nenapadlo, kdo za tím celým stojí. Každopádně jsem čekala jiný konec, ale to už je tím, že jsem žena a přečetla jsem mnoho románů a viděla plno zamilovaných filmů.
Určitě stojí za přečtení!

08.10.2019 5 z 5

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Karla Čapka mám moc ráda a tato kniha mě opět jen usvědčila v tom, že byl skvělým autorem!
Od začátku mi sice bylo jasné, jak to celé bude, ale i tak byl děj velmi zajímavý.
Doufám, že se na tuto divadelní hru půjdu někdy podívat do divadla, protože určitě stojí za to!

26.06.2019 5 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Další super detektivka!
Doopravdy zajímavá zápletka, která vede k nečekanému konci (alespoň pro mě).
Rozhodně stojí za přečtení a já se nemohu dočkat, až se pustím do autorovy druhé knihy, která doufám bude také tak dobrá!

16.03.2019 5 z 5

Božský bastard Božský bastard Christina Lauren

Čekala jsem něco na způsob 50 odstínů. No, bylo to tisíckát lepší než ostíny. Tohle nebyla romatická knížka do 3/4, ale mě to vůbec nevadilo. Nemusím romatický knihy, u kterých vím, že to dopadne dobře. Ano, bylo mi jasné, že tohle dopadne tak, jak to dopadlo, ale bylo to něco jiného, než jsem čekala. Bylo to velmi strhující a v některých úsecích knihy jsem se až musela pro sebe pousmát.
No, opět jsem začala číst sérii, kterou budu chtít přečíst celou.

09.12.2018 5 z 5

Grey Grey E. L. James (p)

Kdybych neměla hodně práce do školy, knihu bych byla schopná přečíst za jeden den.
Bylo super si opět připomenout, jak to vlastně celé začalo. Pohled Christiana mi byl jasný, ale jenom tím, že vím, jak to celé škončí. Každopádně i tak jsem si knihu nesmírně užívala a hltala každý řádek.
Nechtěla jsem tuhle knížku číst a ani nevím proč, ale jsem ráda, že jsem se do ní pustila a přečetla! Za mě to byla pecka!
Jsem ráda, že jsem knihu četla doma, protože číst ji na veřejnosti, tak si o mě lidi řeknou, že jsem blázen, protože jsem se u nějakých pasížích usmívala jak "trotl".
Tímto jsem úspěšně ukončila 50 odstínů!

14.10.2018 5 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Četla jsem o posledním dílu, že se lidem nelíbil a byl pro ně velikým zklamáním. Jakože vážně? Za mě byl právě třetí díl ten nejlepší! Vyvrcholení celé triologie!!!
Tolik emocí. Trochu předvídatelný konec, ale to mi vůbec nevadilo!
Brečela jsem, zasmála jsem se, zamyslela jsem se, prostě třetí díl obsahoval vše, co dobrá kniha obsahovat má.
DOPORUČUJI CELOU SÉRII KNIH.
(autorce moc děkuji)

27.09.2018 5 z 5

Piková dáma Piková dáma Alexandr Sergejevič Puškin

Kniha, kterou máte do hodinky přečtenou.
Příjemné čtení, kde se projevuje na místo očekávané lásky hamužnost po penězích a touha po výhře.
Aneb kdo chce víc, nemá nic.
Vemte si, kdybyste věděli 3 výherní karty. Každý den můžete vsadit pouze na jednu. 2x to vyjde a vy už máte dostatek peněz, ale i tak jdete pro tu třetí výhru, která vás však stojí prohru všech peněz a prohru toho nejdražšího - sami sebe.
Krásná záležitost. Trochu mi vadily francouzské výrazy, i když jsou na konci knihy vysvětleny - proto 4 hvězdičky.
Stojí za přečtení.
Podle mě je to dílo i lehce na zamyšlení.

06.01.2018 4 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Nerada čtu poezii, ale básně od Erbena miluju! Plno básní jsem se musela učit na recitační soutěže a vždy jsem byla nadšená. Básně se dobře pamatují a rýmují.
Dnes jsem přečetla celou Kytici a mnohé básně si i pamatovala.
Vřele doporučuji!

27.08.2017 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Knihu mi doporučila kamarádka, která z ní byla velmi unešená. Četla jsem jí nadvakrát, protože poprvé mě začátek nezaujal a já jí odložila. Po půl roce jsem se k ní vrátila a mohu říct, že jsem za to moc ráda! Začátek knížky mě moc nenadchl, ale dalšími stránkami jsem se přesvědčovala o opaku. Knížka ve finále byla neskutečná. Nečekala jsem od ni tolik, ale vážně stála za to a mohu jen doporučit! Doufám, že vyjde i film, protože by mohl byt velmi zajímavý!

05.07.2016 5 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Kniha se mi velmi líbila. První jsem viděla film a mohu říci, že jsem se na ten film vůbec nemusela koukat. Bohatě by mi stačilo přečíst si knížku. Kniha byla o hodně lepší než film. Film byl podle mého velmi zcenzurovaný oproti knize. Bála jsem se ji čist, protože mě vyděsilo 606 stran, ale uteklo to velmi rychle a já už se těším, až začnu číst druhý díl a doufám, že mě zaujme tolik, jako první díl. Všem určitě doporučuji. Každopádně kdo neviděl film a první si přečte knížku, tak podle mého film ani nedokouká, protože ten děj je sice stejný, ale mnoho situací je jiných.

04.10.2015 5 z 5

Pohřbení andělé Pohřbení andělé Patricia Gibney

(SPOILER) Tentokrát začnu otázkou na vás, kdo jste knihu četli. Kdo si také myslel, že na prvních stránkách umřel Boyd? Málem jsem umřela! Autorka to napsala velmi dobře a mně bilo srdíčko jak o závod. "Díky bohu" to byla "jenom" Boydova matka. (Zní to hrozně, ale doufám, že mě chápete.)

Další věc. Nezvyknu si na to, že o Boydovi někdo mluví jako o Markovi? Jsem jediná, komu to prostě nejde přes oči?

Za další. Lynchová? Ze srdce jí moc gratuluji, protože se právě dostala na stupínek vítězů v tom být největší kráva série. Lottie je stále hrozná, ale postupně se lepší (snad taková zůstane).

Nyní můžu přejít k ději. Napínavé, skvěle napsané. Jeden člověk a tolik škody, hrůza. Líbilo se mi, že tam bylo poměrně hodně postav, které spolu byly nějakým způsobem propletené. Bylo to chvílemi možná matoucí, ale já jsem ráda, že jsem musela i trochu "přemýšlet" a ne jen hltat řádky.

Lottie a Boydovi moc fandím a doufám, že se uzdraví, vezmou se, najdou společné bydlení a budou šťastní. Také se těším na vývoj Katie a Luise – odstěhují se nebo v tom bude nějaký zádrhel? A nová šéfka? Tuším, že to bude pizdička (můžu to slovo použít?), ale uvidíme v dalším díle.

Parádní díl, ale něco mi tomu přeci jenom chybělo, takže na 5 hvězdiček to nebylo.

28.08.2024 4 z 5

Divomor: Síly, jež v sobě objevila Morrigan Crowová Divomor: Síly, jež v sobě objevila Morrigan Crowová Jessica Townsend

Druhý díl byl opět velmi milým čtením. Mog je skvělá a je mi líto, že na ni spolužáci a i dospělí koukají skrz prsty. Chápu, že se obávají zla, které v ní může, jako v divomorce, být, ale tímto chováním v ní spíše to obávané zlo vyvolají. Morrigan je ale silná holka, se vším se popere a pomáhá i těm, kteří si to vůči její osobě nezaslouží.

Nejsem cílovka pro tuto knižní sérii, ale tím spíš si myslím, že v ní nacházím věci, co by děti nenašly, a tím víc jsem jí okouzlena. Stále méně vidím podobnost s HP a doufám, že již nebudu číst žádný komentář nebo recenzi o tom, že se autorka nechala inspirovat právě bradavickým světem.

Moc příjemná knížka a já se těším, až se zase někdy (druhý díl jsem četla po 2 letech) pustím do toho třetího. Krásná oddechovka, u které jsem nemusela nad ničím přemýšlet a pouze si užívat děj.

12.06.2024 5 z 5

Nenávist Nenávist Chris Carter

(SPOILER) Doufala jsem v to, že se pan spisovatel vrátí k tomuto případu, protože Zloba byl, a stále je, mým nejoblíbenějším dílem.
Lucien je zvláštní osoba, kterou nesnáším a miluji zároveň. Imponují mi takto inteligentní lidé – bohužel jsou mezi nimi i záporáci.
Napínavý díl plný zvratů, chytrosti, propracovanosti, nadějí i zklamání. Studovala jsem bezpečnostně právní studia, takže kriminalistika, kriminologie, forenzní psychologie a trestní právo mi není cizí a vždycky si velmi užívám, když se v knihách dočtu nové věci, nebo když mi něco sedí se školou apod.

Musím vám však říct, co mě zklamalo. Není to chyba pana spisovatele, ale moje. Moc bych si přála, abych tento díl četla v době, kdy nebylo jisté, jestli bude další díl. Já bych si tak moc přála brečet až se zajíkat z toho, když se Robert rozhodl zabít sebe i Luciena, aby nikdo další kvůli němu již nezemřel. Jsem trochu sebemrskač, ale strašně bych chtěla zažít ten pocit, tu bolest, kdy bych si doopravdy myslela, že se Robert zabil a tím by skončila i celá série – což by se nabízelo a velmi by se to hodilo a bylo by to dokonalé zakončení.
Na druhou stranu jsem velmi ráda, že série pokračuje, protože bych byla nesmírně zklamaná, že taková dokonalá série skončila, což se bohužel jednou stane.

PAN SPISOVATEL opět nezklamal.

04.04.2024 5 z 5