1amu 1amu komentáře u knih

Bouře před Bermudami Bouře před Bermudami Richard Konkolski

Richard Konkolski, zřejmě nejlepší český jachtař všech dob byl od počátku své sportovní kariéry spíše podporován přáteli z blízkého Polska. Kvantum bafuňářů u nás od těch nejmenších až po vrcholové, dělalo co mohlo, aby klacky, které mu házeli pod nohy byly co největší.
Nelze se divit, že v r.1982 využil nepokojů v Polsku a odtud emigroval do USA, kde žil až do r.2016.
Tato kniha popisuje jednu bouřlivou cestu s jeho lodí Niké v oblasti proslulého bermudského trojúhelníku.
Cituji z knihy:... Bylo kolem deváté hodiny večer, když jsem zaslechl, jak řev moře rychle narůstá. Pak se ozval třeskot. Vyletěl jsem z kóje jako střela a v tutéž chvíli jsem cítil, jak je Niké uchopena mohutnou silou a začíná se otáčet na bok. Vzepřel jsem se o strop kajuty. Při prudkém náklonu Niké se na návětrné straně lodě uvolnila víka zakrývající skladovací prostor pod kójemi. Těsně před obličejem mi proletěly konzervy, nářadí, kamery a ostatní vybavení. Všechno se sesypalo na levý bok lodi. Později jsem se divil, jak jsem vůbec stačil vyskočit z lůžka. Místo, kde jsem ležel, bylo zcela zavaleno změtí šatstva, předmětů a věcí...
Obdivuji autora, že si ve svém bouřlivém životě našel čas, aby napsal (zatím) 14 knih.

04.02.2020 5 z 5

XIV. zimní olympijské hry Sarajevo XIV. zimní olympijské hry Sarajevo Karel Procházka

Na tehdejší dobu vydání, vcelku vkusná publikace, do které jsem po delší době nahlédl. Osvěžil jsem si sportovce, kteří nám udělali medailemi radost.
Předchůdkyně Ledecké - Olga Charvátová získala bronz ve sjezdu, totéž Jožka Sabovčík (ač handicapován zraněním) v krasobruslení, také Pavel Ploc ve skocích na lyžích, stejně jako v běhu na lyžích Květa Jeriová. Ta ovšem měla velkou zásluhu na stříbru štafety žen, kde medaili brala i maminka později narozené Gabriely Koukalové - jméno ? Gabriela Svobodová. Stříbro získali i hokejisté na 2.místě za SSSR. (Vladimír Růžička z tohoto týmu vydržel a za 14 let si převzal v Japonsku neuvěřitelnou zlatou medaili, a to již v roli kapitána-odplata za rok 1984).
Zdravo Sarajevo !

04.02.2020 4 z 5

Bůh ví Bůh ví Joseph Heller

Je úžasné, když si autor řekne, že si vybere postavu z Bible, mimo to zjistí plno drbů okolo , v tomto případě, o Davidovi a moderním jazykem vyplodí příběh, nad kterým možná mnozí ve Vatikánu nejásali, ale čtenáři to přijali s nadšením. Velice se mi líbí komentář woodwarda, který na 6 řádcích osvětlil o čem toto kouzelné čtení je. Tím chci říci, že mistr komentářů dovede na malé ploše vystihnout jazykem "jak mu zobák narost" podstatu knihy.

04.02.2020 5 z 5

Proč? Jak? - Jak to funguje? Proč? Jak? - Jak to funguje? kolektiv autorů

Vzhledem k tomu, že jedno z mých hobby je komunikace na větší vzdálenosti a byl bych samozřejmě rád, aby jeden z mých potomků v těchto kolejích pokračoval, považuji za potřebné, aby byl od mládí zatím inspirován knižně. Zatím pouze doufám, že tato kniha k tomu pomůže.

Proč? Jak? - Vlaky Proč? Jak? - Vlaky kolektiv autorů

Naše rodina je historicky zatížena kladným vztahem k vlakům. Nelenil jsem tedy a knihu zakoupil. Ještě nedávno jsem (já bloud) myslel, že mašinky a vláčky kolejáčky zajímají pouze kluky. Inu mýlil jsem se. Zde na DK jsem byl poučen "Metlou", že mašinky obdivuje i její dcerka.
Děkuji . Člověk se pořád učí, že ano ?

03.02.2020 4 z 5

Tajemný hrad v Karpatech Tajemný hrad v Karpatech Jules Verne

Z duše mi mluví opět a znovu Hobo . Byť jde o úžasnou předpověď možných technických zázraků v daleké budoucnosti, je Hobo prvním ze čtenářů, který vyslovil axiom:
Kdyby J. Verne věděl, že jediní, kdo ho opravdu pochopí, budou Češi, určitě by o nich napsal tlustý nacionalistický román; bohužel nevěděl.
Jsme opět o slova "kdyby", které je tak blízké Čechům !
Dovolím si podotknout, že k d y b y Verne žil ještě v r.1914 (zemřel o 9 let dříve), tak by Ferdinand d,Este necestoval s českou chotí do Sarajeva a jeho děti by neskončily jako sirotci. Vždyť o jejich výchovu se čas staral i Největší Čech Jára Cimrman !
Ale zpět ke knize. Pro mne jde o jednu z nejlepších knih autora.

Smysluplná vražda Smysluplná vražda Agatha Christie

Líbí se mi nová kategorie knih paní Agathy - Laskavé povídání o vraždách- vytvořená kap66, doposud jsem preferoval - Lehký, občas zamilovaný románek, okořeněný vraždou-
Ale tento výraz je trefen přesněji. Protože jsem pamětník, viděl jsem i vynikající filmovou verzi, v hlavní roli slovutná M.Rutheford-super ! Ale nebyla to Jane M. (hlavní důvod cca + 30 kg od originálu).
Jde o příjemné čtení v hnusném počasí, doma v křesílku s dobrým pitím a tichou (nevlezlou) hudbou.

Duhová šestka Duhová šestka Tom Clancy

Jedna z knih \"továrny pana Clancyho\", která se dá ještě číst. Nejde o veledílo, ale byť je myšlena jako thriller, je místy i úsměvná. Byla napsána ještě v době, kdy Boss ještě nezadával základní myšlenku (čti - o čem by to asi mělo být), jak to bylo v poslední době a samozřejmě s kvalitou to šlo dolů. Při četbě jsem se rozhodně nenudil. Proto si myslím, že jde o průměr.

03.02.2020 3 z 5

Deset let ve fotografii MF DNES Deset let ve fotografii MF DNES Herbert Slavík

Herbert Slavík (* 1963) je Pan fotograf, držitel řady tuzemských i zahraničních ocenění, autor a spoluautor řady fotografických publikací. V letech 1986 až 1990 působil jako fotoreportér pro Mladou frontu a od roku 1990 do roku 2002 působil jako vedoucí fotografického oddělení ve zmíněném deníku. Od roku 2001 se věnuje převážně fotografování portrétů, od roku 2003 je fotografem na volné noze. S manželkou Terezou Brodskou mají syna Samuela, který se narodil v roce 1996. Za vrchol jeho tvorby považuji závěr roku 1989 a počátek roku následujícího.

02.02.2020 4 z 5

Nová dívka Nová dívka Daniel Silva

Autor mě překvapil, protože jeho poslední příběhy Gabriela Allona nebyly nic moc. Hned začátek - první věta, první odstavec čtenáře osloví a vtáhne do děje. Únos mladičké princezny Korunního prince, dcery následníka trůnu Saudské Arábie Chálida je mimořádný námět. A ještě k tomu se tak stane na exkluzivní soukromé škole v Ženevě. A co teprve, když Chálid, typ moderně uvažujícího Sauda, požádá o pomoc Izrael, respektive šéfa Ústavu (Mossadu) Allona. Ten je pořád stejný, tedy schopný, akční-přes vysokou funkci i osobně, ostatně jako vždy. Až do dvou třetin knihy jsem byl spokojen. Výborně vykreslené postavy Chálida a ruského Cara (hádejte o koho jde ?), ale najednou se vše zadrhne. Připadal jsem si, že mně veze kdosi v Porsche a najednou auťák ztratí šťávu.
Kdo četl z této řady Portrét špionky, setkal se s Američankou Sarah Bancroft (CIA), která již pracuje mimo státní služby. Dělá vedoucí exkluzivní obrazové galérie. Proč zrovna ji autor vtáhl do děje ? Udělal z ní buď Pata nebo Mata. A čtenář to nemůže pochopit. Právě tak elitní zabijáci, používající nejmodernější prostředky k likvidaci k tomu určených osob. Najednou jsem měl pocit, že tvrdý výcvik těchto strojů na zabíjení je k ničemu, jednají úplně nepochopitelně. Daniel Silva, jinak eso špionážních thrillerů se v přemíře nápadů jaksi zapletl. Zpočátku to bylo na 5*, ke konci zdaleka ne. Proto jsem zvědav co tomu řekne třeba Killingjoke ?

02.02.2020 3 z 5

Filmové komedie I. Filmové komedie I. Zdeněk Svěrák

Chválit předobrazy oněch pěti filmů je nošením dříví do lesa, ale pořád vzpomínám u Marečka na legendárního tlumočníka z Rumunštiny pana Vozába a jeho zlidovělé Hujer, metelesku blesku, i když se ten film panu 2.prezidentovi opravdu, ale opravdu nelíbil . A Na samotě u lesa, fantastický řemeslník pan Řehák, který šéfoval z křesla renovaci chalupy ubohého vlastníka, obklopen basami piva - nádhera. A samozřejmě Vesnička středisková, natočená prý náhodou a pořád vidím předsedu JZD pana Štibicha, který napomíná Václava (O.Vlach), aby si dal bacha na ty sirky. Maličkosti ? Ano, ale našinec nezapomíná. Všechny filmy vzniklé z těchto předobrazů, beru jako nádherné pohlazení čtenáře.

01.02.2020 5 z 5

Atlas kultúrnych zaujímavostí Slovenska Atlas kultúrnych zaujímavostí Slovenska Daniel Kollár

Miluji Slovensko, kde mám hodně přátel. Proč ? Prožil jsem tam prvních 10 let svého života a s kamarádem z 1.-3. třídy udržujeme plodný kontakt do současné doby. Slováci byly vždy iniciativnější ve vydávání světových knižních novinek (viz.Letisko, Peniaze, Liek etc.) + Zelená knižnica. Je dobré si zvyšovat své poznání o oblastech, o kterých jsem si myslel, že je znám. Vítám tuto knihu.

01.02.2020 4 z 5

Na kole z Litomyšle do Medžugorje, Londýna a k Hoře křížů Na kole z Litomyšle do Medžugorje, Londýna a k Hoře křížů Petr Jiříček

Mám knihy tohoto zaměření rád. Dozvím se množství detailů o navštívené destinací, které bych jako obyčejný turista třeba přehlédl.
Autor Petr Jiříček – učitel hudby z litomyšlské Základní umělecké školy a také varhaník z kostela Povýšení svaté kříže, který ve vzácných chvílích volna rád usedá na bicykl. Podniká na něm neobyčejné cesty do vzdálených krajů. Jeho cesty jsou vlastně poutěmi v tom pravém slova smyslu – v cíli jej a jeho parťáky očekává nějaká religiózní vzácnost. A tak můžeme s Petrem a Dominikem cestovat z Litomyšle na Balkán až do Bosny a Hercegoviny, kde se v její chorvatské části nachází mariánské poutní místo Medžugorje. S Petrem a Pavlem se na další cestě západním směrem až za kanál La Manche podíváme do Londýna, přičemž chybělo málo a ocitli bychom se až na nejstarším mariánském poutním místě Evropy – v anglickém Walsinghamu. Třetí Petrova cyklopouť, tentokrát s Lukášem, vede na severovýchod – až k litevské Hoře křížů. Čtenáři již záhy objeví i jeho literární talent. Výjimečnost Petra spočívá ve vzácném literárním stylu kombinujícím humorné a cestopisné prvky, včetně téměř psychologicky dokonalého rozboru postav svých tří naprosto odlišných kolegů, kteří jej provázeli.

333 obrázků z farmy 333 obrázků z farmy kolektiv autorů

Záslužná práce nakladatelství INFOA, které se tímto směrem, respektive pomocí tématických leporel prosazuje na knižním trhu pro ty nejmenší.
Jde o barevné rozkládací leporelo pro děti s mnoha barevnými fotografiemi. Jak je v titulu uvedeno obsahuje 333 obrázků, které jsou tematicky seřazeny. Jde o vhodný dárek našim nejmenším milovaným, kteří jej určitě ocení. A co je důležité, není předražené tak, jak pozorujeme u některých publikací pro děti.

01.02.2020 4 z 5

Bezpečný domov, otevřený svět: proč budu volit KSČM Bezpečný domov, otevřený svět: proč budu volit KSČM Miloslav Ransdorf

Povinná četba té části voličů, která udržuje soudruhy ve Sněmovně. Vydáním této knihy v roce 1998 prokázala Česká republika realitu, že je u nás demokracie. V rámci studia je dobré si něco ze 76 stránek přečíst, abychom byli "in".

01.02.2020 1 z 5

Zdeněk Nejedlý Zdeněk Nejedlý Miloslav Ransdorf

Kdo jiný mohl napsat tuto knihu, než bývalý pracovník Prognostického ústavu Miloslav Ransdorf. Zdeněk Nejedlý byl nešťastnou postavou české levicové inteligence za I.republiky. Byť univerzitní profesor se zapsal do dějin svým odporem k Ant.Dvořákovi . Proč ? Odkazuji na knihu J.Škvoreckého : Scherzo capriccioso. Veselý sen o Dvořákovi a v 50-tých létech svými nedělními rozhlasovými promluvami před obědem. Nádherná filmová role B.Šmerala, který jej ztělesnil v ihned zakázaném filmu Skřivánci na niti a později zmíněn i v semináři hry ŠVESTKA od Svěráka, Smoljaka a Járy Cimrmana. Ten posledně citovaný pravil : „K neduhům stáří, postihujícím hlavně intelektuály, patří především dvě vady, komplementárně spojené. Jsou to: neschopnost udržet myšlenku a neschopnost myšlenku opustit“ . O tom se již autor nezmiňuje.

01.02.2020 2 z 5

Vaska Trubačov a jeho kamarádi Vaska Trubačov a jeho kamarádi Valentina Osejeva

Souhlasím s woodwardem ! Soudružka Valentina Osejeva zplácala neuvěřitelnou slátaninu, tak jako mnozí od Velkého bratra. Byly toho plná knihkupectví a tyto knihy byly samozřejmě na pokyn shora kupovány zejména pro knihovny, či jako odměna vzorným pionýrům, svazákům a dalším zasloužilým, viz knihy jako Daleko od Moskvy nebo Rytíř zlaté hvězdy. Zfilmované, dokonce v barvě . Ještě, že si soudruzi normalizátoři po roce 1968 uvědomili, že tudy cesta nevede a tak místo Vasky T. či Pavlíka M. mohly tehdejší "Husákovy děti" číst třeba i Křemílka a Vochomůrku.

01.02.2020

Pavlík Morozov Pavlík Morozov Vitalij Gubarev

Vzor zrůdné sovětské ideologie, kopírované v 50-tých létech čs.bolševiky v rámci kampaně"združstevňování a rozkulačování". Podle podání sovětské propagandy Pavlík Morozov udal svého otce úřadům jako kulaka. Jeho otec byl pak poslán do Gulagu a Pavlík Morozov byl brutálně zavražděn vesničany.
V podstatě šlo o 13-ti letého zfanatizovaného fízla jehož příběh náramně vyhovoval stalinské propagandě.
Případ Pavlíka Morozova byl symbolem protikladu křesťanské („Cti otce svého a matku svou“) a stalinské komunistické morálky („Buď bdělý a ostražitý“). Po celé období komunismu byl oficiálně dáván za vzor sovětským dětem i dětem v ostatních komunistických satelitech Sovětského svazu, jeho životopis od Vitalije Gubareva patřil mezi nepominutelnou povinnou (rozuměj - brakovou) odpadovou školní četbu.

01.02.2020

Cesta kolem světa za 80 dní Cesta kolem světa za 80 dní Jules Verne

Jeden z krásných vánočních dárků, i když kniha nebyla s originálními ilustracemi, které ji činí ještě hezčí. Napínavý příběh anglického gentlemana Fogga, který na své pouti zachrání překrásnou indickou princeznu. A k tomu názorný popis jak to chodí v anglických pánských klubech. Tak ty u nás nemáme. Je s podivem, že jsme se ( my pánové) neinspirovali knihou K.Amise Egyptologové.
Ale zpět k tomu co napsal, podle mně, lichotivě o Angličanech Francouz. Vím, že šlo o první širokoúhlý film, který jsem viděl.

31.01.2020 5 z 5

Mathias Sandorf Mathias Sandorf Jules Verne

Pro mě, jako puberťáka to byl Monte Cristo ! Sice Maďar, ale "hrdina jak vyšitý". Jak správně říká níže Hobo : ... V každém případě lituji, že něco obdobného nenapsal můj oblíbenec i o Čechu...
Koho asi Hobo myslel ? Járu Cimrmana zřejmě ne.
Kniha rozhodně patří mezi ty nejlepší Verneovky. Měl jsem ji brožovanou, pak mi ji někdo uzmul. Ale největší dojem jsem z ní měl při návštěvě kamaráda, kterému otec kupoval prozřetelně v červené kůži nádherně vázané Verneovky.

31.01.2020 5 z 5