3nitka 3nitka komentáře u knih

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Pekne vyrozprávaný príbeh, rodinné vzťahy. Hanu by som občas prizabila, Viktorovi spočiatku jednu capla. Ale, každý sme nejaký, a až vekom prichádzame na to, čo je v živote dôležité.

14.09.2019 4 z 5

Strom, ktorý dáva Strom, ktorý dáva Shel Silverstein

Túto knihu som chcela už veľmi dlho. A po strastiplnej ceste sa ku mne dostala. Kiežby sa dalo dať 10 hviezdičiek.
Píše sa o nej ako o knihe pre deti, ale neviem. Z môjho pohľadu je to kniha, o ktorej sa s deťmi treba rozprávať.
V príbehu vidím obraz ľudskej arogancie, bezohľadnosti. Iba brať, bez ohľadu na následky. Akoby všetko okolo bolo iba kôli tomu, aby ľuďom slúžilo.
Z knihy mi je strašne smutno.

13.09.2019 5 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Mohla byť kúsok dlhšia:-)
Zaujímavý nápad čo sa nám môže stať v knižnici.

11.09.2019 4 z 5

Tma Tma Jozef Karika

Môj prvý Karika. Odporúčali mi Trhlinu, ale dostala som sa najprv k Tme, tak čo už som mala robiť:)
A áno, začiatok dobrý ale k záveru už toho bolo priveľa. A ten koniec, no, nepáčil sa mi.

10.09.2019 3 z 5

Štvanice Štvanice Martin Goffa

Vynikajúce. Čoraz lepšie.

10.09.2019 5 z 5

Poďme sa báť Poďme sa báť Jozef Marec

Strašidelné rozprávky z môjho rodiska. Pekne napísané, sotony z môjho detstva poznám :)
svetlonosa som ale nestretla a ani vodníka.
" … aj zaľutoval, že za ním prestala chodiť. Lebo, hoci bol už starý, šumná dievka je šumná dievka, aj keď je to sotona! "

Škoda, že už strašidiel akosi niet. Stratili sa, odsťahovali do iných svetov. Asi pochopili, že najväčším strašidlom, ktorého sa treba báť, je človek sám.

08.09.2019 4 z 5

Bimaček Bimaček Jozef Marec

Narodila som sa na Kysuciach a na Kysuciach stále bývam. Niektoré zážitky spoznávam :)
Na lazoch a kopaniciach bol ťažký život, to je jasné. Ale to všade na samote, nielen na severe Slovenska.
Pri čítaní mi bolo občas smutno.

…neubránil sa jeden z lekárov z Frýdku poznámke: "První selka ze Slovenska, tak čistě umyta a opatřena"

…obrovský kus podmáčanej lúky a na nej nekvalitná, podlejšia tráva, šachorina, ostrica a puškvorec, kde sa aj v najsuchšom lete muselo v gumákoch. …Seno odtiaľ bolo nehodné, akurát podstieľať ho pod kravy. Ani ho nedávali do stodoly k ostatnému a múdre kravy ho nechceli žrať….Tomuto nerozumel - prečo museli drieť na to hlúpe seno, keď ho potom podstieľali pod statok. Nechápal, nevedel, že by to pre gazdovku bola potupa, nechať nepokosenú lúku, aj keby na nej priam tŕnie rástlo…

Bolo mi smutno z toho, že dnes to neplatí. Žiadna úcta k prírode, k zvieratám. Záhradka trikrát tri metre vykosená a za plotom ….

01.09.2019 4 z 5

Vykoupení Vykoupení Martin Goffa

Strávila som nedeľu s dvoma príbehmi detektíva Mika Syrového. A bol to príjemne strávený čas. Domáce prostredie, uveriteľné príbehy a smutné ľudské osudy. Plánujem ďalšie v sérii, žiaľ v našej knižnici sú iba tieto dva, zrejme náhodne vybrané a zakúpené.
Každopádne, Martin Goffa je výborný autor a teším sa na ďalšie príbehy.

14.07.2019 5 z 5

Vojna s besmi Vojna s besmi Juraj Červenák

Úžasné oddychové čítanie. Rogan a Goryvlad je výborná dvojica. Bojujú bok po boku proti démonom, občas jedného z nich pripichne niekto k podlahe, druhého pretne kopijou :)

"V behu rúbal, bodal, kopal, dupal po trupoch a lebkách. Čižmy mu hlasno čvachtali, také boli nasiaknuté čiernou krvou."
"Rogan sa bleskovo prikrčil. Zubaté ostrie plné bodcov a hákov mu presvišťalo nad temenom a zaťalo sa do modly. Besov trup s mľasknutím skĺzol z panvou spojených nôh, črevá sa vysypali na dvor. Krutomor sa v húfe Bielovlasých roztancoval ako vetrom zmietaný plameň. Krvavý oheň naplnil Roganove údy strašnou silou.
Modly pred svätyňou zafŕkala čierna krv."

Aká je len tá slovenčina krásna reč:)
Vďaka Juraj, za skvelú knihu.

13.07.2019 5 z 5

Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu Vilém Křížek

Za mňa výborné čítanie. Podobnosť s Holmesom vôbec nie je na škodu. Vrelo odporúčam každému, kto nepotrebuje masového vraha a šialenca typu Jurek a spol.

30.06.2019 5 z 5

Temný karneval Temný karneval Ray Bradbury (p)

Ako vo väčšine poviedkových zbierok, niektoré poviedky slabšie a niektoré vynikajúce.
Poviedky Kostra, Vítr, Malý vrah a Rakev sú dokonalé.
Viac ako dokonalá je poviedka Kosa - o chlapíkovi, ktorý sa s manželkou a deťmi usadí na farme a podľa pokynu predošlého majiteľa sa stará o pšeničné pole. O pšenicu, ktorá dorastá zvláštnym spôsobom.

29.06.2019 4 z 5

Juraj Jánošík® proti Dračiemu rádu Juraj Jánošík® proti Dračiemu rádu Svetozár Olovrant

No. Kniha, ku ktorej som sa dostala náhodou. A poriadne som sa pobavila.
Jánošík ovláda cudzie reči, vládne kuchárskemu umeniu, spamäti cituje Bibliu, je perfektný diplomat, má vypracované telo, krčma plná chlapov žiadny problém, zvládne takmer akékoľvek množstvo vypitej pálenky a uspokojí každú ženu, aj keď je to Alžbeta Nádašdyová.
Dokonalý chlap:)

"Peniaze alebo život?
"Priznám sa, že tvojej otázke úplne nerozumiem" prehovoril Turzo.
"Čomu tam nie je rozumieť? "čudoval sa lúpežník. "Zatiaľ tomu všetci rozumeli a nikto sa ešte nesťažoval."
"Máme tomu azda rozumieť tak,"pridal sa Jánošík, "že máme na výber medzi lúpežou a vraždou?"
"No iste, tu predsa nemôže dôjsť k omylu."
"Čiže, keď si vyberieme tú druhú možnosť, tak nás síce zabiješ, ale naše mŕtvoly neokradneš?"ozval sa zasa Turzo.
"Ale to neprichádza do úvahy páni. Ku krádeži dôjde v oboch prípadoch. "

29.06.2019 4 z 5

Mortina Mortina Barbara Cantini

Síce som neumrela od smiechu, ako sľubovala obálka, ale určite som sa pobavila. Krásne a vtipné ilustrácie.

25.06.2019 4 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Príliš brutality, príliš veľa mŕtvych, Jurek je takmer nesmrteľný s nadprirodzenými schopnosťami.
Je to síce čtivé, ale dosť prehnané.

15.06.2019 4 z 5

Smuténka Smuténka Jan Skácel

Tieto básne sú krásne, dojemné. Plné lásky a pokory k Zemi.

Vždycky,když padne první sníh,
mráz zamkne tůně na tři zámky,
zahodí klíče do studánky
sekerou třikrát rubané,

bývá mi smutno jako nikdy.
Jako by vítr s duše svál
poslední lístek prudce bílý
a všechno čisté polím dal.

A zaplakal bych plný studu.
Čistota jasná na polích.
To tiché nebe... Jednou budu...
Umřeme všichni pro ten sníh.

13.06.2019 5 z 5

Uspávanky Uspávanky Jan Skácel

Nádherná kniha.

"Podél cesty jabloně,
tolik jablek,
tolik jablek
leželo pod stromy v trávě,
obilí už vymetalo,
plné chrp,
a létal rorýs,
léto bylo v plné slávě,
ticho padlo na motýly,
na lukách se pásly krávy,
peří rozkládali pávi,
vážky v letu vodu pily.
Uslyšelli, jak ta včela
u ucha jim zabzučela,
potůček jak nahlas bublá,
voda v městě dávno zhubla,
by se vešla do kohoutku,
tady ale,
v lesním koutku,
teče volně mezi břehy,
zajíci, ti mají běhy,
a jak s nimi peláší,
počkáme si na další.
..´"

Doslova vidím tú krásnu prírodu, cítim vôňu pokosenej trávy a počujem bzukot včiel.
Nie je nič krajšie.

11.06.2019 5 z 5

Náměsíčný průvodce Prahou Náměsíčný průvodce Prahou Přemysl Rut

Naozaj krásne čítanie. O chlupatém kaktusovi, Proč mají lékaři studené uši…
Čo sa všetko človek nedozvie o Prahe:)

09.06.2019 5 z 5

Les prízrakov Les prízrakov Juraj Červenák

Škoda neprítomného Barbariča. Ale Jaroš mi to tentoraz vynahradil. Dávam plný počet hviezdičiek.
Dúfam, že príbeh z Plzne je už rozpísaný :)

02.06.2019 5 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Na odreagovanie ideálne. Vypnem a len čítam.
A za týždeň už neviem o čom kniha bola.

14.05.2019 4 z 5

Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Fantázia.
"Ne vždy si pamatujeme věci, jež nám neslouží ke cti. Ospravedlníme je, přikryjeme je barevnou lží nebo tlustým prachem zapomění. V té chvíli se však Stínovi všechno to, co v životě udělal a za co se styděl, všechno to, co by si byl přál udělat jinak nebo neudělat vůbec, to všechno se na něho valilo ve smršti lítosti a hanby a on se neměl kam skrýt."
Gaiman je geniálny spisovateľ.

13.05.2019 5 z 5