a.k a.k komentáře u knih

Nyxia povstává Nyxia povstává Scott Reintgen

Poslední díl sci-fi trilogie byl opět výborný. Emmett se svými přáteli čelí nejdůležitějšímu úkolu, jak se dostat z planety domů. A že to bude ještě napínavé. Příběh ani tentokrát neztrácí tempo, přináší spoustu extrémních scén a nebezpečí. Je mi smutno, že série končí, postavy mi přirostly k srdci. Bude se mi stýskat.

02.10.2020 5 z 5

Faraonův poklad Faraonův poklad Scott Mariani

Bývalý člen vojenské zvláštní jednotky Ben Hope se pouští do pátrání po vrahovi egyptologa, který před smrtí zjistil, kde hledat ukrytý poklad z doby faraona Achnatona. Přesnou polohu nálezu však už nestačil mrtvý archeolog nikomu prozradit.
Čekala jsem velké egyptské dobrodružství při hledání faraonova pokladu, ale toto téma je až vyvrcholením celého příběhu. Před tím čeká čtenáře zápletka plná pronásledování, střetů se zločineckým podsvětím a akční scény, které se neobejdou bez krve.
Kniha je dobrodružná akční oddechovka, i když s některými předvídatelnými prvky, a četla se moc dobře. A Ben Hope je sympaťák :-)

01.10.2020 4 z 5

Krvavý měsíc Krvavý měsíc Markus Lutteman

Švédská rocková hvězda Rob a strážkyně afrického národního parku Thabisa jsou na stopě pašeráků nosorožčích rohů. Příběh je to celkem krutý. Autor nešetří čtenáře před přímým aktem zabijáků, kteří se neštítí při vraždách zvířat ničeho. Celou problematiku obchodu s rohovinou vzácných zvířat zde zachytily samostatné dějové linky, ve kterých je jasná účast zájmových skupin hned z několika kontinentů.
Knížka s poutavým příběhem, drsnou realitou a spoustou vyhrocených situací, které srší napětím. Moc dobře se to četlo, i když mi u toho bylo smutno při pomyšlení, že se mnohé z těch zvěrstev skutečně dějí.

08.07.2020 5 z 5

Víš, kdo se dívá? Víš, kdo se dívá? Catherine Ryan Howard

Příběh s komplikovanými postavami, chladnokrevnou vraždou zachycenou na videozáznamu, prostředí opuštěného rekreačního resortu, to vše mělo potenciál až na pořádné „psycho“. K tomu bohužel ještě chybělo větší napětí. Knihu bych zařadila mezi psychologické romány s detektivní zápletkou. Bavila mě ta neutěšenost prostředí s chladem běžícím po zádech při návštěvách turistických chat, vtíravá přítomnost skryté kamery a nevyzpytatelnost postav. Pomineme-li výstřednost způsobu vyprávění, které napodobuje přetáčení videozáznamu vpřed, vzad a stále dokola, je celý námět vlastně jednoduchým a nenáročným čtením, které dokáže zaujmout právě svou jedinečnou atmosférou.

01.06.2020 4 z 5

Lunapark Lunapark Volker Kutscher

V další epizodě se kriminální komisař Gereon Rath snaží vypátrat vraha, který si vybírá své oběti mezi SA-manny. Nejde ale jen o pouhou detektivku. Příběh je daleko komplikovanější a ukazuje prolínání nacistických složek do pátrání i života běžných Berlíňanů. Kniha je moc dobře napsaná a výborně se čte.

15.05.2020 5 z 5

Fotografie Fotografie Debbie Rix

V knize se střídají minulost a současnost, příběh mladičké a naivní Rachael z konce 50. let a Rachaeliny vnučky Sophie ze současnosti. Ani jedna to nemá v životě lehké a potýkají se s celou řadou problémů. Kniha se dobře čte. Na své si přijdou milovníci romantiky, velké lásky, či bezpodmínečného přátelství, kterým zdárně sekundují zrada, bolestné ztráty i smrt. I když zde narážíme na romantickou linku, nejedná se o červenou knihovnu. Námětem je nevyzpytatelnost osudů ženských hrdinek a bohatý děj zasazený do různých zemí. Bavila mě i archeologická tematika, která sice není nosným námětem, ale má v příběhu své opodstatněné místo.

27.01.2020 4 z 5

Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Martin Selner

Výjimečná knížka fejetonů, ze které cítíte empatii a lidskost. I když mi některé popisované události vyvolaly úsměv na tváři a hřejivý pocit na duši, vím, že skutečnost kolikrát tak sluníčkově jednoduchá není. O to větší poklona autorovi.

20.01.2020 5 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Bioinformatik Theo mě nepřestává překvapovat. Pokud k příběhu budete přistupovat s nadhledem a nepitvat se v reálnosti zápletky či některých detailech, pak je to velmi svižný a nápaditý případ, ve kterém hraje důležitou roli, jak vypadá mozek sériového vraha. Naprosto dokonalé, nejlepší díl z doposud vydaných knih série.

09.01.2020 5 z 5

Lháři, lháři Lháři, lháři Sarah Flint

Charlie řeší vraždy, při kterých se pachatel zaměřil na členy policejního sboru. Jako svůj podpis zanechává vrah na místě činu rudou růži.
Propracovaná detektivka, pohled očima vraha i obětí a dlouhou dobu i nejasný motiv přidává knize plusové body. I když předchozí epizoda "Sběratel trofejí" byla o chlup lepší, tento detektivní případ určitě stál za přečtení a bavil mě.

01.01.2020 4 z 5

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Pohled do zákulisí dvou odlišných domácností. Maggie a Lara žijí každá s jedním z bratrů, kteří už mají za sebou předchozí manželství. Navenek fungující vztah však za zavřenými dveřmi nemusí být tak idylický, jak se na první pohled zdá.
Rodinný román, který je v lecčem předvídatelný, ale na řadu otázek dostanete odpověď až v samém závěru. Kniha se moc dobře čte, napsaná je s nezvyklou lehkostí i přes vážné téma, které v sobě ukrývá.

19.11.2019 4 z 5

Hvězdy Marmalonu Hvězdy Marmalonu Charlotte Link

Mary Askewová vyrostla v chudobinci a nepoznala nic jiného než bídu, špínu a krutost vlastní rodiny. Román je příběhem o naplnění jejího dětského snu o lepším životě.
Nádherně napsaný, čtivý román z Anglie 16.století, který začíná v čase, kdy anglický král Jindřich VIII. vymýšlí, jak se zbavit manželky, aby mohl legalizovat vztah s Annou Boleynovou. V příběhu je velmi pěkně zachycená atmosféra doby.
Velmi poutavé čtení s velkým románovým příběhem. Moc doporučuji.

09.11.2019 5 z 5

Ocejchovaná Ocejchovaná Anna Ekberg

Velké dobrodružství a dramatické chvíle v nesourodém prostředí dvou kontinentů, poskvrněné násilím a propletencem osudů hned několika postav. Tři na první pohled nesourodé příběhy naservírované v naprosto závratném tempu, které vydrží až do samého závěru. Výborně se to četlo.
Moc doporučuji. Byla to vážně jízda.

06.11.2019 5 z 5

Spojení Spojení Julian Gough

V blíže neurčené budoucnosti spolu žijí vědkyně Naomi a její osmnáctiletý syn Colt. Ten má výjimečné schopnosti. Umí programovat celé virtuální světy, ale nerozumí lidem. Možná přišel na způsob, jak to změnit.
Zápletka je chytlavá a atraktivní, pracuje s tématy biologického výzkumu, virtuální reality, nebo vojenských tajných služeb. Jen tak mezi řádky ale naráží třeba i na kontroverzní pojetí symbolů víry, postavení jedince v kontextu celého vesmíru, nebo až filozofický pohled na způsob vnímání obrazů světa.

03.11.2019 4 z 5

Případ G Případ G Håkan Nesser

Nesserovy detektivky se mi moc dobře čtou. V tomto případu není hodně dlouho zřejmé, co bude tím podstatným pro usvědčení pachatele. Závěr byl pro mě překvapením.

22.09.2019 4 z 5

Utěšitelky Utěšitelky Ruth Hallo

Otřesný příběh o dívkách z okupované Číny, které byly s příslibem pracovního místa odvezeny z domovů, zavřeny a nuceny k sexuálním službám pro japonské vojáky. Ty, které válku přežily, čelí odsouzení vlastních rodin.
Tak toto byla vážně síla. Přistihla jsem se, že chvílemi ani nedýchám. Kdo je slabší povahy, ať to raději nečte.

05.09.2019 5 z 5

Tajná kniha Tajná kniha Grégory Samak

Stařičký Žid Elias Ein dostane na sklonku života možnost změnit minulost. Prostřednictvím tajných knih se může vrátit v čase a ovlivnit historii první poloviny 20. století. Má šanci zachránit milióny životů včetně svých předků.
Velmi dobře vymyšlený příběh, který měl spád a moc hezky se četl. Omylem jsem si knihu koupila ve slovenštině a po zjištění zvažovala, zda-li vůbec číst. Ale děj mě naprosto pohltil a knížku jsem doslova zhltla. Moc mě to bavilo.

29.08.2019 5 z 5

Tajemství chrámové hory Tajemství chrámové hory Michael Byrnes

Svižný příběh, který v sobě ukrývá tajemství, které se snaží rozluštit hned několik nezávislých skupin. Hlavní roli zde hraje historie náboženství a obavy církve před důsledky možných zjištění.
Dobře se to četlo, zápletka mě bavila.

25.08.2019 4 z 5

Přiznání Přiznání Jo Spain

Neznámý narušitel nakráčí do obýváku Julie a Harryho McNamarových a před zraky manželky brutálně na Harryho zaútočí.
I když začátek příběhu vybízí očekávat napínavou krimi, následný děj spíše inklinuje ke společenskému románu. V osobní zpovědi manželky Julie a Harryho útočníka se v ději vracíme do 90. let. Pokud máte rádi silné lidské příběhy, které se mohou zvrtnout až v závažný zločin, rozplétání osudů našich postav vám nabídne ten správný zážitek.
Co mě moc mrzí, je špatná korektura textu.

18.08.2019 3 z 5

Cestující Cestující Ulrich Alexander Boschwitz

Bolestný osud židovského obchodníka, který těsně unikl zatýkání o Křišťálové noci. Tím začíná jeho pouť ve vagónech Německé říšské dráhy a jeho závod s čirým zoufalstvím. Nejsou zde líčené fyzické represe, ale i samotná duševní trýzeň hlavního hrdiny má svou sílu. Ze stránek dýchá jeho rozpolcenost, nepochopení, strach, zmar a tíseň. Knihu bych doporučila čtenářům, které zajímavá tato vyhrocená doba. Beznaděj prezentovaná osobou, které se přímo dotýká, je zde přímo hmatatelná.

03.06.2019 4 z 5

Beze svědků Beze svědků Lisa Jewell

Velmi zdařilý psychologickým román, který nabízí temnou záhadu okolo zmizení dospívající dívky a zároveň podrobnou sondu do psychologie hlavních postav. Důležité jsou zde emoce, kterých je tato kniha plná. Nechybí zde napětí ani okamžiky, které se vás vnitřně dotknou.
Svižně napsaný a silný příběh, který se moc dobře čte. Doporučuji.

21.05.2019 5 z 5