Abikk komentáře u knih
Možná bych ocenila, kdyby byla kniha trochu kratší. Posluchala se dobře, ale pak už se mi to začalo táhnout. Námět super, napínavé a i vtipné. Tilly mám ráda, hlavně její upřímnost, tato postava se Cravenovi fakticky podařila :o)
Velmi zajímavý rozhovor s velmi zajímavým farářem. Čekala jsem trochu něco jiného, ale s tímto člověkem bych si na to pivo do hospody kldině sedla. Pobavil mě výrok, že i my ateisté jsme věřící, protože věříme, že Bůh neexistuje :o) Bylo to milé a vtipné poslouchání.
Moje druhé setkání s autorkou a opět skvělý příběh. Drsná doba, drsní lidé a drsné tradice (pro mne nepochopitelné). Podvazování noh u tak malých dívek mi přišlo dost brutální. Hlavně výsledek (pokud dívka přežila) není vůbec hezký na pohled. Ale jak již tu bylo zmíněno, jiný kraj, jiný mrav. Určitě mohu knihu doporučit :o)
Jako většina hodnotících musím dodat, že to bylo dost blbé. Soutěžící Xena s Mr. Beanem, to mi z toho vzešlo, až na to, že u Mr. Beana se zasměju. Naštěstí je kniha krátká a necelých 6 hodin přednesu mne donutilo doposlechnout. Pokud bude druhý díl jako audiokniha zdarma v klubu audiotéky, zkusím mu dát šanci. Alespoň vím, co mne může čekat :o)
Poslouchala jsem jako audioknihu. Napínavý, zvraty nabitý psychothriller, který určitě stojí za pár hodin s nimi strávených :o)
Moje první kniha od Fitzeka a určitě budu pokračovat. Děj odsýpal a o zvraty nebyla nouze. Konec skvělý. Doporučuji :o)
Pro mne celkem průměrná detektivka. Něco mi tam chybělo .... napětí? Konec mi přišel trochu odfláknutý a rychlý.
Hezké, poutavé i smutné, jak již takovéto příběhy bývají. Jen mi tam něco chybělo ... žádné WOW nenastalo, ale i tak jsem si knihu užila :o)
Velmi zajímavé poslouchání. Poslechnuto jedním dechem. I když vše nedopadlo happy endem, tak jsem se u knihy i pobavila :o) Hodně jsem se dozvěděla jak poskytnout první pomoc, co dělat a nedělat. Určitě doporučuji.
Mně se to zase až tak nelíbilo. Nesedla mi zápletka a nedržela mne kniha v napětí. Na další se těším, protože jak je tu již zmíněno, bude to už úplně něco jiného ....
Tento díl mě do děje moc nevtáhnul. Téma ale bylo zajímavé. Často se nad tím doma bavíme a máme každý jiný názor na asistovanou sebevraždu.
Tento díl je dost rozvláčný, žádna akce a napětí. Za mne celkem zklamání, ale dočetla jsem. Opět se v příběhu objevilo trochu toho humoru ohledně turistů. Jak Obluda v minulém díle chyběla, v tomto nám její absenci vynahradila :o) Další díly si určitě poslechnu.
Zajímavý příběh jedné rodiny v Afghánistánu. Nic překvapivého pro ty, co už nějaké takové knihy mají za sebou. Líbila se mi a určitě stojí za přečtení.
Pro zajímavost a k zamyšlení - výňatek z iLiteratura.cz:
Když kniha v roce 2002 vyšla, vzbudila jednohlasné nadšení a ovace. Jediný z kritiků se nepozastavil nad otázkami, které si položí každý pozornější čtenář. Tyto otázky vzbudil až samotný knihkupec, občanským jménem Shah Muhammad Rais, když v roce 2003 přijel do Norska. Rais obvinil autorku, že v knize podala lživý obraz jeho rodiny a zneužila jeho pohostinnosti, a dokonce se rozhodl, že ji zažaluje. Když o několik měsíců později vyšel Knihkupec v Kábulu v afghánském překladu, Rais prohlásil, že život celé jeho rodiny je ohrožen, protože jisté pasáže knihy by v jeho rodné zemi mohly vyvolat pobouření a touhu po pomstě. Rais se proto rozhodl odjet do Norska, kde chtěl napsat svou verzi Knihkupce v Kábulu. V tomto záměru mu však zabránilo norské ministerstvo zahraničí, které mu neudělilo turistické vízum s odůvodněním, že by Rais zažádal v Norsku o azyl. Přístup norských úřadů vzbudil pobouření a poprvé se začalo spekulovat o pravdivosti knihy. V tomto bodě celá aféra kolem knihy prozatím končí, Raisovi nebylo opětovně uděleno vízum a záležitost utichla.
Vraťme se však k oněm sporným otázkám. Nejproblematičtějším aspektem knihy je postava samotné novinářky. Kromě předmluvy a závěru se Seierstadová zcela upozaďuje, nevyjadřuje své názory, ani dění nijak nekomentuje. Kniha ale přesto nepůsobí jako autentický záznam zážitků, přítomnost novinářky je citelným filtrem, přes který jsou všechny události vyprávěny. Tento filtr je však velmi neprůhledný. Kniha neukazuje jasně, zda se Seierstadová zapojila do chodu rodiny, či byla pouhým pozorovatelem. V předmluvě autorka sice píše, že žila a spala v jedné místnosti s ženami. Na druhou stranu je z textu patrné, že měla přístup i do světa mužů, kam je afghánským ženám vstup zakázán. V knize nenajdeme ani zmínku o tom, jak afghánské ženy Seierstadovou přijaly. Braly ji jako přítelkyni, nebo sokyni? Měly k ní důvěru? Měly vůbec důvod se jí svěřovat? Za stejně zásadní považuji otázku, jak Seierstadová s ženami i muži komunikovala. V textu se nikde nedozvíme, zda znala místní jazyk, nebo měla tlumočníka. Z tohoto důvodu je velmi těžké posoudit, do jaké míry jsou přímé řeči postav autentické.
Tenhle příběh Lincolna mi vůbec nesedl. Bylo to tou politickou linkou a pomalu se odvíjejícím se tempem. Určitě by se dala kniha trochu zkrátit. Před 20 lety jsem Deavera hltala knihu po knize a čekala, až se v knihovně objeví další díl, proto jsem se těšila, že po těch letech si k sobě opět najdeme cestu. Nestalo se tak a jsem ráda, že své příznivce si našla.
(SPOILER) Tak skvělá anotace a nalákání na příběh, který se nepovedl. Nudila jsem se spoustou faktů historie Egypta, která mne nebavila. Dawn na přesdržku. Jakože opravdu opustí manžela (i když to je celkem OK) a dceru, aby se vydala hledat muže, kterého 15 let neviděla? Ztráta času.
Tento typ thrillerů mě nesmírně baví. Naservírováno jako audiokniha s nečekaným koncem. Postavy mne tentokrát bavily všechny a hlavně onen dům. Sice nebyl hlavním hrdinou, ale to vůbec nevadilo. Ač jsem si myslela, že jsem odhadla děj, konec mne vyvedl z omylu. Vřele doporučuji :o)
Velmi krásný, zajímavý a smutný příběh statečné ženy.
Lapena je pro mne oddechové čtení, které nikdy nezklame. Ani teď, i když je příběh trochu předvídatelný. Nicméně konec to vždy zachrání a já mohu opět doporučit. Skvělé čtení :o)
Nelze než opět napsat, že to bylo vynikající počtení a napínavé až do konce.
Myslela jsem si, že na mě kniha bude moc dlouhá a konec natažený, ale příběh je napínavý a skvěle napsaný až do samého konce.