Abroš Abroš komentáře u knih

Vzpoura andělů Vzpoura andělů Anatole France

Zajímavá kniha o vzpouře andělů,která moc nevyšla,ale byla napsána v době,kdy se to vůbec nehodí.Za tuhle knihu svatí mocipáni uvedli autora na svoji černou listinu.Jen to potvrzuje,že v každé době žijí nadčasoví lidé.Paráda.

Proklatec Proklatec Selma Lagerlöf

Krásný příběh o síle pomluvy,strachu a hlavně naděje,že bude líp.Příběh muže,který byl pošpiněn a přesto nezatrpkl,dál pomáhaje lidem došel svého vykoupení.Příběh i o tom,že pomlouvači překročí stín svého pokrytectví a uznají svou chybu.Krásná severská pohádka,ze které místy mrazí.Jedna z nejlepších od autorky

Písmo na Zemi Písmo na Zemi Selma Lagerlöf

Krátký,magicky popsaný příběh o kamenování cizoložnice jak to známe z bible

Synnøve ze Slunečného návrší Synnøve ze Slunečného návrší Bjørnstjerne Bjørnson

Kniha s příběhem o lásce.V dnešní uhnané době to může působit až naivně.Nicméně já mám tohle rád.

Poklad pana Arna Poklad pana Arna Selma Lagerlöf

Spolu s Císařem s Portugalie,Vozkou smrti,Legendami o Kristu,Proklatcem tak trošku hororově mystické příběhy ze skandinávského venkova.Nádhera

Císař z Portugalie Císař z Portugalie Selma Lagerlöf

Krásný příběh otcovské lásky.Ikdyž je to příběh smutný,tak asi žádná kniha od Selmy Lagerlofové nekončí špatně.Všem,kterým se líbí,tak doporučuji Proklatce.

Větrný mlýn Větrný mlýn Camilo José Cela

Výbor z díla autora.Většinou tragické příběhy,ale jsou místy podané,že se čtenář musí smát.Zvláštní popis samotného děje.Vůbec není špatný,ale je nezvyklý.Autor používá zajímavé humorné příměry,jaké jsem ještě neslyšel(ale dobře pobavil),např.hnutí mysli brzdí břicho a blízkost klacku popohání nohy.Děj se většinou odehrává kolem doby španělské občanské války.

29.02.2020 4 z 5

Patricij Patricij John Galsworthy

Kniha z níž čiší anglický,aristokratický chlad.Skvělé zpracování doby,ponor do psychiky postav.

Moderní komedie Moderní komedie John Galsworthy

Po knize Sága ... jsem ihned sáhl po komedii.Přijde mi,že je trochu jiná.Nejde,aby byla stejná,neboť i doba se pořád pohybuje směrem dopředu.Krásné romány

Sága rodu Forsytů 1-3 Sága rodu Forsytů 1-3 John Galsworthy

Rozsáhlý román z historické Anglie,se spoustou postav.Docela kumšt to sledovat.Galsworthy je skvělý vypravěč.

Jabloň Jabloň John Galsworthy

Silný příběh letní lásky.

Kouzelný vrch Kouzelný vrch Thomas Mann

Kniha na čtení s čistou hlavou.Náročný vypravěčský styl z prostředí plícního sanatoria.Místy se děj docela vleče.Více,méně jak samotný život v sanatoriu.Jsem rád,že jsem si ji přečetl.

24.02.2020 5 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Poválečné osudy spolužáků z gymnázia poznamenanými krutostí války

24.02.2020 5 z 5

Noc v Lisabonu Noc v Lisabonu Erich Maria Remarque (p)

Pro mě nejlepší kniha od autora.Memento války na mnoho podob.

24.02.2020 5 z 5

Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Kniha i o tom,jak těžký může být návrat do života po válce.

24.02.2020 5 z 5

Černý obelisk Černý obelisk Erich Maria Remarque (p)

Příběh z I. válkou poznamenaného Německa.

24.02.2020 5 z 5

Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

Pěkně psaná kniha.Vytříbený vypravěčský styl

Stín kapradiny Stín kapradiny Josef Čapek

Poetické drama,napsáno trochu složitější formou.Na čtení Kapradiny to chce klid.Zajímavá kniha

Milénium 1–3 (box) Milénium 1–3 (box) Stieg Larsson

Dobře čtivé ani náznak,že by knihy mohly nudit.Takové hrrr čtení.Děj pěkně rychle kvapí.:skvělé

24.02.2020 5 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Jaroslav Hašek

Švejka snad všichni znají.Humorná kniha,dá se říct totožná s filmem.Za polovinou knihy přesun do bojových pozic trochu nuda,pak už famózní.Bomba.

19.02.2020 5 z 5