Abroš Abroš komentáře u knih

Pod ochranou nebe Pod ochranou nebe Paul Bowles

Už je to déle,co jsem to četl.Kniha ve mě nezanechala žádný dojem.Dva lidé,kteří se víc a víc odcizují v prostředí pouště.Těžší čtení

18.02.2020 3 z 5

Sudetoněmecký problém: Obtížné loučení s minulostí Sudetoněmecký problém: Obtížné loučení s minulostí Eva Hahn

Náročná kniha plná faktů na téma sudetoněmectví.Autorka v 1968 emigrovala do Německa,kde mimo jiné studovala archivy.Tak je to z jiného pohledu a pro dobro věci.Kdo o tématu moc neví,tak se nechytá.Velmi zajímavé jsou pasáže o Ferdinandu Peroutkovi,které by asi jeho příznivcům udělaly vrásky na čele(str.144).Jsem rád i za jiný pohled.Dobré

Zaslepení Zaslepení Elias Canetti

Kniha o tom kam může vést izolovanost jednotlivce přesvědčeném o své vyjímečnosti.A který narazí na ještě horší existence.Román s velkým poselstvím.Určitě jedna s přelomových knih 20.století.

Tajné srdce hodin Tajné srdce hodin Elias Canetti

Příjemné krátké eseje a hesla na spoustu témat

Vánoční oratorium Vánoční oratorium Göran Tunström

Knihu jsem objevil náhodou v podnikové knihovně.Psáno ve stylu magického novoromantismu Selmy Lagerlofové.Myslel jsem,že takové knihy už se nepíšou.Jsem rád,že je.Jako motto knihy bych napsal,že život nikdy nebude lehký.

Gösta Berling Gösta Berling Selma Lagerlöf

Všechny knihy Selmy Lagerlofové jsou magický novoromantismus v plné parádě.Nádherné literární zpracování severských příběhů a legend.Jen někoho může odradit,že jsou nejstarší její knihy u nás vyšlé staré i více jak 100let.Tudíž je to trochu jiná čeština.Má nejoblíbenější autorka.

Severní svahy Severní svahy Oldřich Šuleř

V téhle knize jsem si našel své.Tři příběhy v před a poválečných Sudetech o soužití Čechů s Němci,viděno očima malého chlapce a mladého novináře.Z Jesenicka

17.02.2020 5 z 5

Kniha,z jedné strany Stařík a z druhé Analfabetka.Bylo mi řečeno,že když přečtu jedno,nebude mě bavit druhé.Přečetl jsem obojí a náramně jsem se bavil.Jednoduchý sprintující děj bez nudy.Skvělé

17.02.2020 5 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Strhující děj plný humoru.Moc jsem se bavil.Oddechovka,kde není třeba moc přemýšlet.Fakt skvělé

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Příběh o hledání smyslu života a pocitu být užitečný a, že každý může najít své místo.Bohatě vrstvený román,který je někdy až moc detailní.Ale to je věc autora.Za mě,moc krásná kniha.Mám takové věcné rozepisování rád.Komu se líbí takové příběhy doporučuji Šťastný Per od Pontoppidana

Dlouhé stíny Dlouhé stíny Oldřich Šuleř

Příjemné čtení příběhu mladého člověka ve válečné a poválečné době zasazené na Ostravsko a Frýdecko

Tichý Don I., díl 1-2 Tichý Don I., díl 1-2 Michail Alexandrovič Šolochov

Mistrovské dílo světové literatury.
Skvělá sága z ruské občanské války,900 stránek příběhu a ani jedna nudy.Četl jsem to jedním dechem.

Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Oddechové čtení plné zoufalství aktéra.Jaké si to uděláš takové to máš.Mít doma takovou vědmu,tak už to mám asi odsezené nebo odvisené:-)Místy jsem se docela bavil.Má jediná Vieweghovka a taky poslední.Radši jeho filmy

Šperhák Šperhák Rudolf Čechura

Docela humorná oddechová kniha,se severočeského pohraničí kam hrdina po roce 1948 nastoupí jako učitel.Bavil jsem se

Umřel jsem v sobotu Umřel jsem v sobotu Josef Formánek

Zajímavý příběh,ale nějak zvláštně poskládaný.

Tisíc mil z mrtvé země Tisíc mil z mrtvé země Michael Nicholson

Z války v Jugoslávii.Příběh bosenského děvčátka,které si po peripetiích osvojila rodina britského válečného zpravodaje.A dali mu tím šanci na další život.Smutné,ale s nadějí,že může být i líp.

17.02.2020 5 z 5

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Opravdové pohlazení po duši v drsné době.Příběh o spojení dvou lidí,kteří by se normálně asi nikdy nepoznali.Moc pěkný příběh

Čas zapomnění Čas zapomnění Sharon Guskin

Zajimavá kniha o minulých životech,které se mohou znovu objevit.Dobře se čte.
Jak by řekl klasik,Možné je všechno na co člověk pomyslí.

Přemožitel neviditelných dravců Přemožitel neviditelných dravců František Gel

Skvěle napsaný životopis L.Pasteura.Četl jsem ji už dřív a díky ní se člověk trochu zorientoval v termínech pasterizace,léčbě vztekliny a sněti(antraxu).Mohu jen doporučit,velmi čtivé.

Thibaultové I Thibaultové I Roger Martin Du Gard

Další moje TOPKA.Román situovaný na předvečer a průběh I.světové války očima dvou bratrů,mladého pacifisty,který umírá při shazování protiválečných letáků z letadla,a je zastřelen jako špeh a jeho staršího bratra doktora,který si zasažen peklem fronty a pomalu umírá na zásah Yperitem.Velké poselství

16.02.2020 5 z 5