adevis adevis komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Předevčírem jsem se pustila do čtení a absolutně jsem netušila, co od knihy čekat. Okamžitě jsem se do Hany začetla a neuvěřitelně rychle jsem se blížila ke konci.
Byla to má první kniha z válečného období a naprosto mě uchvátila. Mám pocit, že ji budu dlouho vstřebávat a nikdy na ni nezapomenu. Za mě rozhodně nominace na Knihu roku 2017!

17.02.2018 5 z 5

Jizva Jizva Danuta Chlupová

Hlavní postavou tohoto příběhu je Katarzyně (česky Kateřina), která po celý svůj čtyřicetiletý život nikdy neopustila rodné Polsko. Teď se ji ale naskytne pracovní příležitost, která ji nabídne otevřít novou pobočku v Ostravě. Zaměstnává studenta Martina, od kterého se dozví o tragické historii blízké vesnice Životice: v srpnu 1944 zde nacisté v odvetě za partyzánský útok na příslušníky gestapa zastřelili během jednoho nedělního rána třicet šest mužů. Kateřině se začne skládat obrázek a dojde ji, že tato událost může mít spojitost s její devadesátiletou tchýní. Rozjíždí proto pátrání na vlastní pěst.

Od knihy jsem neměla žádná očekávání, ale byla jsem nadšená. Nejprve jsem se do děje a vyprávění lehce zamotávala, jelikož autorka střídá minulost a současnost, ale pak to do sebe začalo hezky zapadat. A nedokázala jsem přestat číst. Některé části mnou rezonovaly ještě dlouho po dočtení, byly surové. A pak to do sebe všechno krásně zapadlo a já zůstala sedět s otevřenou pusou.

O tragické události v Životicích toho upřímně moc nevím, takže musím si konečně přečíst Šikmý kostel. Snad co nejdřív :)

21.03.2023 5 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Opětovné shledání s Erikou Fosterovou mi udělalo upřímnou radost. Tuto sérii jsem si zamilovala a každá kniha je výborná. Jsem ráda, že tomu u této sedmé knihy nebylo jinak.

Erika Fosterová se úplnou náhodou během večerní procházky v okolí svého bydliště v Blackheath ocitá na místě činu. Brutálně zavražděná žena je Vicky Clarkeová, která měla svůj vlastní podcast o skutečných zločinech. Samozřejmě to není tak jednoduché a po odhalení několika skutečností se vyšetřování dlouho nedaří přiblížit k úspěšnému odhalení vraha, který může kdykoli udeřit znovu.

Detektivky z pera Roberta Bryndzy jsou všechny skvěle čtivé a napínavé do samotného konce. A já jsem zase byla do toho samotného konce úplně mimo. Osudné svědectví byl skvělý návrat k Erice, jejímu životu a všem oblíbeným postavám z týmu. Jsem ráda, že se autor rozhodl pokračovat a těším se na další knihu z této série.

08.02.2023 4 z 5

Ani slovo Ani slovo Patricia Gibney

Patricia Gibney už je u mě sázka na jistotu. Po přečtení prvního dílu jsem tušila, že se do této série zamiluju, po dalších následujících jsem byla zamilovaná. Pokaždé, když Knižní klub vydá další díl vím, že se do knihy ponořím hned a budu netrpělivě vyhlížet další.

V páté knize s názvem Ani slovo se Lottie setkává s nálezem těla zavražděného teenagera, který je věkově blízko jejího syna Seana. Případ se ji tímto dost dotýká a strach o vlastní dítě Lottie pronásleduje až do poslední chvíle. Pár dní po nálezu prvního těla se objevuje další oběť. Následuje odkrývání tajemství, které má na svědomí někdo z okruhu (ne)přátel jejího syna.

Zde na DK najdete u každého dílu ze série vysoká hodnocení a já za ně dám klidně ruku do ohně. Patří jim zcela oprávněně.
A kdo miluje detektivky a tuto sérii ještě nezná, měl by to co nejdřív napravit.

31.08.2022 5 z 5

Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Paní Hanišová je mou oblíbenkyní. Mám doma všechny její romány, přečtené. Věděla jsem, že tato, tentokrát povídková kniha bude taky obří emocionální ždímačka. A ano, byla. Myslím, že ke knize se přesně hodí podzimní čas. A k tomu dnešnímu ochlazení a mlhavému počasí jakbysmet. Povídky jsou skvělý. Nejvíc se mi “líbila” povídka Díra. Ta mě totiž totálně rozložila. Škoda, že má kniha jen 190 stran. Mohla bych paní Hanišovou číst pořád :))

11.10.2020 5 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

S touto knihou jsem se poprvé setkala v maturitním ročníku. Dostala se mi do rukou, ale dosud z neznámého důvodu jsem ji nikdy nedočetla do konce. Až teprve nedávno jsem měla cestu okolo naši místní knihobudky a našla jsem tam tento poklad. Nechápu člověka, který tuto knihu odložil, každopádně mi udělal velkou radost. Jsem neskutečně moc ráda, že mohu mít tento válečný, dojemný a strhující příběh ve své knihovně.
Kniha se četla krásně, rychle. Bylo to plné smutku, lásky, ale i radosti, závisti s povrchností. Já jen doufám, že se tento titul bude i nadále objevovat v seznamu povinné četby k maturitě! :))

13.03.2019 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Tomuto titulu jsem dlouho odolávala, ale po vydání již páté knihy jsem ji zkusila dát šanci. Doslova jsem ji hltala a přečetla za pár dní. Mělo to spád, nechybělo napětí. Některé popisové části se mi zdáli zbytečné, ale to je jen malý detail. Hlavní detektiv šéfinspektor Fosterová mi byla od samého začátku sympatická. Už mám připravenou další knihu v řadě, tak se na ní těším :-)

26.11.2018 5 z 5

Co se stane dál Co se stane dál * antologie

V knize Co se stane dál narazíte na dojemné, upřímné a miloučké příběhy z per skvělých českých autorek. Tentokrát se zde sešla doslova celá parta těch mých nejoblíbenějších - Alena Mornštajnová, Petra Dvořáková, Viktorie Hanišová, Anna Bolavá a Aňa Geislerová.
Z deseti povídek mi nejvíce utkvěly v paměti dvě.
Povídka Tchyně od Petry Dvořákové a povídka Co se stane dál od Michaely Klevisové. Zajímavé, že? Má nedávná zkušenost s knihou Dům na samotě nedopadla úplně nejlépe, ale tato povídka byla skvělá. Dost tomu napomohlo i prostředí z okolí mého milovaného libereckého Ještědu, kam se pořád ráda vracím.

Akorát se mi potvrdilo to, co si myslím už dávno: že když se snažíte vychýlit běh věcí ve svůj prospěch, stane se přesně pravý opak. Lepší je nic neměnit, nechat život plynout. Ono všechno nakonec dopadne tak, jak má. Michaela Klevisová

Pokud máte chvilku čas nebo pokud máte poslední den v měsíci volno a potřebujete nutně číst a zároveň měsíc zakončit s dočtenou knihou (nechápu proč, ale mám to opravdu tak), sáhněte po kterékoli povídkové knize z této edice. Přečtete to za jeden večer a ještě vám u toho bude příjemno stejně jako mě.

Tuto antologii hodnotím 3,5/5* jelikož Soukromá tajemství dostala 4* a dle mého názoru byla o kousíček lepší.

14.04.2023 4 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Tato česká oblíbená autorka je pro mě už několik let na prvním místě. A po přečtení knihy Věci, na které nastal čas jsem věděla, že si potřebuji přečíst všechny. Takže jakmile nakladatelství Host Brno zveřejnilo, že bude v prosinci vycházet nová kniha od Petry Soukupové, předobjednávka byla samozřejmostí.

Nikdo není sám,… ale možná by někdy chtěl. Anebo jsme sami naopak všichni - bez ohledu na to, s kým nebo jak žijeme?
Hlavní hrdinka Veronika má skvělý život. Práci, která ji naplňuje, manžela, který ji rozumí a dvě pubertální děti, se kterými není žádný větší problém. Jediné, co její životní rovnováhu narušuje je špatný vztah s rodiči a nečekaná matčina smrt. Spokojený život se ji náhle začne rozpadat jako domeček z karet.

Především bych ráda vyzdvihla autorčin styl psaní, který mě zaujal hned při čtení její první knihy. Syrovost, absurdita a dokonalé popisy všedních rodinných bitev. Cítím velký vděk za to, že mohu být jeden z mnoha čtenářů těchto rodinných dramat.

Díla Petry Soukupové bych mohla číst pořád a v posledních dnech si pohrávám s myšlenkou, že bych si Věci, na které nastal čas přečetla znovu.

08.02.2023 4 z 5

V kleci V kleci Ellison Cooper

Podezřelí byli všichni a měla jsem pár tipů, ale nakonec jsem byla velmi překvapená, nečekala jsem takový konec. Díky tomu se těším na další díly, na které se brzy chystám.

Takže tento první díl thrillerové trilogie doporučuji společně s pěti hvězdičkami.

31.05.2022 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Zprvu jsem si myslela, že budu nucena knihu odložit a nedočíst. Působilo to na mě šíleně depresivně, ale nakonec jsem se začetla a osud Hynka, Markéty, Jáchyma a Aničky mě dost zasáhl a hlavně zajímal. Co si budeme povídat, zase jsem tam chvílemi viděla podobnost s mým životem... konkrétně podobnost s Markétou.
Hynek má podělanej život. Topí se v dluzích, má problém s alkoholem, problém s manželkou, problém se synem, problém se všemi. Chování Hynka mě neuvěřitelně rozčilovalo, ale když jsem se zamyslela, tak jsem si uvědomila, že má ten život fakt brutálně podělanej. A vůbec jsem se mu nedivila. Manželka Markéta byla prudérní ženská (to jsem právě občas taky), ale i přes její otravnost mi ji bylo líto. Bylo mi líto toho, co si o ní Hynek myslel. Ono vlastně chování všech nebylo vůbec dobré, snad jen dcera Anička mi byla sympatická. Od konce jsem čekala něco víc. Ještě by mě pár věcí zajímalo.
Každopádně abych to shrnula. I přes počáteční rozpaky se mi kniha líbila, bavila mě a skvěle se četla. Žádný těžký věty a slova v ni nenajdete, i když jde o knihu z lékařského prostředí. Takže doporučuji a těším se na další autorčinu knihu, mám v plánu Dědinu.

23.05.2021 4 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Krása střídá nádheru.
Tahle designovka je úžasná a já jsem nadšená, že ji mám v knihovně.
Textu tam moc není, jak již všichni víme, takže ji přečtěte za chviličku. Když se u toho ale budete kochat ilustracemi, tak vám to zabere delší dobu.
Ke knize se budu často vracet, často ji budu hladit a často k ní budu čuchat, protože voní tak nějak jinak. Je to láska.

20.05.2021 5 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

Pravidelný čtenář této skvělé autorky musí tušit, že to bude zase jízda. A ano, byla to pořádná jízda. Opět to dokázala. Opět dokázala napsat poutavý thriller, od kterého se nebudete moci odtrhnout. Kniha má téměř 300 stran, takže se dá snadno přečíst na jeden zátah. Chvíli mi trvala orientace v postavách, ale pak to do sebe začalo tak skvěle zapadat, až jsem měla ve všem jasno, ale... to by nebyla Shari Lapena, aby nás nepřekvapila nějakým zvratem. A ten byl pořádný, pro mě nečekaný. Závěr knihy byl moc rychlý, pár věcí bych potřebovala ujasnit. Jaký? Na to přijdete po přečtení epilogu. Knihu doporučuji!

16.05.2021 4 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Prvních 10 kapitol z knihy jsem si pouštěla jako audioknihu. Přednes Evy Josefíkové mě neskutečně pohltil, že jsem neváhala a knihu objednala. Troufám si říct, že tohle byl zatím můj nejlepší letošní kup!
Očekávala jsem, že to bude silné, že mě to semele. Tato kniha byla těžká, ale zároveň úžasná, něčím výjimečná.
Kniha popisuje Zuzanin život a my jsme svědky toho, jak se z bezstarostného dětství stává ukrutná a skličující dospělost. Příběh plynul hladce. Do knihy se snadno začtete a těžko se odtrhnete. Jen u části z koncentračního tábora jsem musela knihu několikrát zavřít a projít se po bytě, rozdýchávat, zhluboka. Ale to asi většina z nás. A ten konec? Úžasný! Zuzana předčila má očekávání a vymyslela "to" dokonale.
Bylo to mé první setkání s autorkou a její styl psaní mě dost překvapil. Popisy situací, krajů, počasí... to bylo úžasné. Až jsem si v jednu chvíli říkala, jak je možné, že to někdo dokáže takhle neuvěřitelně dobře vymyslet, popsat a napsat. Zprvu mi chyběla přímá řeč, ale na to se dá zvyknout. Jen mi přijde, že je to v poslední době takový trend. Vynechávat uvozovky.
Hodnotím 5/5 a prozatím knihu řadím mezi nejlepší kousky letošního roku :))

30.03.2021 5 z 5

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Heřmánkové údolí mě uchvátilo a musím říct, že u této knihy tomu nebylo jinak. Paní Körnerovou řadím mezi mé oblíbené české spisovatelky. K těmto dvěma knihám mám obzvlášť citové pouto, protože jsem je kupovala mé babičce. O této knize si s ní už bohužel nepopovídám, ale vím, že se ji líbila stejně jako mně.
Některé části se mi jakožto matce četli s těžkým srdcem. Měla jsem slzu na krajíčku. Děj a vyprávění bylo bezchybné. Přesně takovou literaturu můžu. Takže doporučuji a dávám 5/5!

07.08.2020 5 z 5

Fáma Fáma Lesley Kara

Přesně tohle byla kniha, u které jsem se bála zklamání. Určitě všichni tušíte proč. Najednou byla všude. VŠUDE! Když jsem vešla do Luxoru, hrozivě na mě koukala z regálu na míru. No neodolala jsem a to jsem vydržela odolávat asi tak 10 minut, JENOM 10 minut. Vyhrála.
Nakonec to nebylo špatné, vůbec špatné. Skvěle a čtivě napsané. Krátké kapitoly a konce kapitol mi nedaly spát, musela jsem číst a číst. Po dlouhé době jsem knihu přečetla za 3 dny. Takže si 5 hvězd zaslouží.
K ději Vám nic nenapíšu, to nedělám skoro nikdy. Takže si ji určitě přečtěte a udělejte si obrázek sami :))

27.02.2020 5 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Díky této knize jsem překonala týdny táhnoucí se čtenářskou krizi. Tento typ knih od českých autorek mám moc ráda. Jejich tématika je bonus. Tato kniha byla poslední od paní Hanišové, která na mě nepřečtená pomrkávala z knihovny. A jsem ráda, moc ráda, že jsem sáhla zrovna po téhle.
Hlavní postava Sára měla neuvěřitelnou smůlu. Od 9 let se všechno v jejím životě kazilo. Bylo mi ji moc líto. Její vášeň k houbám byla skvělá a věřím, že takových nadšených houbařů je spousta. Já ovšem patřím do skupiny “přizdisráčů” jako většina z nás :D
Takže sečteno podtrženo, paní Hanišovou mám komplet přečtenou, každá její kniha mi dala podnět k přemýšlení. A teď už zbývá jen vyhlížet další knihy. Jsem zvědavá, jaké závažné téma si autorka vybere příště.

19.12.2019 4 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Tato velmi očekávaná kniha od paní Mornštajnové byla sázka na jistotu. Po přečtení Hany a Hotýlku jsem si byla jistá, že nebudu zklamaná. A musím říct, že rozhodně nejsem!
Opět paní Mornštajnová zvládla skvěle popsat vlastnosti, povahy a události postav na méně než 300 stránkách. Opět smekám!!
Tento příběh budu muset chvíli vstřebávat stejně jako Hanu. Je to skvělé, upřímné, bez chyby.
Při čtení jsem nevěděla, zda mám otce Svatopluka nesnášet nebo ho mít ráda a litovat ho. Bohdanu jsem naopak měla ráda a litovala od samého začátku. Především musím vyzdvihnout to, jak jsou dokonale rozlišeny kapitoly o otci a o dceři. Otec je popisován z třetí osoby, dcera “píše sama o sobě”. Výborný nápad!
Sečteno, podtrženo... tato kniha si zaslouží velkou slávu, OBŘÍCH PĚT HVĚZD a hlavně místo v mé knihovně a srdci. Jednou bych chtěla umět psát stejně jako paní Alena.
P.S.: “Doufám moje oblíbená autorko, že napíšete něco dalšího! Budu se těšit!”

29.04.2019 5 z 5

Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Naprosto skvělý. Od Moriarty jsem ani nic jiného neočekávala. Bavilo mě postupné odkrývání toho, co se vlastně v ten "obyčejný den" stalo.
A opět by mě zajímalo, jak postavy žijí třeba za rok, za dva... Dokonce bych uvítala, kdyby Moriarty napsala k nějaké knize pokračování :-)

04.12.2017 5 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Začátek knihy mě naprosto pohltil. A okamžitě jsem věděla, že mě kniha bude bavit. Nechybělo napětí, jiskra, vášeň, láska ani nenávist. Lowen si zasloužila můj obdiv, že i přes všechno, co se ji stalo zůstávala v domě, v blízkosti Verity. Nejsem si jistá, zda je vše, co bylo v knize uvěřitelné, ale je to jen kniha, že? A i když se mi u některých pasáží dělalo zle (kdo četl ví), s knihou jsem spokojená.
Nechápu, proč jsem se knize tak dlouho vyhýbala. Colleen je má oblíbená autorka a teď už vím, že odkládat čtení této knihy byla velká chyba.

26.06.2023 5 z 5