aivi komentáře u knih
Nevím zda je to tou pauzou co jsem měl než jsem se dostal k této části Meče pravdy, ale zdá se mi, že už to není takové excelentní čtivo jako předchozí díly. Řekl bych, že se velmi snížila úroveň a strašně se zjednodušil text, až příliš často se dost věcí opakuje stále dokola, kdy jsem si říkal, sakra vždyť nejsem tak tupej a pamatuju si ještě to co se dělo předchozí stránku.
Začátek byl ovšem bravůrní, snadno jsem navázal na to co jsem si ještě pamatoval z předchozího dílu a ihned mě to pohltilo tak že jsem se nemohl odtrhnout až do nějaké 16té kapitoly. Bohužel kvůli neustálému omýlání těch samých faktů byl děj příliš krátký a ve výsledku se zase toho tolik nestalo. I tak je Meč pravdy mou oblíbenou sérií a plánuju si přečíst další díl.
Druhá kniha archivu bouřné záře nezklamala a nabídla přesně to co jsem očekával od pokračování prvního dílu. Je to velkolepý příběh, který má hlavu a patu v rámci smyšleného fantasy světa. Mám z této série podobné pocity jako u Měče Pravdy - i čarodějova pravidla mají podobný účel jako slova paprsků :)
Kniha je rozdělena do 5ti částí a doporučuji si vyhradit dostatek času před jejich koncem, protože jejich závěr nelze přečíst jinak než naráz a i když jsem mžoural a sotva se udržel vzhůru, musel jsem číst až pozdě do rána.
I přesto, že je archiv bouřné záře tak rozsáhlý, stále mi přijde, že se něco podstatného děje. Ano, mezi částmi jsou intermezza a krátké kapitoly věnující se minulosti Šalán, ale pro pochopení a vcítění se do postav mi přijdou klíčové a určitě tam nejsou pro nic za nic - jejich rozsah je skutečně minimum toho co potřebuji vědět, tak abych dále použil získané informace pro vytvoření obrazu toho co se děje.
Opravdu se těším na další díl a jsem ochoten si počkat pokud to bude znova takový nářez. :)
Další ohromná série, která nový příběh skvěle odstartovala už od začátku. Chvíli mi trvalo než jsem se zorientoval a po úžasném úvodu to bylo táhlé, ale jakmile jsem se chytil, měl jsem větší a větší potřebu číst dále.
Velmi jsem si zamiloval Rošár, geniálně vymyšlený svět plný zvláštních tvorů (roklebloudů, bělohřbetek, ..), rostlin a sprenů. Myslím si, že se kniha nedá s ničím srovnávat, je to opět něco jiného, Brandon má dobré nápady a přijde mi, že na to jak "málo" je tam postav, téměř nic o nich nevím kromě Kaladina, Šalán a Dalinara. Zajímavého materiálu je tam hodně, takže nepochybuju, že by v dalších 9ti knihách nebylo o čem psát. :)
Konečně pořádný kus knihy. Pokud třetí díl bude ještě rozsáhlejší než je rozdíl mezi první a druhou částí, pak se nedivím, že ji ještě Rothfuss nedopsal. Je ale super, že se plánuje film a seriál, sice vlastní fantazie je nepřekonatelná, ale i tak jsem zvědavý jak to pojmou a jak ty scény budou vypadat na plátně :)
Velmi se mi líbilo, že děj se stal mnohem rozmanitější. Opravdu zajímavé detaily jako použití prstenů u Maera, emorukomluva Ademů nebo den a noc v říši Fae. Myslím si, že je to dobře rozjeté a jsem zvědavý na vyřešení všech záhad. Čekal jsem ale, že alespoň některé záhady vyjasní, protože jich je až příliš - Denna, dveře v Archívu, Amyrové, a tak bych mohl pokračovat.
"Mluvíš jako pes, když štěká." ... "Žádný konec. Žádný smysl."
Mnoho názorů uvádí, že je druhá část slabší, nudnější či méně chytlavá. Mám na to naprosto opačný názor a druhá část se mi líbila daleko více jako první. Hltal jsem každou kapitolu až do konce jedním dechem a těžko jsem se odebíral od čtení. Ano, Kvothe je chvílemi až příliš vyšperkovaný hrdina, nebo alespoň v této části se mi tak pozdával, ale faktem zůstává, že mě kniha náramně bavila.
Chvilku mi trvalo než jsem si zvykl na trochu jiný styl vyprávění, ale jakmile se dosáhlo zvratu v ději, naprosto mě příběh vtáhl a vše velmi rychle uběhlo. Osobně mám raději propracovanější knihy co se týká uceleného děje a tak se mi nelíbilo, že velká část prvního období na univerzitě byla přeskočena. Na druhou stranu, není to Harry Potter. :)
Z jiného pohledu, mi Kvothe spíše připomínal Fazolka ze stínové série od Orsona Carda. Ať tak či onak, je to skvělá kniha a už se nemohu dočkat až si přečtu pokračování.
Velmi rád poslouchám tématickou hudbu ke čtení a našel jsem velmi dobrou píseň, která mi ke knížce neskutečně sedí. Třeba se bude líbit i vám: https://www.youtube.com/watch?v=JVueFXOEfS4
Očekával jsem více než co jsem se dozvěděl ze série meče pravdy. Přesto je to opět chytlavé čtení a rád jsem si pár záležitostí ohledně schránek Ordenu připomněl.
Stále jsem očekával někde nějaké zvraty, ale nedočkal jsem se. Tato poslední část byla předvídatelná už z různých předchozích nastínění, ale i přesto jsem si ji užil.
Napínavá knížka s velkým množstvím náboženských odkazů. Bylo zajímavé sledovat vývoj Fazolka jak po fyzické, tak i mentální úrovni, kdy se mu velmi změnil pohled na svět a z původního cíle boje o přežití dosáhl cíle vyššího.
Knížka má úžasně propracovaný děj. Autor se v oblasti vůdcovství a historie vyzná, což přidává na věrohodnosti a čtenář se dozví i něco o Thajsku, Indii a obecně Jihovýchodní Asii.
Úžasné doplnění Enderovy hry. Téměř jsem začal mít Fazolka raději než Endera :)
Povídky Polský chlapec a Investiční poradna jsou velmi krátké a naprosto skvělé, ale povídka Obtížný student mi přišla zbytečná a v některých věcech se vylučuje s Enderovou hrou.
Skvělá knížka plná napětí a zvratů. Hlavně kolem toho co je nová rasa vůbec zač, jaká je jejich kultura, fyziologie a chování v porovnání s člověkem.
Můj nejoblíbenější román z celé série. Jsou tam ohromně úžasné okamžiky, napětí a emoce. Donutí vás zamyslet se nad společností a prostředím ve kterém žijete.
Parádní vyvrcholení celé série s překvapivým koncem. Pozn. Následující série pokračuje románem Omen Machine.