Ajinka126 Ajinka126 komentáře u knih

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Síla lidskosti a nelidskosti v příběhu se tomu nedá popřít. Nemohu ani vytknout emoce, které to ve mě vyvolalo. Hluchá a němá ta kniha rozhodně není. Na mě ten příbeh působil velmi depresivně, negativně a zanechával ve mě hořkou pachuť, které jsem se chtěla rychle zbavit. Asi jsem ten typ člověka, který špatné věci umí přijmou jen ve vlídném podání (například Ruta Sepetys). Jako čtenář si ale neumím vysvětlit, jak Steinbeck dokázal slova poskládat tak, aby to v pár řádcích obsáhlo tolik děje.

25.01.2018 3 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Četba knihy byla zvlaštním zážitkem. Každou novou kapitolou jsem dostávala do sebe další díl puzzle, který krásně zapad. Některá přirovnání a věrné obraty byly velmi procítěné. Na druhou stranu každý ten díl skládačky byla jen výplň. K vyšetřování nic neříkající modrá obloha. Konec byl trochu ukvapený. Nicméně ta lehkost a hloubka celého textu v tak zvráceném tématu je úchvatná. Chápu proč severské krimi je pojem sám o sobě. Tohle se musí prožit :)!

08.01.2018 4 z 5

Dalajlamova kočka a umění příst Dalajlamova kočka a umění příst David Michie

Miluji všechny 3 díly. Umění příst je zaměřené na štěstí. A ne jeho hledání, ale uvědomění si ho v sobě. Každý ho máme:). A je to opět podané tak krásné, jednoduše a nepodlézavě. Prostě si čtu příběh a ty myšlenky na mě přijdou sami. Nemusí mi je autor několikrát vypsat a tučne podtrhnout. To miluji.

14.11.2017 4 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Nasmála jsem se u toho. Děj mě bavil a chtěla jsem vědět, jak to celé skončí. Hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická a rychle jsem si na ni zvykla. Všechno dobře. Jen ten konec byl slabší.

30.07.2017 5 z 5

Ready Player One: Hra začíná Ready Player One: Hra začíná Ernest Cline

Geniální. Pro mě, jakožto milovníka knih a PS her, to bylo jako přesun do ráje. Po krkolomnějším začátku mě to absolutně pohltilo. Má to jedinečnou atmosfému. Líbí se mi, že to neche příliš nechce apelovat na morální aspekty. Je to plné akce, zvratů a silných momentů. Finále je doslova grandiózní. Moc doporučuji.

30.07.2017 5 z 5

Město a hvězdy Město a hvězdy Arthur Charles Clarke

Na začátku knihy jsem byla ohromená. Ty myšlenky, ta čtivost. Chěla jsem vědět, co bude dál. V druhé polovině knihy se to malinko zvrtlo, protože jsem měla pocit, že Clarke chce všechny své nápady a myšlenky rychle dát do 1 knihy. Tam to pro mě malinko skřípalo. Mě opravdu stačí 1 dobrá myšlenka nebo úvaha, kterou dlouho nedostanu z hlavy. Jenže když je tam toho tolik a přidá se do toho otázka morálky, vliv společnosti, kultury, náboženství, nové technologie, původ vesmíru a snad i kapky rosy na mě bylo moc. Malinko mi scházelo propojení s jakoukov hlavní postavou. Všichni byli bezpohlavní, bez emocí. Ale i tak jsem překvapená, jak skvěle jeho díla stárnou. I přes moje rozpaky se závěrem knihy, bych si ji přečetla znovu. Ten začátek a nápad je skevělý.

14.11.2022 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Neupírám té knize punc revolučního a nadčasového díla. Některé myšlenky jsou neuvěřitelné a současné. Já se ale nemohu přesnést přes to, jak je ta kniha negativní. Jak chce vyděsit a strachem vás přimět k tomu se válce vyhnout. Je mi to líto, ale mě z toho bylo velmi úzko. Asi by si to měl přečíst každý a udělat si vlasntí názor :).

21.11.2017 3 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Ta kniha je zvláštní. Je to takové žvatlání o životních situacích, je to protkané velkým negativismem. Vadí mi i ten rádoby poetický popis různých vzruchů či myšlenek. Autorka na jednu stranu dává extrémní životní situaci na stůl, do toho chce vložit komičnost podání a aby toho nebylo málo, tak tam frkne vzletné metafory a přirovnání. Proč? Ne. Není třeba. Cítila jsem se při čtení nepříjmně a podrážděně. Otravovala mě ta banalita i závažnost problémů, která měla být komická či patetická, ale nebylo to přiřozené. Chtěla jsem s tou knihou švihnout o zem jen, abych to už nemusela číst. Je mi to líto, tohle nemohu doporučit.

16.11.2017 1 z 5

Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Pro mě je to malinké zklamání. Balancuji stále nad hodnocení 3 / 4 hvězdy. Rozhodně to není thriller v tom smyslu napětí a akce. Je to spíš hodně psychologické a trochu filozofické podání. Občas mi bylo nepříjemné, jak se měnil čas a doba děje. Místy mě rušila ta přehnaná detajlnost v podání aktuálního děje, myšlenek, rozboru filmů, replik.. Chápu, že je to autorův projev a rukopis. Na jednu stranu se mi to i líbí, že bylo jeho procítění místy tak hluboké. A nezaharnovalo pouze salvu dialogů a prostého popisu. Stále nevím, jak ho celé ohodnotit.

14.11.2017 4 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Pro mě je to trochu velká klasika. Je tu zvláštní skladba vět a vyprávění. Ovšem to nic nemění na tom, že tohle je opravdu perla a detektivní učebnice. To je neskutečné co na tak malém stránkovém prostoru Christie dokázala. Všechna čest. Zároveň prosím všechny budoucí čtenáře, aby knihu dočeli až do úplného konce :).

26.07.2017 4 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Nesmírně oceňuji tu lehkost celé knihy. Líbí se mi jednoduché a přitom úderné věty. Ne jednou se mi stalo, že jsem se při čtení zastavila a popřemýšlela si nad danou myšlenkou. Až teď, když píšu toto své hodnocení, umím plně docenit kvalitu celé knihy. Je to poměrně složité téma a přitom je podané tak snadno. Je to sci-fi a přitom je tam tolik něhy a touhy po životě. Díky za tu milou připomínku toho, na čem vlastně záleží. ZÁVĚREM: je to svižné, akční, motivační, jemné a temné. Doporučuji! :)

26.07.2017 5 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Do Cormorana Strika jsem se doslova zamilovala. Jeho vnější drsnost v kombinaci s jeho prokresleným jemným nitrem ja něco neuvěřitelně přitežlivého. Tady ťala Rowlingová do živého a vytvořila úžasnou postavu. Nicméně by to nebyla Rowlingová, kdyby nevytvořila kontrast postav. Tím, jak se propojení mezi Cormoranem a jeho asistenskou Robin postupně vyvíjí a graduje, místy moje napětí vyletělo až do nebes. Takže kombinace dokonalého příběhu, kvalitního detektivního pátrání ve stylu indicie za indicií je tu vývoj postav a vztahu mezi nimi. Miluji ten pocit při čtení, kdy se zároveň usmívám, šklebím a mračím, srdce mi bije stále silněji v pravidelném rytmu "toho pravého dokonalého konce", kterým by měla kniha skončit. To je pro mě dokonalý čtenářský zážitek. A že mi ho Ve službých zla poskytla dostatek! :)

09.02.2017

Vše nejlepší k narozeninám Helen Exley Vše nejlepší k narozeninám Helen Exley Helen Exley

Nepůsobí to na mě úplně universálně. Začíná to "najdi si práci, lásku..". Není to ani tak vtipné a inspirativní, jak bych si přála. Obsahuje soubor citátů a krátkých glos.
Nicméně je to vyvedné na krásném papíře a s hezkými ilustracemi.

05.12.2022 3 z 5

Volání vlka Volání vlka Anthony Ryan

Jsem rozpolcená. Nejsem autorův fanoušek, je to moje první kniha od něj a neměla jsem žádnou představu o tom, co mě v knize čeká.

Magický systém se mi líbil. Úvod na mě velmi zapůsobil. Svět je zajímavý a autor umí psát poutavě. Ale. Ale..

Některé pasáže byly přehnaně dlouhé, popisné, neposouvaly děj. Až jsem si říkala proč to vlastně čtu. Není tu ta jiskra, která mě nutí číst dál.

Závěr knihy byl na mě zbytečně dlouhý a nějak se mi jeho poita vytratila.
Řezničina v knize. Nejsem citlivka, ale ani fanda násilí. Pokud ho autor použije, tak jsem s tím v pohodě, když má pro něj důvod a ten mi představí. U Rayana to na mě působilo jako by měl trochu fetiš, že může popisovat drastické scény, krev a střeva všude. Dávat svým charakterům násilné myšlení, kdy je tohle pro ně jediná cesta už mě ani nepřekvapilo. Ale zamrzelo to. Ta myšlenka "magické písně" je skvělá.

Moje hodnocení je něco mezi 3,5 a 4 hvězdami.

25.11.2022 4 z 5

Max Švabinský Max Švabinský Hana Volavková

Wow. Docela masterpiece. Kniha je z roku 1977 a je tištěná na tak prémiovém papíře, že i po 40ti letech jsou barvy krásné a papír na dotek příjemný. Další skvělou věcí je obsah, který nezestárl ani o den. Na internetu jsem se dočetla pár povrchních noticek o malíři a překvapilo mě, kolik informací a dobových srovnání tu je. Tento text sepisoval někdo skutečně vzdělaný.

09.11.2022 5 z 5

Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

[AUDIOKNIHA] Tady došlo k nepochopeni. Ja jsem chtěla detektivku. Ne společenské malo-městské drama.
Jinak jako audiokniha je to skvělá oddechovka. Pěkně ctěná.

28.09.2021 2 z 5

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

[AUDIOKNIHA] Dokončila jsem ji jako audioknihu a tu mohu jen doporučit! Skvělá četba a projev. Udělá příběh ještě poutavější.
Kniha samotná je trochu zdlouhavá, je tu přehršel postav a jmen, což mi dělalo na začátku problém se zorientovat, ale celkově je to dobrý přiběh.
Doporučuji:)

22.09.2021 4 z 5

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Kde začít..:). Jako audiokniha je to 10/10. Top četba, krásný projev. Ale jako kniha v žánru detektivna je to příšerné. Postavy jsou hloupé, doslova. Pomocníci Fosterové za ní plápolají jako věrní pejsci. Nemají osobnost, charakter, natož vlastní názor. Jen nadšeně souhlasí se vším, co jejich šéfová vymyslí. Teď k vyšetřování. Nebo spíš k "vyšetřování". Nic horšího jsem za poslední dobu neviděla. Nejsou tu žádná vodítka, ten příběh se od ničeho neodvíjí. Erika v tom případu neudělala žádnou práci a přesto se jako zázrakem vyřešil. A teď SPOILER: když chcete utajit těhotenství, otci dítěte nic neřeknete, tak proč ho sakra píšete do rodného listu? Jaká náhoda, že tam byl. Další věc.. celou dobu se to tváří jako něco, co to není a ten konec je nejvíc ukvapená a nedotažená část knihy. Končím s Bryndzou.

22.09.2021 2 z 5

Záhady kvantového světa Záhady kvantového světa Thibault Damour

Muj novy must have, pokud se jako ja snazite vice proniknout do taju fyziky. Je to tak jednoduse popsane! Navic je to tak mile a vtipne. Krasna a vystizna kresba, ktera se inspiruje u starych komiksu. Absolne jsem se do knizky zamilovala a lituji jen, ze mi neni 15 a neovlivni to uz muj vyber skoly.

31.07.2018 5 z 5

Malované pohádky Malované pohádky Vladimír Sutějev

Knizka daleko starsi nez js a presto me k ni vaze tolik krasnych vzpominek:).

11.02.2018 5 z 5