Alena_S komentáře u knih
Zajímavý motiv i poselství, ale často mi chybí širší souvislosti a místy na mě kniha bohužel působí teprve jako kostra příběhu připraveného k rozvedení.
Po nějaké době si mě konečně našla skvělá kniha. Svižné vyprávění, zajímavý společenský systém, který si určitě aspoň zkusíte "co-by-kdyby" představovat; pro odlehčení doslova okořeněný zápletkou s imaginární závislostí na pálivém s překvapivými (a oukej, místy fantasmagorickými) účinky, a nakonec trocha bádání, ale jen malinko-aniž by se to zvrhlo v další severskou detektivku (uff). Přečetla jsem na jeden zátah a jsem spokojený morlok. :-)
S touhle knížkou to bylo smutné loučení, když skončila. Strávila jsem s ní moc pěkné chvíle. Jde o strukturu příběhu v příběhu (a po příběhu), ale oboje to spíš rozšiřuje, než že by se rušily navzájem, a i když mi žádná z postav nepřirostla k srdci, překvapivě to celku na atmosféře vyprávění neubírá. Určitě doporučuju aspoň zkusit. :)
Klobouk dolů v jedné věci: Ještě žádný autor neudělal ze svých upírů tak odporné a naprosto debilní a bezúčelné tvory. Debilní myslím fakt jako diagnózu. Ani Stokerův Dracula z dob, kdy upíři ještě nebyli v mnoha knížkách na mazlení, si s dovolením aspoň nedrbal zápěstí ani nic jiného, když se chtěl zasmát.
Ještě napínavější než první část, a oceňuju víc lidí a míň... toho, co si říkalo lidi.
Na to, co to je za šílený příběh, a že postavy jsou, slovy Tří sester, soubor kreténů, nakonec knížka překvapivě potěší oko, to vyprávění se prostě musí zažít. Ale chce to pak pár dní na vzpamatování. ;-)
Jen mám obavu, že už vždycky budu brečet smíchy, když uslyším slovo "pucování" - Kdo se na četbu teprve chystá, těšte se; scéna z díkůvzdání sice obsahuje jeden hodně k jídlu nevhodný popis, ale celkově nemá chybu :D
Nevím jak ohodnotit: Film byl učesanější a smysluplnější díky okleštění neuvěřitelných Forrestových dobrodružství jen na ty "nejuvěřitelnější", i samotný Forrest tam je větší sympaťák ve srovnání s knižním "No co, jsem přece idijot". I přesto je to výborné čtení, má to vtip a spád - stojí to za to, ať už film znáte/máte rádi, nebo ne - a navíc má kniha jedno OBŘÍ plus: Je tam míň Jenny. :D
Ještě že má princezna tak málo problémů, které nejde řešit sexem, ty ji chudinku vždycky znejistí :D
Staří oblíbenci a nové zápletky, (nejen) Lesní království (moje oblíbené) má pořád co nabídnout :)
Námět je humorný, i když nejvíc ho asi ocení příznivci absurdity - a představu, že to takhle může někde opravdu chodit, zase ocení milovníci hororu.. :)
K dělání kariéry tahle knížečka není, jde spíš o to, "Na co se připravit, než začnete dělat kariéru", ale kancelářské prostředí autor vystihuje nemilosrdně a perfektně (i když se zabývá spíš světem velkých firem). Zdá se, že účelem je prostě se u čtení pobavit, a tak dávám souhrnně pět hvězd za sebe i ostatní čtenáře v mém okolí, které jsem slyšela se při čtení hlasitě chechtat :)
Zkrátka, ten, kdo očekává přídavek klasických Murakamiho příběhů, nebude zklamán,a kdo se naopak obává, že budou většinou ve stejném zažitém duchu... taky nebude zklamán. :-) Zajímavé náměty v nových povídkách ale rozhodně jsou a je to moc pěkné čtení! Jenom kdyby s jeho hrdiny, a nejen v téhle knize, pořád tak necvičily ženské, jak pohodově by se jim mohlo žít... :-)
I když se to hezky četlo a u Dosedělových příběhů se krásně bojí, pořád vzpomínám na Bestseller, kde měl příběh daleko víc prostoru - do těch krátkých se člověk sotva začte a už je konec..! :)
Pěkný malý oddechový horor, i přes hodně pomalý rozjezd se díky atmosféře čte skoro sám :)
Autorka musela mít při psaní hodně poťouchlou náladu, protože u tohohle dílu jsem se po dlouhé době na mnoha místech nad Anitinýma hláškami zasmála :) Dějově opět žádný velký posun, ale je to oddechový, čtivý díl (který konečně není jen o... no víte čem) a až mě mrzelo, když s blížícím se koncem razantně zvážněl - holt Anita si nenechá ujít příležitost ukázat okolí, jak život není krásný :D
Ještě tak Richard kdyby konečně přestal prstíčkem hrabat a jednou dotáhnul něco do konce!
Je to milá, hezky napsaná sbírka povídek - jenom je potřeba mít aspoň trochu blízko k myslivosti, jinak si ji možná neužijete, i když pejsků tam je spousta :)
Vzpomínáte si na komedii Muž z Acapulca, kdy autor začal nesnášet svého literárního hrdinu a dělal z něj pak v knize soustavně troubu? Tak takový dojem jsem bohužel měla z velké části příběhu. Jinak tu už asi všechno bylo řečeno. Pocity smíšené.