Ales.BD | Komentáře u knih | Databáze knih

Ales.BD Ales.BD komentáře u knih

Konec všech věcí Konec všech věcí John Scalzi

Přeposlouchal jsem celou sérii (přetrpěl i Příběh Zoe) a bohužel se mi zdá, že opravdu dobrý je jen první díl. Celkem slušné ještě další 2. Myslím, že se John Scalzi měl držet spíš hvězdné pěchoty a nefušovat do galaktické politiky.

29.12.2024 2 z 5

Muž bez tváře Muž bez tváře Caimh McDonnell

Vtipných (nebo alespoň úsměvných) knih není mnoho. Úsměvných detektivek už vůbec ne. Pan McDonnell na to jde prověřeným způsobem "dej dohromady hodně nesourodou skupinu výstředních hrdinů, humor se dostaví". A docela mu to vychází. Jedna hvězda navíc za interpretaci pro Filipa Švarce.

21.09.2024 4 z 5

Adept Adept Adam Przechrzta

Dospělá politická fantasy se steampunkovým nádechem a detektivními prvky. Udrží pozornost čtenáře, přestože příběh je dlouhý, celkem komplikovaný a obsahuje mnoho postav. Trilogie neztrácí úroveň po celou dobu a má uspokojivý konec. Audiokniha v excelentním podání Filipa Jančíka - celková délka poslechu (3 knihy) je 43 hodin.

12.10.2023 4 z 5

Stroje jako já Stroje jako já Ian McEwan

Zajímavé téma, ale zápletky (pomsta, adopce, zločin) působí jaksi uměle. Jsou tam prostě proto, aby si k nim Alan Turing na konci mohl říct svoje. Od vydání v roce 2019 už také uplynul nějaký čas. Jestliže některé z úvah byly původně něčím nové nebo kontroverzní, dnes už tomu tak není.

08.06.2023 3 z 5

Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Jedna hvězda navíc za skvělou interpretaci Pavla Baťka pro audioknihu. Nevím, jestli bych to v papíru vůbec dočetl. Takto jsem měl možnost užít si spisovatelovo vypravěčské umění i když je zabalené v poněkud obtížně stravitelné formě.

05.03.2023 4 z 5

Rambo I (První krev) Rambo I (První krev) David Morrell

Když si odmyslíme růžovou mlhu vzpomínek na mládí, jak jsme čučeli na Ramba na zrnitém VHS videu z finského satelitu s amatérským dabingem přes vrch a blaženě chrochtali, že jsme sehnali americkej biják... musíme si přiznat, že film není žádná sláva. A kniha na tom bohužel není o nic líp. Psychicky narušený vietnamský veterán narazí na jiného veterána, začnou poměřovat, kdo má větší trauma a mnoho nevinných lidí přijde zbytečně o život. Ke kvalitě nepřispívá ani mizerný překlad, kde hlas zní "familiárně", ve městě se pobíhá "alejemi", atd. Aspoň, že to není moc dlouhé.

26.02.2023 2 z 5

Vzpomínka zvaná říše Vzpomínka zvaná říše Arkady Martine (p)

Skutečná space opera, přesně jak slibuje anotace. V tomto žánru se nic moc nového vymyslet nedá, ale provedení je nadprůměrné, udrží pozornost. Obecně román "od ženy pro ženy" s důrazem na vztahy, nicméně příběhu to nepřekáží. V závěru trochu ztrácí dech, ale motivace ke čtení dalšího dílu se najde. Poklona překladateli za výbornou práci.

21.02.2023 3 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

I když samotná myšlenka na níž je to celé založeno je nepravděpodobná a mně osobně nepříjemná, román samotný je překvapivě dobrý. Od knihy pro dospívající se bohužel často nedá čekat nic moc, ale to není tento případ. Celkem promyšlené, komplikované, dobré postavy, nečekané zvraty, pobaví i toho kdo si z přečtených knih může postavit Eifelovku ve skutečné velikosti.

13.06.2022 3 z 5

Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Solidní sci-fi. Od autora dračích historek pro děti vysloveně nečekaná. Všechno funguje dobře, jen ty "předěly" mezi akčními pasážemi (někam se letí, tak se věnujeme mudrování a vhledům do minulosti a nitra postav) jsou trochu suché. Jinak pohoda, důvod číst dál.

28.05.2022 3 z 5

La Loba La Loba Alan Russell

Kráska a zvíře, resp. princezna a neandrtálec a dále mstitelka a psychopat. Další z "thrillerů" pro ženy s nelogickým škobrtavým dějem, hromadou zbytečných vycpávek, nereálnými postavami a křečovitými jakože-zvraty. Atraktivní prostředí Aljašky to samo o sobě rozhodně nezachrání.

08.05.2022 2 z 5

Revoluce jednoho stébla slámy Revoluce jednoho stébla slámy Masanobu Fukuoka

Je to tak proto, že to říkám já a čemu já nerozumím, to je nepoznatelné.

Dejme tomu, že v roce 1975 bylo pro Japonce převratnou myšlenkou, že není dobrý nápad z nějakého území pořád odvážet všechnu biohmotu. Poznatky o pěstování rýže a jiných plodin jsou docela zajímavé, i když pro nás téměř bezcenné, už jen kvůli odlišným klimatickým podmínkám a změnám klimatu v poslední době.

Ve svém pojednání o přírodním zemědělství vůbec nebere na vědomí pěstování důležitých nepůvodních druhů (u nás např. brambory), ani invazní škůdce, choroby a plísně. Opomíjí fakt, že nárůst počtu obyvatel planety od I. světové války není umožněn ničím jiným, než používáním dusíkatých hnojiv (Haber-Bosch). Pak následují historky o tom, co jsem komu řekl moudrého, plus kritika oponentů. Nakonec porce životní filosofie, nevšímavé k milionům městských lidí, které je třeba nasytit.

Zůstal dojem vzdorovitého staříka, který si v odlehlých horách prostě dělá svoje a potřeby ostatního světa nevnímá.

17.12.2021 2 z 5

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

V roce vydání 2017 už bych nečekal prosté napodobování amerických komiksů. Všechna možná klišé zmíněného žánru, nepřehledná řada anglických jmen, wowování, arrrghování, yardů, palců a mílí. Od Čecha z okolí Prahy bych si přál více osobitosti a odvahy. Jinak to má většinou celkem spád, takže jako temný akční příběh obstojí.

26.10.2021 3 z 5

Nadace a Země Nadace a Země Isaac Asimov

Tohle už není žádná sci-fi klasika (vydáno 1986). Očekával jsem napínavé detektivní pátrání po pravlasti (praplanetě) lidské rasy, ale místo toho to bylo takové hrozně protahované oddalování nevyhnutelného.

08.10.2021 3 z 5

Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Pan doktor má určitý ustálený soubor odpovědí a historek, které používá v rozhovorech a na přednáškách. Takže pokud jste už něco z toho viděli, příliš nového se nedozvíte. Jinak je rozhovor přiměřeně vedený, autor nechává dost prostoru, dobře se ptá a usměrňuje, jen když je třeba.

08.02.2021 3 z 5

Poutník z Mohameda - Alláhův hněv Poutník z Mohameda - Alláhův hněv František Kotleta (p)

Zajímavý nápad tak nějak extrapolovat situaci na naší planetě do vesmíru. Gene Roddenberry by asi dostal infarkt. Tahle vojenská sci-fi poloha bez nadpřirozených úkazů myslím panu Kotletovi svědčila lépe, než pozdější upírské historky a brodění se v různorodém sajrajtu.

15.01.2021 4 z 5

Kluk spolkne vesmír Kluk spolkne vesmír Trent Dalton

Náročné na čtenářovu trpělivost. Nebýt velmi podařené audioknihy, odložil bych dřív, než to začalo dávat smysl. Pak (nemaje papírovou orientaci) jsem byl lehce překvapen, že pokračuje za happyend, následovala nejistota co je realita a co ne a nakonec trochu divočina, ale docela spokojenost. Jestli nic jiného, tak rozhodně zajímavé.

01.12.2020 4 z 5

Nevermore Baltimore Nevermore Baltimore Petr Heteša

Trochu moc dlouhá a neoriginální brakovka. Hodně rozvleklých rozhovorů a méně akce. Nechápal jsem, proč je hlavní hrdina s anglickým jménem Francouz. Nějaký ten David Michálek by mi byl sympatičtější.

13.09.2020 3 z 5

Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry Charles Brandt

Pohled za americkou fasádu svobody a práva, kde se šťastně snoubí organizovaný zločin, odbory, showbyznys a politika.

Kriminálník zabíjí jiné kriminálníky a nakonec zemře stářím. Dlouhé, zbytečně podrobné a s dokola opakovanými stejnými informacemi. Dost pochybné je, že autor se stará o nájemného psychopatického vraha jak o vlastního dědečka, aby z něj vyrazil přiznání, mohl o tom napsat knihu a o zisk se šábnou. A stejně jde jen o jednu z možných verzí, protože v Americe mafiáni píšou knihy a vypouštějí informace, jak se jim to hodí.

Navíc mlžení kolem atentátu na JFK, ke kterému je ve skutečnosti jen pár náznaků a nepřímých důkazů. Moc nepotěší ani účast ultrakonzervativní televize Fox News, ani naivní víra, že mafie je minulost, protože se podařilo pozavírat starou gardu, která se dala nachytat odposloucháváním schůzek v restauracích a při neplacení daní.

16.08.2020 2 z 5

Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Fantastický příběh, který má rozměr báje ze starých časů. Kniha z dob, kdy se literární talent a vypravěčské umění ještě nenahrazovali potoky krve a spermatu. Poprvé jsem četl před mnoha lety a nyní vyposlechl ve výborném podání Tomáše Juřičky.

07.08.2020 4 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Kniha pro děti. Jednoduchá nerdovsko geekovská pohádka o štěstí nalezeném v počítači a zároveň jeden velký fanservis stárnoucím pařanům. K tomu je přidána dávka drsné kapitalistické reality, takže nejen štěstí, ale i peníze. Pro mě bylo toho uctívání tzv. popkultury trochu moc. Ale všechno dohromady je to docela zábavné čtení.

23.06.2020 3 z 5