Alethea_k Alethea_k komentáře u knih

Fantastická zvířata a kde je najít (ilustrované vydání) Fantastická zvířata a kde je najít (ilustrované vydání) Mlok Scamander (p)

Popisy zvířat jsem přestala číst hned zkraje, natolik mě to nebavilo. Ilustrace byly ovšem nádherné. Za to ty 2 hvězdičky, jinak zabitý čas a naprosto zbytečná kniha. Pokud nejste milovník Harryho Pottera natolik, že víte, co se děje na každé straně knihy a neprožíváte děj i po letech, knihu vynechte.

01.07.2019 2 z 5

Agnes Agnes Peter Stamm

Mé první setkání se švýcarskou literaturou dopadlo na výbornou. Příběh se mě neuvěřitelně dotknul, nepojednává de facto o ničem, ale přitom obsahuje úplně vše. Agnes se mi dostala zcela pod kůži, její příběh budu mít v hlavě ještě dlouho po dočtení. Musím si od autora přečíst vše, co u nás bylo vydáno. Tenhle za to stojí.

30.06.2019 5 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Musím se přiznat, že zpočátku mi kniha nesedla, byla jsem poněkud v rozpacích. Běžně popisy nemám ráda, myslela jsem si, že kniha nebude mým šálkem kávy. Naštěstí jsem změnila názor, jelikož dialogy byly nezapomenutelné, ani slůvko navíc, zbytečně. Jsem velice ráda, že jsem vydržela.
Naprosto mě fascinovala hlavní hrdinka, kterou bych nejspíše označovala "na přes držku". Normálně by mi vadila, ovšem zde byla dle mého úžasná, velmi se mi líbila její mladická nerozvážnost, nestálost, dravost, divokost, zkrátka vše co k mladé Holly patří.
Poněkud mne překvapilo, že hrdinka po slávě ve výsledku netouží, i když si to všichni kolem myslí. New York musel tehdy být opravdu kouzelný, vůbec není popisován, jako by probíhala 2. sv. válka.
Pokud má někdo z vás štěstí a může si příběh přečíst jakožto maturitní četbu, neváhejte. Krátké, svižné, krásné... Já "bohužel" toto štěstí neměla. Rozhodně by se tento příběh neměl opomenout.

30.06.2019 4 z 5

Čarodějova nevěsta 6 Čarodějova nevěsta 6 Kore Yamazaki

Tak šestka je za mě nejlepší. O nových postavách se rovnou něco dozvíme, ani to není nijak zamotané. Nesnaží se tu sice pohnout s dějem nijak markantně, ale tohle se mi celkem líbilo, jo! Doufám, že to nepokazí v dalších dílech.

30.06.2019 4 z 5

Čarodějova nevěsta 5 Čarodějova nevěsta 5 Kore Yamazaki

Nevím, jestli mám čím dál menší nároky, nebo se mi tento díl vcelku líbil. Rozhodně si chci přečíst všechny díly a rozšířit si tak obzory.

29.06.2019 3 z 5

Čarodějova nevěsta 4 Čarodějova nevěsta 4 Kore Yamazaki

Jakmile se řeší vztahy a autorka nepřidává na sílu nové nezapamatovatelné postavy, hned je všechno lepší. Nedělala v tom zmatek a tak to má být. Za mě nejlepší díl série.

29.06.2019 3 z 5

Čarodějova nevěsta 3 Čarodějova nevěsta 3 Kore Yamazaki

Nevím, jestli na mangu nemám jen buňky, ale zdá se mi, že si autorka nedává práci cokoliv objasňovat. Neustále mám tendenci podvědomě srovnávat mangu s komiksem Sága, ve kterém je vše, co oceňuji, všemu tam rozumím, a hlavně... HNED V PRVNÍM DÍLE JSEM SI BYLA SCHOPNA ZAPAMATOVAT JMÉNA POSTAV. Vím, že manga je z jiného soudku, ale ve výsledku má s komiksem leccos společného. A tohle je prostě jeden velký chaos.

28.06.2019 2 z 5

Čarodějova nevěsta 2 Čarodějova nevěsta 2 Kore Yamazaki

Druhý díl jsem prolistovala doslova za několik minut. Musím říct, že byl rozhodně svižnější a ne tak zmatený jako první díl, označila bych ho za lepší průměr.

28.06.2019 3 z 5

Čarodějova nevěsta 1 Čarodějova nevěsta 1 Kore Yamazaki

Na mnohá doporučení jsem si "přečetla" svoji první mangu. O téhle tvrdili, že patří mezi nejlepší. No... Chci vědět, jak to bude pokračovat, ale že bych z toho byla nadšená, to se úplně říct nedá. Kresby prakticky zazdívám, natolik jsou nezajímavé. Doteď si nejsem jistá jak "svět" funguje, připadá mi, že se skoro nic nestalo.

28.06.2019 3 z 5

Koho vypijou lišky Koho vypijou lišky Lidmila Kábrtová

Myšlenka 50 slov, které mají vystihnout vše podstatné, se mi opravdu líbila. Myslím, že - jakožto experimentální próza - je tato kniha přístupná široké škále čtenářů. Pokud někdo chce zkusit toto odvětví literatury, směle do toho.

25.06.2019 4 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Kniha se mi velmi líbila. Poukázala na to, že špatné věci dělali všichni, a to jen proto, aby přežili. Špatné věci, které se děly v koncentračních táborech, zde nebyly nikterak zlehčovány, zároveň zmíněny jen tak - mimochodem. Pokud čtenář není pozorný, nedivím se, že tvrdí, že jde o zklamání. Kniha mne okouzlila ale především proto, že neukazuje veškerá zvěrstva na sílu, za každou cenu, nechá svým způsobem na čtenáři, zda přemýšlí více, nebo čte "jen" příběh. Zároveň jsem ráda, že byl zmíněn život hlavních hrdinů po 2. sv. válce.

24.06.2019 5 z 5

Zloději dýmu Zloději dýmu Sally Green

Do úplné dokonalosti mi tam stále něco chybělo, děj byl prvoplánový, prostý, což nakonec ani tak nevadilo, v jednoduchosti je krása. Všechny postavy si mne získaly, soucítila jsem s nimi. Nevadily mi příliš ani sáhodlouhé popisy. Oceňuji, že válka, smrt a násilí probíhalo na poměry YA fantasy dost reálně, oblíbené postavy padaly jako na porážce. Těším se na další díl a jsem zvědavá, co autorka vymyslí.

17.06.2019 4 z 5

Podzim Podzim Hubertus Rufledt

Ilustrace mě sice zas tak neokouzlily, zato příběh ano. Už se těším na další díl, opravdu mě zajímá, co se stane.

13.06.2019 5 z 5

Klan Klan Adrienne Young

Knihu jsem ani nedočetla, vůbec mi nesedla historická YA. Alespoň vím, že takové knihy nemám vyhledávat.

01.06.2019 1 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Pane jo, tak divnou knihu jsem ještě nikdy nečetla. Za mě těžkej průměr - jak již napsala uživatelka Pefka.
Hl. hrdinku bych přirovnala ke Catwoman, u které zažijeme přerod v "anděla", Toho, kdo může za únos, vyprdelí autor na straně 50 cca... To jsem teda fakt nečekala, že se pak celou dobu budou snažit jen utéct. Navíc je celý průběh absolutně nereálný... Vlastně i ten mravní přerod.... Nemám ráda děti, jsem malířka, znám SPZ, vím, kdo to udělal, ale ne, musím ze sebe udělat superhrdinku a zvládnout to sama!? Jako vážně!? Konec je absolutně zmatený, do poslední věty jsem nepochopila, jak to dopadlo.
3* dávám za to, že se kniha skvěle četla a i přes veškeré nelogičnosti, které v průběhu děje nebyly objasněny (viz počet aut na parkovišti například...), všechno rychle odsýpalo. Ale znovu teda ne, ani náhodou...¨
Knihu bych doporučila lidem, kteří si chtějí za každou cenu něco přečíst, ale odmítnou přemýšlet, protože si to jinak asi neužijí.

12.05.2019 3 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Popis života 2 obyčejných lidí z Francie se mi velmi líbil, kniha nese mnoho zajímavých myšlenek. I přesto je tu malé ale. Čekala jsem vývoj děje, aspoň trošku. Předpokládala jsem, že v anotaci je pouhá část příběhu, ne úplně vše. Dále jsem si nedokázala představit, že se děj odehrává opravdu ve Francii. Proto 4*, ale plánuji si přečíst minimálně ještě Pouta.

11.05.2019 4 z 5

Máj Máj Karel Hynek Mácha

První dvě části jsou slibné, líbily se mi, ovšem časem mi přišla celá poezie zbytečně zdlouhavá. Nedá se popřít, že Mácha uměl bravurně pracovat se slovy, je třeba vyzdvihnout cit, se kterým pečlivě slova volí za sebou. Ale to je za mě bohužel všechno. Intermezza mi přijdou naprosto zbytečná. Dodnes jsem se domnívala, že mám poezii ráda, ale buď je toto dílo velmi přeceňované, nebo jsem prostě marná. Alespoň jsem dala šanci Máji tematicky na prvního máje :)
K maturitě si sbírku rozhodně dávat nebudu. Chápu, že oproti tomu, co se u nás běžně v té době vydávalo, je toto dílko naprostý skvost, ale dnes už dle mého nemá příliš velkou hodnotu (obsahově).
3* dávám i přes všechna negativa, jelikož jsem předpokládala, že čtení pro mě bude mnohem větší utrpení.

01.05.2019 3 z 5

Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Poslední dobou se neustále utvrzuji, že němečtí autoři prostě psát umí. Bernhard Schlink dokázal napsat knihu, která vypráví otupěle a odosobněle příběh, který prožívá hl. hrdina. Myslím, že styl psaní odpovídá přesně tomu, jak se hrdina cítil. Příběh si mne dokázal získat, text působí ryze popisně, zkrátka se to někomu stalo, zároveň do vás samotných prostoupí. Co nejdřív si musím přečíst i Olgu.

28.04.2019 5 z 5

Sága 8 Sága 8 Brian K. Vaughan

Díl je opravdu výborný. Prakticky žádné boje, ale umírání tam je, akce tak akorát, aby nebyla na úkor vývoje vztahů mezi postavami. Opět jsem se několikrát pousmála, což beru po některých dílech jako velké plus. Ale něco mi tam při čtení chybělo. Nedokážu popsat co. Proto 4*, ale není to rozhodně žádná slabota.

28.04.2019 4 z 5

Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Pohádka o cestování časem skončila. Kniha opět neuvěřitelně rychle utekla. Jediné co se mi nelíbilo byl konec. Čekala bych, že se něco vysvětlí, odkryjeme více minulost, záměr nesmrtelnosti a celkově pomalejší rozuzlení. Přišlo mi, že to chce mít autorka už rychle za sebou, takhle nepůsobí kniha celistvě.
Filmy jsou oproti knižní sérii jiné, ale paradoxně z hlediska akce mnohem lepší. Celkově se mi konec ve filmu líbil více.

25.04.2019 5 z 5