Alethea_k Alethea_k komentáře u knih

Na odstřel Na odstřel Miloš Cajthaml

Rozhodně to není přelomový titul, který by měnil životy nás všech. Ale pěkný příběh ano. Není vcelku co vytknout, emoce puberťáka uvěřitelné, postavy nebyly na proplesknutí. Nejsem si ale jistá, ve kterém roce se má kniha odehrávat, jelikož pochybuji, že posledních 10 let by dítě, které má mobil a tablet, potřebovalo (respektive samo od sebe chtělo) i MP3.

14.09.2019 4 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Nedočetla jsem, po sci-fi Spící obři jsem čekala něco úžasného, jelikož se série srovnávají a toto všem připadá lepší. Děj o 2 (stále ještě?) dětech (chováním určitě) má být lepší než kniha o sofistikovaných a racionálně smýšlejících lidech?
Chápu, že všechny zaujala grafická podoba a formát, ale mě to paradoxně ani nedonutilo dočíst knihu. Škoda, doufala jsem, že budu nadšená...

11.09.2019 2 z 5

Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Nikdynoc má pochopitelně pozitiva i negativa. Pozitivní je dle mého vykreslení prostředí, zjištění, že hlavní hrdinka je originální, dokáže spolupracovat s ostatními, a že žánr moc neodpovídá YA, tedy jde o propracovanější záležitost.
Nelíbilo se mi ovšem velké množství poznámek pod čarou (i přesto, že se e-kniha čte mnohem lépe v tomhle ohledu), dále mi přišel zbytečně natáhnutý konec, samozřejmě zemřely mé oblíbené postavy. Děj je celkově pomalejší, ale zničehonic je na konci jeden šok za druhým. Přišlo mi to nepravděpodobné vzhledem k vývoji knihy, příliš na sílu. Hodnotím tedy slabými 4*.

08.09.2019 4 z 5

Místa ve tmě Místa ve tmě Lidmila Kábrtová

Texty dohromady dávaly smysl, což bezpochyby oceňuji. Náhled do běžného života žen, které se snaží přežít, zlepšit svůj život, mi byl velmi blízký. Není to žádná slátanina jako mnohé pokusy českých autorů zachytit onu obyčejnost. Někdy se ke knize ráda vrátím, texty Kábrtové se mi zamlouvají čím dál víc.

07.09.2019 5 z 5

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Topka to úplně nebyla, za mě vede pořád Sluha dvou pánů. Ale příjemná maturitní četba to rozhodně byla. :)

05.09.2019 4 z 5

Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

První polovinu knihy jsem přečetla na jeden zátah, druhou polovinu jsem dočítala téměř měsíc. Velmi mě překvapilo, že Mistr a Markétka se v knize objevují teprve kolem poloviny, do té doby o nich nepadne ani slovo. Líbily se mi popisy postav i prostředí, přestože normálně popisy nevyhledávám. Dokázala jsem si představit, jak co nebo kdo vypadá. Potvrzuje se mi, že magický realismus můžu. Moc mě ale nezaujaly kapitolky týkající se Jidáše a Piláta Pontského. Chápu, proč tyto části v knize jsou, ale prostě ne...
Několikrát jsem se přistihla, že přestávám při čtení dávat pozor.
Myslím, že jednou stačilo, ale nelze upřít textu kvalitu. Literaturu Rusové umí, o tom žádná.

28.08.2019 4 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Lakomec je jedna z lepších komedií klasiky, ale za mě je nepřekonatelný Sluha dvou pánů. Pokud vás čeká maturita a snažíte se přečíst ty nejkratší věci, obětujte se a přečtěte si o 30 stran delší hru Sluha dvou pánů. Lakomec není tak vtipný, promyšlený, ani vypointovaný.
Není to špatné, ale znovu bych si ho už nepřečetla.

18.08.2019 3 z 5

Zima Zima Hubertus Rufledt

Druhý díl mě bohužel zklamal. Vždyť se tady prakticky nic nestalo! Má to stále atmosféru, to ano, ale celý komiks byl příliš krátký, nic převratného.

17.08.2019 3 z 5

Warcross Warcross Marie Lu

O tom, jak funguje Warcross a celkově tento svět se nejspíš nesmí úplně přemýšlet. Ale i tak se mi to líbilo. Zera jsem bohužel odhadla, ale to, jak se chovaly hlavní postavy mi nevadilo. Líbilo se mi, že hl. hrdinka nedělá všechno 100% sama, není to ta nejlepší holka pod sluncem. Jsem vážně zvědavá, jak bude děj pokračovat a na druhý díl se chystám co nejdřív. :)
Za mě top strop oddechovka.

17.08.2019 5 z 5

Muž na pokraji vzplanutí Muž na pokraji vzplanutí Jiří Hájíček

Líbilo se mi to tak půl na půl. Některá haiku se mi vryla pod kůži, bez jiných bych dokázala žít dál. Každému se líbit jen tak nebude :)

05.08.2019 3 z 5

V klubíčku štěstí V klubíčku štěstí Anna McPartlin

O tomto titulu jsem si nic nezjišťovala předem, což knize jedině prospěje. Jedná se o nevšední čtenářský zážitek. Hltala jsem každou větu a nedokázala přestat. Z nějakého důvodu jsem si ovšem dost dlouhou dobu myslela, že se jedná o černošskou rodinu v Americe :D
Sedělo by mi to k ní mnohem více, ovšem i tak je to jedna z nejsilnějších knih, které jsem v poslední době přečetla. Prožívala jsem vše, co se dělo hl. hrdince, domácí násilí, strach, dokonce to, co se stalo jejímu synovi. O to víc jsem byla ráda, jak kniha skončila. :)
Za mě tam nebylo ani jedno slovo navíc.

03.08.2019 5 z 5

Spící obři Spící obři Sylvain Neuvel

Moje první sci-fi. A za mě dokonalost! Odborné pojmy jsem v rámci kontextu snad pochopila, velmi mě bavilo čtení záznamů a to, že celá kniha funguje na principu rozhovorů s velice významnou osobou, která nám, ani hlavním hrdinům, není představena.
Chtěla jsem dát 4*, abych si šetřila hodnocení na další díly, ale epilog mě vážně dostal. Netuším, jakým směrem se stočí děj, ale je mi jasné, že si druhý díl musím přečíst co nejdřív.

28.07.2019 5 z 5

Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

Všichni knihu vychvalovali a já čekala nevím co. Každopádně nic...
Nedokázala jsem se do těch dvou "chudáků" ani vcítit, poté, co jsem přečetla 1/3 knihy, stále nevím, jak to vlastně v knize se smrtí je, jak to "funguje". Končím a nedočítám, nestojí mi to za to. Jeden kluk mi přišel až moc správnej, takže jsem ho automaticky moc nemusela a ten druhej byl zase drsoň za každou cenu. Chápu záměr a proč takové rozdíly mezi postavami, ale tohle zkrátka ne.

23.07.2019 2 z 5

Wendy mezi Zemí a Nezemí Wendy mezi Zemí a Nezemí Melissa Jane Osborne

Velmi oceňuji zpracovávání takto závažných témat v grafických románech. Je tu skvěle vykresleno vyrovnávání se se ztrátou člena rodiny, deprese, strach, běžný život.
Grafická stránka je úžasná, zamilovala jsem se do jednoduchých a nádherných kreseb.

22.07.2019 5 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Zpočátku se mi kniha líbila, na to, že se jedná o klasiku, je dílko naprosto neotřelé. Přiznávám ale, že se mi postupem času kniha přestala líbit, jelikož je pořád popisováno to samé dokola. Orgie. No dobrý, ale nic víc...
Mnohem více se mi text líbil, když jsem si ho dávkovala, tedy četla tak, jak byl původně vydáván. Myslím, že veškerý text na jednom místě a čtení víceméně na jeden zátah tomu jen a jen škodí.

21.07.2019 3 z 5

Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

Po přečtení se metra vážně nebojím, ALE! Tento literární debut je velmi vyzrálý a vzhledem k tomu, jakým směrem se rozhodla autorka záhadu vést, si myslím, že z toho dostala všechno, co se dalo, možná i víc. Má velmi dobrou fantazii, v české YA fantasy vskutku rarita... Vysvětlení záhady má opřené o pomyslná fakta, kterým samozřejmě žádná knižní postava s racionální myslí neuvěří. Napětí se přiměřeně stupňuje, v knize nejsou hluchá místa. Postava Klaudie se mi moc líbila, líbil se mi její vývoj, postupné odkrývání jejího života a tajemství, zjišťování, že na jednu stranu Sára také bezchybná nebyla apod.
Jednu * strhávám za konec. Události po nejzásadnější věci v metru mi přišly odbyté, urychlené a zkrátka nesouhlasím s tím, jak to dopadlo. Kdo četl, tak ví --- týká se to mužské postavy, která vyjde nakonec z metra. (Samo o sobě není spoiler, nebojte :))
Doufala jsem zkrátka trošku v happy end a ono to zůstalo na "temnější" vlně.
Na druhou stranu se mi líbilo, že policie není všemocná a z hlavního vyšetřovatele se nestane naprostý superhrdina jako třeba Joona Lina od dvojice Lars Kepler nebo Harry Hole od Nesba. Za to velké plus. :)

20.07.2019 4 z 5

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Tak pane jo... Toto doporučuji úplně všem! Zpočátku jsem si říkala, že je hlavní hrdinka trošku kráva a dost mě štve, ale... Všechno začalo do sebe zapadat, postavy se dokázaly potýkat s následky, prošly jakýmsi mravním přerodem. Nemusel jim někdo složitě pomáhat jako třeba v YA fantasy, kde jsou postavy tak hloupé, že si samy bez cizí pomoci ani nenamažou rohlík. Jsem opravdu šťastná, že jsem si mohla tuto knihu přečíst, jelikož se takový přehršel emocí nikde jen tak nevidí. Věřila jsem postavám všechno, do posledního detailu. Upřímně mě ale mrzí, že tento příběh bude tvořen více díly. Myslím si, že jakákoliv další kniha s těmito hrdiny už bude pouze doplněk "na sílu". Za mě kompletní příběh v této podobě.
Velmi mile mě překvapila vyzrálost mužských charakterů. Charaktery měly hlavu a patu, vyvíjely se postupně, poměrně reálně, okamžitě jsem se do všech zamilovala. Je to poměrně paradox, jelikož v YA jsou většinou bezchybně vystavěny právě ženské postavy. Za mě klenot YA contemporary.! Kdo váháte, okamžitě přečíst!
Další plus... Postavy jsou sarkastický!!!

18.07.2019 5 z 5

Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Není to převratná literatura, co si budem... Ale mě to vážně bavilo. Gilmorky jsou moje srdcovka (i přesto, že jsem ono osudové pokračování stále neviděla), ale o Lauren Graham jsem nevěděla doslova nic. Díky této knize jsem se dozvěděla novinky o ní jako o člověku, nejen jako o praštěné Lorelai. Text je pro mě taková vzpruha do života. Motivovala mne k některým věcem a opět ukázala, že člověk dělá x let "nesmyslné" věci a ono to časem přinese ovoce. Velmi ji obdivuji, jelikož takovou workoholičku, která se nestydí přiznat, že i po tolika letech si není zcela jistá v kramflecích, jen tak nepotkáte.

13.07.2019 4 z 5

Trny v čase Trny v čase Jan Tomeš

Kdyby všichni autoři literatury pro mladistvé psali takové knihy, pevně věřím, že by naše generace pobrala poznatků (nenásilnou formou) velkou spoustu. Dozvěděla jsem se mnoho nových informací, příběh byl velmi jednoduchý (zápletka až primitivní), ale vzhledem k filosofii, esoterice a náboženství by se nic jiného nehodilo. Jsem přesvědčena, že knihu si ještě někdy přečtu, budu teď vyhledávat informace, možná si dodatečně vypíšu základní poznatky. VÍCE TAKOVÝCH KNIH, PROSÍM. Důkaz, že sedět ve škole 9h denně je ve výsledku k ničemu, jelikož člověk může nových vědomostí nabýt velice příjemnou cestou.
Postavy se mi opravdu líbily. Charaktery byly uvěřitelné, Tomáš s Karolínou se skvěle doplňovali. Bavily mne narážky na současnost, narážky na literaturu, kterou autor sám studoval, na sport, současné autory literatury a dalších oborů, propojení minulosti, současnosti i přítomnosti. Za mě tam bylo úplně všechno.

08.07.2019 5 z 5

Starý kraj Starý kraj Dörte Hansen

Na prvních stranách jsem se těšila, že si přečtu kvalitní text, ale ve 2/3 knihy jsem četbu vzdala. Děj ve výsledku neustále o ničem, velmi pomalá záležitost, na kterou nemám náladu ani čas ztrácet čas. Připadá mi, že děj ani nikam směřovat nemá, prokousávat se tím dál nehodlám. Škoda, opravdu mne kniha zklamala.

04.07.2019 2 z 5