Alethea_k Alethea_k komentáře u knih

„Miluji tvory svého pohlaví“. Homosexualita v dějinách a společnosti českých zemí „Miluji tvory svého pohlaví“. Homosexualita v dějinách a společnosti českých zemí Pavel Himl

Informací příliš mnoho, byla by třeba zaktualizovat např. oblast práva apod.

25.12.2018 3 z 5

Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti Sexualita a sexuální identita - Sociální povaha přirozenosti Martin Fafejta

Jako zdroj do odborné práce ideální. Pokud něco narychlo potřebujete nebo se chcete něco dozvědět, vše pochopíte na první dobrou. I přes kvanta informací (pokud se o problematiku nezajímáte) je vše napsáno jasně, stručně a přehledně. Autor si nehraje na "geniálního člověka", který používá pouze cizí slova.

25.12.2018 5 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

V dnešní době zvláštní slovosled, ale nenásilné vyprávění mě natolik pohltilo, že jsem knihu přečetla na 2 zátahy. Na to, jak je příběh kraťoučký, mne dokázal zasáhnout. Takže za mě jedině plus. Pokud chcete jednohubku z konce války, rychle pro ni!

09.12.2018 5 z 5

Neradost Neradost Karel Novotný

Text sám o sobě vlastně není nic extra. Nedošla jsem k něčemu novému, přelomovému. Ovšem to nic nemění na zpovědi, k níž se autor odhodlal v podobě těchto krátkých textů. Knihu jsem četla víceméně na 2 zátahy a pokaždé mě naprosto odrovnala, brečela jsem a připadalo mi, že je celá společnost zkažená, že mě nic hezkého a dobrého už nečeká. Cítila jsem neradost. Stejně jako autor. Z toho vyplývá: talent tam je a kniha je velice emotivní.

24.11.2018 3 z 5

Mladost - radost Mladost - radost J. H. Krchovský (p)

Básně Krchovského hodnotím jako geniální záležitost. Spousta věcí napsána s lehkostí a polopatě, i přesto, že jde o poměrně náročný obsah. Neustále se dají hledat skryté, nové významy. Důkaz, že poezie nevymírá v žádné době.

27.10.2018 5 z 5

Coming out - průvodce obdobím nejistoty kdy kluci a holky hledají sami sebe Coming out - průvodce obdobím nejistoty kdy kluci a holky hledají sami sebe Ivo Procházka

Jako jeden ze zdrojů pro odborné práce vynikající. Jasné, stručné, přehledné vymezení zákl. pojmů. Bohužel, je již třeba aktualizovat.

27.10.2018 5 z 5

Rakvičky Rakvičky Irena Dousková

Nedonutila jsem se dočíst ani do poloviny. Těžko se komukoliv může líbit kniha, pokud je vám osud, minulost i aktuální stav hl. hrdinky úplně ukradený. Nedokázala jsem se do ní vcítit, maximálně jsem ji mohla odsuzovat za to, jak se chová vůči ostatním. Prostředí komunismu je dle mého vykresleno poměrně dobře, na druhou stranu existují mnohem lepší knihy pojednávající o tématu, které je za ty roky od revoluce zmapováno v mnoha příbězích. Jediné, čemu se nic nedá vytknout, je úroveň jazyka. Ta je vážně obdivuhodná. Od Douskové jen Hrdého Budžese a nic víc.

19.10.2018 1 z 5

Kočky útočí Kočky útočí Sarah Andersen

Co si budeme... Třetí díl mne zklamal. Podvědomě jsem doufala, že tam bude více vstupů s domácími mazlíčky, protože to jsou věci, ve kterých se najdou všichni milovníci zvířat. Některé strany mě zaujaly, ale říkám si, zda jsem čím dál méně intelektuál, nebo se to tentokrát prostě nepovedlo. Často jsem si pomyslela: WTF? To jsem nepobrala!
Za mě prostě ne. Nejlepší je Ubulená hromádka štěstí a za tím si stojím.

04.10.2018 2 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Za tohle dostanu od bohemistů nejspíš přes hubu, ale vážně si myslím, že toto dílko má (jako jediné z tvorby autora) potenciál stát se nefalšovanou klasikou a později i povinnou četbou. Po dlouhé době kniha Greena, která má hloubku, opravdu se mi líbila. Každá kniha nám nevědomky ovlivňuje život a jsem si jistá, že tahle více, než jiné. Všechny postavy byly propracované, sympatické, porucha hl. hrdinky dodala ději na zajímavosti. Green je schopen v několika větách vyřknout jednu pravdu za druhou a podat to zároveň tak vznešeně, filosoficky, s přehledem, že se zkrátka musíte zamyslet i nad svým životem a nad životy jiných.
Je schopen dokázat, že sebestřednost a narcismus nejsou dobré vlastnosti, zároveň jsou životně důležité, stejně jako přátelství či láska, přestože život je hořkosladký a v životě neexistuje žádná jistota. Náhoda či osud? Těžko říct. V knize se sice de facto nic neděje, zato uvnitř vás se toho bude dít sakra hodně. Věřím, že i po dočtení.

23.09.2018 5 z 5

Pět Pět Ursula Poznanski

Nejprve jsem četla druhý díl, do kterého jsem se okamžitě zamilovala. Chtěla jsem vědět o tajemstvích, na která autorka poukazovala a také dozvědět se minulost našich vyšetřovatelů. Jsem opravdu ráda, že se mi první díl nakonec dostal do ruky. Upřímně.... druhý díl mě tematicky zaujal více, na druhou stranu... znám mnoho lidí v mém okolí, kteří se zabývají geocachingem a je to ve své podstatě děsivé. Zamilovala jsem se do vyšetřovatelů ještě víc (hlavně do Florina) a spousta věcí z minulosti mě překvapila. Navíc tomto díle jsem "uhodla" kdo vlastně byl owner. Připadalo mi to přitažené za vlasy, ale pak se mi to potvrdilo a byla jsem na sebe hrdá. Ovšem souvislosti by mě ani ve snu nenapadly. Takže opět smekám před autorkou a jejímu promyšlenému případu.

BACHA, NĚCO JAKO SPOILER!
Teď musím neustále přemýšlet nad tím, zda se jedná o jeden a tentýž vzorec. Vrah něco zamýšlí s Beatricí a přijde princ Florin a zachrání ji. Těsně před tím jí samozřejmě vrah sdělí všechny své myšlenkové pochody.

SPOILER FREE
Ale je to čtivé, na detektivky dle mého poměrně kvalitní, tak je to vlastně jedno. Vždycky budu tyto vyšetřrovatele milovat, stejně jako Joonu Linu a manželskou dvojici Lars Kepler. :)

01.09.2018 5 z 5

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Za mě neurazí, nenadchne. Když jsem knihu četla, příběh i nápad mne bavil, ale knihu jsem nedočtenou musela vrátit do knihovny a už mě neláká ji nikdy dočítat. Někdy se to tak asi prostě stane.

27.08.2018 3 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Za mě slabší průměr. Parodie na Zmizelou a ne moc povedená? Myslím, že autorka celou zápletku "vyprdelila" moc brzy. Druhá polovina je jen o potvrzování určitých teorií a detektivy zde nevnímám jako největší esa jejich povolání. Asi jsem moc zmlsaná severskými krimi a Joonou Linou.
3* dostane kniha jen díky poslední kapitole. Po nudě v druhé polovině knihy se všechno vysvětlilo.

26.08.2018 3 z 5

Vitka Vitka Kateřina Tučková

Ani po dočtení si nejsem zcela jistá, jaký vlastně na Vítězslavu Kaprálovou mám názor. Jeví se mně jako kariéristka, která si šla za svým i přes mrtvoly, nebylo jí zatěžko využívat mužské slabosti a nedělalo jí problém spát s deseti muži najednou. Na druhou stranu - Tučková ji zároveň dokázala vykreslit jako obyčejnou dívku v maličko zvráceném slova smyslu.
Jsem šťastná, že mezi současnými českými autory vydává své knihy i ONA. Za mě nejlepší česká spisovatelka. Bez debat.
Snad jednoho dne uvidím Vitku i na divadelních prknech.

26.08.2018 5 z 5

Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Více než po měsíci kniha, kterou jsem dočetla do konce. Za mě je to stejně dobré jako Než jsem tě poznala. Přehršel emocí, které se na vás přenesou, musíte milovat všechny postavy a doufat, že to dopadne tak, jak chcete vy. V příběhu vidím nepřímá drobná poselství, díky nimž se mi mnoho věcí potvrdilo. Netušila jsem, co se na Colleen Hoover tak moc vidí, ale tohle byla asi ta nejlepší YA/NA romantika, kterou jsem kdy četla.

24.08.2018 5 z 5

Můra noční, předvánoční Můra noční, předvánoční Tim Burton

Všichni se nad tím rozplývají, ale mně to vlastně přišlo jako průměr. Dávám 4* kvůli ilustracím, ty jsou krásné, bez debat. Ale stejně se z toho jako z celku nerozteču.

30.07.2018 4 z 5

Sága 7 Sága 7 Brian K. Vaughan

Výborné. I přesto, že se jedná o 7. díl, si tato série udržuje úroveň. Bohužel neustále dochází k zabíjení mých oblíbených postav, takže je lepší si nikoho neoblíbit. Prevence.
Je mi líto, že se v současnosti jedná v Česku o poslední díl, takže budu muset čekat. Je to vážně skvělé, ovšem humor se z celé série s každým dílem vytrácí, tady už není vůbec.

29.07.2018 5 z 5

Sága 6 Sága 6 Brian K. Vaughan

6. díl se mi líbil mnohem víc než ten předchozí. Zároveň má nejkrásnější obálku.

29.07.2018 5 z 5

Nejdelší den Adama T. Nejdelší den Adama T. Patrick Ness

Nevím, co je špatně. Jestli mám stále čtecí krizi, nebo je tato kniha tak strašná. Každopádně jsem nedočetla ani do poloviny, přišlo mi, že se všechno zbytečně okecává a vlastně se nic neděje. Moc mi nesedlo, že hl. hrdina byl z věřící rodiny a stále na to bylo upozorňováno. Chápu, o jaký paradox díky tomu v knize jde, ale znám lepší příběhy s LGBT tématikou.

27.07.2018 1 z 5

Sága 5 Sága 5 Brian K. Vaughan

Ze začátku mě tento díl trošku nudil, ale pak se to rozjelo a byla to jízda. Zemřelo několik mých oblíbených postav. Není tady ale prakticky žádný humor. Bitka jak má být.

26.07.2018 4 z 5

Sága 4 Sága 4 Brian K. Vaughan

Dokonalé. Naštěstí jsem si v knihovně půjčila všechny díly a okamžitě se pouštím do dalších.

25.07.2018 5 z 5