Alex.Barunka komentáře u knih
Návrat do tohoto světa byl opravdu příjemný. Začátek byl sice trochu pomalejší a Hraničářův učeň je Hraničářův učeň, ale i tak se jedná o první velké, skvělé dobrodružství posádky Volavky.
Popravdě jsem čekala trochu víc humorem okořeněných situací a více škádlení mezi hlavními hrdiny, kteří jsou si naprostými opaky. On naprostý elegán, gentleman ale zloděj. Ona pravidly svázaná agentka, trošku suchar. Spolu tvoří opravdu skvělou dvojici a opravdu to klape. Svoje mouchy to sice má, ale jako odpočinková četba je to naprosto výborné :)
Po tolika nadšených recenzích jsem vůbec nečekala, že bych k této knize mohla mít nějaké výhrady, ale mám.
Celková výstavba světa s Londýny a magií měla opravdu velký potenciál, ale ještě by to šlo trochu dotáhnout. Co je ale velkým problémem, že kniha plyne, ale bez žádné pořádné akce, která by jí dodala dynamiku a konečně rozproudila krev v žilách. Když už nějaká akce přišla, byla hned odbytá a nic z toho. Postavy také nabývaly poněkud plytkým dojmem.
Jinak jsem byla spokojená.
Zase jsem ti o trochu blíže Tolkiene.
I když na Carpenterům životopis to nemá, pořád se jedná o kvalitně zpracovanou knihu o jednom z nejdůležitějších autorů vůbec. Obrazová část mohla být klidně rozsáhlejší, ale postačila i v takovém měřítku. Za mě určitě ano!
Divadelní scénář sice nabízí pouze omezené možnosti, v tomto případě hodně jednoduchý příběh, ale i tak jsem si to užila :)
Nečekala jsem, že by mě zrovna tato autorka dokázala překvapit. První série nestála za nic a hlavní hrdinka mě iritovala na každé straně. Ale zde byla hrdinka sympatická, a příběh, ač děsně průhledný, byl také velice příjemný.
Jedná se o velice odpočinkovou četbu s prostým světem, několika nelogičnostmi a nedokresleností. Ale relaxuje se u ní skvěle.
Příběh na motivy Flynna Carsena. Ráda bych řekla, že autorka oplývá neuvěřitelnou představivostí, ale ona jen splácala všechno možné dohromady a uvedla to v život během docela obstojného příběhu, kterému vládne napětí a mnoho akčních situací. Styl psaní je pro čtenáře docela "vysilující", je tam toho prostě moc a vznikají tak hluchá místa.
Tato kniha je naprosto přesycená, chtěla bych říct, že jsem čekala víc, ale v tomto případě jsem čekala "trochu míň".
Mám takový pocit, že to autorovi jde lépe s povídkami. I když je příběh nabitý akcí, nedokázal si mě úplně získat a hluchá místa byla početnější. Ale autor to se slovy opravdu umí.
Celá kniha se nese v duchu jednoduchosti - jednoduchý příběh, jednoduchý svět, hierarchie a nepříliš prostoru pro vývoj postav. Autorka jedle podle šablony, která je typická i pro ostatní YA příběhy. Nechybí nevýrazný milostný trojúhelník, místy akce a sem tam se mihne i to napětí.
Náročnějšího čtenáře ovšem neuspokojí.
Sarah J. Maas mám opravdu ráda, a proto mě mrzí, že tomuto dílu nemohu dát plný počet hvězdiček, jako tomu je v případě Dvoru mlhy a hněvu.
Ale nemohu jen tak mávnout rukou nad tou počáteční, téměř dvou set padesátistránkovou vatou, kdy se téměř nic nedělo a Aelin se chovala jako naprostá husa. Nakonec ale zlom přišel a autorka si mě částečně získala na svou stranu.
Dvě čtivé hlavní dějové linie, po zlomu přišla i akce, napětí, předvídatelné i překvapivé zvraty, napětí, emoce i loučení. Pokračování si rozhodně přečtu, už jen kvůli Manon.
3/5 z 5
Další z velice povedených beletrizovaných životopisů, který se zakládá na skutečných faktech a mísí se k fikcí. Mileva, co by nadaná fyzička, která snad celý život bojuje. Bojuje za své vzdělání a za neuznávaný status vzdělané ženy, bojuje za svoje děti a za trochu uznání. Aneb, jaké to je, žít ve stínu Alberta Einsteina?
Jedna z prvních knih, které byly o Tolkienově díle napsány. Tato kniha je určena prvotně pro ty, kteří jsou alespoň trochu znalí Tolkienova díla. Nedokážu si představit, že by někdo po knize sáhl bez potřebných znalostí. Je však pravda, že autor dost často odbíhal hodně daleko od Hobita a Pána Prstenů. Nicméně nemohu říct, že by mi kniha nic nedala.
Asi záleží na tom, co od této knihy čtenář očekává. Adekvátní pokračování Harryho Pottera to rozhodně není, vlastně bych to ani nenazývala osmým dílem. Vždyť to Rowlingová ani nenapsala.
Co se týče formy divadelního scénáře, jsem ráda, že byla zvolena, protože si nedokážu představit, že bych četla tak špatný příběh v klasické próze. Ano, cestování v čase, nesmyslná, zbytečná zápletka a postavy, které vlastně ani nebyly postavami, které známe. Co víc říct?
Spíš 4,5 za hluchá místa. Ale samozřejmě je to Martin, kterému se jedno z nejvýznamnějších míst ve fantasy žánru, asi těžko odpáře.
Bylo to poněkud lepší než předchozí díl, ale stále jde o zbytečné natahování série. Kolem a kolem to bylo dost o ničem. Jako oddechovka to ale slouží skvěle :)
Jsem ráda, že neustále posmrtně vycházejí Tolkienova díla a odhalují nám tak jeho další aspekty života. Kromě velkého dítěte Ardy měl Tolkien i vlastní děti, kterým vymýšlel pohádky. Pan Blahoš je jednou z nich. Autor opět ukázal skvělou hru s představivostí, kterou nakonec doplnil o překrásné ilustrace, které nejednou připomínají Středozem. Škoda, že po sobě nezanechal více dobrodružství Pana Blahoše a jeho přátel.
Oproti prvnímu dílu autorka přidala více akce, i když je těžké říct, jestli to bylo dobře či špatně. Asi jak v čem. Kromě toho byl příběh plný podivných náhod a nelogičností. Svět, ve kterém se příběh odehrává se více prokresluje, ale je popsán podivně zmateným stylem .. Hlavní hrdinku snad ani nebudu komentovat.
Opět jsem váhala mezi dvěma a třemi hvězdami, nakonec jsem se rozhodla pro tři, protože na autorčině stylu psaní místy něco je.
Nečekala jsem, že se autor po slabším druhém dílu tak vyšvihne :)
#teampaniticha
Váhala jsem jaké udělit hodnocení, no nakonec jsem dala tři hvězdičky, ale je to spíše tak 2.5.
Fakt, že se jedná o prvotinu je patrný snad v každé kapitole. Příběh za moc nestál a neustále jsem čekala na to, až se dozvím, co se v tomto světě vlastně stalo, že tak lidi žijí a nemají na výběr. Ten nedostatek informací to všechno pohřbil. Atmosféra na duhou stranu byla vykreslena obstojně, ale s tím kontrastuje bláhová hlavní hrdinka, která opravdu na moc neměla.
Nicméně stylem psaní to nebylo špatné, autorka sice ještě není pořádně vypsaná, ale společně s krásnou hostovskou obálkou, to bylo asi tak vše, co drželo příběh nad vodou. V knihovně na mě čeká druhý díl, snad bude stát za to, alespoň o trochu více.
Oproti prvnímu dílu je to poněkud slabší. Humorně pojaté zápisky spadly do všednosti a humor tak nějak otupily, ještě že byla kniha kratší, protože bych se do ní pravděpodobně musela nutit.