Alex.Barunka Alex.Barunka komentáře u knih

Šestý zánik Šestý zánik James Rollins (p)

Konečně jsem se po dlouhé době dostala k dalšímu dílu Sigmy. Není to Rollinsova nejlepší kniha, ale rozhodně ani nejhorší.
Opravdu kolikrát nestačím žasnout, jakou představivost a jak vzdělaný tento člověk je. Co se příběhu týče, když přivřeme oči nad jeho obvyklým stereotypem zápletky, začínají mi vadit jeho rezervy v oblasti vztahů. Všechny postavy jsou od pořádku jasně a stereotypně spárované. Navíc po celou dobu Grayova příběhu si ani jednou nevzpomněla na Seichan? Ale tak ...
Doufám, že další příběh více zasáhne do historie :)

06.09.2017 3 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Příjemný doplněk do sbírky Harryho Pottera. Učebnice pojatá do jisté míry s vtipem, ale nečekejte od ní něco víc. Fantastická zvířata jsou na tom o poznání lépe.
Ale co je opravdu skvělé, že výtěžek jde na dobrou věc!

29.08.2017 3 z 5

Caraval Caraval Stephanie Garber

2,5 ze 3
Upřímně to nebyla žádná sláva, hlavní hrdinka přišla k jednotlivým indíciím opravdu nelogicky a nezajímavě. Naštěstí se to dobře četlo a reputaci celé knize vylepšil alespoň ten konec.

23.08.2017 2 z 5

Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí, 1.–5. sezona Hra o trůny: Vznešené rody Západozemí, 1.–5. sezona kolektiv autorů

Zajímalo by mě, proč vlastně taková kniha vůbec vyšla, když série ještě není u konce, tudíž tam nejsou všechny informace a v některých případech je neaktuální. Navíc by tuto knihu zvládl sepsat kde, kdo, nic nového nepřináší, informace se tam docela často opakují. Nevhodně je zvoleno i červené písmo na tmavém podkladě.

Nicméně graficky je zpracovaná moc hezky.

15.08.2017 3 z 5

Hra o trůny – Prostorový průvodce Západozemím Hra o trůny – Prostorový průvodce Západozemím George R. R. Martin

Velmi netypicky zpracovaná knih, ve které si sice moc nepočtete, ale rozhodně je to velice hezký doplněk sbírky :)

15.08.2017 4 z 5

Prozřetelnost ohně Prozřetelnost ohně Brian Staveley

Docela mě mrzí, že se druhý díl nedostal na úroveň toho prvního, protože ten první byl odzbrojující.

Autor rozehrává hned tři plnohodnotné příběhy a několik vedlejších, nicméně čtenář má možnost vše vidět z mnoha stran a v tom případě padá jakýkoliv wow efekt, zlom, překvapení, něco co čtenář opravdu nečeká. Navíc byl příběh strašně předvídatelný, místy to skřípalo i v oblasti akčnějších momentů, kterých tam bylo spíše méně. Navíc tam toho autor nacpal zbytečně moc a chyběla tomu celkově síla prvního dílu.

Ani postavy to moc nezachránily, chyběly mi tam emoce, místo neustálých nadávek autor mohl přidat na cítění postav, především třeba Adare a její motivy. Valyn, který byl v prvním díle skvělý také sklouzl.

Autor je neuvěřitelný vypravěč, má na to, ALE .. Doufám, že tohle byl pouze přechodný díl a ten poslední bude stejně dobrý.

Ještě taková malá výtka k nakladatelství. Chyby v textu a opravdu bylo tak složité přeložit i tu mapu? Protože operovat v textu s přeloženými výrazy a nechat mapu v angličtině postrádá logiku.

11.08.2017 3 z 5

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Opravdu nechápu, jak si tato chabá kniha z žánru New Adult, vysloužila tak vysoká hodnocení.
V bodech:
- naprosto chabý a těžko uvěřitelný příběh
- zápletka téměř žádná
- žádná hloubka, jednoduché, přímočaré
- předvídatelné
- naprosté klišé rysy
- nepropracované postavy asi tak se třemi charakterovými vlastnostmi
- věčně se opakující fráze
- neprokreslené vztahy, které nemají žádné základy, což pak v některých situacích působí prostě nedomyšleně

Snad jediným pozitivem je fakt, že je kniha napsána neuvěřitelně čtivě, a proto čtení zabere nanejvýš jeden den. Ráda bych souhlasila s tím, že se jedná o jednoduchou oddechovku na léto ideální, ale to bylo s prominutím tak absurdní a hloupé. Rozhodně se to dalo uchopit i jinak.

17.07.2017 2 z 5

Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Tato kniha jednoznačně zapadá do kouzelnického světa a hezky, nenásilnou formou jej dokresluje a zároveň rozšiřuje. Je hezké vědět, na co vše lze v kouzelnickém světě narazit, jakou představivostí autorka oplývá, když vymýšlí zvláštní schopnosti těchto tvorů a aplikuje je na mudlovský svět. Je to milá kniha s překrásným grafickým zpracováním, navíc vydaná pro dobrou věc. Palec nahoru :)

15.07.2017 4 z 5

Otroci ze Sokora Otroci ze Sokora John Flanagan

Tak nějak si stále nemohou zvyknout, že už to není Hraničářův učeň a dobrodružství s Volavkami už zkrátka není to pravé ořechové. Ale návrat ke kořenům zde působil až nostalgicky, i když postava Gilana byla do určité míry zklamáním.

05.07.2017 4 z 5

Řád zlomených křídel Řád zlomených křídel Aliette de Bodard

Tato kniha měla takový potenciál, ale využit bohužel nebyl!
Ploché na tomto příběhu bylo snad úplně vše - zápletka, postavy, motivy, a vlastně celý příběh.
Hostu se ale povedlo skvělé grafické zpracování a stylem psaní na to autorka má, bohužel v kombinaci s ostatním to tak nevypadá.

03.07.2017 2 z 5

Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Od mnohých jsem slyšela, že tuto knihu ani nedočetli. Popravdě nechápu, co je na ní k nedočtení. Ano, má svoje neduhy, autorka si mohla vystavět kvalitnější základy, místy se jí to docela naklánělo. Ale jako oddechová četba je to ideální. Pobaví, místy se mihne napětí, ideální to není, ale rozhodně jsem spokojená :)

20.06.2017 3 z 5

Dcera čarodějnice Dcera čarodějnice Paula Brackston

3,5/5
Trošku mě rozptylovaly části novodobějšího rázu.
Ale první zastávka u Bess byla naprosto skvělá, historicky podložená, drsná a příjemná, smutná i tragická, skvěle zakončená. Další dvě zastávky ale zevšedněly, i když se odehrávaly v jinou dobu, jiném prostředí, čtenář prostě pochopil, o co ve skutečnosti v příběhu jde, a jak nakonec skončí. Poslední dvě části byly zkrátka stereotypní a naprosto předvídatelné.
Celá kniha je ale skvěle napsaná, jen by to chtělo ještě nějaký wow efekt, nějaké překvapení. Jinak jsem byla naprosto spokojená.

15.05.2017 3 z 5

Krvavé ostří Krvavé ostří Sarah J. Maas

Nečekala jsem, že by se mi povídky mohly tak líbit, ale Sarah se mnou zase hnula.

Snad všichni mi říkali, že mi konečně dojde, proč se Celaena chová v jedničce Skleněného trůnu tak, jak se chová, ale omyl je pravdou. Pravda je taková, že v povídkách, jež trůnu předcházejí se chová daleko líp, ano náznak rozmazlenosti, pyšnosti a vysokého sebevědomí tu jsou, ale není to právě Skleněný trůn, kde by měla být zocelená? Namísto toho se tam chovala naprosto hrozně.
Nakonec je to pochopitelné, když jsou tyto povídky psány později.

Co se povídek týče, každá nabízí něco, autorka je sestavila parádně. Začala od jednodušší bez značných emocí a při každé povídce vždy o level přidala. A i když člověk ví, jak to nakonec dopadne, stejně to s ním pohne.

08.05.2017 4 z 5

Nové Pompeje Nové Pompeje Daniel Godfrey

Hodnocení: 3,5

Netypické čtení, kde hlavní roli hraje minulost i budoucnost, časové osy, konspirační teorie a Pompeje. Dvě dějové linky, u kterých se na začátku čtenář diví, jak mohou být propletené, ale faktem je, že se neustále prohlubují.

Příběh se čte jedna báseň, od jisté doby je však jasná, jak skončí. Má prvky historie, ale i vědy, detektivky a thrilleru. Je to akční, dynamické. Ale chtělo by si to pohrát ještě s hlavními hrdiny a nějakým wow efektem :)

06.05.2017 3 z 5

Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Ryane, jsem tebe docela rozervaná. Na jednu stranu enormní množství hluchých míst, které by se daly lehce seškrtat, na stranu druhou plno akce, napětí, skvěle ukončených kapitol, scény, které prostě táhly. Nicméně něco převažovalo, a ani ten skvělý spisovatelský um, kterým tento autor rozhodně disponuje, to nezachránil.

Už ve dvojce bylo rozhodnuto, že se příběh bude ubírat směrem, kdy už Vélin nebyl schopný všechno pokrýt. Je to pochopitelné, ale bylo by také nesmyslné tvrdit, že to nemělo vliv na čtivost, protože mělo. Paradoxně v tomto třetím díle byly Vélinovi části dost nevyvážené, jako na houpačce.

A ten konec, žádné wow se prostě nedostavilo, škoda.

01.05.2017 3 z 5

Panicové Panicové Diana Gabaldon

Páni, čekala jsem dvou set stránkový příběh, který bohužel končí na straně 90, což bylo velké překvapení. Pak vše pokračuje začátkem Cizinky.

Jedná se o opravdu jednoduchý příběh, který dějově předchází celé sáze. Ale i když nepřevyšuje ani sto stran, je v něm patrný Jamieho charakter, ale ne jen povrchově, v tomto je autorka opravdu dobrá.

28.04.2017 3 z 5

Lovci Lovci John Flanagan

Mám pořád neustálou potřebu srovnávat Bratrstvo a Hraničářova učně. HU je mojí srdeční záležitostí, ale Bratrstvo se na takovou příčku zatím nevyšvihlo, a kdo ví, jestli kdy vyšvihne.
Po uzavřeném ději jsem ale opravdu zvědavá, jaká bude další kniha. Doufám, že se autor konečně trochu více zaměří zase na vztahy a vezme nás jinam.

12.04.2017 3 z 5

Letní host Letní host Alison Anderson

Už dlouho jsem nečetla tak nádhernou knihu. I když v ní osud rozdává tvrdé rány, příběh je to jemný, plný pravd, všedních věcí, knih a místy i lehkého filozofování. Autorka spojila několik prvků dohromady a tyto prvky skládají skvělý rámec pro příběh v době Čechova, ale také v době nynější.
Tato kniha se opravdu povedla, autorce se povedlo vytvořit fikci ve fikci a to na základě skutečných postav. Tak ráda bych si představovala, že se alespoň něco přesně takhle stalo..

09.04.2017 5 z 5

Renesance Renesance Oliver Bowden (p)

Jedná se o přepis hry a nic moc nového nepřináší. Někdy bych řekla, že se autor nechal hrou dokonce omezit. Každopádně je to čtivé, akční a má to náboj. Pro neznalce her to může být dobré čtení, pro znalce spíše takový doplněk.

07.04.2017 4 z 5

Kacířství Kacířství Christie Golden

Nový příběh ze světa templářů a asasínů má na svědomí jiná autorka a kniha už nemá podklad ve hře. Nemohu se ubránit pocitu, že z toho šlo vytřískat trochu víc. Příběh je sice čtivý, ale naprosto předvídatelný a nerada bych použila slovo nudný, ale nějaké to uživení v podobě akce a napětí tam prostě neuvěřitelně chybělo.

02.04.2017 3 z 5