Alex.Barunka Alex.Barunka komentáře u knih

Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Opravdu musím uznat a souhlasit se zarputilými příznivci autora, že tohle bylo opravdu něco neskutečného a mé fantasy srdce plesá. Autorův styl psaní je opravdu použiji to slovo ještě jednou - neskutečný a nutno uznat, že čtenáři rozhodně nic neusnadňuje, prostě Vás do toho hodí, a je jen na Vás, jestli se chytíte nebo to vzdáte.

Není to rozhodně jednoduchá četba, je to rozhodně jedna z těch náročnějších a ještě jsem nezažila, aby autor takhle čtenáře podrážel. Když nutně potřebujete nějaké vysvětlení nebo vám nedej bože není něco jasného (věřte že se to stává často), tak vysvětlení dostanete třeba až za pár kapitol a nebo prostě vůbec. Číst je potřeba opravdu pozorně.

Začátek byl poněkud pomalejší, člověk prostě nezamezí zmatku mezi postavami a místy. Od nějaké dvou sté strany ale nastoupila určitá dynamika, dokonce i napětí a směřování příběhu. Překvapivé zvraty, někdy možná i zbytečné události, ale u autora člověk nikdy neví, možná budou mít přesah do dalších dílů.

Pár věcí mi ale vadilo, první jsou postavy. Nepřišly mi zcela úplné, žádnou jsem si pořádně neoblíbila, nedokázala jsem k žádné zcela proniknout, i když potenciál mají obrovský. A druhou věcí je neurčitost, které je tam opravdu hodně. Ve fantasy dost často potřebuji stanovit základy, od kterých se odvíjí fungování světa, ale zde kolikrát autor tak mlžil, že mě to mátlo a místy dovádělo k myšlence, že v tom světě je možný fakt všechno..

Nakonec na druhý díl se strašně těším a víte co, absolutně netuším, s čím na mě autor přijde, takže jsem fakt zvědavá, prý je to s každým dalším dílem lepší a lepší, tak uvidím :) .

17.04.2018 4 z 5

Křišťálový meč Křišťálový meč Victoria Aveyard

2,5 z 5

Popravdě nejvíce ze začátku a pak místy strašně moc prosvítal motiv, a bohužel nejen ten motiv Hunger Games. Největším problémem celého příběhu však byla hlavní hrdinka, lítostivě drsná, neznající slitování, pokořená, zhnusená a sobecká..Snaha o sarkasmus a ironii ji bohužel moc neprospěla. Každý dělá chyby, a každému je vyčítá.

Autorka šla bohužel jen po povrchu a hlouběji nás nevzala, čímž trpěl jak její svět, tak i vztahové záležitosti. Místy předvídatelné, místy zbytečné scény.

Druhý díl rozhodně trpí syndromem dílu přechodného. K dobru autorce slouží jednoduchost, dynamika, místy emoce a nějaký ten zvrat.

Ta půl hvězda je za skvělý konec.

29.03.2018 2 z 5

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

O něco slabší než druhý díl, který trochu trpěl na příběh, ale za to byl silnější na vztahy. Do trojky autorka nacpala prostě všechno, příběh, vztahy a plnou dávku emocí, tak jak to Maas vlastně umí.

Konec bohužel byl už lehce překombinovaný a přehlcený.

25.03.2018 4 z 5

Edda Edda neznámý - neuveden

Čím víc času knize věnujete, tolikrát vám to samotná kniha vrátí :)

11.03.2018 4 z 5

Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Kdyby se to seškrtalo na polovinu, nic by se nestalo.

05.03.2018 2 z 5

Vidořád Vidořád Samantha Shannon

3,5 z 5

Co autorce nikdy neodpářeme je originalita a určitá míra komplikovanosti tohoto světa, který sice má ještě nějaké ty mezery, ale na jejich vyplnění má autorka prostor ještě několika dílů.

Vidořád byl slabší než Kostičas, podstatnou část knihy se skoro nic nedělo, některé zvraty byly dost předvídatelné, jiné vůbec. Popisy občas váznou, stejně jako vztahy mezi postavami.

Má to svá ale, ale oproti tomu to má mnoho kladů a prvků, které nikde jinde nenajdete.

02.03.2018 3 z 5

Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

3,5/5

Strašně ráda bych knize dala plný počet hvězd, už jen kvůli originálně pojaté magii, inspirace dobou napoleonských válek ale také světem. Jenže ono to nejde hned z několika důvodů.

Knize škodí pár nelogičností, chybí ji nějaký ten wow efekt a největší problém jsou postavy a jejich vztahy. Po celou dobu čtení jsem si žádnou postavu nedokázala oblíbit naplno. Něco jim zkrátka chybí. Do postavy Tamáse mohl autor navíc promítnout více politiky, když už jsme byli u toho převratu, protože potenciál na to je.

Kniha je neuvěřitelně čtivá, skvěle dynamická. Navíc se dynamika s koncem ještě stupňuje. Otevřený konec samozřejmě způsobuje potřebu ihned skočit po pokračování, do kterého vkládám velké naděje.

31.01.2018 3 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

2,5 z 5

Tak jo, knize opravdu nemůžu odepřít její neuvěřitelnou čtivost, protože než si to stihnete uvědomit, jste skoro v půlce. Také samotný nápad nebyl špatný, ale to provedení dost pokulhávalo.

Postavy jsou něco, na čem by autorka také mohla zapracovat, protože Ana by potřebovala nejednou proplesknout. Od Christiana jí to evidentně nestačilo.

Ale stejně je nějaká moje malá část zvědavá na pokračování :D

16.01.2018 2 z 5

Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

3,5/5
Po slibném začátku bohužel přišla strašně dlouhá díra, kdy se skoro nic nedělo, což je v tomto případě nevyužitý potenciál a autorka si v tomto případě mohla více pohrát s historií celého světa.

Druhá půlka knihy byla už o něco dynamičtější, napínavější, ale bohužel předvídatelná. Neříkám ale, že autorka nemá schopnost zamotat hlavu a trochu zamíchat kartami.

Co na knize ale opravdu oceňuji, je styl psaní. Autorka se více rozepisuje a není se vším až tak moc hotová, jen by to svoje rozepisování mohla věnovat jiným oblastem než citům hlavní hrdinky.

Falešný polibek je do jisté míry uspokojující YA fantasy, směřována především dívkám. Na pokračování jsem sice zvědavá, ale nejde o takovou zvědavost, že bych se nemohla dočkat až si pořídím další díl.

13.01.2018 3 z 5

Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Pro začátečníky se severskou mytologií je tohle skvělá kniha, navíc podaná s vtipem, humorem a psaná skvělým vypravěčským stylem :)

08.01.2018 4 z 5

Sníh nebo popel Sníh nebo popel Sara Raasch

Tady se opravdu vše drželo v průměrnosti, ale byla to opravdu svižná a příjemná oddechovka :)

02.01.2018 3 z 5

Křišťálové království Křišťálové království Amanda Hocking

2,5/3
Kdyby ten námět a různé okolnosti nebyly tak strašně bláhové. Ale na stranu druhou, na této sérii je něco uklidňujícího :) ..

10.12.2017 2 z 5

Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Ufff ... I když ten příběh, hrátky s minulostí a budoucností, skotskou Vysočinu, Claire a Jamieho miluji, stejně mě ta délka toho všeho dostává..

05.12.2017 4 z 5

Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2 Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2 Tara Bennett

3,5/5
Pro fanoušky série je tato kniha skvělým doplňkem. I když jsem osobně čekala trošku víc zákulisních špeků a celkově informací, jak od samotných herců, tak od štábu. Bohužel samotný překlad byl místy dost kostrbatý a ano, byly tam chyby.
Ale graficky!

07.11.2017 3 z 5

Křik Křik Nicolas Beuglet

3,5/5
Křik mi hodně připomínal Jamese Rollinse, který je ale více popisný a zachází mnohem hlouběji.
Nebylo to špatné, jedno velké pozitivum je fakt, že se to čte jedním dechem, autor nezachází do podrobností a často staví na zběhlých úvahách a dialozích. Má to mnoho klišé prvků, na akčnějších momentech si mohl dát více záležet. Ale jádro zápletky je velice dobré.

07.11.2017 3 z 5

Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Upřímné, vtipné, místy sarkastické cosi, co rozhodně nemůže být považováno za životopis, jak někteří uvádějí.
Nečekejte plno špeků ze zákulisí natáčení, ani mnoho historek z této doby. Jedná se spíš o takový stručný průřez Laureniným životem, ve kterém mají Gilmorova děvčata nezastupitelné místo.

I když je tato kniha opravdu kraťoučká, rozhodně dokáže vyvolat emoce a ve čtenáři pocit toho, že tohle vlastně z velké části nepíše Lauren, ale Lorelai. Záměr?

28.10.2017 4 z 5

Mladí vyvolení Mladí vyvolení Marie Lu

Jednoduchá YA, která je spíše podprůměrná. Celá zápletka a hlavní postavy jsou poměrně izolované od světa. V jakém světě vlastně jsme? Co se tam stalo, kdo přesně vládne, trochu historie? To vše tam prostě chybělo. Žádný kontext nic.
Navíc byl celý příběh nesmírně suchý, nudný, bez napětí, plno hluchých míst. A tím, že čtenář vidí příběh z vícero úhlů pohledů chybí i moment překvapení.
Ani postavy a jejich vzájemné vztahy na tom nejsou vůbec dobře. Lehce to zachránil konec.
Možná dám jednou šanci druhému dílu, ale nevím. A česká obálka je jedna velká zrůdnost.

24.10.2017 2 z 5

Legenda o Sigurdovi a Gudrún / The Legend of Sigurd and Gudrún Legenda o Sigurdovi a Gudrún / The Legend of Sigurd and Gudrún J. R. R. Tolkien

Opravdu nikdy jsem nebyla na poezii a prozatím si myslím, že ani nikdy nebudu, ale v případě Tolkiena vždy ráda jednou za čas udělám výjimku. V těchto knihách mi Tolkien vždy dokazuje, že byl opravdu člověkem na pravém místě. Zůstalo nám toho po něm tolik, ale přesto tak málo.

10.10.2017 4 z 5

Políbená ledem Políbená ledem Amanda Hocking

Tak tohle byla jasná ukázka přechodného dílu. V celé knize se opravdu nic nedělo. Nějaké to napětí, akce jsou doménou asi posledních padesáti stran. Navíc je autorka královnou nelogičností, protože ty se vyskytovaly snad v každé kapitole.

Dle prvního dílu vše vypadalo na mnohem lepší sérii než tu původní, ale teď si tím nejsem vůbec jistá. Bohužel i hlavní hrdinka sklouzla.

28.09.2017 2 z 5

Thorovo kladivo Thorovo kladivo Rick Riordan

Pro mě tento druhý díl rozhodně znamenal více než ten první. Hlavně v tom ohledu, že byl věnován Tolkienovi a bylo tu na něj plno odkazů. Ona už ta severská mytologie celému příběhu dodává větší šťávu. Stereotyp zápletky tu pořád ještě je, ale ten humor to dokáže částečně zvrátit.
Teď už netrpělivě čekám na třetí díl, protože proč čekat na zdlouhavé vydání, když je možné si knihu přečíst v originále? ;)

10.09.2017 5 z 5