Alizon komentáře u knih
Kdyby roman s takovym dejem napsal kdokoliv jiny nez King (tedy kdyby to nebylo napsalno tak skvele) urcite by to spousta ctenaru zhodnotilo jako "nerealny blabol" ;) King si ovsem tak skvele pohrava s detaily a vytvari takovou atmosferu, ze je realnost pribehu vedlejsi.
Z cele trilogie se mi asi nejvic libil prvni dil, ovsem v tom mi prisel detektiv Hodges takovy neslany nemastny, tady uz se mi libil vic a spolecne s Holly tvorili sehrany tym. Ale Mercedesovy vrah a jeho myslenkove pochody zustavaji hlavnim tahakem knihy.
Zajimavy historicky roman s rychle ubihajicim dejem (mozna az prilis rychle ubihajicim: nebezpeci, rychle reseni, sup a jsme z mista A na miste B - mozna si autor mohl s nekterymi situacemi vic vyhrat, ale to by potom kniha vzhledem ke geografickemu rozsahu musela mit alespon 1000 stran). Nebudu hodnotit podle toho jak moc je pribeh realny, jestli se skutecne hrdinove mohli po ceste vsude bez problemu domluvit. Ano - autor na zacatku vysvetluje ze Anglicane a severske narody v te dobe mluvili podobnymi jazyku a tak mohl severan pri trose usili rozumet Anglosasovi. Ale opravdu mi neprijde moc realne ze by se Frank, ktery se anglicky zacal ucit po ceste domluvil s Rusy, kteri z rovna vsichni jako nahodou ovladali norstinu:)) Vzdycky tam byl nekdo kdo mohl prekladat to ano, ale v ruznych vypjatych situacich byl na preklad tezko cas. Tak tolik stourani do negativnich stranek, ted ty pozitivni - a ty pro me vzhledem k peti hvezdickam rozhodne prevazovaly. Napinave, zajimave, mezi historickymi romany vyjimecne svym nametem (nekdy ma clovek u historickych knih pocit ze jsou jista temata zpracovavana az moc casto a opakuji se, to tady rozhodne nehrozi) a rozsahem. Hrdinove mi pri cteni opravdu prirostli k srdci. Je opravdu videt laska autora k sokolum, jeho popisy - at uz krajiny, dobovych zvyku, vycviku sokolu, jsou zajimave a tak akorat - ani moc strucne, ani sahodlouhe a nudne. Jestli je toto autorova prvotina, tak tleskam. Rozhodne si poridim Cisarsky ohen a pri patrani po dalsich knihach autora jsem se docetla ze chysta treti knihu, tak snad se ji dockaji i cesti ctenari.
Kniha meho detstvi, kterou stale jeste mam schovanou a chystam se z ni cist pro dceru.
Tentokrat se dej rozjizdel trochu pomaleji nez v predchozich dilech - v prvni polovine jsem se nejak nedokazala zacist, i kdyz jsou tam napinave boje, ale "neco" mi tam trosku chybelo (ale verim, ze jini budou i z prvni poloviny nadseni - napsana je rozhodne dobre) - takze jednu hvezdicku tentokrat uberu. Latka je ale stale nasazena vysoko a celkove hodnotim opet pozitivne. Dalsi dily si urcite prectu.
Vyborne pocteni. Kniha me vtahla od prvni stranky a bavila me az do konce. A ta zivotni rozcesti :) - kdo z nas uz se v zivote nezamyslel nad tim, kde by dnes byl, kdyby se kdysi rozhodl jinak? Takze krome napeti i hodne prostoru k zamysleni + me kniha navnadila k tomu precist si neco z fyziky - v "zabavnejsi" forme nez jak nam byla predkladana ve skole. Dala bych tak 4,5 hvezdicky - coz nejde - takze davam 4 (5 hvezdicek si setrim pro "srdcovky"), ale treba hodnocenim casem zvysim, protoze kniha me pomerne nadchla - tak uvidime jak uzraje casem.
Hodnoti Andrejka (9 roku): Super knizka. Moc se mi libi. Navic mam rada pejsky (hlavne ty male). Knizka je moc napinava. Alizon: Ted mel prijit spoiler, ale ten jsem vcas zarazila:))))
Po opravdu dlouhem vahani jsem dala 4 hvezdicky, abych tak knihu odlisila od jine od stejneho autora, ktera se mi libila jeste mene a ktere jsem dala 3. Ale jsou to hoooodne slabe 4 hvezdicky. Ackoliv je Spanelsko moje srdcova zalezitost a knihu jsem cetla v ramci ctenarske vyzvy (kniha o oblibenem miste/zemi) zadne vytrzeni se nedostavilo. U knih tohoto autora mam trochu problem s tim, ze jeho postavy jsou bud hodne nesympaticke (hlavnimu hrdinovi Katedraly more jsem tu inkvizici skoro prala) nebo nemastne-neslane a jejich osud je Vam vlastne jedno. Knize take ublizila trochu zavadejici anotace na obalce knihy, cekala jsem neco jineho. Nakonec, kdyz jsem se do knihy poradne zacetla, nebyla tak spatna. Ale prave zacist se byl problem. Dvakrat jsem jeji cteni prerusila a precetla jinou knihu. A hrdinove Bose kralovny mi vubec nechybeli.
Opravdu jsem se snažila... ale nebýt toho, že mám knihu koupenou a četla jsem ji do čtenářské výzvy, tak bych ji několikrát odložila - tak jsem se při čtení nudila. Asi jsem natvrdlá a možná mi mnohdy unikla pointa (i jeden nadšený čtenář, který ohodnotil 5 hvězdičkami, uvádí, že se pro pochopení musí některé satirické povídky číst vícekrát, případně nahlédnout do rozborů (pěkně děkuji)), ale ani vyloženě hororové příběhy mě nebavily. Jiný čtenář tu uvádí, že ho zdržovaly poznámky - v mém vydání nebyly a asi bych je uvítala. Třeba by mi potom pointa mnohých příběhů došla. Mnohé mohou odradit četné citáty ve FR a latině (bez překladu - alespoň v mém vydání). Řazení úvodních povídek v této sbírce také není nejšťastnější - první tři mají společné jedno téma, až jsem si říkala jestli Poe psal jen o tom (nikdy před tím jsem od něj nic nečetla). Nepsal - povídky jsou na různá témata. Ale asi jsem neměla nejšťastnější ruku a měla zvolit jinou sbírku (až tady z komentářů se dovídám, ze jsem zvolila výběr méně známých a povedených kousků), protože v této mě zaujalo opravdu jen pár povídek. Ale už se asi k autorovi bohužel nevrátím.
Ocekavala jsem "cervenou knihovnu" a dostalo se mi vkusne napsaneho pribehu z bohemske Parize. Kniha, ktera svym stylem a nametem zaujme hlavne zeny zajimave kombinuje fikci a skutecne postavy. Take jsem si behem cteni a po docteni knihy dohledala dalsi informace - o existenci Camille jsem predtim nemela ani tuseni. Prijemne pocteni, jen skoda ze druha cast knihy byla trochu moc rychla, klidne bych par stranek pridala. Chtela jsem ted napsat - prijemne pohlazeni po knizce Kral Krysa (z japonskeho zajateckeho tabora v dobe II svetove valky), kterou jsem cetla pred tim - ale vlastne to takova selanka nebyla. Na jedne strane je tu laska, umeni a bohemsky zivot, na strane druhe lidska malost, intriky a velmi smutny osud Camille.
Dobrá detektivka, ačkoliv mezi moje top se slečnou Marplovou nepatří. Poirotovi cestování podle mého svědčí, slečna Marplova se mi lépe vyjímá doma. Ale určitě stojí za přečtení.
Napsano velmi jednoduse, prostym jazykem a bez patosu - je poznat ze autor neni "profesionalni spisovatel", ale to knize vubec neubira na kvalite. Silny pribeh, ktery prectete jednim dechem, drzite jeho hrdinovi palce od zacatku az do konce - i kdyz je jasne, ze Michael prezije, protoze jinak by tuto knihy nenapsal. Ale i tak obcas trnete hruzou a nevericne kroutite hlavou, ceho vsecho jsou lide schopni. Nastesti se najdou i kladni hrdinove.
Mozna kdyby kniha nebyla oznacena jako "Literatura svetova, Romany, Historie" a bylo tam rovnou i "Pro zeny" necekalo by me takove rozcarovani - ale moje chyba, mela jsem si napred poradne precist anotaci a komentare nez jsem si ji koupila. Z knihy mam opravdu rozporuplne pocity, zacatek nebyl spatny, ale dej me nijak zvlast nevtahl, po strane 250 (svatba) jsem mela nekolikrat chut knihu odlozit (a asi bych to udelala nemit ji koupenou). Ne, nemam nic proti sexu v knize, ale pokud se dej na asi 40 stranach zredukuje (krome jedne bitky a popojizdeni sem a tam) na asi 6 sexualnich scen nejak me to prestava bavit. Kdyby alespon staly za to, ale napred je clovek rozpacity z chichotani se a myslenkovych pochodu protagonistu aby nasledne autorka dosla k nazoru, ze nevinnosti bylo moc a tak by to chtelo trochu (ano taky me to napadlo) padesati odstinu sedi v historickem havu. Zhruba na strane 400 uz me dej zacal bavit (konecne se tam resilo i neco jineho nez vztah dvou hrdinu). Kladem knihy byly zajimave postrehy ze zivota Skotu, nektere epizody (pribeh s carodejnici - zrovna ten ale mohla autorka vice rozvinout a odpustit si nejake to miliskovani, leceni nemocnych - dobre vymysleno, ze je Claire zdravotni sestra a muze se tak i v 18 stoleti dobre uchytit, boje mezi klany - i kdyz jen natuknute). Zapory - krome vyse uvedeneho nekdy autorce trochu nesedi casove udaje - zacatek knihy se odehrava v kvetnu, 2 světová valka tedy sotva skoncila a uz je vsude blahobyt, v obchodech dostatek zbozi, domy nove opraveny - opravdu? Jinde v knize se dozvidame, ze je Claire v minulosti 4 mesice, o par stran dal necele 2 mesice (kdyz secteme dobu pred a po svatbe). Nekdy me chovani hrdinu prislo ponekud podivne a rekla bych, ze i Claire by musela Jamieho (pokud by nebyl tak pohledny a nebyl s nim tak dobry sex ... pardon ona to byla laska) profackovat a ne mu po chvilce jeho chovani odpustit. Chybela mi trocha te avizovane historie, protoze cele 18 stoleti mi prislo jen jako takova kulisa aby obcas nekdo mohl nekoho beztrestne zbicovat. Nekde v polovine knihy jsem chtela dat 2 hvezdicky, dal uz me kniha zacala bavit vic (pominu Jamie X kapitan Randall na konci - to melo byt jako co?) takze davam 3 (EDIT - po case menim zpet na 2), a dalsi dily si s klidem odpustim. Od knihy tak hodne ctene a casto doporucovane jsem opravdu ocekavala vic.
Ps. A na osloveni "Saxonko" jsem byla vylozene alergicka, stejne tak "devce" - v 18 stoleti .... devce co ma 27 let? (Ale nekdo tu uz psal ze to muze byt jen otazka prekladu specifickeho skotskeho vyrazu)
Druhy dil detektivni trilogie (coze trilogie?, precetla jsem uz vsechny tri dily a prece to jeste musi dal pokracovat, Martinova soukroma linie je ponekud nedoresena) si opet drzi vysokou uroven.
O Mrazu jsem napsala ze je mrazivy, tady je te ponurosti taky dost. V knize sledujeme hlavni linii utopene zeny a dalsich mrtvych a do toho autor vklada odbocky s unesenou zenou, kterou kdesi kdosi sileny drzi v zajeti. Souvisi spolu tyto dva pribehy? Jak se dotykaji Martina Servaze? Musim rict ze zapletku ohledne mrtvych jsem vytusila pomerne brzy, a skoro me vic dostala vedlejsi linie pribehu. Kniha je na detektivni pribeh pomerne dlouha, coz muze nekterym ctenarum vadit, ale ja mam tluste bichle rada a ruzne odbocky (ktere tady nekteri zminuji jako negativum) at uz se tykaji minulosti, patrani dcery Margot nebo popisu Pyreneji mi vubec nevadily - naopak pro me pekne dokreslovaly celkovy pribeh.
Krasna knizka (kterou oceni hlavne zeny), kde se prolina minulost s budoucnosti. Autorka pise prijemnym ctivym stylem, atmosfera valecneho Londyna a zivot ruznych vrstev spolecnosti jsou popsany poutave a vypraveni z pohledu vice akteru je zajimave. Cteni jsem si opravdu uzila a to jsem (bohuzel diky jedne upovidane zname) znala zapletku. Knizku jsem si vypujcila od maminky, ktere jsem ji pred tim dala jako darek k narozeninam - a i mamince se velmi libila.
No ... dobrodruzstvi riznute cervenou knihovnou. Na rozdil od nekterych klasickych - i kdyz take starsich del - je tady dost videt ze zub casu uz ponekud zahlodal, takze misty je knizka trosku naivni.
Jem mi byl docela protivny a zaverecne rozhodnuti Mary (zvlast kdyz celou dobu vypadala jako clovek co ma vsech pet pohromade, je si vedom nelehkeho udelu zen a videla jak dopadla jeji teta) jsem nechapala a "zajimalo" by me jak dopadne tak za 10 let. Zrejme jako jeji teta, ale laska je slepa:)
Plus davam za pekny popis krajiny a mnohdy hodne ponurou atmosferu.
Vim ze spouste lidi se pokracovani Jihu proti Severu nelibilo, ale ja osobne mam knizku rada. Myslim ze Alexandra Ripley mela opravdu nelehkou ulohu navazat na mnohymi zboznovany pribeha a rekla bych, ze se toho zhostila se cti. Valka skoncila, postavy se vyvinuly, zejmena Scarlett dospela. Osobne se mi hodne libilo zakomponovani Scarletiny irske rodiny a - ale to uz je naplni druheho dilu - jeji cesta do Irska. Malokdy se pokracovani puvodniho dila povede, tady se to podle me povedlo dost - zvlast pokud uvazime, ze autorka navazovala po mnoha letech.
Nebylo to spatne, ale od knihy ktera ma byt "kultovni" jsem ocekavala trochu vic. Mozna ve sve dobe to bylo neco vyjimecneho, dnes uz jsou nektere veci trochu usmevne. Do knihy se ctenar rychle zacte ... pretrpi silene pracovni tempo novacka ve firme (opravdu tohle nekdo chce, spat 4 hodiny a riskovat ve 30 infarkt?), no a potom uz se smycka stahuje a plan rysuje. Dej je svizny a tak se ctenar ani nenadeje a je na konci knihy. Konec mi osobne prisel trochu nerealny vzhledem k mistu, kde hrdina nakonec skonci, ale budiz. Knizka je to dobra, ale do knihy vyborne mi neco chybelo, jine knihy od Grishama se mi libily vic.
Souhlasim s uzivatelem OldaB, z cele knihy primo cisi laska Davida Sucheta k postave Hercula Poirota. Knihy od Agathy Christie mam velmi rada a cely serial s Poirotem povazuji za uzasny, takze koupe teto knihy byla naprosto nutna. A musim rict ze me knizka nezklamala. Moc se mi libilo jak David Suchet postavu Poirota podrobne zkoumal a snazil se zahrat ho takoveho jak ho zname z knizek, coz se mu opravdu povedlo. Pro fanousky Poirota primo povinna cetba! Jen ta "dama Agatha" mi take cuchala nervy, ale za to autor nemuze. Diky seznamu dilu na konci knihy mam konecne poradek v tom co vsechno bylo s Poirotem natoceno a co jsem jeste nevidela (moc toho neni:).
Mam rada modu, romany z doby druhe svetove valky, exotiku a Spanelsko - takze knizka pro me jako delana. Libila se mi doba pobytu v Maroku, trosku me zklamalo kdyz se dej premistil do Madridu a nektere postavy proste zmizely, ale brzy toto zklamani prehlusil napinavy dej.
Celkove se mi knizka moc libila, at uz sceny ze salonu, tak napeti okolo.
Jen konec byl opravdu trosku uspechany - skoda.
Jednohubka k vode nebo na vikend kdyz se nudite. Vlastne nemam knize co vytknout, ale zase neni nicim vyjimecna. Pokud hledate detektivku z dostihoveho prostredi - doporucila bych spis neco od Dicka Francise.