ally74
![Matčiny hříchy Matčiny hříchy](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324070/matciny-hrichy-1FJ-324070.jpg?v=1481453591)
Právě jsem knihu dočetla. Je až neuvěřitelné, že někdo v životě prožil tolik zla, bolesti, nespravedlnosti a nenávisti ve vlastní rodině, i od cizích a přesto dokázal založit vlastní fungující rodinu. Jsem šťastná, že jsem měla bezstarostné dětství plné lásky a her a ode dneška to nepovažuji za samozřejmost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kameník Kameník](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54998/kamenik-Awu-54998.jpg?v=1558508268)
Velmi povedená detektivka. Prolínání minulosti a současnosti mám ráda, hlavně to, jak na konci vše do sebe zapadne. Spisovatelku řadím mezi své oblíbené a postupně hodlám přečíst všechny její knížky od začátku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čekání na kocoura Čekání na kocoura](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129668/cekani-na-kocoura-mbc-129668.png?v=1649586000)
Po téhle knížce jsem sáhla díky čtenářské výzvě a nelituji. Velmi milé a hřejivé příběhy o kočkách a lidech. A životní moudra se v příbězích také najdou. Přiznám se, že po přečtení mám chuť si pořídit kočku :-).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední aristokratka Poslední aristokratka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134832/posledni-aristokratka-uqy-134832.jpg?v=1462617396)
U téhle knížky jsem se občas smála nahlas a někdy mi i smíchy tekly slzy. Velmi vtipný a pohodový příběh. Pokud si chcete odpočinout od složitějších knih, tak s touto knihou neuděláte chybu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Katrin a Lotka Katrin a Lotka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130847/katrin-a-lotka-130847.jpg?v=1345206641)
Tahle knížka je moje srdcová záležitost z dětství. Moc ráda v ní občas zalistuji, kvůli obrázkům a vzpomínkám.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139977/uterky-s-morriem-aneb-posledni-lekc-ePE-139977.jpg?v=1432840929)
Krásná knížka o životě, kterou jsem přečetla za dnešní deštivé odpoledne. Počasí na čtení, jako dělané. Vlastně i obal knihy krásně korespondoval s dnešním podzimním dnem. Nikdy bych nevěřila, že se do tak malé knížky vejde tolik životního moudra. Tato knížka má ode dneška místo v mé knihovně a určitě se k ní občas vrátím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281830/co-me-naucil-tucnak-9Nq-281830.jpg?v=1454399671)
Pro mě moc milá knížka. Hezký příběh o tom, jak nečekaně může člověk přijít ke zvláštnímu zvířecímu kamarádovi. A trocha historie z Argentiny není vůbec k zahození. Doporučuji, pokud si chcete přečíst něco příjemného. Jen po dočtení budete asi chvilku přemýšlet o tom, jak ubližujeme přírodě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Levandulový pokoj Levandulový pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218378/levandulovy-pokoj-OZo-218378.jpg?v=1426848863)
Kniha se mi moc líbila, přiznám se, že při nákupu rozhodla obálka. Prostředí zasazené do mé milované Paříže, Provance, na mořské pobřeží, kniha plná citů, lásky, přátelství. Dobře se čte a řekla bych, že tuto knihu byl měl číst někdo, kdo už má pár lásek za sebou, aby jí celkově porozuměl. U knihy jsem se nenudila, naopak. Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dánská dívka Dánská dívka](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60156/danska-divka-663889d859a29.jpg?v=1714981336)
Do knížky se určitě pusťte. Já četla nejprve knížku, která mě naprosto uchvátila a minulý týden jsem shlédla film. Děj ve filmu je maličko pozměněný, ale přiznám se, že pro mě to byl hodně silný příběh.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stařec a moře Stařec a moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/558/starec-a-more-ulX-558.jpg?v=1568736147)
Nádherné. Tak maličká kniha a tak velký příběh boje člověka s přírodou.
Některé komentáře tady mě udivují. Asi musí člověk do tohoto příběhu dospět, aby ho pochopil a hlavně, aby se mu líbil. U mě má tato kniha plný počet a významné místo v knihovně.
![Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136745/klub-nenapravitelnych-optimistu-XlV-136745.png?v=1544520380)
Včera jsem dočetla. Nedokážu popsat, jak moc se mi příběh líbil. Silné životní příběhy, nenásilně podaná trocha politiky, atmosféra Paříže a klubu, jejíž členové uvedli Michela do světa dospělých...................po tomto románu a Vysněném životě Ernesta G. netrpělivě čekám na další román od tohoto spisovatele.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155109/nez-jsem-te-poznala-Gq9-155109.jpeg?v=1507958865)
Knížku jsem dostala jako dárek. Po jejím dočtení jsem nebyla schopná otevřít další knížku a týden jsme si musela dát oddych. Potřebovala jsem rozdýchat ten konec. Emoce mnou cloumaly, konec byl hodně smutný. Knížka pak putovala z ruky do ruky a ještě dneska si na ní vzpomenu. Jedna z nejhezčích knížek, co jsem četla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sněhulák Sněhulák](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130267/snehulak-2rS-130267.png?v=1542973447)
Hodně dobrá detektivka, putovala po všech mých kamarádkách. Jen bych doporučovala, nečíst v zimě, když se staví sněhuláci, jde z nich strach :-).