Allys komentáře u knih
Anotácia znela zaujímavo, no samotný príbeh ma až tak neoslovil. Kniha je rozdelená na dve časti. Prvá časť je hlavne o mastičkárovej pravnučke Ruth žijúcej v USA, o tom ako ju rozčuľuje matka (mastičkárova vnučka) a v podstate z ázijskej kultúry sa tam čitateľ nedozvie vôbec nič. Ruth žije s Američanom a jeho deťmi, vedie klasický spôsob života, ktorý je našej kultúre známy. Komplikovaný vzťah medzi matkou a dcérou je spôsobený aj matkinou duševnou chorobou, ktorú dcéra chorobne papiera a nechce vidieť a pochopiť. Čo sa týka pútavosti, deja, plynulosti som mala pocit max. na 2*. Druhá časť bola o dosť zaujímavejšia a ide prevažne o spomínanie matky Ruth na život v Číne na začiatku 20. storočia. O mastičkárovi sa sem tam niečo okrajovo spomína, možno som čakala viac informácií, alebo príbehu s prvkami byliniek a čínskej medicíny a nie len občasné spomenutie dračích kostí, ktoré vtedy pridávali všade. Táto časť však bola niečím zaujímavá a mala som pocit, ako by ju písala iná autorka. Príjemný nenáročný oddychový príbeh, ktorý neurazí, ani nenadchne.
Zaujímavý psychothriller rozprávaný z pohľadu neplnoletej Annie, pri ktorej vlastne väčšinu času nevieme, či je obeť, alebo vyšší level psychopatky, ako je jej mama. V knihe môžeme nájsť manipuláciu, napätie, šikanu a plno zvratov v deji. V príbehu mi chýbalo viac informácií o jej matke a lekár z jej novej pestúnskej rodiny mi prišiel trochu, no nie úplne ako dobrý psychológ. Bolo miestami až desivé, keď sa jej spýtal, či sa chce o niečom rozprávať, ona odpovedala nie a následne bolo možné si prečítať na čo všetko myslela. Vplyv matky na Annie bol veľmi veľký aj po tom, ako sa už spolu nevideli a minulosť mala silný dopad aj na jej správanie v budúcnosti. Koniec je celkom predvídateľný, ale kniha je aj napriek tomu dobrá a stojí za prečítanie.
Veľmi napínavá detektívka, páčil sa mi aj návrat Alex na scénu. Dej vyzeral hneď oveľa hrozivejšie, ako bez nej. Obete aj motív boli zahalené tajomstvom a na prvý pohľad spolu nesúviseli. Super bolo aj viac dejových línií súčasne, takže čitateľ sa ani na chvíľu nenudí. Miestami mi trochu nedávalo zmysel konanie Kim v určitých situáciách,ale asi to tak malo byť. Od polovice knihy som ju čítala jedným dychom. Teším sa na ďalší diel :-)
Kniha měla zajímavou anotaci a nezklamala. Zápletka byla neobvyklá, stejně jako námět. Navzdory prolínaní časových linek z více období i s více postavami se dá po chvilce zorientovat a nepůsobí to zmatečně.
V příběhu je cítit atmosféru tajemna, kapitoly jsou ukončované způsobem stupňujícím napětí. Řeší se i vliv sekt na myšlení lidí a téma adopce. Vyšetřování a pátrání probíhá přes novináře a ne detektivy, co je méně obvyklé.
Dějové linky Henryho, Lucy a Libby se ke konci hezky spojí, mnohé se objasní a ukážou se souvislosti. K závěru mi tam něco chybělo, počas čtení jsem ještě nevěděla, že vyjde i další díl, tak se to snad objasní v něm (už vyšel).
Trochu sa obávala veľkého rozsahu, som však rada, že som to skúsila. Príbeh sa odohráva prevažne v Ázii a životy hlavných postáv sú zobrazené v priebehu obdobia niekoľkých generácii, takže aj vývoj postáv je naozaj krásne vykreslený. Popisy prostredia sú písané pútavým spôsobom a čitateľ má pocit, že sa tam sám nachádza. Ohľadom američanov vo Vietname môžeme vidieť ich vplyv na zmeny v ázijských mestách, kde pôsobili a ich správanie k miestnemu obyvateľstvu (nie len negatívne). Na tých vše 600 stranách sa dá nájsť naozaj všetko - politika, vojna, obchod so zbraňami, láska, zrada, narkomafia, korupcia, strata ilúzií, precitnutie. Knihu som prečítala jedným dychom a môžem ju len odporúčať ďalej.
Zaujímavá kniha venujúca sa popisu každodenných činností a zvyklostí v priebehu stáročí v rôznych kultúrach. Kúsky z napísaných informácií si pamätám aj s odstupom času ( asi si ju musím prečítať znovu :-) ). Kniha je písaná príjemným spôsobom, čítala sa dobre aj mne, v podstate laikovi v tejto oblasti. Môžem povedať, že ma bavila oveľa viac, ako bifľovanie letopočtov v škole ;-)
Tento diel sa mi po predošlých čítal ťažšie. Obe hlavné hridnky ma iritovali, raz jedna, raz druhá, niekedy obe a k nim sa potom pridal aj Nino :-D Prvú polovicu knihy som uvažovala, či vôbec ešte budem čítať ďalší diel. Príbehu tam bolo pomenej, veľa politiky a nelogické rozhodnutia. Zaujímavý bol vzťah Eleny a jej matky, rovnako ako aj Elenina neskoršia podobnosť s matkou a vyrovnávanie sa s tým. Hlavné postavy sa v predošlých dieloch snažili vzoprieť osudu a vplyvu prostredia ich štvrte, v tejto časti sa viac ukazuje, ako je to pre nich nemožné. Inak sa veľmi nič nedialo a možno aj preto som túto knihu čítala skôr z povinnosti, aby som došla k ďalšej. Druhá polovica však stála za to a zahnala chmúrne myšlienky, na posledný diel som sa nakoniec tešila.
Je to moja prvá kniha od autora. Poviedky sa mi páčili, štýl humoru super :-) Niekedy mi tie akčné časti prišli trochu opakujúce sa, ale ajtak paráda, kniha sa čítala rýchlo a svižne. Trochu mi k tým ostatným poviedkam nesedela prvá, aj keď s ďalšími súvisela, takže všetko ok. Vtipné boli taktiež narážky na aktuálne témy a páčilo sa mi, že sa dej odohrával prevažne v Prahe na miestach, ktoré poznám. Niektoré veci mi prišli hlavne v záveroch trochu nelogické, ale príbehy hodnotím nadpriemerne a rada si ešte niečo podobné prečítam, je to taká príjemná oddychová četba ;-)
Oddychová detektívka s hlavným hrdinom, ktorý už snáď ani viac smoly mať nemôže :-D Páčil sa mi autorov humor, aj príbeh bol fajn. Nebola tam síce nejaká silná zápletka a napätie, čo som bola trochu prekvapená, ale ako oddychové čítanie po práci je príbeh super. Vtipné boli aj situácie a rozhovory s manželkou a tchýní. Je to moja prvá kniha od autora prečítaná v rámci výzvy a myslím, že to bola super voľba, určite sa obzriem aj po pokračovaní a odporúčam :-)
Príbeh sa týka prevažne dňa Leonardových narodenín a udalostí, ktoré predchádzali jeho rozhodnutiu zabiť seba aj bývalého kamaráta.
Dej ubieha plynule, kniha sa číta dobre a hlavná postava je vykreslená typicky pre jeho vek. Na jednu stranu vníma ostatných do väčšej hĺbky, ako oni jeho, na druhú stranu je niekedy typický puberťák. Niektoré veci si berie príliš osobne, ale nemá v rodine podporu, aby mohol svoje emócie spracovať. Mrzel ma jeho vzťah s matkou, ale trochu ten vzťah s dospelým človekom suploval sused. Veľmi sa mi páčili dopisy z budúcnosti, to je naozaj skvelý nápad pre každého, kto má krízu.
Čo mi prišlo rušivé, boli príliš časté a príliš obsiahle poznámky pod čiarou často presahujúce danú stranu, pričom mnohé by sa dali zakomponovať do monológu hlavnej postavy priamo v príbehu.
Kniha je určite potrebná, rieši mnohé súčasné témy a hlavne poukazuje na to, že mladí ľudia to nemajú vždy také jednoduché, ako sa dospelákom na prvý pohľad môže zdať. Celkovo 85%.
Velmi jsem se na knihu těšila, i na slibované svěží podání řeckých mýtů. V knize můžeme najít nejen nejznámější mýty, ale i ty méně známé, co je příjemné pozitivum.
První čtvrtina knihy se mi velice líbila, pak se mi četlo stále hůře. Britský humor mám ráda, ale mám pocit, že v knize jako by docházel s každou další stránkou a ke konci jsem se už musela do čtení vysloveně nutit. Časem mi to přišlo jako nekonečná telenovela a už mě vůbec nezajímalo, kdo s kým co a jak.
Řecké mýty znám a vím, jak to mají bohové mezi sebou propletené, ale možná tým současným jazykem to sklouzlo někam do béčkového romantického příběhu s trochou krve. Také mi vadilo příliš mnoho poznámek pod čarou, některé potřebné, mnohé jakoby navíc, celkově 65%.
Priemerná autobiografia, v ktorej mi najskôr bolo autorky ľúto, hlavne čo sa týka detstva a dospievania, ale v dospelosti mi svojimi rozhodnutiami prišla nesympatická. Od života dostala niekoľko možností, ako sa z toho dostať a svojim egoizmom a sebeckosťou si pokazila všetky, jej hranie sa na obeť bolo únavné. Čím sa autorka živí som vedela už z anotácie a s tým problém nemám, ale nezodpovedné a bezohľadné správanie sa, neustále odkladanie detí niekam, len aby sa mohla opíjať do rána, flákať sa a mať sex zadarmo v podstate s kýmkoľvek, keď sa náhodou chvíľu živila inak, mi prišlo úbohé. Taktiež popisy samej seba, aká je sexy, úžasná a neodolateľná a pritom skončila stále v horšom podniku a za menej peňazí - ťažko tomu veriť. Aspoň na sklonku kariéry našla zaujímavú variantu obživy.
Napriek tomu, že kostol navštevujem skôr veľmi výnimočne ako pravidelne, som rada, že sa kniha ku mne dostala. Je to útle dielko plné hlbokých myšlienok. Obsahuje 28 krátkych kapitol, kde každá má príbeh zo súčasnosti a podobnosť s konkrétnou časťou biblie. Zaujalo ma, že autor vychádza z prekladov biblie z gréčtiny/latinčiny a často sa ukáže významovo úplne niečo iné, ako bežne môžeme nájsť v SK/CZ verzii. Verzia v pôvodnom znení je oveľa milosrdnejšia a láskavejšia, keby je takto preložená celá biblia bolo by to určite prínosom pre spoločnosť ako takú. Z knihy sála dobrota, pokora, múdrosť a súcit. Ďakujem a odporúčam ďalej :-)
Trochu netradičný thriller, ktorý však plynie celkom svižne. Zaujal ma spôsob a štýl vyjadrovania rozprávača. Miestami mi dej prišiel trochu moc prekombinovaný, aby to nejak zapadlo do seba, kniha sa však číta veľmi dobre. Rozuzlenie s prekvapením na konci bolo nečakané. Videla som aj film a taktiež sa mi páčil, aj keď v knihe sú samozrejme charaktery postáv vykreslené hlbšie, takže určite odporúčam prečítať aj knihu :-)
Som veľmi rada, že som sa vďaka čitateľskej výzve dostala aj k tejto klasike. Je to krásny príbeh, v ktorom sa nachádza mnoho zaujímavých myšlienok, ktoré stoja za rozvinutie. Kniha má síce menej strán, ale všetko podstatné tam je. Rada sa ku knihe ešte niekedy vrátim.
Krásná beletrizovaná kronika rodiny autorky doplněná o skutečné fotografie mnohých postáv, které dávají celému dílu další rozměr. Příběh se věnuje několika generacím lidí ve vesnické oblasti.
V průběhu čtení se dozvídáme mnoho o životě lidí v té době, jejich možnostech, obavách a řešeních různých situací. Jedná se v podstatě o popis obyčejnosti života, který přežívali podobným způsobem mnohý z našich předků. Byly tam chvíle sounáležitosti, lásky i vlídnosti, také místy závist, krutost a zlo nejhrubšího kalibru. Díky téhle knize si víc vážím všech možností a svobod, které v současnosti máme.
U čtení jsem si uvědomila důležitost vzdělání a určitého rozhledu, který když lidé nemají, dopouštějí se ne zrovna dobrých činů i vůči svým blízkým, často v měně výroku „co na to řeknou sousedi“.
Kniha je psaná velice emotivně a jak se dnes mnohým zdá, že s lidmi to jde v současnosti z kopce a jsou stále horší, tak myslím, že jsou více méně stejní. Kéž by v srdci měl každý kousek více lásky a soucitu, svět by byl hezčím místem.
Děkuji autorce za možnost náhledu do minulosti skrze tuhle knihu a za každý jeden příběh, který v ní pro čtenáře sepsala.
Věděla jsem, že se jedná o životopisný příběh autorky, ale některé situace byly i tak těžko uvěřitelné, hlavně ty z ranního dětství. Kniha popisuje život autorky ve velice problematické rodině.
Při čtení mě nejednou napadlo, že někteří lidé by děti vůbec neměli mít a už vůbec ne několik. Byly sice svým způsobem vzdělaní, ale absolutně neochotní cokoliv pro své děti udělat, včetně zabezpečení přístupu ke vzdělání, nebo k teplé vodě. Bylo zajímavé sledovat vývoj a dospívání hlavní postavy a její pohled na rodiče, např na tátu od Boha v dětství k alkoholikovi později. Samozřejmě jsou tam i světlé momenty, rodiče znají spoustu zajímavostí, občas přijde nějaká životní rada a berou aspoň na oko vážně sny svých dětí (kdyby je brali tak skutečně, asi by pro to něco udělali).
Je v dobrém překvapující, že s tímhle nezájmem od rodičů vyrostla autorka v úspěšnou a milující ženu.
V knihkupectví mě zaujala hlavně obálka, ale koupi rozhodně nelituji :-) Jedná se o velice silný příběh plný zla, nenávisti a chamtivosti inspirovaný skutečnými událostmi a skuteční hlavní postavou.
Zajímavý byl popis běžného života lidí v té době, charaktery postáv jsou skvěle vykreslené i po psychologické stránce. Autorka dokáže textem navodit přímo mrazivou atmosféru a čtenářovi se až nechce věřit, že někdo takový skutečně existoval.
Kniha se četla rychle a plynule, nebylo tam moc prázdných míst. Oceňuji, že na konci je kapitola, kde je více popsané, co byla fikce a co skutečnost. Trochu mě mrzí, že například kapitolám s vymyšlenou postavou byla věnována trochu zbytečně velká část děje. Jinak super čtení a těším se na další knihu od autorky.
Ke knize jsem se dostala v rámci výzvy 2024 a utvrdila mě jedině v tom, že si budu příště lépe vybírat. Celkově je to průměrná detektivka, kde je mnoho věcí neuvěřitelných, včetně fyzičky staré paní ve výslužbě :-D
Jinak dej plyne dle očekávaní, nic překvapivého ani extra zajímavého se neděje. Teda kromě toho, že chce nahánět zločince a být babičkou najednou a dle jejího přístupu k rodině se nedivím přístupu její dceři vůči ní. V sérii se pokračovat nehodlám, na trhu je v rámci žánru mnoho lepších knih.
Dojemné pokračovanie príbehu z pohľadu hlavného hrdinu z prvej časti. Kniha ma chytila za srdce, prečítala som ju jedným dychom. Počas čítania sa u mňa vystriedali asi všetky emócie, ktoré sa mohli. Koniec bol úžasný, ešte lepší než v aký som dúfala. Kniha poukazuje na rôzne spoločenské témy a ukazuje rôzne ľudské osudy, nad ktorými sa čitateľ určite pozastaví a bude si viac vážiť život, ktorý má.