Allys Allys komentáře u knih

Headhunters: Lovci mozgov Headhunters: Lovci mozgov Jo Nesbø

Trochu netradičný thriller, ktorý však plynie celkom svižne. Zaujal ma spôsob a štýl vyjadrovania rozprávača. Miestami mi dej prišiel trochu moc prekombinovaný, aby to nejak zapadlo do seba, kniha sa však číta veľmi dobre. Rozuzlenie s prekvapením na konci bolo nečakané. Videla som aj film a taktiež sa mi páčil, aj keď v knihe sú samozrejme charaktery postáv vykreslené hlbšie, takže určite odporúčam prečítať aj knihu :-)

13.02.2020 4 z 5

Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Velice vtipný humoristicko – satirický román plný absurdních situací, převážně vyplývajících z uvažovaní a činů hlavní postavy Ignácia. Ten byl občas přímo nesnesitelný, že to snad není možné, aby takový člověk vůbec byl (i když jen v knize), pak byly situace, kdy mi ho bylo upřímně líto a držela jsem mu palce, ať ho něco, prostě cokoliv osvítí. Jak to dopadlo, nebudu psát, to by byl spoiler :- D
Úžasné jsou i další postavy, které připomínají víc karikatury, než skutečné lidi - např slečna Trixie, manželka ředitele, Levy, Ignáciova matka a další.
V druhé polovině knihy jsem už chytla alergii na slovo záklopka a vážně jsem googlila o co jde a co to má v těle dělat. Líbí se mi, že se v příběhu vyskytují různé druhy humoru, a tak si každý může přijít na své.
Zajímavé byly i dopisy, které psal Ignácius různým lidem, i když občas byly trochu zdlouhavé. Nucené hledání práce a následné pracovní pohovory taky stáli za to. Ignácius je asi nejvíc nesympatická postava, jakou jsem kdy v knize viděla, ale i tak doporučuju knihu prečíst :- )
Je mi líto autorova smutného osudu, bohužel se světového úspěchu své knihy nedožil. Můžeme jen hádat, jaké další skvělé díla by napsal.

27.01.2025 4.5 z 5

Kdyby to viděla Kdyby to viděla Blake Pierce

Ke knize jsem se dostala v rámci výzvy 2024 a utvrdila mě jedině v tom, že si budu příště lépe vybírat. Celkově je to průměrná detektivka, kde je mnoho věcí neuvěřitelných, včetně fyzičky staré paní ve výslužbě :-D
Jinak dej plyne dle očekávaní, nic překvapivého ani extra zajímavého se neděje. Teda kromě toho, že chce nahánět zločince a být babičkou najednou a dle jejího přístupu k rodině se nedivím přístupu její dceři vůči ní. V sérii se pokračovat nehodlám, na trhu je v rámci žánru mnoho lepších knih.

16.07.2024 2.5 z 5

Mnich Mnich Matthew Gregory Lewis

Počas čítania sa mi ani nechcelo veriť, že mal autor v čase písania len 19 rokov. Príbeh je plný tajomna, napätia a akcie. Láska a erotika sú podané silne, ale nie vulgárne. Pohľad na cirkev a rozplotenosť ľudí v nej, musel v dobe vzniku vyvolať rozporuplné reakcie. Páčili sa mi básne, ktorými je román doplnený. Niektoré časti sa čítali ťažšie (najmä kde rozprávač rozprával o niečom, čo mu niekto rozprával a pod) avšak celý čas som chcela vedieť, ako to dopadne s Agnes, takže som prelúskala aj tie menej záživné časti.

04.03.2020 4 z 5

Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

Dojemné pokračovanie príbehu z pohľadu hlavného hrdinu z prvej časti. Kniha ma chytila za srdce, prečítala som ju jedným dychom. Počas čítania sa u mňa vystriedali asi všetky emócie, ktoré sa mohli. Koniec bol úžasný, ešte lepší než v aký som dúfala. Kniha poukazuje na rôzne spoločenské témy a ukazuje rôzne ľudské osudy, nad ktorými sa čitateľ určite pozastaví a bude si viac vážiť život, ktorý má.

13.08.2019 5 z 5

Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

Úžasná kniha pre všetkých milovníkov našich štvornohých kamarátov. Miestami som sa smiala, miestami plakala (a to sa mi pri žiadnej knihe ešte nestalo), kniha je písaná tak, aby vzbudila silné emócie. Dojímavé rozprávanie z pohľadu psíka je podané krásne a aj vďaka tejto knihe som zase o trochu viac pochopila toho môjho :-) Je to pútavý a poučný príbeh, ktorý si určite ešte niekedy prečítam. Určite však odporúčam najskôr si prečítať knihu a až potom pozrieť film, ktorý bol síce taktiež krásny, ale miestami dosť odlišný.

04.07.2019 5 z 5

Aquitania Aquitania Eva García Sáenz de Urturi

Byla to první kniha od autorky v rámci čtenářské výzvy. Kniha se četla dobře, příběh obsahoval všechno, co správný historický román obsahovat má – lásku, zradu, intriky, nějaké úmrtí.
Trochu mě mrzelo, že se příběh podrobněji věnoval převážně mladosti Eleonóry. První polovina mě bavila více, pak mi přišlo, že se děj dost opakuje, i když s jinými měnami. Popis života šlechticů v 12. století byl zajímavý, včetně vybavení sídel. Eleonóra byla vykreslena jako silná a průbojná mladá žena, která se v průběhu života naučila dost na to, aby přežila a hledala skutečného vraha svého otce. V mládí se mi však zdála hodně naivná a že prežila s tou mentalitou do dospelosti působí trochu nevěrohodně. Na 5* mi tam ale něco chybělo, možná to bylo stereotypností poslední třetiny.

29.11.2024 4 z 5

Temný výdych Temný výdych Eva Hrašková

O knihe som sa dozvedela náhodou cez FB a nakoniec ma čakala pod stromčekom, ďakujem mami :-) Príbeh je kvalitne a originálne spracovaný, prečítala som ju jedným dychom. Vidno, že autorky píšu aj nejakú tú romantiku, čo však nebolo na škodu a nebolo to ani presladené. Dej súvisel prevažne s Krvavými Šenkami, čo sa mi hodilo aj do výzvy (miesto, kde sa nechcem ocitnúť :-) ) Ostatné spomínané mestá takiež poznám a prežila som tam nejaký kúsok života, takže o to viac ma to bavilo. V knihe je stručne spracovaná aj história obce vrátane známych legiend, charaktery hlavných postáv boli vykreslené do hĺbky a trochu sa ukázal aj geocaching. Určite odporúčam, ak si chcete prečítať kvalitnú detektívku bez zbytočnej brutality, ale napriek tomu napínavú od začiatku do konca. Rada si od autoriek prečítam aj niečo ďalšie :-)

14.01.2021 5 z 5

Za zdmi Za zdmi Hollie Overton

Nemala som veľké očakávania, ale je to zaujímavo a dramaticky poňatá kniha. Prečítala som ju jedným dychom, bolo tam napätie aj silné emócie. Téma domáceho násilia bola spracovaná trochu inak, ako je obyvklé. Čo som trochu nechápala, že syn ani otec si nič nevšimli ( aj keď tyran bol vynaliezavý, ale predsa žili v jednom dome). Pararela medzi dvomi väzeniami, z ktorých je domov považovaný za to horšie bola silná, rovnako ako aj prostredie z väznice, kde sú väzni odsúdení na smrť. Kladne hodnotím aj úplný záver, ktorý je pri mnohých iných thrilleroch často useknutý a nedotiahnutý. Samotná vražda bola vykonaná pomerne rýchlo, ale napätie bolo v knihe prítomné aj potom a zostal priestor na úvahy ohľadom spravodlivosti podľa zákona / spravodlivosti z vlastného uváženia jednotlivca.

02.01.2021 5 z 5

Sběratel očí Sběratel očí Sebastian Fitzek

Je to moja prvá prečítaná kniha od autora. Opačné číslovanie knihy bolo trochu rušivé, ale malo svoj zmysel, ktorý bude ozrejmený v poslednej (vlastne prvej) kapitole. Príbeh je vymyslený geniálne a celkom dlho som nevedela, kto je páchateľom. Prečítala som už viac thrillerov a detektívok, ale táto kniha ma naozaj prekvapila (v dobrom samozrejme:-) ). Postavy nie sú plytké, trochu mi tam nesedel slovník k chlapcovi, skôr znel ako starší pubertiak a nie ako malé dieťa. Boli aj extra hnusné scény, z ktorých mi prišlo trochu nevoľno, ale nie kvôli tým častiam som čítala knihu. Záver aj dôvod tých činov bol spracovaný veľmi originálne, trochu rušivé boli niekedy časti s rozprávačom - na základe nich už čitateľ veľakrát vopred čaká veci, ktoré sa stanú a príde tým o moment prekvapenia. Určite si toho od autora prečítam viac :-)

31.07.2020 4 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Metóda vyšetrovania bola podobná ako v Šelme, miestami mi kniha prišla zdĺhavá. Policajti klasicky, ako v prvej časti boli úplne neschopní a kládli Theovi klacky pod nohy (jeden by nechápal, že sa svet pri tak neschopných policajtoch ešte nezvrhol v anarchiu:-D ) Prvú polovicu knihy som čítala takmer mesiac, ako mi prišla nezáživná. Ale ak niekto nečítal Šelmu, baviť ho to zrejme bude ;-) Vcelku mi tam chýbalo hlbšie psychologické vykreslenie postáv a obraz vraha. Ten tam spomenutý len na chvíľu a povrchne. Celá séria má krásne obálky, ale pri priemernom deji a mnohých opakovaniach tých istých vecí ma ani to nepresvedčilo, aby som ich zaradila do knižnice.

04.05.2020 3 z 5

Otcova oběť Otcova oběť Santiago Díaz

Při nových detektivních sériích jsem obvykle trochu skeptická, ale táto kniha mile překvapila. Na začátku sice hodně jmen, které se ještě nějakou chvíli pletli, ale pak už měl příběh spád.
Krátké kapitoly stupňují napětí, přítomných je i dost nečekaných zvratů. Španělské prostředí je taky příjemná změna v rámci žánru. Postava vyšetřovatelky je zajímavá, tolik poruch snad není možné, aby někdo měl a chápu, že mnohým se s ní těžko spolupracuje.
Na druhou stranu alespoň není hlavní detektiv alkoholik po 40, jako bývá často zvykem :-D Těším se na další díl série.

13.12.2024 4.5 z 5

Perfektní nebožtík Perfektní nebožtík Alan Green

Ku knihe som sa dostala v rámci čitateľskej výzvy. Bolo to príjemné oddychové čítanie prepletené absurdnými situáciami. Detektív, vcelku neschopný, ale takým musel byť, aby to bolo vtipné, by v inej detektívke bol vyrazený už v úvode knihy :-) Našťastie mu pomohli ostatní hostia a jeho nová láska, miestami celkom podozrivá :-D Som rada, že som sa ku knihe dostala, ako taký prechod medzi inými, ťažšími príbehmi je to ok.

30.04.2020 4 z 5

Z kostí a inkoustu Z kostí a inkoustu Rachel Caine (p)

Kniha se četla příjemně, příběh plynul, občas mi to však přišlo psaný jako přes šablonu a v kostře příběhu jsem až moc viděla HP – cesta zvláštním vlakem do vzdálené školy, typy postav mezi spolužáky a aj Wolf bol až moc podobný Snapovi :-D
Postava Morgan bola nejdřív sympatická, ale pak svým chováním vůči Jessovi působila frackoidně. Jess měl potřebu se obětovat pro všechny a pro všechno – nepřipadá mi to úplně sympatické a v podstatě je to v podobných průměrných knihách už klišé, co se týče hlavní postavy. Poměr akce a příběhu vyvážený, vyjadřování postav moc jednoduché. Vztah mezi Jessem a Morgan tam byl asi jenom, aby se postavy trochu odlišovali od HP. Knihu jsem četla v rámci výzvy, nebylo to špatné, ale možná jsem já na to už stará :-D 75%

16.07.2024 4 z 5

Prožitek tajemství Prožitek tajemství Timothy Freke

Knihu som čítala bez očakávaní a milo prekvapila. Páčil sa mi spôsob uvažovania autora a na rozdiel od mnohých iných, ktorí píšu knihy s podobnou tematikou nepodával svet len čierno - bielo a s klapkami na očiach, ale hľadal spôsob ako možno prepojiť duchovnú cestu životom s reálnym svetom, v ktorom sa pohybujeme. Autor v značnej miere používa kritické myslenie a nie je zaslepený "duchovnom". Pekná kniha o jednej z mnohých možností v prístupe k životu. Trochu mi vadilo častejšie opakovanie podobných myšlienok,ale inak môžem odporúčať.

02.02.2021 4 z 5

Vítr z hor Vítr z hor Andy Wildwood

(SPOILER) Ďakujem za možnosť prečítať si knihu. Na začiatku sa mi veľmi páčili páčili opisy krajiny a života v nej. Autor vie krásne pracovať s jazykom. Neskôr to však už pôsobilo, akoby niekto niekomu hovoril, o čom bude písať - príliš veľa opisov a takmer žiadna priama reč.

V ďalšej tretine knihy sa to trochu zmenilo a dej bol živší. Nevedela som sa úplne vcítiť do hrdinov, viac mi sedí, keď rozpráva svoj príbeh hlavný hrdina - pôsobí to emotívnejšie, ako keď to vcelku neosobne podáva rozprávač. Mystifikácia Jona príbehu asi viac uškodila ako pomohla, od začiatku pôsobil ako nadčlovek alebo takmer boh, pritom mal ľudský pôvod.

SPOILER: Popis ako ide takmer mŕtvy lesom a zabije postupne 2 smečky vlkov s tým, že druhá ho naháňa (polomŕtveho) v lese niekoľko dní a nakoniec sa ešte zakryje kožuchom z vlkov, ktorých stiahne z kože.. Aj v rámci fantasy by som čakala niečo trochu uveriteľné (keby aspoň predtým zje napr. tajnú bylinu o ktorej nikto iný nevie a náhodou ju objaví na úteku pred vlkmi).

Svet mi prišiel príliš čierno-biely, rovnako aj postavy, buď boli dobré a šľachetné a mali jeden typ dialógu, alebo boli zlé a mali iný typ dialógu (obvykle obsahoval "chácháá"). V knihách oceňujem, keď sú viac vykreslené charaktery postáv a zároveň je fajn spoznať aj tzv. šedý typ postáv - charkater, ktorý prekvapí. Takto mi tie postavy prišli trochu ploché a ťažie zapämateľné, aj keď tie pozitívne boli sympatické.

Čo sa mi však páčilo bola myšlienka šírenia lásky aj v ťažkej situácii v pracovnom tábore a že chápadlá nedosiahli na ľudí, čo mali v srdci lásku.

Časté opakovanie rovnakých informácií a prizvukovanie vlastností pôsobilo rušivo. Možno keby sa časti, kde sa opakujú informácie skrátili, zostalo by viac priestoru na hlbšie vykreslenie fanstasy sveta ( o Temnom kulte alebo chortojoch nevieme takmer nič podrobnejšie - ale možno to bude v pokračovaní). Vzťah Jona a Ya-ny mi prišiel príliš narýchlo, chýbal mi tam trochu vývoj, bolo tam zopár silných momentov, ale nič medzitým.

Napriek tomu myslím, že je to zaujímavá prvotina a verím, že každá ďalšia autorova kniha bude lepšia, ako tá predošlá. Talent aj dar rozprávať príbehy je viditeľný už v tomto príbehu :-)

04.11.2020 3 z 5

P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Druhý diel mi príde ako pekná oddychová kniha, ale predošlá časť sa mi páčila viac. Peter trochu sklamal, ale nebudem spoilerovať. Postava Johna bola super a Lara toho napiekla oveľa viac, ako v predošlej knihe - neviem tak celkom o čo autorke šlo, asi aby mladé čitateľky zavítali sem tam do kuchyne, inak nevidím význam toľko pripomínať hobby jednej postavy :-D V príbehu sa miestami vyskytujú zaujímavé myšlienky. Ak by som mala dospievajúcu dcéru, knihu by som jej určite kúpila, Lara ide dobrým príkladom ;-)

25.07.2019 4 z 5

Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Dojímavý príbeh o osudoch žien a dievčat z nedávnej minulosti, keďže posledná takáto inštitúcia bola zatvorená v roku 1996. Posielanie žien v podstate pre nič za nič do takejto inštitúcie v mene cirkvi, ktorá hlása lásku k blížnemu. Pôvodný účel, ktorý bol pomáhať napr. prostitútkam zaradiť sa prácou naspať do spoločnosti sa zvrhol a bežne sa tam dostali mladé nevinné dievčatá a z práčovní sa stalo väzenie. Najviac som bola šokovaná z prístupu rodičov dievčat a ľudí bývajúcich okolo práčovní, ako sa boli schopní správať k tým ženám. Viem, že príbeh je vymyslený, ale na základe udalostí, ktoré sa naozaj stávali a je mi z toho smutno, koľko zloby sa môže v človeku nájsť.

04.06.2019 5 z 5

Veronika v Dubaji Veronika v Dubaji Veronika Klesnilová

Oddychové čítanie o tom, ako sa stať letuškou a čo práca obnáša z prvej ruky. Kniha sa čítala dobre a pôsobí úprimne. Páčili sa mi aj zážitky z rôznych destinácií doplnené fotkami. Super bola popísaná aj časť obsahujúca prijímacie pohovory a výcvik, pre potencionálnych záujemcov o túto prácu to bude určite prísnosom. Čo sa týka príbehov z paluby, mnohé boli naozaj úsmevné, niektoré napínavé a celkom nechápem poniektorým komentárom nižšie, že pôsobili urážlivo, alebo že v knihe vôbec nemali byť. Práve to je to, čo dalo príbehom šťavu a mnohé typy národností sú úplne do bodky vystihnuté :-) Jediné, čo mi chýbalo bol nejaký - akýkoľvek záver, ajtak však knihu hodnotím nadpriemerne a prajem Veronike v živote všetko dobré :-)

18.12.2020 4 z 5

Chci tě Chci tě Jen Frederick

Námet bol zaujímavý, ale myslím, že sa dal využiť lepšie, príbeh pôsobil príliš nereálne. Bitsy čím bola staršia, tým bola menej sympatická a viac hlúpa. Aby niekto uveril 14 ročnému chlapcovi, že má 19, toto by som skôr uverila pri holke. Kniha sa však číta dobre a čitateľ sa do toho nemusí nútiť. Dej bol miestami možno až príliš drsný vzhľadom k žánru, ale zároveň aj dojemný. Celkovo som však mala pocit, že tie deti by v realite neprežili ani rok spôsobom, ktorý bol popísaný. Nemám potrebu sa ku knihe znovu vracať.

09.07.2020 3 z 5