alzbeta4340 alzbeta4340 komentáře u knih

Poslední slovo Poslední slovo Mary Burton

Sledujeme zajímavé pátrání směřující k vyšetření čtrnáct let starého únosu mladé a všemi oblíbené dívky Giny. Její sestřenice Kaitlin, tehdy problémová puberťačka, se vrací do města, točí o únosu podcast, a tím vyprovokuje neznámého pachatele ke sledování a zabití jiných svědkyň.
Je to čtivá detektivka a celkem i logická. Nicméně motivy k jednotlivým zločinům by si zasloužily trochu více rozvést. Ovšem i tak jsem si dobře početla.

05.10.2023 4 z 5

Malý dům Malý dům Kjóko Nakadžima

Laskavé až poetické vyprávění služebné o její práci a životě ve středostavovské japonské rodině v době před a v průběhu 2. světové války. Ale nic není tak jednoduché, jak se jeví na první pohled. Lidské vztahy jsou složité a těžká doba k tomu přispívá...

20.08.2023 5 z 5

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Rob Wilkins

Jedná se o láskyplný životopis. Autor pracoval jako Terryho asistent, dobře ho znal a měl ho rád. Dozvíme se, že Terry byl od dětství vášnivý čtenář, pocházel z klidného a vstřícného rodinného zázemí a stejně harmonické si uměl udělat soukromí se svojí ženou a dcerou. Zajímavý je i popis všech zaměstnání, kterými spisovatel prošel než se stal známou celebritou.
Se svojí nemocí bojoval srdnatě - prací. Jako nemocný napsal ještě několik románů, - jeden z nich "Šňupec" je vlastně od Terryho můj nejoblíbenější.

24.07.2023 5 z 5

Sokolník Sokolník Isabella Maldonado

Nenašla jsem žádná čtenářská vodítka k nalezení vraha, je to prostě tak, jak si autorka usmyslela. "Sokolnický" motiv je docela originální, nepamatuji si nic podobného v jiných románech. Pravý spád a napětí jsem ale cítila až v závěru, kdy už byla osoba pachatele známá. Možná proto se mi předcházející díly zamlouvaly víc, - i tak stojí Sokolník za přečtení.

30.04.2023 4 z 5

Mrazivé tání Mrazivé tání Dana Stabenow

Všeho bylo až moc, ale kupodivu tahle šílená směska motivů (pád motoru letadla, útok medvěda a nejrůznější manželské a sousedské rozepře), které musí Kate řešit, funguje v ději moc dobře. Je obdivuhodné, jak vše autorka spojila do čtivé a zároveň smysluplné detektivky. Ráda doporučuji a těším se na další díl z Aljašky.

28.04.2023 5 z 5

Prolhané městečko Prolhané městečko Diane Chamberlain

Román obsahuje dva víceméně oddělené příběhy, které se na konci (poněkud neuvěřitelně) protnou. Annin příběh ze čtyřicátých let byl zajímavý dobře vykreslenou jižanskou atmosférou. Současnost mě zase zaujala hned v začátku knihy, kdy se Morgan dostává z vězení.
Není to nejlepší kniha paní Chamberlain, ale i tak se dobře čte.

25.04.2023 4 z 5

Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Místy detektivka, místy dobrodružný historický thriller, kde běžnou součástí všedního dne je tvrdé mučení a častá smrt nevinných obětí i zloduchů. Přesto je trojice vyšetřovatelů veskrze sympatická a dějí se i humorné okamžiky.

05.03.2023 5 z 5

Muž bez tváře Muž bez tváře Dennis Jürgensen

Mladá dánská vyšetřovatelka a postarší německý inspektor dostali na starost případ mrtvého muže nalezeného na pobřežní hranici obou států a s ním související pátrání po ztracených dětech. Autor zvolil formu odpočinkové detektivky, příběh není nadmíru drastický ani překvapivý. Čte se ale dobře a snadno. Ráda si pořídím i další díl.

13.12.2022 4 z 5

Luisa a Lotka Luisa a Lotka Erich Kästner

Oblíbená kniha z mého dětství. Na rozdíl od mnoha jiných dětských knížek se dá velmi dobře přečíst i v pozdnějším věku. - Dokonce jsem v textu našla i pár humorných záblesků určených pro dospělé, kterých jsem si jako dítě vůbec nevšimla. Pro dnešní děti to už ale bude opravdové retro.

22.01.2022 5 z 5

Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Katastrofa - tragédie - způsobená lidskou chybou je jedna věc. Ale druhá tragédie, snad ještě horší, je neschopnost a hlavně neochota státního systému postarat se o své lidi. Soudruzi nejenže nepomáhali, ale často i škodili ve jménu propagandy a "nevyvolávání paniky" čili protistátních nepokojů. Otřesné.

19.02.2021 5 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Gazelí problémy se zásadně netýkají smrti, zdraví, drog, ba ani peněz. Takže vlastně nejde o nic. O to líp se to čte :-).

14.04.2024 5 z 5

Ledoborec Ledoborec Kristina Ohlsson

Děj byl ještě zamotanější než předcházející díl a líbil se mi velmi. Je to pravé sousedské drama a já vraha ani nijak nehledala a nechala se vysloveně unášet příběhem. Výborná detektivka ze zimního Švédska.

11.12.2023 5 z 5

Hlava plná strachu Hlava plná strachu Rob Ashman

Doporučuji všem, ale hlavně svátečním čtenářům. Je to svižné, jasné a neukecané čtení.
Rosalind tentokrát vyšetřuje případ samozvaného mstitele, který ze začátku vzbuzuje vyložené sympatie. Až ke konci se ledacos zvrtne.
Kniha se dá dobře číst i bez znalostí předcházejících dílů.

26.06.2023 5 z 5

Drahý nepřítel Drahý nepřítel Kristen Callihan

Prima oddechovka. Příběh má nějaký děj a ten není nesmyslně nereálný. Chemie mezi ústředním párem funguje výborně, dočkáme se i milostných scén do příběhu zařazených tak dobře, že nedělají dojem laciné vsuvky.

25.10.2022 5 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Poutavý příběh skutečného dospívání jednoho mladého muže na mě působil jako baladická studie o osamění, singl životě a depresích. Díky tomu autor vykresluje v podstatě všechny hrdiny jako lidské ostrovy. Ačkoliv píše o docela mladých lidech, nikdo z nich nemá větší rodinné zázemí, jejich rodiče jsou mrtví, umírají případně jakoby nebyli. A to je vlastně jediná výhrada, kterou bych ke knize našla. Ale téma je to náročné, doporučuji číst jen v dobré náladě.

18.01.2022 4 z 5

Na druhý pokus Na druhý pokus T. L. Swan

Nečekaně zábavné a ještě daleko lepší než první díl. Seznámení Tristana s dětmi bylo tak legračně šokující až jsem se musela smát.
Moc hezké odpočinkové čtení.

29.11.2021 5 z 5

Nezvěstná Nezvěstná Tina Frennstedt

Ačkoliv se vyšetřovatelka Tess specializuje na staré nevyřešené případy, dostane přiděleno vyšetřování sériových vražd a napadení žen. Nečekaně se však najde spojitost tohoto případu s nikdy neobjasněným zmizením mladé dívky, které se událo před lety.
Čtení jsem si opravdu užila. Kniha se bude líbit čtenářům, kteří mají rádi podrobný popis policejní práce a nevyžadují přehnanou akčnost a napětí děje.

09.02.2021 5 z 5

Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

V této povedené sérii si díly dělají konkurenci samy sobě, a proto ve srovnání s předcházejícími jen čtyři hvězdy. Možná to chtělo jen jeden případ a víc ho rozepsat. Takhle to bylo místy chaotické a zbytečně zrychlené. Přesto stále dobré čtení, těším se na příští setkání s těmito policisty.

18.05.2024 4 z 5

Botanik Botanik M. W. Craven

Velmi zábavná detektivka řešící hned několik záhad "zamčeného pokoje". Přestože sledujeme vážné zločiny je tu i dost jemného humoru. - Kromě něj jsem také postřehla spoustu logických nejasností a chybek, ale rozhodla jsem se nevšímat si jich, abych si nekazila příjemný čtenářský zážitek. 4,5 hvězdičky

14.02.2024 5 z 5

Vytoužená smrt Vytoužená smrt Cara Hunter

Knihu jsem skoro nemohla odložit a pořádně jsem si kvůli čtení prodloužila večerku. Moc se mi líbila neotřelá a originální zápletka a seděl i konec, který se leckdy v jiných detektivkách nepovede. Zápletka se soustředí na vyřešení případu, soukromí policistů ji jen mírně "koření", což mi také vyhovovalo.

26.01.2024 5 z 5