alzbeta4340 alzbeta4340 komentáře u knih

☰ menu

Mimo těžiště Mimo těžiště Jørn Lier Horst

Není vůbec třeba znát předcházející díly. Nicméně tohle je jednoznačně nejpovedenější kousek této série, jen opravdu doufám, že nebude poslední. Tentokrát kriminální případ zasáhl drsně do soukromí detektiva Blixe.
Neváhejte a přečtěte si, ráda doporučuji.

10.06.2024 5 z 5


Paní Merkelová a vražda na zámku Paní Merkelová a vražda na zámku David Safier

V knize je spousta drobných chytrých vtípků i narážek na život politika. Základem jsou dialogy, popřípadě myšlenky Angely. U nich jsem se usmívala a někdy i zasmála nahlas. Problém jsem měla s detektivní linkou, která mě prostě nějak nebavila. Hodnotím proto jako průměr.

09.06.2024 3 z 5


Čtenářský kroužek na konci světa Čtenářský kroužek na konci světa Frida Skybäck

Pěkný román o sousedské pospolitosti a sourozeneckých vztazích. Nejdřív jsem se nemohla začíst, pak mě ale "Čtenářský kroužek" začal hodně bavit. (A to přesto, že samotný kroužek byl v ději docela podružný.) Navíc se mi líbilo hezky popsané prostředí švédského venkova.

07.06.2024 4 z 5


Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Nedokážu odhadnout, jestli bude pro mladé čtenářky, kterým je příběh určen, lákavé šachové prostředí. Přeci jen šachů si zde užijeme opravdu hodně. Jako jemná romantika to jinak funguje dobře.

05.06.2024 4 z 5


Život a vydří zázraky Život a vydří zázraky Hazel Prior

Příjemné čtení pro ženy o tom, jak jde život. Romantiky maličko, děj se zaměřuje obecně na mezilidské vztahy. Jediné, co se zdálo být opravdu neuvěřitelné, bylo uzdravení Phoebe po tak velkých zdravotních obtížích. I když jsem jí to samozřejmě přála :-).
V ději se kratičce mihnou i Ellie a Dan z předcházejícího románu o harfách.

03.06.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Moc mě bavili draci, těch bych snesla ještě daleko více. Originálně zábavná byla taky situace, kdy si Violet před školními zápasy na žíněnce pomáhala tím, že soupeře vždy lehce přiotrávila, to jsem snad ještě nikde nečetla. Milostná linka byla decentní a konec úspěšně láká ke čtení dalšího dílu.... Co víc si přát?

01.06.2024 5 z 5


Hra na schovávanou Hra na schovávanou Jan-Erik Fjell

Skvěle napsaná i vymyšlená detektivka, která nutí zaujatého čtenáře přemýšlet, kdy a jak se spojí dvě dějové linky. No, všechno jsem dobře neodhadla. A jak bych také mohla, vždyť konec je přímo hektický!

28.05.2024 5 z 5


100 procent 100 procent Anders Roslund

Předcházející detektivky s Ewertem Grensem neznám a při čtení této mi to obsahově nevadilo, všechny vztahy byly stručně vysvětleny. Chyběla mi ale už vytvořená sympatie k hlavním postavám, se kterou autor u svých čtenářů evidentně počítá. Doporučuji proto začít se sérií od začátku.

26.05.2024 3 z 5


Záhada domku číslo devět Záhada domku číslo devět Claire Douglas

Podle obálky se dá čekat něco jiného, nicméně žánrově bych zařadila tuto knihu mezi melodramata s detektivní zápletkou. Bohužel začátek je strašně dlouhý a táhlý, takže když mě děj konečně zaujal, byl už skoro konec.

26.05.2024 3 z 5


Zas tak moc ho nežeru Zas tak moc ho nežeru Meghan Quinn

Místy hodně legrační a někdy zase trochu přeslazené. Ale pokud si chcete vyčistit hlavu u příběhu falešného zasnoubení, je tahle kniha dobrá volba.

25.05.2024 4 z 5


Pán hory Pán hory Anders de la Motte

Stojí za přečtení, postavy jsou plastické a děj promyšlený a poutavý. Navíc téma urbexu, neboli zkoumání moderních ruin, je pro detektivku jako stvořené. Askerové jsem držela ze všech sil palce, doufám, že se s touto zajímavou policistkou ještě čtenářsky potkám. Konec konců i s jejími kolegy z oddělení odložených případů (na zjevnou inspiraci oddělením Q Adlera Olsena myslet nebudu :-).)

24.05.2024 5 z 5


Mizera Mizera L. J. Shen

Určitě povedená pohádka pro velké holky. Oba hrdinové byli věkem i chováním dospělí, a to se mi líbilo. Dobře vymyšlený byl i problém, který trápil Cilliana.
Případný další díl z této série rozhodně neminu, byla to dobrá oddechovka.

21.05.2024 5 z 5


Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

V této povedené sérii si díly dělají konkurenci samy sobě, a proto ve srovnání s předcházejícími jen čtyři hvězdy. Možná to chtělo jen jeden případ a víc ho rozepsat. Takhle to bylo místy chaotické a zbytečně zrychlené. Přesto stále dobré čtení, těším se na příští setkání s těmito policisty.

18.05.2024 4 z 5


Křehké srdce Křehké srdce Mona Kasten

Sladký dojáček. Zaměřeno hodně na emoce hlavních hrdinů a tudíž je děj dost pomalý. Až konec to trochu napravil.

16.05.2024 3 z 5


Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa (p)

Milé kratší počtení, kde se vlastně nic neděje. Ono by se dít mohlo, ale touto cestou se autor neubírá. Spíše se soustředí na vykreslení atmosféry, což se daří. (Svůj pocit, že se v Japonsku žije daleko hektičtěji, odsouvám stranou.)
Kniha má hezkou obálku lákající ke čtení.

15.05.2024 4 z 5


Na houpačce Na houpačce A. M. Ollikainen

Druhý případ vyšetřovatelky Pauly Pihlajové ze současného Finska. Spojují se v něm dvě - zřejmě fingované sebevraždy. Obětí je stará, těžce nemocná žena a známý horolezec. Paula musí přijít na to, co je spojuje...
Motiv vraha a načasování zločinů se mi zdálo trochu zastřené, ale budiž. Děj se zaměřuje hodně na průběh vyšetřování, které je celkem i věrohodné. Žádné velké nečekané zvraty, spíše sledování logického postupu policistů.
Soukromý život Pauly ustupuje trochu do pozadí a možná proto je úplný konec až dojemný. 4,5 hvězdičky

13.05.2024 5 z 5


Nezkrotná Nezkrotná Melanie Harlow

Líbilo se mi to rozhodně víc než první - poněkud přeslazený díl. Nezkrotná je příběh ve stylu "co se škádlívá, to se rádo mívá", takže si přečteme vlastně spíš o naschválech. V nich jednoznačně vedl Oliver, to je snad jediné, co mi vadilo. Osobně mám ráda, když jsou pozice postav vyrovnanější.
Toto čtení doporučuji pro chvíle odpočinku.

07.05.2024 5 z 5


Twisted Games: Hry na ostří nože Twisted Games: Hry na ostří nože Ana Huang

Velmi odpočinkové, námět princezna a bodyguard není můj nejoblíbenější, ale příběh jsem přečetla snadno a dobře jsem se bavila. Časem přečtu i ostatní díly. Série se dá číst i na přeskáčku, což je praktické.

06.05.2024 4 z 5


Smrt v modré Smrt v modré Susanne Goga

Přidaná hodnota této detektivky je plastický popis doby a společenské atmosféry - zde konkrétně v Berlíně 1922. Nebyl tam tehdy lehký život a navíc ty vznikající společenské kroužky plné rádoby vlastenců...
Detektivní linka mě bavila, přestože úplně vše vysvětleno k mé spokojenosti nebylo.
Ovšem i tak jsem byla na konci spokojená, nejspíš jsem se nějak mimoděk stala fanynkou této historické kriminální série, a to se cení.

01.05.2024 5 z 5


Pohřeb na přání Pohřeb na přání Anthony Horowitz

Poklidná detektivka napsaná s velkou nadsázkou. Zajímavý koncept, kdy autor sám sebe dosadil jako jednu z vyšetřujících postav do děje. Není jen anonymní vypravěč, ale zmiňuje i svojí konkrétní práci, své knihy a scénáře k TV seriálu. A funguje to myslím dobře, bavila jsem se a zápletka nebyla nezajímavá. Jedinou mini výhradu bych měla k detektivu Hawthornovi. Ten byl na můj vkus příliš svérázný, i když uznávám, že souzněl s atmosférou celé knihy. 4,5 hvězdičky

29.04.2024 5 z 5