Anavi8912 Anavi8912 komentáře u knih

Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Knihy B.A.Paris jsou vždy velmi zajímavé a poutavě napsané. Ani tentokrát autorka nezklamala.

21.07.2023 4 z 5

Ulička hanby Ulička hanby Vlastimil Vondruška

Pan Vondruška mě opět nezklamal. Zajímavý příběh ze staré Prahy, který se dobře četl. Autor nás nechal nahlédnout i do života vyšetrovatele, královského písaře, Jiřího Adama z Dobronína. Mrzí mě jen zavěr vztahu s paní Sabinou a jejím synem.

17.07.2023 4 z 5

O čem se nemluví O čem se nemluví Kelly Rimmer

Krásná a dojemná kniha o životních osudech jedné rodiny, hlavné babičky a její vnučky. Příběh o velké lásce, oddanosti, statečnosti a přátelstvi se odehrává ve dvou časových rovinách. Na jedné straně líčí životní osudy babičky Aliny Dziakové a jejiho milého Tomasze Slaskiho v okupovaném Polsku za 2.světové války a v druhé části líčí příběh vnučky Alice, která se stará o svoji rodinu a hlavně o svého autistického syna a snaží se splnit přání své milované umírající babičky.
Velice čtivá kniha, která čtenáře chytne za srdce a nepustí. V závěru ukaply i slzičky. Určitě doporučuji si knihu přečíst.

11.07.2023 5 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Knihy paní spisovatelky Aleny Mornštajnové jsou velmi čtivé, poutavé a zároveň nutí čtenáře k zamyšlení. Téma knihy je tentokrát velmi smutné a depresivní. Chování obou dospělých žen, matky a babičky, je pro mě zcela nepochopitelné. Na příběh "Cácory" asi hned tak nezapomenu.

03.07.2023 5 z 5

Dokonalý den Dokonalý den Richard Paul Evans

Příběh o velké lásce. Příběh muže, kterému se splnil jeho sen stát se slavným spisovatelem, ale málem kvůli svému sobectví a podlehnutí slávě, přišel o to nejcennější, co ho v životě potkalo. Po knize jsem se vlastně sáhla omylem. Díky Čtenářské výzvě, téma Kniha autora zemřelého v roce 2022, což byl Nicholas Evans.

25.06.2023 4 z 5

Babička Babička Petr Prouza

Další kniha, která se snaží přiblížit dětem klasickou literaturu. Jde sice o velmi zkracenou verzi, ale ruku na srdce, kdo z dnešních dětí sáhne po původním vydání od B. Němcové. Mým dětem se kniha líbila a dokonce jsme shlédli i filmovou verzi. Za mě super.

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Zajímavý příběh odehrávající se v realném domě z první republiky. Kniha líčí historii skutečné vily Tugendhat. Po přečtení této knihy se do Brna určitě vypravím a chtěla bych si vilu prohlédnout na vlastní oči.

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Jana Eislerová

Přečteno v rámci mimočítankové četby. Velké poděkování autorce za přiblížení této knihy malým čtenářům. Některým dětem se určitě kniha zalíbila a později sáhnou po původni verzi od Daniela Defoa, popř. J.V.Plevy, kde se dozvědí více. Kniha je doplněna krásnými ilustracemi.

14.06.2023 4 z 5

Žena v polární noci: Rok na Špicberkách Žena v polární noci: Rok na Špicberkách Christiane Ritter

Zajímavé a poutavé vyprávění o životě v krásné a divoké přírodě na Špicberkách. Posloucháno jako audiokniha na Českém rozhlase v podání Kláry Suché. Autorka líčí formou deníku krásy arktické panenské přírody, ale na druhé straně i drsné a těžké životní podmínky na norském souostroví v Severním ledovém oceánu. Doporučuji.

27.05.2023 4 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Krásná kniha o neveselém životě jedné chudé rodiny z hornického města. Poslechnuto jako audiokniha v podání Anny Cónové .

23.05.2023 5 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Moje první setkání s tímto autorem. Za mě: Neurazí, nenadchne.

20.05.2023 3 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Super kniha, zajímavě a vtipně napsaná. Knihu jsem si vybrala jen díky Čtenářské výzvě 2023 a určitě doporučuji přečíst. Přestože scifi literaturu nevyhledávám, moc se mi líbila kniha i film.

14.05.2023 5 z 5

Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Historický příběh o životě francouzského básníka Francoise Villona. Čte Hana Kofránková. Vzpomínka na studentská léta.

04.05.2023 3 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Moje první setkání se spisovatelem Stephanem Kingem. Super detektivka. Nemohla jsem se odtrhnout. Určitě doporučuji si knihu přečíst.

03.05.2023 5 z 5

Odvrácená strana matky Odvrácená strana matky Monika Valentová

Knížka fejetonů zachycující radosti a strasti ženy - matky. Kniha mě zaujala žlutou obálkou a pěknými obrázky.

30.04.2023 3 z 5

Petrolejové lampy Petrolejové lampy Jaroslav Havlíček

Psychologické drama ze života na malém městečku na přelomu 19. a 20.století. Poslechnuto jako audiokniha v podání Rudolfa Pellara.

28.04.2023 3 z 5

Nesnáším tě Nesnáším tě Vi Keeland

Wau, za mě super knížka, od které se nedalo odtrhnout. Krásný, emotivní příběh dvou mladých lidí, plný lásky, romantiky, ale i smutku, porozumění a vášní. Bavil mi námět a styl psaní autorek, dokonce i slzičky ukáply. Určitě doporučuji.

28.04.2023 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Knihu jsem přečetla před 40 lety a nyní se k ní vrátila díky Čtenářské výzvě. V dnešní době už není tak zajímavá. Líčí život mladé ženy, která se s manželem přestěhovala na venkov, zřidili slepičí farmu a žili pro nás už v nepředstavitelně primitivních a drsných podmínmách. Místo zábavy na mě padla šílená únava ze všech těch prací, které musela hlavní hrdinka zvládnou každý den. Uf, jsem ráda, že už mám přečteno.

25.04.2023 2 z 5

Pohádka o Raškovi Pohádka o Raškovi Ota Pavel

Hezká knížka o vynikajícím sportovci, Jiřím Raškovi, který získal první zlatou medaili ve skoku na lyžích. Skvěle načteno hercem Oldřichem Kaiserem a doplněno o dobové záznamy.

22.04.2023 4 z 5

Vražda pro zlatého muže Vražda pro zlatého muže Václav Erben

Klasická česká detektivka, luxusně načtená p. Tomášem Jirmusem . Elegantni kapitán pražské policie, Michal Exner, opět vyšetřuje vraždu v archeologickém prostředí.

08.04.2023