anebar
![Dětské zoubky Dětské zoubky](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399390/detske-zoubky-OZj-399390.jpg?v=1553263875)
Jste žena a chcete být jednou matkou? Přečtení knihy bych zvážila na vlastní riziko. Příběh matky s dcerou v rámci své funkčně-nefunkční rodiny se zdá tak realistický, že by se to mohlo stát snad i vám. Kniha mě osobně vtáhla do děje velice rychle. Za odpočinkové čtení bych ji nepožadovala, ale každá stránka vás nutí otevřít tu další. Není to vlastně i to, co od knih my čtenáři chceme?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Slušní lidé Slušní lidé](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471404/slusni-lide-V7j-471404.png?v=1631527343)
Téma je takové, že bych si to nevybrala, kdyby záruku kvality nezaručovalo jméno autora na obalu. Pokud jste četli jiné knihy od stejného autora, tuto knihu si zamilujete. Děj se odehrává rozumně, uvěřitelně a neustále vás drží napjaté.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383745/proc-spime-0GD-383745.jpg?v=1530181072)
Proč číst knihu o něčem tak triviálním jako je spánek? Vždiť jdete večer spát a jde to skoro samo, nebo ne?
Knihu jsem dostala jako možnost řešení mého špatného spánku a přečtení nelituji. Spánek se vám díky přečtení nezlepší, protože si rady musíte vzít nejdřív k srdci a aplikovat je. Ne jednou, ale napořád.
Je to odborná kniha a čte se těžko, protože překladatelé úplně zapomněli na odsazení mezi textem a písmo je nahuštěné jak drby od vaší kámošky, co jste přes rok neviděli. Prostě se špatně čte.
Takže ano, není to odpočinková literatura a myšlenky vám někdy utečou bokem, ale pokud chcete mít více energie a nevstávat unavení, zkuste si vždy dát aspoň pár stran a přestávku. Těžké čtivo to není.
Kniha mě obohatila a můj spánek taky. Spánek prostě není tak triviální, jak se zdá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jeho zákusek Jeho zákusek](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458878/jeho-zakusek-hpe-458878.jpg?v=1622712663)
Srovnejme si první 3 díly. "Banán" stále vyhrává, ale na pomyslnou druhou příčku řadím "Zákusek". Najdete zde typický "Bloom" humor a docela realistickou romantickou sexualitu mezi hlavními hrdiny. Doporučuji i pro ty, co neradi sladké.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492192/znamenita-mrtvola-x2q-492192.jpg?v=1651044921)
Máte silný žaludek? Jste vegetarián, nebo zapřisáhlý milovník masa, kterého jen tak něco nerozhodí? Je to kniha pro vás. Dystopie, která by se jednou mohla i stát. Možná se však do knihy budete muset trochu začíst, protože vše je psáno s odstupem ve 3. osobě. Konec je taky takový polouseklý, možná si autorka nechala zadní vrátka na další díl. Stojí za to si přečíst? Rozhodně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![V pasti lží V pasti lží](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368180/v-pasti-lzi-5jt-368180.png?v=1650450236)
Do poslední chvíle jsem byla napnutá. Konec mi k osobnosti hlavní hrdinky, jejíž osobnost byla představena na začátku, moc neseděl. Příběh to však plně vynahradil.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šest let Šest let](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194006/sest-let-Lvc-194006.jpg?v=1418210514)
Autor nechává do od první do poslední stránky čtenáře napnutého, co bude dál. Velice vydařený příběh.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zloděj času Zloděj času](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477/zemeplocha-zlodej-casu-477.jpg?v=1237207084)
Má první kniha, kterou jsem četla zároveň v češtině, i angličtině. A mohu říct, že bez předkladatele (Kantůrek) by kniha nedávala takový smysl.
Kniha byla vydána v roce 2001, takže ještě před vznikem multiversů v Marvelu a DC a všeho možného. A je dokonce i na tu dobu více propracovaná než aktuální filmy.
Kdybyste chtěli po ní šáhnout jako po své první, přečtěte si nejdříve Od TP Capre Jugulum, protože se k ní bude znatelná část vztahovat.
Ale proč ta 1* dolů? Někdy je děj až moc překombinovaný a nedává smysl (i když máte Zeměplochu už v malíku) a tím je knižní zážitek trochu snížen.
Číst? Rozhodně ano.
Hned? Zkuste nejdříve Carpe Jugulum ať knize více porozumíte.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349801/dvur-kridel-a-zmaru-veZ-349801.jpg?v=1514934812)
Intriky, tajemství a nitky porozumění, které vás dostanou až v druhé polovině knihy. Kniha napnutá příběhem k prasknutí. Osobnosti postav se rozvíjí snad až k nekonečnu a jsou velice čtivé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307426/dvur-trnu-a-ruzi-xBw-307426.jpg?v=1470767838)
Čtivé, nenáročné s nádechem erotiky. Kniha, která vás odprostí od strastí světa do světa vašeho mládí s Disney. Vy jste ta Kráska, která objeví své Zvíře a příběh mezi nimi, který vás doprovází stránkami.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek)](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/875/nocni-smena-20-povidek-Tss-875.jpg?v=1636051972)
Některé povídky zaujaly více, některé méně. To je tak všeobecný pohled, když čtu ostatní komentáře.
Pro čtenáře, kterým je 30 let a méně je i překlad poněkud kostrbatý, protože jsou jednotlivé povídky už velice staré a psalo se jinak. Každá povídka je zároveň napsána trochu jiným způsobem, takže pokud jste od Kinga nečetli ještě nic, nebo začínáte, povídky doporučuji. Pokud ho již máte načteného, tak spíše sáhněte po celistvé knize v rámci jednoho kontinuálního příběhu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![365 dní 365 dní](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470057/365-dni-wel-470057.jpg?v=1623227230)
Rozhodla jsem si knihu přečíst poté, co jsem viděla film a měla jsem v ní očekávání, že jej předčí, ale nestalo se.
Děj 7/10
Postavy 7/10
Milostné scény 4/10 (prakticky samá felace)
Odpočinková kniha 6/10
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Začněte s proč: Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Začněte s proč: Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172655/zacnete-s-proc-jak-vudci-osobnosti--Kvr-172655.png?v=1644223870)
Opakování je matka moudrosti, zde to však bylo přehnané. Ale myšlenka byla předaná a příběhy z reálných situacích krásně dotváří to, co chce Sinek čtenářům sdělit. Kniha vás donutí hlavně přemýšlet a to je i jejím cílem. To, že ke konci přemýšlíte, proč některé věci opakují tolikrát, je věc druhá. Závěr? Stojí za přečtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dilema Dilema](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452126/dilema-ZqX-452126.jpg?v=1599466242)
Čtete kvůli tomu, aby jste si u knížky odpočinuli? I když je to kniha od výborné spisovatelky, budete v nespokojivé tenzi od začátku knihy do konce. Kniha se dotýká vícero témat, které nejsou optimisticky laděné až mi připadá, že to psala, když v životě něco negativního řešila. Nebylo to ono, její jiné knihy jsou o dost lepší.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415702/poutnik-carodejnice-a-cerv-0O9-415702.jpg?v=1563302837)
Možná tvrdé hodnocení...možná ne. Název mi dost připomínal jinou knihu. Příběh? Nesourodý, divný a jediné, co se dalo číst, byla poslední část zvaná Červ. Kniha není prakticky vůbec potřeba k doplnění příběhu z Eragona.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Blesková povodeň - Nestačí jen umět plavat Blesková povodeň - Nestačí jen umět plavat](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329518/bleskova-povoden-nestaci-jen-umet-p-EKe-329518.jpg?v=1581779478)
Klady: Hezky čitelné, příběh odsýpal, dost realistické až se někdy člověku udělalo zle.
Zápory: Hlavní hrdina je velice mladý a nezdá se mi, že by takový kluk jednal tak, jak je napsáno. Konec takový....nebylo to ono.
I tak jsem ráda, že jsem si ji přelouskala, zajímavé čtení do MHD.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403616/prived-me-zpatky-dwy-403616.jpg?v=1550594041)
Úžasný příběh. Člověk je napnutý od začátku do konce a přemílá, kdo je vlastně klaďas a kdo záporák. Druhá půlka přečtena na jeden dech, doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krakatit Krakatit](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/688/krakatit-Lyj-688.jpg?v=1616872319)
Kniha se četla hezky, děj odsýpal. Čeština použitá v knize už samozřejmě není moderní, ale stále jí jde krásně rozumět. Co mi vadilo bylo, že často se postavy vůbec nemohli vyžvejknout. Kniha je plná ostychu i v rámci přímé řeči.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Murtagh Murtagh](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532458/murtagh-65dd9a92297ac.jpg?v=1709021842)
Nelíbilo, proč?
Eragona bych přirovanala k tomu, že dostanete hříbě. Opečováváte ho, roste s vámi po mnoho let, zažijete s ním spoustu zážitků.
Murtagh je 2týdenní tábor na jezdeckém táboře.
Dost o tom vypovídá dovětek autora, že Murtagha napsal na základě dotazu z Twitteru. Příběh je plytký s dětským pohledem na svět. Murtagh se plácá životem a nemá směr a stále zpytuje svědomí ať už kvůli sobě, nebo svému drakovi.
Kladem je však poznání vedlejšího hrdiny a poznání dalších zákoutí ze světa Alagesie
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143726/fifty-shades-padesat-odstinu-temnot-xR0-143726.jpg?v=1436963271)
Dočetli jste první knihu a teď zoufáte nad recenzemi, zda číst další?
Že vám něco v prvním dílu chybělo k dovysvětlení? Ano! V této knize příběh nabere na obrátkách.
Držím se však hodnocení prvního dílu, je to naivní kniha pro začínající čtenáře erotické literatury. A to, jestli jím jste, víte jen vy.