Anikkk komentáře u knih
Inšpiratívny príbeh.
Veľmi ma potešilo, že na rúcanie stereotypov na Slovensku sa odhodlala práve Cigánočka, ktorá vyrastala vo svojej komunite, vychovávaná úplne prirodzene im vlastným spôsobom. Odvážne žila a odvážne sa rozhodla zverejniť svoj príbeh cez knihu. Klobúk dole za všetku tú odvahu.
Pani Motlová to napísala jasne a stručne. Nešla v jednotlivých problémoch príliš do hĺbky. Na to by asi tých 246 strán nestačilo. Ale dotkla sa všetkého podstatného. Najviac tam opísala vzťah k súčasnému manželovi. A taktiež sme sa dozvedeli veľa o vzťahu so synom Marekom.
Odporúčam určite 3.vydanie, doplnené o rozhovor robený neskôr, až po vydaní Cigánky, pričom život šiel ďalej po svojom...
Myslím, že aktivity, ktoré robí pani Motlová smerom k marginalizovaným skupinám na Slovensku sú zmysluplné a prínosné. Niekde tam je začiatok cesty k zlepšeniu života práve pre tieto skupiny, a tým pádom pre všetkých ľudí na Slovensku.
Keď sa pozerám aj na iné organizácie vo svete, ktoré sa venujú práve ľuďom žijúcim na okraji spoločnosti, vidím to tak, že najúčinnejšie je začať u detí a cez školstvo. Vzdelanie, povinná školská dochádzka a strava v školských zariadeniach je odraz od dna. Potom tam treba dobrých pedagógov, ktorí berú svoje povolanie ako poslanie a vidia žiakov v širšom kontexte. A už je to iskierka nádeje aspoň mať šancu na lepšiu budúcnosť.
Normálne som žasla, ako sa dajú pekne vyrozprávať dobrodružné príbehy z pohľadu psa (psov). Ten Jack London bol asi fakt dobrý.
Vôbec som sa nenudila, kopec vecí sa naučila, veľmi sa mi to páčilo.
Najviac oceňujem to, že sa na rovinu vyobrazili vtedajšie pomery. Z vtedajšieho pohľadu bolo normálne, že sa odlišoval prístup a postoj k černochom a belochom. Beloch bol pán a černoch otrok, sluha, posluhovač, podradný. A k tomu sa vychovávali a cvičili aj psy. Pes to chápal, rozoznal. Spoločnosť bola takto nastavená a nič na tom nezmení fakt, že dnes už také postoje spoločensky odsudzujeme. Nie som žiaden rasista, to absolútne nie. Len sa mi páči, že je to bez korektúr, ktoré by sme mali dnes už tendenciu robiť.
O tom by predsa mali byť knihy, filmy, zachytávať nejakú dobu. Ako inak by sme mohli pochopiť históriu. Len tak, že pochopíme, ako to vtedy bolo, ako to ľudia vnímali, ako rozmýšľali, ako žili.
Neviem si ale predstaviť, ako by to chápal detský čitateľ. Asi je to vhodnejšie pre starších, ak už detských, čitateľov.
My to mám v Slovenčine. Je to výborne poňatá kniha, takmer brožúrka. Vysvetlené všetko podstatné v primeranej kvantite, primerane veku, vtipne, veselo, ale aj na rovinu, bez zahmlievania. Nie je tam toho zbytočne veľa, ale ani málo.
Odporúčam mladým čitateľom - chlapcom, možno 10-12 rokov.
Pekne napísané, ilustrácie medveďa dokonalé.
Trocha až prisladké a pritiahnuté za vlasy...možno sa to tak javí iba z pohľadu dospelého.
Hlavná hrdinka mi pripomínala Heidi, dievčatko zo švajčiarských hôr, ktoré bolo neprimerane na svoj vek chápavé, rozumné, chrabré, statočné...no dokonalé. Také deti nebývajú. A ani dospelí. Ale OK, možno ako vzor pre detského čitateľa je to fajn. Neviem to objektívne posúdiť. Len mňa to na tom rozčuľovalo.
Odhliadnuc od dokonalej mladej hrdinky a toho, že s ľadovým medveďom, sa domnievam, sa nedá nadviazať vzťah, ktorý sa tu popisuje, je to veľmi pekný príbeh. Plný porozumenia a lásky, edukatívny, ale milý zároveň s racionálnym i emotívnym záverom.
Na mňa to pôsobilo ako taká príručka metódy osobného totemu. Tie príklady zo života boli pôsobivé.
Hlavnou doménou pána Gallegosa, podľa mňa, je, že sám je vyštudovaný psychológ. Jemu to však nestačilo a hľadal aj iné spirituálne cesty ako pomôcť ľuďom, ktorí sa trápia vo svojom živote.
Ľudský mozog, ako riadiace centrum celého tela, je niečo veľmi fyzické, ale zároveň veľmi abstraktné. Ako vesmír.
Takže verím, že aj touto metódou s prístupom, aký mál pán Gallegos k svojím pacientom, sa dajú robiť divy. Človek vlastne vyrieši seba, svoj pohľad na veci. Znie to jednoducho, ale je až neuveriteľné, ako veľmi to pomôže. Človek zmení uhol pohľadu a uľaví sa mu. Prestane sa zaťažovať niektorými vecami a začne byť pozornejší, chápavejší k okoliu.
Ja som však z knihy nepochopila, ako presne tá metóda funguje. Uverila som jej. Ale nenaučila som sa ju. Obohatila ma o vedomie, že sú aj takéto možnosti. A tiež mi pripomenula, že by som mohla častejšie vypnúť, skľudniť sa, odpútať hlavu od všetkého a sústrediť sa iba na nebo a zem.
To bola sila!
Čítala som Svědectví o životě v KĽDR od autorky. A je dobre, že sa pustila aj do beletricky poňatej podoby jedného z osudov utečencov z KĽDR.
V Severke už šla viac do hĺbky, detailov, pod kožu. Zarezala do živého.
Silný príbeh. Nezvyčajne ale dobre vyskladaný dej.
Veľmi dobrá práca, slečna Špitálníková, a osožná.
Odporúčam všetkým dospelým čitateľom.
(SPOILER) Fajn kniha. Myšlienky, témy, všetko aktuálne.
Ako to už ktosi tu spomínal, tak všetko ide po povrchu, ale možno to pre cieľovú skupinu, vek cca 12 rokov, takto stačí. Nech sa to spomenie, naznačí, nech vstrebávajú, že aj také veci sa vo svete dejú a riešia. Nemusia sa však zaťažovať nejako hlbším rozpitvávaním.
Najviac sa mi páčili pasáže o líške a s líškou a taktiež opis krajiny, či už Tromso, alebo zamrznutého Arktického mora v polárnom kruhu. To vyznievalo najprirodzenejšie.
Trocha mi vadila tá podpora Twittera. Je tu ukázané, akú má silu v spoločnosti a to celosvetovo. A možno je dobre, že to tam bolo spomenuté. Lebo okrem pozitív, zverejnením osudu (cesty) jednej polárnej líšky upozornili kopec sledovateľov na environmentálne problémy a dopady zmeny klímy na zvieratá a prírodu vôbec.
Ale zároveň vďaka, resp. kvôli, tomu zverejneniu bola mama hlavnej hrdinky zatknutá cudzineckou políciou.
Takže vlastne na zamyslenie pre čitateľov (deti), aby zvážili, čo zverejnia na sociálnej sieti. Dopady to má veľké.
Knihu odporúčam. Hlavne mladým čitateľom.
(SPOILER) Veľmi pekná predstava, že je tu nejaká organizácia postavená na morálnych zásadách, ktoré by udržiavala spoločnosť v zdravých hraniciach. Nedovolila by, aby ľudstvo podľahlo "čaru" nastupujúcich totalitných a iných režimov a pripomínala nám podstatné hodnoty cez intrigované zásahy do celosvetových udalostí.
Skutočnosť je však krutejšia. Peniaze a moc vládnu nad všetko. Morálka a etika idú bokom.
V skutočnosti existuje veľa rôznych organizácií, oficiálnych aj neoficiálnych, ktoré "ťahajú za šnúrky" a svet sa otáča podľa ich vplyvu.
Trocha mi je ľúto, že v tých 90-tych rokoch to bolo, dá sa povedať, také jednoduché. Internet mal obrovský potenciál stať sa výbornou pomôckou.
Dnes nás valcujú šialené informácie šírené sociálnymi médiami, pri ktorých by sa kedysi rozum zastavoval. Nemali by vtedy šancu prežiť, nie to ešte šíriť sa a stať sa odrazovým mostíkom pre vysokých politikov a najvplyvnejších ľudí sveta.
Dnes nám to stačí. Asi degradujeme. Nepotrebujeme kriticky myslieť, skôr byť kritický už k všetkému a všetko popierať. To je podstatné.
Ale kniha ma bavila. Bolo to napínavé, zábavné, zaujímavé, nenudila som sa. Autor má úžasnú fantáziu a zaujímavé nápadité videnie. Vedel nájsť možnosti na falzifikáciu v absolútne odlišných odvetviach. Klobúk dole.
Dobré to bolo. Som čakala nejakú puberťácku naivnú romantiku. Ale romantika nebola hlavná téma.
Svižné, dobre sa to čítalo.
Romantika síce bola, trocha gýčová, ale to v 16-tich býva. Takto sa to jednoducho vtedy prežíva, naplno a úplne. A nebolo tam toho veľa, tak sa to dalo v pohode zniesť.
Je tu ale aj dosť drsnejšej reality. Žiaden psychologický rozbor, skôr iba faktický opis života, ktorý mnoho detí naozaj prežíva. Zopár detailov na mňa pôsobilo dosť autenticky. Akoby autorka vedela, o čom píše. Sú to také malé drobnosti (myšlienky, reakcie, pocity), ktoré sa dajú veľmi ťažko navodiť fiktívne.
Celkove ma kniha príjemne prekvapila. Čítalo sa to ľahko a rýchlo. Dobrá vecička od Slovenskej autorky.
Milá, veselá kniha, cestopis. Bez predsudkov a bez zbytočného pozlátka. Dobre sa to čítalo, bavilo ma to.
Škoda, že sa svet za tých pár rokov, čo túto cestu pán Zibura absolvoval, tak veľmi zmenil. Aktuálne by bolo asi veľmi riskantné sa vybrať do týchto končín.
Keby ľudia radšej takto chodili, spoznávali svet, a nemali čas na rozmýšľanie nad hlúposťami (komu, čo patrí...kto má na čo nárok...kde má kto žiť a kto tam nepatrí...koho máme nenávidieť a prečo...).
Nedočítali sme s deťmi...museli sme už vrátiť (bola požičaná). Ale bolo to milé, veselé, akčné. Pre deti 8-9 ročné výborná kniha.
Ilustrácie zaujímavé, prepracované.
Občas sme sa strácali v menách. Zbytočne dlhé mená postavám, ako napríklad pes agentka Bondy. Čo bola vlastne sučka a agentka a volala sa Bondy. Museli sme si občas pripomenúť, kto je kto.
Inak fajn príbeh.
Neviem, či je to tým, že som pred čítaním tejto knihy počula veľa rozhovorov so slečnou Ninou Špitálníkovou práve o jej literárnej práci, ale pri čítaní som nebola až tak zasiahnutá. Lepšie je asi len vhupnuť rovno do toho.
Obsahom knihy sú súkromné pohľady na a životy v KĽDR. Autorka umne vybrala ľudí rôznych pohlaví, rôzneho veku, z rôznych kást, s rôznymi profesiami, z rôznych provincií.
Neskutočné. Šialené. Hneď sa mi žije ľahšie v porovnaní s tým, čo prežívajú obyčajní ľudia v KĽDR.
Výborná práca. Veľmi hodnotné informácie o reálnom živote v krajine, o ktorej v podstate nič nevieme. Som rada, že túto knihu mám vo svojej knižnici. Určite ju budem odporúčať svojim známym.
Nemala som príliš veľké očakávania od tejto knihy. Ešte k tomu ma trocha obťažoval všade prítomný Pán, ktorý určil smer života tejto americkej rodiny.
Ale časom som pochopila, že to bol jednoducho ich hnací motor, ich spôsob života a už mi prestalo vadiť, že za všetkým je Boh. Začala som to brať, ako ich pohľad na živor a prácu, ktorú robili.
Podstatné je, čo robili.
Myslím, že autor a samotný aktér v jednej osobe bol v tejto knihe úprimný. Nevykresľoval sa ako nejaký "mesiáš", ani ako dokonalý otec, manžel alebo kresťan. Čo mi bolo sympatické.
Najviac sa mi páčili pasáže, kde opisoval situácie každodenného života v Keni (rozbité cesty, kaziace sa autá, horúčava, úplatní a nespoľahliví ľudia...) a pri tom by si každý v návale hnevu zanadával a on nebol výnimkou.
Zasiahli starosti až krutosti každodenného života v Keni bežných ľudí. To nepotrebovalo veľa komentárov.
Počiny pán Peifera a jeho rodiny boli výnimočné. Vzhliadam k nim s veľkým obdivom a úctou.
Kniha je veľmi inšpiratívna.
Oddychovka. Magické, romantické, sladké, rýchly dej...kto je zlý ten je celý zlý, kto je dobrý, ten je celý dobrý, so všetkým. Rozprávka pre dievčatá cca na 2.stupni základnej školy.
Neublíži, pobaví.
Súbor názorov a myšlienok Dr. Sigmunda Freuda zoskupených tematicky. Je to taký výťah toho, čo napísal o náboženstve, o Židoch, o detstve, o ženách, o kultúre...všetko jednoduchším jazykom zrozumiteľným aj pre laika.
Kniha je tenšia, rýchlo som ju prebehla a mám predstavu, čo ma môže čakať, ak sa pustím do nejakých Freudových diel. Teda na úvod do Freuda dobré. Kniha sa mi páčila.
No neviem, či spoločenstvo amerických indiánov má nejakú vedomosť o práci pán Stingla, ale ak nie, mali by si ju doplniť do svojho povedomia.
Výborná práca!
Fakty o rôznych indiánskych spoločenstvách naprieč celou Amerikou (Severnou, Južnou, Karibskou). Všetko spracované do pútavých príbehov.
Veľmi hodnotná kniha pre ľudí, ktorých táto tematika zaujíma.
Mám rada životopisy a obdivujem dobrodruhov. Tu je to teda pre mňa 2v1. V krátkosti ale v podstatnosti obsiahnuté, ako žil Jack London a ako tvoril, písal.
Nemala som veľké očakávania od tejto tenkej knihy, ale, a možno práve preto, som veľmi spokojná.
Zase ďalšie sklíčka do celkového obrazu života tohto človeka.
Myslím, že fajn kniha pre 13-14-15- ročné dievčatá od slovenskej autorky. Sú tam spomínané instagramy, citácie správ z messengera (ako keby bol čitateľ súčasťou četu), debaty o sociálnych sieťach, ekológii, všetko, čo dnešné deti riešia. Vzťahy s rodičmi, starými rodičmi, prvé lásky, kamarátstva...všetko dôležité v tomto veku.
Keď sa mám na to pozrieť z môjho pohľadu, už dávno nie teenegerky, mám aj drobné výhrady. Nepochopila som niektoré reakcie postáv v určitých situáciách, možno z nedostatku opisu danej situácie, nevtiahlo ma to do toho vnútorného rozpoloženia postavy, aby som pochopila ich konanie.
Veľmi rýchlo plynul dej bez dlhšieho pozastavenia sa pri ťažkých životných situáciách. Nestihla som vstrebať všetky tie životné údery a údely, ktorými postavy prechádzali. A už sa išlo na ďalšiu.
A možno som len už stará...
(SPOILER) Krásny príbeh 11-ročného chlapca súčasnej doby. Nechýba dobrodružstvo, priateľstvo, rodinné vzťahy, rodinné problémy, ale aj upozornenie na problémy morskej ekológie súčasnosti....a krásne ilustrácie.
Výborne, že už sa dostávajú reálne problémy ekológie aj do detskej beletrie. Aj to je spôsob, ako dostať do povedomia novej generácie fakty, pred ktorými už ona nebude zatvárať oči. Bude v tom žiť a žije.
Tu je to podsúvané cez vzťah chlapca ku konkrétnej veľrybe. Veľmi pekne je opísané ich osobné stretnutie, dvakrát, človeka s obrovským morským cicavcom.
Siahla sa po nej na odporúčanie literárneho publicistu v rádiu...ale nenašla som ten poklad skrytý v slovách.
Príbeh bol fajn, Santiago sympatická postava, ale toľko filozofovania, až také ezofilozofovanie...Pritom to mám rada, vŕtať so vo vnútri, v duši, rozpytvávať psychológiu ľudí, ich vzťahy...ale toto mi prišlo až také, zbytočné.
Uprednostňujem jednoduchosť, v ktorej je krása.