Anniee
![Holka přes palubu Holka přes palubu](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497148/holka-pres-palubu-kAn-497148.jpg?v=1654792687)
Jedna z těch kvalitnějších oddechovek. Parádní je rozvoj hlavních hrdinů, ten je hodně vidět, i když je to místy trochu zbrklé. Netuším, jak by ti dva spolu mohli fungovat v reálném světě, ale to u tohohle typu knih asi nikoho nezajímá.
Byly tam zajímavé myšlenkové pochody, zajímavé postavy a pěkné prostředí přímořského městečka. Jen mi to prostě nějak úplně nesedlo. Trvalo mi než jsem se začetla a zvykla si na Piper, i na to, že je všechno jaksi rychlé. Část z toho možná dělal i překlad. Ale ve finále zklamaná nejsem a vrhnu se i na druhý díl o Hannah.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Možná, možná ne Možná, možná ne](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2708/mozna-mozna-ne-jFn-2708.jpg?v=1622227750)
Fulghum je láska. Miluju jeho přístup k životu, jeho životní příběhy a to, jak je dokáže popsat. Miluju jak se zamýšlí nad problémy všedních dní. Každá povídka je unikát kterej zahřeje u srdíčka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krvavé stíny Krvavé stíny](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499803/krvave-stiny-VDW-499803.jpg?v=1661859507)
Nejsem tak nadšená jako u Útočiště, ani tak zklamaná jako u Obra z mlhy. Je to něco mezi tím. Autor vás klasicky celou knihu tahá za nos a na konci provalí pravdu, která je extrémně neuvěřitelná, ale když si promítnete děj, tak vlastně dává smysl. Určitě si přečtu i další knihy, co od Loubryho vyjdou.
A mimochodem, nechápu proč je název tak jiný od toho francouzského, který sedí knize o dost víc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354644/eleanor-se-ma-vazne-skvele-0oF-354644.png?v=1653495336)
Abych byla upřímná, Eleanor mě nenadchla. Čekala jsem trošku něco jiného. Přišlo mi to povrchní a tak nějak vzdálené, bez hloubky. Nenutilo mě to číst dál, nic se mnou nezarezonovalo a nic mě ani nepřekvapilo. Nebylo to špatně napsané, jen prostě asi nic pro mě.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Maria Montessoriová: Učitelka nové doby](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468795/maria-montessoriova-ucitelka-nove-d-Ukp-468795.png?v=1662038762)
Po přečtení to vidím tak, že životopisný romány budou nová láska.
S odkazem Marie Montessori se jako učitelka setkávám často, tudíž jsem knihu vzala ze zvědavosti. Byla velmi zajímavá a čtivá, i přesto, že se toho o Marii až tolik neví. Trochu mě mrzí, že porodem syna její život jako by skončil (což ono to tak v reálu asi bylo - poznamenalo to jak ji, tak její tvorbu a práci). Ale to, co téměř sama dokázala, o co se zasloužila a co tomu musela obětovat, to je neskutečné. Klobouk dolů a jedno velké díky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477189/neviditelny-zivot-addie-larue-8Hg-477189.jpg?v=1632749442)
Addie byla skvělá. Prokousávala jsem se tou tíživou atmosférou knihy se slzama v očích. Ty byly způsobené nejen příběhem, ale i tím, kolik pocitů bylo vysloveno, napsáno. A jak! V. E. Schwab je spisovatelka s velkým S. Opravdu.
Addie jsem milovala. Pukalo mi srdce za ni. Úplný konec mě až tak úplně nepřekvapil, spíš trochu zklamal. Ale i tak je knížka na 5/5*
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pánský klub Pánský klub](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475057/pansky-klub-u12-475057.png?v=1624014507)
Tohle bylo něco na moje nervy. Už dlouho mě nikdo nes*al jako tady Alexandra, a vlastně mě docela dost deptalo celé to právnické prostředí. Což, když to vezmu kolem a kolem, je vlastně poklona autorčinu způsobu psaní, ne? Protože chytlavé to bylo, to zas Jo. I mě, jakožto neznalé všem těm dohodám a akciím, to vlastně přišlo zajímavé a nemohla jsem přestat číst.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Emma Emma](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/861/emma-ALV-861.png?v=1591457125)
Austenová je láska. Miluju, jak se celou knihu v nic neděje a zároveň se všechno vyvíjí. Všechny ty vztahy, osudy, osobnosti. Třeba taková Emma mi na začátku lezla hodně na nervy, ale postupně jsem si ji zamilovala. Na Pýchu a předsudek to sice pořád nemá, ale za mě lepší než Rozum a cit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sophiina volba Sophiina volba](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539/sophiina-volba-19n-539.jpg?v=1566577540)
Já bych se k tomu možná radši ani nevyjadřovala. Abych nešla proti proudu. Ono mluví za vše možná už jen to, jak dlouho mi to trvalo přečíst.
Takže ve zkratce a upřímně - hrozně mě to nebavilo. Ztrácela jsem se. Občas jsem vůbec nechápala souvislosti. Neměla jsem žádný vztah k postavám. Občas jsem jen bezmyšlenkovitě předjížděla očima po řádcích.
Ale! Neříkám že to bylo špatně napsané, nebo málo hluboké, to vůbec ne. Jenom to místy bylo napsané asi až moc dobře. A dlouze. No a pointu samozřejmě všichni známe a já na ni čekala celou knížku - no a ona se objeví 50 stránek před koncem? To jsem byla docela zmatená se přiznám. A ještě jedno přiznání na konec - moc toho ve mně nezanechalo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hadrový panák Hadrový panák](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351414/hadrovy-panak-afh-351414.jpg?v=1504883395)
Nic úplně nového a převratného, možná trochu delší než bylo záhodno. Ale četlo se to lehounce a samo, napnutá jsem taky byla a pociťovala jsem veeelkou náklonnost k oběma hlavním detektivům a i k některým vedlejším postavám. Pokud se dostanu k dalším dílům, ráda si je přečtu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zloba Zloba](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280204/zloba-KVg-280204.jpg?v=1453454340)
Tohle byla asi nejbrutálnější kniha, kterou jsem kdy četla. Místy jsem měla i husí kůži, to se mi u tohohle typu knížek ještě nestalo. V jednu chvíli jsem měla i slzy v očích a říkala jsem si, že to asi odložím. Ale zvědavost mi nedala.
Jak už píše sám autor, Zloba je o dost jiná než ostatní díly ze série o Robertu Hunterovi. Je založená na skutečných zážitcích Cartera z jeho práce soudního psychologa. To je na tom asi nejmrazivější.
Carter dokáže skvěle popsat co probíhá v mysli vraha, vystihnout podmínky a okolí příběhu, vysvětlit vám některé zákonitosti z tohoto oboru a ještě vás u knihy držet takovým způsobem, že vás za nic na světě nepustí.
Po roční pauze od Cartera to byla opravdu neuvěřitelná jízda a já už mam chuť na další jeho knihy. Hned.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mám nad tebou moc Mám nad tebou moc](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407789/mam-nad-tebou-moc-pph-407789.jpg?v=1559050054)
Tak tohle mě teda vůbec nenadchlo. Pár podobných knížek už mam přečteno a tohle byla jedna z těch nejslabších. Do půlky mě to vuuuubec nebavilo, nic se nedělo, nic se ani neodhalilo ani nenakouslo. A vlastně se něco dělo až na pár posledních stránkách. A i to mě teda nějak extra nepřekvapilo a nic to ve mně nezanechalo. I ty myšlenky mi přišly tak zvláštně popsané, to stejné u postav. Žádná mi k srdci nepřirostla, přišly mi takové ploché, nezajímavé, i když tam bylo popsáno mnoho z jejich minulosti, což se mi tam zase moc nehodilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ví o tobě Ví o tobě](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330877/vi-o-tobe-sCU-330877.png?v=1679952108)
Půl dne přemýšlím co napsat o této knize a z jakého konce to vzít.
Cca do půlky, do třičtvrtě, byla kniha hodně podobná ostatním - thriller s partnerskýmy problémy, milostným trojúhelníkem a tajemstvími. Zato ale brilantné napsaná, s pomalu se ubírajícím dějem, který vás ale nepustí.
Takže do třičtvrtě nádhernost, i když mě Teda doost vytáčela jedna z hlavních hrdinek, děsně pitomá a naivní. Což ale není překážkou, i tak mi, když to vezmu kolem a kolem, přišla docela sympatická.
No a pak to přišlo. Ten WTF konec o kterém všichni mluví a na který jsem se neskutečně těšila. Ale ach bože! Nepochopitelné, nesmyslné a přehlcené, až hloupé. Absolutně nesedící ke zbytku knihy. Kdo má rád divnověci, ten ať si to přečte a přijde si na své.
Čtyři hvězdičky tedy dávám za kouzlo vycházející z autorcina pera po většinu knihy, konec nekomentuji a budu dělat, že jsem ho nečetla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zvonkohra Zvonkohra](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507847/zvonkohra-PfS-507847.jpg?v=1671618449)
Jestli se o nějaké knize dá říct, že “má něco do sebe, tak je to takhle. Je z ní cítit tolik práce, péče a lásky ke slovům. Je to takový knižní miminko. Ať už jde o originalitu zpracování, provázání příběhů, to, jak se to propisuje i do našich reálnejch životů, nebo o ty úžasný skladby - je to prostě kniha, která si zaslouží bejt čtená s otevřeným srdcem a se stejnou láskou, s jakou byla psaná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dvojitý zásah Dvojitý zásah](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522478/dvojity-zasah-YY9-522478.jpg?v=1694595524)
Na to, že se poslední dobou docela snažím romantice vyhýbat, tak Zapata nezklamala. Klasická slowburn plná jemných náznaků, silný hrdinky, která si jde za svým, a fekálního humoru. Jak člověk ví, co čekat, tak taky ví, kdy po její knize sáhnout. Jediný, co mi zase trochu chybělo, byly kapitoly i z pohledu Zaca.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zmluva snov Zmluva snov](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494487/zmluva-snov-A0n-494487.png?v=1676813276)
MI-LU-JU! Hodně mi to tentokrát sedlo do nálady, ale tak to u těchhle typů knih musí být. Líbil se mi ten přesah v podobě dyslexie a v objevování sebehodnoty u hlavní hrdinky a psychologický vývoj Declana (jestli se to tak dá nazvat). Jejich slovní přestřelky taky stály za to, no milovala jsem každou drobnost tohohle příběhu. I ty přeslazený epilogy. Někdy tohle prostě potřebujete číst, i když je to klišé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501260/hrad-ve-skotsku-48N-501260.jpg?v=1665504701)
Tak jsem zase poměrně zklamaná. Možná bych si měla dát od Caplinové dlooohou přestávku, protože její knihy už nezachraňují ani popisy přírody a jídla. Co mi tady extrémně vadilo bylo asi všechno, ale hlavně hlavní hrdina Ross - nechápu, jak na něj Izzy měla nervy a jak mu proboha mohla dávat další a další šance. A vlastně mi přišlo, že to mezi nimi ani nějak nejiskřilo. Izzy byla fajn, o tom žádná, ale narozdíl od něj se chovala (občas) dospěle a podle mě se k sobě absolutně nehodili. I “zápletky tady byly předvídatelnější a s prominutím hloupější než obvykle. Asi si holt budu muset dát od tohohle žánru pauzu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Stehy Stehy](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470327/stehy-nNd-470327.jpeg?v=1683716884)
První kniha roku a hned pětihvězdičková! A tyjo, na to že to je prvotina, tak velký dobrý. Tak skvěle napsanou knihu jsem už dlouho nečetla. Hodně propraný téma, ale zpracovaný naprosto kouzelně. Plný bolesti, lásky, nesplněnejch snů a vnitřních bojů. Nejvíc mě dostala ta věta “Kousni se. Nevinně míněná blbost a pronásleduje to člověka celej život.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skryté obrázky Skryté obrázky](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507625/skryte-obrazky-6E5-507625.jpg?v=1672159142)
Sice to bylo čtivé a byly tam ty obrázky, které doplňovaly nepříjemnou atmosféru, ale to bylo tak všechno. Nepřišlo mi to jako nic extra originálního, jako něco co jsem ještě nikdy nečetla. A ke konci se to zvrhlo úplně. Moc nemusím úplně překombinované konce, ke kterým celou knihu skoro nic nevede. Jako oddechovka fajn, ale nic co bych si zapamatovala.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rty s příchutí vína Rty s příchutí vína](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519948/rty-s-prichuti-vina-wl9-519948.jpg?v=1690451141)
Kdyby mi bylo 17, tak předpokládám, že z téhle knihy budu těžit ještě hodně dlouho. Teď pro mě takový význam nemá. Ale jsou tam krásně vypíchnuty některé problémy dnešní společnosti, aniž by bily do očí.