Any26 Any26 komentáře u knih

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Krásné dílo, které si zaslouží naši pozornost...
Jak je lehké někoho zmanipulovat ve svůj prospěch, tedy aspoň pro markýzu de Merteuil a samozřejmě vikomta de Valmonta. Dvě osoby, co akorát hráli s lidmi své hry a žili na základě jejich utrpení... pro svou vlastní zábavu a potěšení.
Markýza je bezpochyby ta největší intrikánka a opravdu musím říct mrcha, o které jsem zatím četla, a mám takový pocit, že jí taky už zůstane.

Jak se říká boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Každému doporučuji...

09.03.2021 4 z 5

Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Nejúchvatnější knížka jakou jsem snad četla. Od začátku mi přišla neuvěřitelně čtivá a v jejím čtení se mi ani nechtělo přestávat. Do autorovi fantazie jsem se zcela zamilovala. To, co vytvořil v této knize (a jak nádherně to popsal) je neuvěřitelné a moc, moc mě to bavilo. Samozřejmě jsem ne všechno hned pobrala... Ale to si nechám i na další čtení... obzvlášť, když po jejím dočtení jsem dostala chuť ji znovu celou přečíst... a asi to i udělám.
Samotný závěr, ve který to vygradovalo, mě doslova zničil. Velmi nešťastné a smutné...
----------------
Jsem ráda, že jsem se k této knize konečně dopracovala, protože na mém seznamu četby už figuruje hrozně moc dlouho (snad od té doby, kdy nám ji doporučila učitelka na střední).

Takže: rozhodně to není naposledy, co jsem tohle dílo četla a rozhodně to není poslední knížka od Borise Viana, co čtu.

P.S. Za sebe mohu všemi deseti doporučit nejen knížku, ale i film, který je krásně zpracovaný.

16.04.2024 5 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Jestli chcete co vědět, tak je to vážně prima knížka. Já jen, že co mě vážně nadchne je kniha, kterou člověk dočte, načeš by si přál, aby byl s autorem ohromnej kamarád a moh mu zatelefonovat, kdy se mu zachce. A jestli chcete co vědět, tak to tahle kniha fakticky je. Bez legrace.

A teď teda vážně. Jsou tomu cca 2 roky, co jsem tuhle knížku objevila a prakticky jedním dechem zhltala. Myslím si, že tahle knížka se skvěle hodí právě do tohohle pochmurného počasí (podzimní-zimní). I když možná ne tak samotná knížka jako obecně Salinger. Salinger byl skvělý spisovatel a jeho díla mě zkrátka baví.
No prostě, Holden Caulfield mi nějakým způsobem přirostl k srdci, i když z jeho chování člověk kolikrát nemusí být dvakrát nadšený.

Pozn. čteno v cizím jazyce. A jsem ráda, že jsem se právě tímto způsobem vrátila k této knížce.

08.12.2023 5 z 5

Návrh Návrh Elle Kennedy

... dlouho očekávaná knížka ... 2. vydání -- takže upřesňuji dlouho očekávaný dotisk!
A konečně mám knížku doma... sice jsem říkala ať mi ji doma dají až k Vánocům, ale když prý ji nechtějí opatrovat tak co... :P A náhodou mi teď přišla dost vhod, po čistě klasických knížkách převážně ruských autorů... ---- naprostá BOMBA a SSSkvělá oddechovka, u které jsem se v určitých pasážích mohla potrhat smíchy!
Garrett a Wellska -- je prostě nelze nemilovat! (+ okrajově hokej a hudba) :DD
(++ na pozadí celé knížky docela vážná témata, která celou knížku ještě posunula výš, i když už to výš ani nelze)
A navíc jejich přednáška a doučko "etika - filosofie" mě donutilo se podívat na svoji filosofii a konečně se jí začít učit -- takže DĚKUJI Garrette ... Wellsko ... OK, takže asi Elle Kennedy :DDD

A teď snad brzy HURÁ na Logana, a pak 3. díl a 4. díl a ....

26.11.2022 5 z 5

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Neskutečný zážitek, šílená jízda. A vlastně za čím? Kniha je takovou časovou smyčkou. Celý příběh je jak na horský dráze. A samozřejmě neskutečně čtivě napsán. Pravdou sice je, že do 1. části knihy jsem se nemohla příliš začíst ale od 2., kde tam natrvalo a fyzicky vystupuje Dean Moriarty a je s ním pořád Na cestě, je to skvělý.
Při čtení mi taky dost pomohla mapa, na které jsem sledovala jejich cestu a města, kterými projížděli.
Nedivím se, že tahle knížka dokázala ovlivnit spoustu lidí...

07.06.2021 4 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Velmi krásná knížka, kterou mi bylo radostí číst. Bavila jsem se u ní.
Není jenom o tom, že se Líza naučí správně mluvit a jak být opravdovou dámou ve společnosti. Dotýká se mnohem hlubších myšlenek...
Díky plukovníku Pickeringu, jak sama Líza říká, se naučila vážit si sama sebe, nalezla tak svoji vlastní cenu.

21.03.2021 5 z 5

Risk Risk Elle Kennedy

Skvělé, skvělé, úžasné.
Opravdu jsem se při čtení nasmála, tak že jediný důvod odložení knížky, který jsem měla, byl to, že jsem se potřebovala na chvíli nadechnout od toho smíchu :D
Ne opravdu knížka je skvělá a moc ji doporučuji.

14.03.2021 5 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Dle anotace se může zdát děj knížky vcelku prostý a jednoduchý (pomsta). Ale ve skutečnosti je neuvěřitelně hluboký, těžký a drsný s hořkosladkým koncem. Snad do poslední chvíle není zcela jasné, jak kniha a jíž postavy skončí. Doporučuji!

14.07.2021 5 z 5

Tygře, tygře, žhavě žhneš Tygře, tygře, žhavě žhneš William Blake

William Blake - člověk, jehož strofy se mohou číst pořád dokola a pokaždé jsou jiné a přináší nové poznání. Jeho básně jsou krásné, čtivé, hluboké a přitom velice povznášející, živé a metaforické. Jsou 200 let staré a pořád mají neskutečnou sílu.

Můžu jedině doporučit, a kdybych se mohla vrátit v čase na základku, do časů, kdy jsme si museli vybrat básničku, naučit se ji a přednést v rámci hodin českého jazyka, tak nyní bych si právě vybrala nějakou báseň od Williama Blakea (mohl by to například být Tygr, Motýl nebo Jedovatý strom), sice je to možná smutné ale myslím, že bych se nepotkala s nikým, kdo by měl stejnou báseň jako já :P

Malá ukázka a návnada:

Věčnost
Kdo radost k sobě připoutá,
otrhá křídla života.
Kdo ale radost políbí v letu,
rozbřesk věčnosti zažije tu.

Kdo radost pojistí si klíči,
okřídlený život zničí.
Kdo ale radost políbí v letu,
v rozbřesku věčnosti ožije tu.

Růžový keř
Pěkné kvítko dostávám -
máj nezná takovou bylinu.
Řek jsem jim: "Růžový keř mám."
A podal jsem ji dalšímu.

Pak jsem šel k růži do zahrady,
abych byl ve dne v noci u ní.
Obrátila se ke mně zády -
žárlí a pro mě má jen trní.

05.07.2021 5 z 5

Proměna Proměna Franz Kafka

Pozoruhodná povídka. Tak trochu totiž nevím, jak ji vnímat, ale docela dost mi leží v hlavě. Přesto jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

07.05.2021 4 z 5

Kukly Kukly John Wyndham (p)

(SPOILER) NORMA x ODCHYLKA x NÁBOŽENSTVÍ
"Podstatou života je žít, základem je změna, změna znamená vývoj a my jsme jeho součástí."

Áách to byla tak, krásně a čtivě napsaná knížka. Jsem ráda že nakonec našli místo, kde můžou být svými a nemusí se skrývat.
Při čtení jsem se jen stěží od knížky odpoutávala, prostě mě zajímalo, co bude dál, a dál... a po přečtení ve mě zanechala spoustu hlubokých myšlenek a otázek. Už se těším až se vrhnu na další autorovo dílo.
Pozn. k přečtení mě inspirovalo album skupiny Jefferson Airplane Crown of Creation a obzvlášť jejich písnička, která právě čerpá z téhle super sci-fi knížky.

"Ale život podléhá změnám, to ho odlišuje od kamení, a změna je podstatou přírody."

13.04.2021 5 z 5

Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Knížka je stejně úžasná jako film a rozhodla jsem se jí přečíst pouze na základě povinné četby a rozhodně nelituji.
P. S. Za mě je nejlepší zpracování podle knížky od MdB, hrané v Biskupském dvoře.

31.12.2020 5 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Knížku jsem začala poslouchat na Dvojce, a jak už je zmíněné v komentáři níže, taktéž mě četba naprosto dostala a nemohla jsem vydržet do dalších dílů. Problém ale byl, že knížka byla v knihovně vypůjčená, takže jsem musela s velkou netrpělivostí čekat pokračování na Rozhlase.
Každopádně knížka se mi tak moc líbila, že bych si ji i teď po doposlouchání, nejradši "fyzicky" přečetla. Myslím, že se k ní v budoucnu vrátím.
Samotný příběh, když se k němu zpětně vrátím---uff---no nebylo to nic příjemného, ale za to asi reálného. Musí se nechat, že to bylo moc hezky a kvalitně zpracované.
Víc k ději psát nebudu, bude lepší když si to přečtete či poslechnete :D

14.12.2023 5 z 5

Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Vtipné... a prostě geniální. Nesmírně jsem se u toho bavila. Vidět to tak v divadle...
Zkrátka taková jednohubka na zpříjemnění dne! Oscar Wilde opět nezklamal.

02.07.2023 5 z 5

Miláček Miláček Guy de Maupassant

Skvěle zpracované téma, vykreslení společnosti a jejích lidí. Z malé části a širšího pohledu mi to přišlo v určitých pasážích jako Obraz Doriana Graye -- zkažený člověk, oblíbený ve společnosti (na rozdíl od Doriana, "Miláček" stále zůstává v oblibě společnosti), zkaženost a nemravnost, cynismus, strach ze smrti v podání básníka Norberta de Varenna, a potom vtíravé myšlenky... Celkově to ale mělo veselejší a vtipnější ráz.

"Nikdy se tady ta bytost znovu neobjeví. A narodí se miliony a miliardy skoro podobných bytostí, které budou mít nos, ústa, lebku a v ní myšlenku, ale nikdy se už nevrátí člověk ležící tady na tom lůžku. Několik let žil, jedl, smál se, miloval, doufal, jako všichni. A najednou pro něj všechno skončilo, jednou provždy. Co je to život! Pár dní a pak už nic! Narodíme se, vyrosteme, jsme šťastni, čekáme a pak zemřeme. Sbohem! Ať jsi muž nebo žena, už nikdy se na tuto zem nevrátíš! A přesto v sobě každý z nás nosí horečnou a neuskutečnitelnou touhu po nesmrtelnosti, každý je samotným vesmírem ve vesmíru a každý se brzy úplně rozpadne v prach a stane se hnojivem pro zárodky nových životů. Rostliny, zvířata, lidé, hvězdy, světy, všechno ožívá a potom hyne, aby se znovu přeměnilo. A žádný tvor se znovu nevrací, ani hmyz, ani člověk, ani planeta!"

26.10.2021 4 z 5

Na cestě s Janis Joplin - biografie první velké rockerky Na cestě s Janis Joplin - biografie první velké rockerky John Byrne Cooke

Cry Baby -- Little Girl Blue -- A Woman Left Lonely

Neobyčejný člověk, neobyčejná žena; Janis a její výrazný Zpěv mě naprosto uchvátil, je neuvěřitelně naplňující, plný energie a emocí. A už tohle všechno předvedla s Big Brother v Monterey při Ball and Chain, což byl takový odrazový můstek -- a poté se dál rozvíjela -- až její tragicky smutný konec...

Přenádherná biografie o Janis, nejspíš proto, že je nám představena z pohledu člověka, který s ní dělal, pracoval, cestoval, žil a měl ji rád... a s tím i pohled do celé tehdejší kontrakultury.

04.09.2021 5 z 5

Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Celá série se pěkně četla a rozhodně doporučuji. Vtipná nenáročná četba, s tématem cestování časem.

31.12.2020 5 z 5

Co tě nezabije Co tě nezabije Aňa Geislerová (p)

Mně se povídky Aňi Geislerové moc líbily. Mají své zvláštní kouzlo. Jsou jiné a zajímavé. A líbily se mi všechny. Zkrátka tento styl povídek můžu. V některých momentech mi to přišlo trochu jako povídky J. D. Salingera, (nevím, co mě k tomu vedlo!! ), ale při čtení "Co tě nezabije" jsem si na jeho "Devět povídek" vzpomněla...

13.04.2024 5 z 5

Horečka Horečka Václav Hrabě

Nádhera
- neskonalá hloubka slov -
Nádherný popis atmosféry, nálady. Toho dne. Opravdu jsem měla pocit, že se nacházím přímo na tom místě popisující básníkem, a příběh živě pozoruji. Nádherný, trochu smutný příběh, za jeden večer přečtený, ale na celý život v hlavě uchovaný.

"Noc stíhá ráno, ráno se honí za dopolednem a na ty vzadu se nečeká..."

14.05.2021 5 z 5

Brány vnímání Brány vnímání Aldous Huxley

"Právě vnější svět, do něhož se každé ráno budíme, je místem, kde musíme chtě nechtě budovat svůj obyčejný každodenní život. Ve vnitřním světě však neexistuje ani práce, ani monotónnost. Vcházíme do něj jenom ve snech a v přemítání a zvláštní je to, že ho nikdy nenajdeme stejný jako předtím."

Silný dojem z knihy, o které se zkrátka na spoustě školách neučí, což je škoda, protože i právě takovéto knížky nás mohou obohatit o nové poznatky a styl vnímání. S určitostí můžu říct to, že si ji budu muset ještě jednou přečíst, a i pak to nebude naposled. Zkrátka můžu číst jeden a ten samý odstavec pořád dokola a stejně ho budu chápat jinak nebo zcela odlišně a bude mi vhánět do mozku nové a nové proudy myšlenek.

"Zdá se velice nepravděpodobné, že člověk jako takový bude schopen obejít se bez umělých rajských zahrad. Většina lidí totiž vede tak bolestný a jednotvárný život, tak chudý a omezený, že nutkání mu uniknout a přenést se alespoň na pár okamžiků kamsi jinam, je odedávna jednou ze základních pohnutek lidské duše. Většina umění a náboženství, všechny karnevaly, orgie, tance i třeba poslech oratorií - tohle všechno vždy byly, slovy H. G. Wellse, jakési brány ve zdi. Různé intoxikační látky pro soukromou každodenní potřebu tu rovněž byly odedávna. Různá rostlinná sedativa a narkotika, euforické látky obsažené v různých stromech, halucinogeny získávané z bobulí nebo kořenů - to všechno lidé odnepaměti znali a také systematicky používali."

08.05.2021 5 z 5